placki z serem - 3507 przepisów (strona:125/234)

Pizza ze szpinakiem 361

Nadzienie: 450g szpinaku mrożonego lub około 1 – 1 ½ kg świeżego szpinaku 1 – 2 ząbki czosnku Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz 1 łyżka masła 1 średnia cebula Dodatkowo: Około 300 - 400g Sera np. gouda Mrożony szpinak wkładamy do rondelka i chwilę gotujemy pod przykryciem, by szpinak się rozmroził i zagotował. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego masło, sól, pieprz, przeciśnięty(...)mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół centymetra, bo nie lubię zbyt cienkiej pizzy (wtedy wystarcza na dwie

Smakowy Raj
Pizza wiejska 245

ząbki czosnku Dodatki: ½ puszki kukurydzy 15 dag chudego bekonu 15 dag cienkiej kiełbasy 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 2 ogórki kiszone 15 dag startego sera cheddar 6 sztuk pieczarek Sól lub przyprawa do pizzy do smaku Jak wykonać ?  Ciasto: Mąkę mieszam w misce z solą, ziołami prowansalskimi  oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę, zagniatam(...)dodaję musztardę i mieszam, smaruję placki ciasta,  zostawiając wolne brzegi. Cebulę obieram, kroję w piórka, podsmażam na oliwie na patelni aż będzie miękka, należy uważać żeby się nie zrumieniła. Nakładam równomiernie pokrojone w plastry dodatki,posypuję podduszoną cebulą,  doprawiam do smaku  solą lub przyprawą do pizzy, na wierzch posypuję startym serem, wkładam pizzę do nagrzanego

Wanilia i Kardamon
Langosz , węgierski przysmak w wersji mini 165

bardziej popularnych potraw na Węgrzech . Jest to rodzaj ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażonego jak nasze pączki w głębokim tłuszczu . Langosz podaje się zazwyczaj z kwaśną śmietaną ,tartym serem lub z gulaszem . Generalnie nie ma zasad co do dodatków , je się z tym z czym najlepiej smakuje Moje Langosze są w wersji mini , łatwiej się je zjada i można(...)smarujemy kwaśną śmietaną , posypujemy tartym serem – to pierwsza najbardziej popularna wersja . Druga wersja – podsmażamy kiełbaskę z cebulą na patelni , dodajemy paprykę , pokrojoną w paski , czosnek . Smażymy do momentu , aż składniki się zrumienią , na koniec wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku i dusimy aż sos zgęstnieje – odparuje . Farsz , układamy na wierzchu placka , wcześniej pomazanego kwaśną śmietaną

Ogrodnik w podróży
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 157

kładziemy sera!Coca, przystrojona typowo hiszpańskimi dodatkami i pokrojona w zgrabne kwadraty, posłużyła nam jako świetna przekąska do piwa w czasie oglądania sobotniego meczu. Mi kojarzy się ona z typowo imprezowo-przekąskowym daniem (hiszpańskim tapas), choć na obiad też bym nią nie pogardziła:)Przy okazji testowania tego przepisu odkryłam bardzo dobrą metodę pieczenia drożdżowego placka - ciasto w środku wyszło(...)bardziej pulchne (jak w focacci), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarra, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois, z pieczarkami, z bakłażanem, z cebulą i miodem to tylko niektóre warianty. Ważne - składniki powinny

Chilli Czosnek i Oliwa
Ravioli z trzema rodzajami sera 186

płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój makaron domowy- opakowanie sera ricotta (250 g)- 2 czubate łyżki startego parmezanu, plus odrobina do posypania ravioli- 2 czubate łyżki startego sera pecorino, plus odrobina do posypania ravioli- 2 łyżeczki majeranku- 2 łyżki oliwy z oliwek- starta skórka z 1 cytryny- sól, pieprz- oliwa z oliwek do smażenia- kilka listków świeżej szałwiZaczynamy(...)łączenia się placków).Tak samo postępujemy z pozostałymi plackami makaronowymi.Pierożki gotujemy około 4 minut w osolonej wodzie.Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy listki szałwi. Gdy staną się one chrupiące, przekładamy na papier kuchenny.Na patelnię wrzucamy ugotowane pierożki, podlewamy 3 łyżkami wody i posypujemy łyżeczką startego sera pecorino.Ravioli smażymy kilka minut, mieszając co jakiś czas.Podajemy przybrane

W mojej holenderskiej kuchni
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą 193

mąki pszennej chlebowej 300 mąki żytniej 720 2 łyżeczki soli 320 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy z oliwek EV Na farsz: 100 g sera feta 3 garści świeżego szpinaku 2 dojrzałe pomidory oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem(...)czyli zalać gorącą woda. Szpinak odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Pomidory kroimy na cienkie plastry i układamy na sitku lub na desce, aby odciekły z soku.Ciasto smarujemy oliwą

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z żółtym serem+ film 136

sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie roztopione masło do polania pierogów Przepis : Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser i dodajemy do niego bułkę tartą. Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami, dodajemy jajka i całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie(...)dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi zlepiając ich brzegi. Pierogi gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z roztopionym masłem. Artykuł Pierogi z żółtym serem+ film pochodzi z serwisu Smakowite

Smakowite Dania
Pizza z salami, oliwkami i porem 144

Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: 250 g sera wędzonego w kawałku - użyłam Goudy 1/4 korzenia pora, pokrojonego w cienkie paseczki 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 150 g salami kilkanaście czarnych oliwek, posiekanych zioła do pizzy(...)Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami. Wyłożyć starty se, grubo

Czerwień i błękit
Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany 160

uprościłam i pominęłam dodatek winegretu. Trochę mniej zachodu, a danie i tak jest pyszne i aromatyczne. Polecam jako samodzielną wegetariańską potrawę z dodatkiem pieczywa czy ziemniaków i ewentualnie sera (feta, mozzarella) lub jako warzywny dodatek do mięsa czy ryby. ➤ Zobacz także:  Makaron z sosem a'la ratatouille Kampania „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana”  Kocham(...)bakłażana: bruschetta z pieczoną papryką kanapka panini z grillowaną papryką i cukinią oraz serem żółtym pasta do chleba z pieczonej papryki i fety spaghetti peperonata pide z cukinią i fetą tarta z cukinią, pomidorami i fetą penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią placki z cukinią i fetą bakłażany faszerowane kuskusem pizza z bakłażana z mozzarellą i pomidorami

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki bez jajek na budyniu 135

Kto nie lubi naleśników? Ile z nich może powstać wariacji;)) lubię przygotowywać naleśniki na słodko, te z serem, dżemem, rozmaitymi kremami, śmietaną, miodem lub wszelakimi syropami

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki 124

Niebywałe i niewątpliwie wspomnienie mojego dzieciństwa! Delikatne, koronkowe brzegi, mięciutkie, cienkie i gorące ciasto, faszerowane najczęściej słodkim serem lub dżemem. Idealne na śniadanie, ale ja mogłabym

Zasmakuj Kuchni
Śledzie z suszonymi pomidorami 182

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z figami i kozim serem 105

łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka cukru 100 g miękkiego sera koziego tymianek 4-5 fig ocet balsamiczny Przygotować ciasto : wymieszać w misce wszystkie rodzaje mąki, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i posiekać. Dolać mleko, ocet i wsypać sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części, uformować w okrągłe placki i schłodzić w lodówce. Farsz : na rozgrzanej patelni stopić(...)porcją ciasta i resztą farszu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut do zrumienienia. Przed podaniem skropić octem balsamicznym. Artykuł Tarta z figami i kozim serem pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Tarta z figami i kozim serem 97

łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka cukru 100 g miękkiego sera koziego tymianek 4-5 fig ocet balsamiczny Przygotować ciasto : wymieszać w misce wszystkie rodzaje mąki, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i posiekać. Dolać mleko, ocet i wsypać sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części, uformować w okrągłe placki i schłodzić w lodówce. Farsz : na rozgrzanej patelni stopić(...)porcją ciasta i resztą farszu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut do zrumienienia. Przed podaniem skropić octem balsamicznym. Artykuł Tarta z figami i kozim serem pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka 947

razem smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek. Mieszamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku  i wyrabiamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy na dłoni płaski placek (mniejszy od dłoni), nakładamy farsz, zlepiamy formując owalny kształt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce

Trzeci talerz
Śniadanie z patelni 118

placuszki Jogurtowe placuszki kakaowe Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Omleciki biszkoptowe z cukrem pudrem Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym i kokosem Omlet biszkoptowy z pomarańczą i miodem Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką

Moja smaczna kuchnia
placki z kiełbasą 147

Placki :) ulubione szybkie domowe jedzenie :)  Na śniadanie z konfiturą truskawkową, a na potem z kiełbasą... Na przygotowanie potrzebujemy kilkanaście minut razem z upieczeniem placków :) Pieczemy blade naleśniki, nakładamy przygotowane produkty i zawijamy... Przygotowane naleśniki wstawiamy do lodówki... ...żeby potem po odsmażeniu cieszyć się niesamowitym smakiem :) Chrupiące placuszki z soczysta kiełbasą i rozpuszczonym żółtym serem, cebulą, pomidorem... Super smaczne

chleba naszego
Podwójnie serowa pizza szpinakowa 193

Jakaż ona była pyszna. Pizza na grubym cieście bo nie lubię tych zwisających placków, z ulubionymi dodatkami, ciepła na rozgrzanie organizmu i bardzo smaczna, polecam gorąco

Moje Małe Czarowanie
Tortilla razowa 177

kilka części. Rozwałkować na cienkie placki o wielkości dostosowanej do patelni, na której będziemy smażyć (z podanego przepisu wychodzi 6 placków o średnicy 23 cm). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (chwilę z każdej strony – do momentu aż powstaną delikatne, brązowe bąble na powierzchni). Podawać z warzywami, wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami

Bullio
Pełnoziarnista Margheritta, czyli jak uszczęśliwić wegańskiego dzieciaka w deszczowy dzień 193

razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zanurz palce w oliwie i formuj placek.     Posmaruj brzeg ciasta (1-2 cm) oliwą, dzięki temu ładnie się przyrumieni i będzie chrupka. Odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Posmaruj sosem, posyp serem (użyłam wegańskiego Volfie do pizzy)   Piecz 12-15 minut w temp

greenscarf
Naan – indyjskie chlebki 165

sucha. Inna pysznością jest ser paneer, delikatny ser na który wkrótce będzie przepis na blogu. Ser taki uwielbiam w sosie pomidorowo-orzechowym i właśnie z chlebkami. Ciasto na chlebki wyjdzie Wam dość klejące, ale po wyrośnięciu, takie już nie będzie. Przed przystąpieniem do wałkowania placków, warto dłonie natłuścić olejem i leciutko podsypać blat. Drukuj Naan – indyjskie chlebki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl(...)mąki dodajemy rozczyn, wodę, sól i olej, opcjonalnie przyprawy. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie dość lepkie. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30-60 min. Smarujemy dłonie olejem i wałkujemy cieniutkie placki, które smażymy na gorącej, nasmarowanej olejem patelni z obu stron. Jeśli decydujemy się na wersję pieczoną, nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury. Blachę smarujemy olejem i wkładamy placek

Mieszam w Garnku
Rogaliki serowe z amoniakiem 155

cukier do posypania wierzchu Mąkę przesiewamy, dodajemy cukry i amoniak mieszamy razem. Dodajemy ser, jajko, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto (ma luźną konsystencję). Dzielimy je na cztery części i z każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), u podstawy trójkątów kładziemy nadzienie i zwijamy rogaliki

Czary - gary w kuchni
Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem 123

pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Wlewamy ubite do białości jajka, dodajemy stare ogórki, marchewkę, ser i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki (można też użyć keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie - tak, aby powietrze wewnątrz mogło krążyć, woda odparowywać

Kolorowy Przepisownik
Placki z bobu i cukinii 179

dość sporo. Myślałam jakby  zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser. Składniki: około 400 g ugotowanego bobu 1 średnia cukinia 2 jajka 1/2 dużego oscypka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tortilla razowa 327

kilka części. Rozwałkować na cienkie placki o wielkości dostosowanej do patelni, na której będziemy smażyć (z podanego przepisu wychodzi 6 placków o średnicy 23 cm). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (chwilę z każdej strony – do momentu aż powstaną delikatne, brązowe bąble na powierzchni). Podawać z warzywami, wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami

Bullio
Quiche z cukinią, pomidorkami i trzema serami 129

Blueberry Corner by "jagodzianka" Quiche (czyt. kisz) to placek z warzywami i/lub mięsem, zalany jajeczno-śmietanową (u mnie jajeczno-jogurtową) masą, która po upieczeniu zmienia się … Przeczytaj cały artykuł Post Quiche z cukinią, pomidorkami i trzema serami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
540. Wytrawnie, z serem. 129

Quesadilla* z jajecznicą i serem; pomidorki koktajlowe i sałata* domowa, pełnoziarnista Nie wiem jak wy, ale ja odkąd odkryłam, że zrobienie domowej tortilli jest wręcz banalne,  nie wyobrażam sobie bez niej życia. Przepis:(1 placek) 35g mąki pełnoziarnistej15 mąki pszennejszczypta soli+/- 30ml ciepłej wodykapka oliwy z oliwekMąkę z solą przesiewamy do miski

More food, love and dreams
Warzywne racuchy 158

sól, pieprz). Paprykę przekroić na pół, usunąć środek i pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroic w kostkę i wszystkie te składniki wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju niewielkie placki. Smacznego

charlotte gotuje
Pizza prawdopodobnie najlepsza na świecie! 137

wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym…a co do nadzienia to już sprawa każdego z nas …u nas podstawą jest dobry ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200-220 stopni przez ok. 8-10 minut – czas sami

Apetyczna babeczka