oleju przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek, curry, chilli, papryka słodka, pieprz czarny świeżo mielony, sól himalajska (Targroch)- po ok. 1/2 łyżeczki, w zależności od preferencji Dodatki: tarty ser PRZYGOTOWANIE: 1. ZACZYN - w garnku podgrzej wodę, ale nie zagotuj! Rozpuść drożdże. Dodaj ksylitol i mąkę gryczaną. Wymieszaj delikatnie. Garnek przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce(...)wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto na środek, które przez to samoistnie stworzy okrągły placek. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz ok. 25 minut. 5. Po tym czasie wyciągnij upieczone ciasto i ułóż na wierzch gotowy farsz, posyp startym serem i wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści. Smacznego
Zdrowie na języku :Prozłożony na blacie kuchennym papier do pieczenia, rozciągamy/wałkujemy na okrągły placek. Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika. Ja, do pizzy ze zdjęcia dodałem: - tuńczyka - cebulę - zielone szparagi - pomidorki koktajlowe - ser żółty Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebciasta uformować kilka okrągłych placków, zrobić jeden lub zwyczajnie rozwałkować i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Wcześniej przygotować sos. Czosnek drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia. Podgotować, aż sos odrobinę zgęstnieje. Doprawić do smaku. Ciasto do pizzy posmarować sosem i obficie posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę
Di gotujestraciły nic na swojej chrupkości! Nie chcę byście myśleli, że w nakłanianiu na krakersy zaczynam przypominać nachalnego akwizytora, ale jeśli nie lubicie rozmarynu, można użyć innych ziół, dodać ser (parmezan i rokpol będą idealne), lub po prostu upiec wyłącznie z solą. Ja zdecydowanie pozostanę przy wersji z solą i rozmarynem. Bardzo spodobał mi się okrągły, rustykalny kształt krakersów(...)dzięki temu po upieczeniu nie będzie odpadać:) Piec ok. 10-15 minut, do momentu aż placki zrobią się brązowo-rumiane. Można odstawić do przestudzenia lub chrupać od razu na ciepło. W każdej wersji smakują wybornie. Ja do części ciasta dodałam starty ser rokpol i ta wersja krakersów również okazała się wyśmienita! Zdecydowanie każdy ma tu sporą dowolność
KUCHARNIAczerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki, chilli, kolendry, tymianku, bazylii sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia 10 g sera maasdam zbełtane żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki na 2h. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną(...)ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek ok 0,3 mm i wycinamy z niego trójkąty. Zewnętrzne trójkąty układamy nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane. Na linii stykających się trójkątów ciasta układamy farsz, tworząc okrąg. Następnie układamy cienkie plasterki sera i zakładamy ciasto na przemian lekko je zaciskając
Niezły MłynekOdstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy placki, lub wykładamy blaszkę w jakiej chcemy upiec pizzę. Moja rada: jeżeli chcecie skrócić troszkę czas oczekiwania aby rozczyn zaczął pracować, to dodajcie pół łyżeczki cukru do rozczynu. Ciasto szybciej urośnie ;-) Składniki na pizzę 3 sery:- 1/4 opakowania sera feta- 3 oscypki- kulka Mozarella- 1/4 cebuli- 2 pomidory
SMYKWKUCHNIkaszą, która zostanie z obiadu? Placuszki <jupi> :D dodatki do placków możecie dobrać przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem. Składniki na ok 6 placuszków:1 woreczek kaszy gryczanej100 g wędzonego łososia100 ml naturalnego jogurtu2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)1 jajkokilka listków świeżego szpinaku albo koperekpieprz, sól1 cytrynaolej do smażeniaKaszę gotujemy
Bon Appetit Małgorzatyduża cebula czerwona 100 g żółtego sera ketchup tymianek suszony dr Gaja Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, płatki gryczane, płatki jaglane, proszek do pieczenia, tymianek oraz sól. Mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto rękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie wycinamy koła(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy składniki: Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Ciasto na pizzerinki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, smarujemy ketchupem i układamy składniki - pieczarki, paprykę oraz cebulę. Wierzch posypujemy serem żółtym i tymiankiem. Pieczemy
Kuchnia MagdaLenyświeżych drożdży, 2 czubate łyżki cukru, ¾ szklanki ciepłego mleka, 50 g stopionego masła, 1 jajko + 1 do posmarowania Co potrzeba na masę serową: 500 g białego tłustego sera w kawałku, 2 żółtka, 4-5 płaskich łyżek cukru, 2 pełne łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki miękkiego masła Co potrzeba na lukier: 2 łyżki czubate cukru pudru, 1 łyżka zimnej, przegotowanej wody(...)formujemy w rękach kule, a następnie rozpłaszczamy je na blacie na mniej więcej okrągłe placki o grubości 1 cm. Jeśli jest taka potrzeba, to podsypujcie mąkę. Placki układamy na dwie płaskie blachy z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Zostawcie spore odległości między plackami. Tak przygotowane bułki zostawiamy na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie dnem szklanki
Bułka z ChlebemWierzch: 250 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa 5 pieczarek 15 czarnych oliwek 4 pomidorki koktajlowe Garść sera 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżeczka sosu piri piri 1/2 czerwonej papryki 2 jasnozielone papryczki chili 2 ciemnozielone papryczki chili Oregano Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy(...)kurkumą. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Placek smarujemy sosem barbecue i sosem piri piri. Na brzegach pizzy układamy pokrojone w plasterki czarne oliwki. Układamy kolejno pokrojone w plasterki pieczarki oraz usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki jasnozielone papryczki oraz czerwona paprykę pokrojoną w kosteczkę. Na wierzchu układamy ser stary na tarce o średnich oczkach oraz plasterki pomidorków
VioletoweKucharzeniebarszczu 1 h 6 krokietów Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklana wody mineralnej 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól, czerwona papryka, bazylia, pieprz 600 dag pieczarek 100 dag sera żółtego 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Składniki na ciasto: mleko, wodę, mąkę, jajko i przyprawy (sól, pieprz, bazylia) mieszamy (przyprawy dodajemy aby ciasto było wyraziste), jeżeli uznacie, że ciasto jest(...)patelni przelewam do ciasta naleśnikowego. Smażymy równe placki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić pieczarki i dusić 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pod koniec zdjąć pokrywkę z patelni i smażyć aż woda z patelni wyparuje. Ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na środek naleśnika układać pieczarki i żółty
Ania i Marcin gotująpłaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: 200 g sera żółtego 1/2 cebuli 4 wątróbki drobiowe 1 mała lub pół dużej gruszki ok. 2/3 trójkąta sera pleśniowego majeranek 3 łyżki zielonego pesto olej Wątróbkę oczyścić z białych włókien, pokroić na kawałki im podsmażyć. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać(...)ściereczką na 20 minut. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Cebulę pokroić w piórka, a ser pleśniowy i gruszkę w plastry
Czerwień i błękitketchupu 1 przeciśnięty ząbek czosnku Dodatki: (według uznania) ser żółty, szynka, wędlina, kiełbasa, cebula, pomidor, ananas,podsmażone pieczarki, oliwki itp. *** Składniki na ciasto umieszczamy w misce i mieszamy. Całość odkładamy na około 5 minut, aby ciasto odpoczeło *** *** Ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i rozwałkujemy na okrągły placek *** *** Patelnie smarujemy niewielką ilością oleju i mocno rozgrzewamy(...)sosem smarujemy pizze na patelni *** *** Na sos wykładamy ulubione dodatki *** *** Patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy pizze na małym ogniu przez kilka minut, aż ciasto pod spodem zrumieni się, a ser się rozpuści *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI
Blog z ApetytemLubimy placki ziemniaczane i każdy przepis na ten prosty i zarazem bardzo typowy dla kuchni polskiej smakołyk uważam, za gody wypróbowania. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić przepis Karola Okrasy zamieszczony w książce " Kuchnia polska według Karola Okrasy " ( tutaj recenzja książki ). Dla mnie nowością było dodanie do placków ziemniaczanych kminku, w ten sposób jeszcze nigdy placków nie doprawiałam. Natomiast cebulę zazwyczaj(...)zamiast śmietany użyłam labnehu - tutaj link do przepisu na ten doskonały ser ) Sprzęt tarka, moździerz, blacha żeliwna (nie mam blachy żeliwnej, więc wykorzystałam patelnię z bardzo grubym dnem) Przygotowanie Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką pszenną i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanej blasze żeliwnej Nakładamy na rozgrzaną blachę żeliwną placki ziemniaczane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagłówki czosnku (dałam 6-7 ząbków) pęczek natki pietruszki (użyłam pełną garść posiekanej natki) sól pieprz dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili opcjonalnie ser gouda (połowę chlebków posypałam startym serem) Przygotowanie W misce należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ciasto wyrabiać na stolnicy przez ok. 10 minut. Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski(...)grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym serem. Wstawić do piekarnika (200oC) i piec przez ok. 20 min. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com