mrożony podsmażamy tak długo jak pozbawimy go wody, dodajemy sól, czosnek, ser feta pokrojoną w kostkę, mieszamy i gotowe. Szpinak nie może mieć za dużo wody w sobie ponieważ ciasto będzie przemakać i zrobią nam się dziury Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kawałki, wałkujemy na cienki placek i wycinamy duże kółka, nadziewamy nadzieniem, sklejamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem
W Moim Magicznym Domuściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Nadzienie: Ser biały dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jabłka ze słoika oraz cukier waniliowy i cynamon, i dokładnie wszystko mieszamy. Gdy dodajemy inne jabłka ze słoika to zwróćmy uwagę, aby były pokrojone w kostkę. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki
Kuchnia MagdaLenyCiasto na pizze zrobiłam wg starego przepisu . Placek smaruję sosem pomidorowym (pomidory uduszone z cebulka, czosnkiem, ziolami). Posypuję bazylią, oregano i solą. Szpinak posiekałam i podsmażyłam. Do szpinaku najlepiej pasuje smażony kurczak i kukurydza. Na wierzch posiekana cebula i oczywiście mnóstwo starego sera. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200-220 stopni. Przypominam świetny sprawdzony przepis na pizzę
prawdziwe jedzeniesmaku. Chrupkie, pyszne i niskokaloryczne - czyli jak na placki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków ? Sos warzywny, pesto, sos czosnkowy, opcji jest wiele naprawdę dużo. Składniki (10-12 sztuk): - 200 g kaszy jaglanej - 2 łyżki oleju - 1,5 szklanki wrzątku - 1 szklanka puree dyniowego - 1 łyżka parmezanu(innego twardego sera) - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz ziołowy do smaku
Corner With Recipeskostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicynamonumielone migdały do obtoczenia1. Składniki na ciasto przełożyć do miski (ja ser przecisnęłam przez praskę) i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło 12 sztuk knedli. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek włożyć umytą i osuszoną morelę i skleić aż wyjdzie kula, którą chwilę
UgotujmyTo.pltruskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk. Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po tym czasie z ciasta oderwać kawałek i najpierw zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć ją na placek o średnicy około 10 cm. Na środku położyć jedną dużą lub dwie
Świat Domowej Kuchnipołączą i nie będzie widocznych grudek sera. Następnie dodać mąkę pszenną, zmielone, suszone grzyby i świeżo zmielony, czarny pieprz i wymieszać mikserem, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Stale miksując, powoli wlać mleko. Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy. Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm, podsypując(...)jest dość miękkie, dlatego podczas wałkowania wymaga częstego podsypywania mąką. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Krakersy mają intensywny smak sera pleśniowego. Krakersy można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnych, plastikowych pojemnikach/metalowych puszkach/słoikach, przez około 1 tydzień. Ciasto na krakersy można przygotować wcześniej, umieścić w specjalnych woreczkach do zamrażania
Gospodyni Miejskałyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: kilka bardzo cienkich plastrów chudego wędzonego boczku wędzone pałeczki serowe pokrojone na kawałki lub pokrojone na 2-3 kawałki plastry oscypka pół sera camembert pokrojonego w plastry, a plastry na mniejsze części 1 kulka mozzarelli porwanej na kawałki kilka pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry 1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry(...)Dłońmi oprószonymi mąką uformować z ciasta cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja podzieliłam ciasto na dwie części i wylepiłam dwie mniejsze blaszki) . Poczekać ok. 10 minut minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Ciasto posmarować sosem, ułożyć najpierw boczek, a następnie plasterki buraków, sery, oliwki, pomidory i cebulę. Posypać ziołami. Pizzą
Czerwień i błękitpyszny dip z awokado i jogurtu, świetny dodatek do wszelkich wege kotlecików, placków, burgerów czy wrapów. 4. Kotleciki z kaszy jaglanej i halloumi z dipem pomidowo-orzechowym Określeniem keftedes nazywa się w Grecji różnego rodzaju klopsiki z mielonego mięsa. Ja zaproponowałam wersję wege z kaszy jaglanej i sera halloumi z dodatkiem natki pietruszki i bazylii. Ser świetnie "zlepia" kotleciki
Chilli Czosnek i OliwaSuper placko naleśniki dla czterech osób. Idealnie puchate, proste i uzależniające. Weekendowe śniadanie jak marzenie :-) Czas przygotowywania: 25 minut + smażenie Ilość placków: 8 sztuk o średnicy 15 cm Składniki: • 3 średnie jajka • 3 łyżki jogurtu naturalnego • 2 łyżki cukru • pół łyżeczki sody • szklanka mleka • 3 łyżki oleju (ryżowy, z pestek winogron..) • pełna szklanka mąki(...)pszennej Dodatki: słodki ser, świeże owoce, bita śmietana, syrop klonowy, domowe konfitury
AniaGotuje.plbatat 1 mała biała cebula łyżka natki pietruszki 100 gram sera feta 1 jajko 1 łyżka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Aby uzyskać chrupkość ziemniaka ścieramy na 3 rodzajach oczek, grube, średnie oraz te najdrobniejsze do placków z ziemniaków na tzw.papkę. Dodajemy pozostałe składniki, posiekaną cebulkę, fetę
Życie zaczyna się w kuchnikolorem pięknie robimy smaczny kontrast całej przystawce. Składniki: 4 placki tortilli (są średnie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki "Relish" 200 g - zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie może sos pomidorowy, przecier pomidorowy) około 16 plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę) świeżo zmielony pieprz mielone
Zasmakuj Kuchnidrożdżowy placek przygotowałam tradycyjnie z pszennej mąki, choć przymierzam się ostatnio do mąki orkiszowej. Zapach świeżo pieczonego chleba długo czuć było w całym domu. Czasami lubię takie proste posiłki. Chleb, do tego czarne oliwki, kilka plasterków żółtego sera, kieliszek czerwonego wina, świeczki i długie rozmowy do północy...Życzę smacznego :-) Składniki: 500g mąki ( typ 550) ok.20
dolcevitainmykitchenzależności od ich wielkości) Do miski włożyć zimny rozdrobniony widelcem ser, dynię, jajka, mąkę, sól i olej. Zagnieść gładkie, nielepiące się do rąk ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasto. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć ją na cienki placek, na środku położyć śliwkę i zlepić w kulkę. Układać na talerzu posypanym
Czerwień i błękit