Super placko naleśniki dla czterech osób. Idealnie puchate, proste i uzależniające. Weekendowe śniadanie jak marzenie :-) Czas przygotowywania: 25 minut + smażenie Ilość placków: 8 sztuk o średnicy 15 cm Składniki: • 3 średnie jajka • 3 łyżki jogurtu naturalnego • 2 łyżki cukru • pół łyżeczki sody • szklanka mleka • 3 łyżki oleju (ryżowy, z pestek winogron..) • pełna szklanka mąki(...)pszennej Dodatki: słodki ser, świeże owoce, bita śmietana, syrop klonowy, domowe konfitury
AniaGotuje.plbatat 1 mała biała cebula łyżka natki pietruszki 100 gram sera feta 1 jajko 1 łyżka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Aby uzyskać chrupkość ziemniaka ścieramy na 3 rodzajach oczek, grube, średnie oraz te najdrobniejsze do placków z ziemniaków na tzw.papkę. Dodajemy pozostałe składniki, posiekaną cebulkę, fetę
Życie zaczyna się w kuchnikolorem pięknie robimy smaczny kontrast całej przystawce. Składniki: 4 placki tortilli (są średnie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki "Relish" 200 g - zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie może sos pomidorowy, przecier pomidorowy) około 16 plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę) świeżo zmielony pieprz mielone
Zasmakuj Kuchnidrożdżowy placek przygotowałam tradycyjnie z pszennej mąki, choć przymierzam się ostatnio do mąki orkiszowej. Zapach świeżo pieczonego chleba długo czuć było w całym domu. Czasami lubię takie proste posiłki. Chleb, do tego czarne oliwki, kilka plasterków żółtego sera, kieliszek czerwonego wina, świeczki i długie rozmowy do północy...Życzę smacznego :-) Składniki: 500g mąki ( typ 550) ok.20
dolcevitainmykitchenzależności od ich wielkości) Do miski włożyć zimny rozdrobniony widelcem ser, dynię, jajka, mąkę, sól i olej. Zagnieść gładkie, nielepiące się do rąk ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasto. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć ją na cienki placek, na środku położyć śliwkę i zlepić w kulkę. Układać na talerzu posypanym
Czerwień i błękitfeta była wystarczająco słona) Ser feta rozcieramy z twarożkiem i żółtkiem, dodajemy posiekany szpinak, zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe
Rozpustne gotowaniePrzepis na naleśniki chyba każdy zna :) Jest to jeden z najszybciej i najprościej przygotowany posiłek. Naleśniki można podać na słodko, np. z dżemem, serem, masłem czekoladowym
Zrób to smacznieDziś mam dla Was przepis, do którego nie potrzeba ani miksera, ani ogromu czasu. Syrnyky to ukraińskie placuszki smażone z białego sera. Niby podobne do racuchów
Poezja Smaków - blog kulinarnywydrążyć nasiona. Młodziutkie okazy wystarczy dobrze wyszorować i wrzucać do szatkownicy. Placki można jeść same polane np. jogurtowym sosem z posiekanym koperkiem, mogą też być dodatkiem do sosów z mięsem. Polecam wypróbować, dla mnie pyycha:) Składniki na ok 15 placuszków: dwie młode cukinie (razem ok 70dkg) 20dkg sera żółtego 2 jajka 1 mała cebula 4łyżki mąki pszennej
Maślane ciasteczkonajcieniej na okrągłe placki. Chłodny farsz wykładamy na połowę placka i zlepiamy brzegi (tak jak zlepia się je w tradycyjnych pierogach). Gotowe calzone wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek bądź wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy ich wierzch oliwą oraz posypujemy świeżymi ziołami i serem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Buon appetito
Bon Ton Italiasera białego Emilka garść jagód goji dostępnych w sklepie BadaPak.pl Sposób przygotowania: Jajko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy smażymy pod przykryciem na rozgrzanej teflonowej patelni (przed każdym plackiem lekko przecieramy ją ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) istotne jest to żeby smażyć na małym ogniu, z jednej łyżki ciasta wychodzi jeden placek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkaszy manny błyskawicznej 25 dag masła 14 sztuk podłużnych biszkoptów 150 ml naparu z rozpuszczalnej kawy Warstwa śmietanowa: 350 ml śmietany 30% 1 śmietan fix lub 2 łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru Gorzkie kakao do oprószenia Przygotowanie: Miodowe blaty: Mąkę przesiać na stolnicę lub silikonową matę do wypieków, wymieszać z sodą, cukrem oraz kawałkami masła, dodać(...)oraz żółtko, wlać rum oraz zimne mleko, zagnieść szybko jednolite ciasto, owinąć w folię spożywcza, schłodzić 20 minut w lodówce. Podzielić na dwie równe części. Ciasto rozwałkować na dwa placki lub wylepić dno jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i upiec (jeden blat piec 10-12 minut).Lub do uzyskania złocistego koloru
Wanilia i Kardamonbędzie pasować musztarda. Nie spodziewałam się jednak, że to będzie, aż tak udane połączenie. Musztarda indiańska ciekawie zabarwiła sos i nadała smaku, a rosyjska wyostrzyła danie. Po zrobieniu zdjęć, placek zniknął bardzo szybko i został tylko wspomnieniem ;) Składniki (forma o śr. 30 cm): Ciasto: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - kilka garści mąki krupczatki do podsypywania - 1 opakowanie suchych drożdży - sól(...)się kleić do rąk. Ciasto zostawić na 20 minut pod przykryciem ścierką. Farsz: - 5 średnich cebul - boczek wędzony 150 g - śmietana 12% 200 g - 1 lub 2 garści startego sera - 2 lub 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej Roleski, 2 lub 3 łyżeczki musztardy indiańskiej Roleski - 1 jajko - olej do smażenia - sól, pieprz ziołowy do smaku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżeczki
Corner With Recipessera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)5 jajek (osobno białka i żółtka)dodatkowo 2 żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli (do białek)dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciastapół szklanki suszonej zurawinySpód: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej(...)papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd
Bon Appetit Małgorzatyłyżki oleju 10 dag.mielonki np.konserwę 15 dag.żółtego sera tymianek bazylia sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozkruszyć i wymieszać z mąką oraz z otrębami,dodać ciepłą wodę,olej i sól.Wyrobić ciasto,odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry,podsmażamy.Ciasto wałkujemy na okrągły placek,układamy w wysmarowanej foremce na pizzę,smarujemy koncentratem pomidorowym.Następnie układamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipanierowania 1/2 szklanki oleju do smażenia cukier puder do oprószenia Ser biały rozkruszamy w misce, dodajemy jajka, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na stolnicę, chwilę jeszcze wyrabiamy, formujemy twarożniki o grubości 1 cm i obtaczamy w mące. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i smażymy placki na złoty kolor z obydwu stron. Posypujemy cukrem pudrem
Trzeci talerzdrożdżowe (nieaktywne) koniecznie połączcie je z tahini! i róbcie ser z ziemniaka.. właśnie.. trzeba go zrobić, szczególnie teraz jak mam pół kilko tego cudownego wynalazku :3 was zostawiam z kilkoma szybkimi pomysłami, a sama idę korzystać ze słonecznej pogody idąc na spacer z bliskimi ;) placki z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami i kukurydzą, z sosem
More food, love and dreamslubicie...?! Składniki: Na 3 solidne lub 4 mniejsze: 3 lub 4 placki tortilli 2 filety z piersi kurczaka 50 g suszonych pomidorów gałązka rozmarynu ok 10 pieczarek 1 łyżka margaryny 1 łyżka oleju czosnkowego 1 łyżeczka przyprawy "kebab-gyros" pieprz do smaku 2 duże pomidory 1 op. sera sałatkowego (270g) 1 łyżeczka mieszanki włoskich przypraw 4 łyżeczki oleju rzepakowego
Kuchnia w czekoladzieprzez około 10 minut by składniki zmiękły. Pozostawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić cukrem, pieprzem i majerankiem. Polędwiczkę naciąć głęboko wzdłuż węższego boku, rozłożyć, zabezpieczyć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na placek około 0,5 cm grubości. Folię posmarować musztardą. Mięso oprószyć solą
Poezja Smaków - blog kulinarnypołączyć z pozostałymi składnikami. Dodatki plasterki salami czarne oliwki ser mozzarella czerwona papryka Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. 1/2 część ciasta rozwałkować na placek i ułożyć na blaszce. Posmarować ciasto sosem i ułożyć dodatki. Piec
O kuchni z uczuciempomidorowy: passata pomidorowa+ sól+ pieprz+ bazylia i oregano 1 kula sera mozzarella Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie a z ciasta formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam
Mango Papaja