czosnkowym, z natką pietruszki) albo tylko z dobrym, startym serem. Wyrośnięte ciasto podzielcie na 6 części. Każdą z nich lekko ugniećcie na podsypanym mąką blacie, aż przestaną się kleić do rąk. Jeśli robicie naan bez nadzienia po prostu każdą część rozwałkujcie lub rozciągnijcie palcami (podsypując mąką) na placek (kwadrat o boku mniej więcej 15 cm). Jeśli przygotowujecie
OliveandThymewołowego 150 g sera 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Lubczyk Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy oliwę z oliwek. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i przelewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na duży placek. Dzielimy(...)kosteczkę pomidora i wędlinę. Wszystko dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Farszem napełniamy mini pizze. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na dużej blaszce piekarnikowej w 210*C przez 12-15 minut
VioletoweKucharzeniewałkujemy podsypując mąką (skończyła mi się pszenna więc podsypywałam żytną ;-))na placki o grubości ok 2 mm. Flatbread smażymy na nagrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni - każdy po ok 1-2 minuty z każdej strony. Przechowujemy zawinięte w suchą ściereczkę. Smacznego!!! Pasta z pieczonej papryki - HTIPITI Składniki: opakowanie sera feta 1 papryka czerwona (zastąpiłam ajwarem domowej roboty) papryczka chili
sierotka maRysia w kuchnikulka mozzarelli 10 dkg sera rokpol 1/2 małej czerwonej cebuli świeży tymianek bazylia Sposób przygotowania: W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać ciepłą wodę, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać mąkę, sól i olej. Porządnie wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Uformować okrągły placek ( u mnie średnica patelni(...)rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę, startą mozzarellę i pokruszony rokpol. Posypać drobno pokrojoną bazylią Przykryć i piec około 15 minut, aż ciasto wyrośnie, a ser się rozpuści. Dodatkowo po upieczeniu posypałam pizzę świeżym tymiankiem, bazylią i serem pleśniowym rokpol Smacznego
Gosia gotujeświeżych drożdży 0,5szkl. mleka 1 łyżeczka przyprawy włoskiej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa gyros ok. 250g pieczarek 2 ogórki konserwowe ok. 200g żółtego sera 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Zalałam je ciepłym mlekiem, wymieszałam(...)ziołami prowansalskimi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na okrągły placek o średnicy ok. 5cm i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarowałam przygotowanym sosem. Rozłożyłam kawałki usmażonego kurczaka, usmażone pieczarki i ogórki pokrojone w półplasterki. Wszystko posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem i wstawiłam pizzę do piekarnika. Pizzę piekłam ok. 25 minut
Waniliowe ImprowizacjePyszne, lekkie, puszyste. Placuszki serowe zawsze dobrze smakują. Te ricotty są najlepsze! 2 porcje: 250 g sera ricotta 1 jajko ok. 50 g mąki orkiszowej 1
Kucharzyca50 dag piersi z kurczaka 50 dag pieczarek 2 cebule 15 dag tartego żółtego sera sól przyprawa gyros olej do smażenia Ciasto na naleśniki: 750 ml
Świat Domowej KuchniHej! Dziś mam dla Was kolejną propozycję jak wykorzystać mój ukochany szpinak <3 pół dużej cebuli 3 ząbki czosnku 10 kostek szpinaku pół kostki
Cukier&Pudermrożonego szpinaku 2 - 3 ząbki czosnku pomidor pół kostki sera feta 300 ml śmietany 2 jajka Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek kilkumilimetrowej grubości (ok 3 - 5 mm), wykładamy na foremkę(...)suszonym koperkiem oraz fetą. Na ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść od razu na gorąco lub na zimno, po ostygnięciu tarty. W obu wariantach
Taste Of My DaySkładniki na spód:200 g mąki pszennej100 g miękkiego masła50 g cukru pudru2 żółtkaMasa serowa:1 kg sera mielonego w wiaderku250 g serka mascarpone3/4 szklanki cukru pudru5 jajek300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa:200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym125 ml śmietanki kremówki 30%Dziś prawdziwa uczta dla miłośników chałwy(...)wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Ciasto przenieść delikatnie do formy. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 minut.Gdy ciasto się piecze mamy czas na przygotowanie masy serowej. Oba rodzaje sera przełożyć do wysokiej miski i utrzeć je mikserem razem z cukrem pudrem. Cały
Świat Ciastaugotowanych brokułów ok. 10 pomidorków koktajlowych ok. 250g żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Pora pokroiłam w plasterki i przesmażyłam je razem na patelni na łyżce oleju. Brokuły pokroiłam na mniejsze kawałki. Polędwicę sopocką również pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Pomidorki pokroiłam w plasterki. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach. Drożdże wkruszyłam(...)minut do wyrośnięcia. Resztę mąki oraz sól wsypałam do miski. Dodałam oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam gładkie ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,7mm. Można zrobić dwa mniejsze placki lub jeden dość duży jeśli macie dużą patelnię. Patelnię natłuściłam lekko olejem i rozgrzałam. Włożyłam ciasto i na małym ogniu smażyłam
Waniliowe Improwizacjeblacie kuchennym papier do pieczenia, rozciągamy/wałkujemy na okrągły placek. Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy przez 18-20 minut w 240-220oC w naparowanym piekarniku. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika. Ja, do pizzy ze zdjęcia dodałem: - tuńczyka - cebulę - pieczarki - zielone oliwki - ser Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebwarzywami. Zapraszam. Orkiszowe naleśniki około 12 placków Składniki: 120 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie zmiksować. Rozgrzać patelnię i posmarować olejem. Chochlą nabierać porcje ciasta i rozlewać po całej patelni. Po około minucie przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni na talerz(...)przepisie zrobiłam farsz z sosem na bazie mleka. Z warzyw dodałam cukinię, czosnek, cebulę, seler naciowy. Przygotowałam sos beszamel, ale z dodatkiem suszonej pietruszki, soli, pieprzu, bazylii, oregano i sera cheedar, mozarelli i parmezanu. Wszystko wymieszałam i położyłam na wcześniej usmażonym naleśniku
Jaglusia