Lubimy placki ziemniaczane i każdy przepis na ten prosty i zarazem bardzo typowy dla kuchni polskiej smakołyk uważam, za gody wypróbowania. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić przepis Karola Okrasy zamieszczony w książce " Kuchnia polska według Karola Okrasy " ( tutaj recenzja książki ). Dla mnie nowością było dodanie do placków ziemniaczanych kminku, w ten sposób jeszcze nigdy placków nie doprawiałam. Natomiast cebulę zazwyczaj(...)zamiast śmietany użyłam labnehu - tutaj link do przepisu na ten doskonały ser ) Sprzęt tarka, moździerz, blacha żeliwna (nie mam blachy żeliwnej, więc wykorzystałam patelnię z bardzo grubym dnem) Przygotowanie Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką pszenną i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanej blasze żeliwnej Nakładamy na rozgrzaną blachę żeliwną placki ziemniaczane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagłówki czosnku (dałam 6-7 ząbków) pęczek natki pietruszki (użyłam pełną garść posiekanej natki) sól pieprz dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili opcjonalnie ser gouda (połowę chlebków posypałam startym serem) Przygotowanie W misce należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ciasto wyrabiać na stolnicy przez ok. 10 minut. Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski(...)grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym serem. Wstawić do piekarnika (200oC) i piec przez ok. 20 min. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comcienkie ciasto na pizzę jest błyskawiczne do zrobienia i świetnie smakuje ze wszystkimi dodatkami jakie sobie wymarzycie! Ja użyłam dziś świeżych zielonych szparagów, oliwek, dobrej jakości włoskiej oliwy i sera mozzarella di bufala. Wy śmiało możecie spróbować z mięsem wędlin, pieczarkami czy tez ulubionymi warzywami. Koenicznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Ciekawe czy rozkocha Was tak samo bardzo(...)minut. Po tym czasie posypujemy blat mąką , rozciągamy ciasto na cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ). Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą. Układamy dodatki ( w moim przypadku pokrojone zielone szparagi, zielone oliwki i ser mozzarella oraz przyprawy do smaku ) i zapiekamy ok. 10-12 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika ( ok. 220C
Ostra na SłodkoPizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3
prawdziwe jedzenieporządku przekąska, trochę mało śmietany ale wtedy widocznie nie przelewało się. Same placki o dziwo dobre, porządnie odsączone z tłuszczu i niegumowate w środku. Na uwagę zasługuje farsz do pierogów, który nie był zmiksowany na jednolitą masę ale wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony(...)używa się świeżych składników, a wydaje mi się, że w tym przypadku tak było, to danie samo w sobie się obroni, nawet jeśli jest to właśnie taki schabowy czy placek ziemniaczany. Przecież schab był tak soczysty i delikatny, że smak tego wynalazku tylko zaburzył tą prostotę, za którą my Polacy tak przepadamy w klasycznym kotlecie schabowym
Right Behind The Kitchenulubionym sosem lub miękkim awokado, dodajemy pokrojone warzywa i gotowe. Mamy szybki, odżywczy posiłek à la tortilla. I kto powiedział, że zdrowe gotowanie wymaga czasu? :) Składniki (4 placki): 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka gazowanej wody szczypta soli opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka(...)mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku). 3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć
Powiedz dietom niemieszamy aby nie powstały grudki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki, a kabanosy w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy z przygotowaną masą. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu wrzucamy płatki kukurydziane. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ketchupem lub innym sosem. Można
Kuchnia MagdaLenymąką, ciasto rozwałkowujemy na duży placek. Wycinamy z niego 8 kółek o średnicy 12 cm. Placuszki umieszczamy w foremkach na babeczki. Środek smarujemy keczupem, obsypujemy oregano. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Pieczarki kroimy w plasterki. Razem z kurczakiem smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich
VioletoweKucharzeniepłaska łyżeczka soli 4 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: 6-8 pomidorków koktajlowych przekrojonych w poprzek na 3 części kilkanaście oliwek zielonych, przekrojonych na pół 150 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera zioła do pizzy lub oregano 4-5 pasty pomidorowej W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać(...)podzielić na 6-8 części. Dłońmi oprószonymi mąką uformować 4 placki w kształcie serca, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć plastry pomidorów i oliwek. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić
Czerwień i błękitumyj, pokrój w półplasterki i podduś na niewielkiej ilości wody. Szparagi umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ser pokrój w plastry, a szynkę porwij na mniejsze części. Gdy ciasto podrośnie, przełóż je na blachę do pieczenia i dłońmi uformuj z niego okrągły placek. Możesz użyć do tego również wałka, ale nie jest to konieczne Na cieście rozsmaruj passatę pomidorową
365 dni dookoła kuchnitradycyjny z mojego regionu. Podkarpackie proziaki, zwane również w tym regionie Polski prozioki, prołzioki, prołozioki to placki przaśnego ciasta z mąki, kwaśnego mleka, sody i soli, W różnych wioskach gospodynie urozmaicały je dodając do ciasta nowe składniki np.: śmietanę, maślankę lub ser, różne ilości jaj i żółtek, masło, cukier oraz tłuszcz do smażenia. Proziaki podawano przeważnie ze świeżo
Czerwień i błękitmałe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy
I LOVE LIFEczosnku sól, pieprz Kilka godzin wcześniej gotujemy makaron al dente. Po ugotowaniu mieszamy go z utartym serem i przekładamy do silikonowej foremki lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy górę, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy nasz makaronowo serowy placek jest już gotowy, wyjmujemy go z foremki, dzielimy na kwadraty (dowolna wielkość, w zasadzie taka
MamaOskarkaczasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Ciasto powinno mieć ok. 0,5 cm grubości. Placek smarujemy masłem lub innym tłuszczem i układamy dodatki. Tu ogranicza Was tylko wyobraźnia. Mogą być suszone pomidory, suszone lub świeże owoce, cynamon z miodem, ser, orzechy
Kucharzycadrożdżowe z podanych składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy
Smaki Ewy