zakupiliśmy ser Halloumi Dlatego dziś rozpoczynamy grillową majówkę. Grillowany ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita SKŁADNIKI: 4 plastry bakłażana, każdy grubości około 1 cm 4 plastry sera Halloumi 4 plasterki pomidora 2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżeczką ulubionych suszonych ziół oliwa z oliwek świeża bazylia 2 szklanki mąki(...)różnicą, że do przesianej mąki dodajemy łyżkę kminku Formujemy małe placki (ok 15cm). Pieczemy na kamieniach w temperaturze 250 stopni, aż do zarumienienia. Plastry bakłażana posmarować oliwą i oprószyć solą, pieprzem i suszonymi ziołami z obu stron. Smażyć na grillu. Następnie położyć plastry sera Halloumi. Smażyć na średnim/małym ogniu (3) około 2-4 minuty
MarciochaKucharzyRosti to placki ziemniaczane , wywodzące się z kuchni szwajcarskiej i będące jej daniem narodowym. Mogą być podawane samodzielnie lub też jako dodatek do obiadu. Bardzo często przygotowuje się je z zapiekanym serem na górze albo kiełbasą. Idealnie smakują solo albo z ulubionym sosem. Są świetny pomysłem zarówno na obiad, jak też imprezowe danie! Niesamowicie chrupiące! Gwarantuję, że każdy(...)minut. Po tym czasie odciskamy sok, dodajemy startą cebulę oraz pieprz – wszystko razem mieszamy. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju! UWAGA! Olej musi przykrywać placki, a placki nie mogą być zbyt cienkie, bo się nie będą trzymały. Smacznego
Ostra na SłodkoChrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej, pikantnej kiełbasy chorizo, czerwonej cebuli, które idealnie współgrają ze słodkością mango to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru(...)żółtego sera gouda 120g sera mini mozzarella sól morska pieprz 2 łyżki masła szczypta suszonej bazylii Wykonanie: 1. Ciasto Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, suszoną bazylię, wodę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinyorzechami. 250 g sera twarogowego półtłustego 2 dojrzałe banany 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: olej do smażenia, miód, orzechy do posypania Jajka zmiksować z miodem na jasną masę. Banany ugnieść widelcem i dodać do jajek. Następnie dodać mąkę, śmietanę, pokruszony twaróg i całość dokładnie zmiksować. Placki smażyć
Bulliowypłukany, osuszony szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki.Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy(2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)jest zdecydowanie jedna z naszych ulubionych mieszanek przypraw.SER SAŁATKOWY, SOLONY:Jest dość słony ale pasuje idealnie. Maleńkie kosteczki świetnie się wpasowują (i smakowo i kolorystycznie). Genialne kosteczki! Ale uwaga - ser jest dość słony, więc nie przesadzajmy z jego ilością i z grubością kosteczek. Ciasto wyszło wspaniale! Mąka, którą użyłyśmy to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów
Wypisz WymalujDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który szczerze uwielbiam. Jakieś 7-8 lat temu, kiedy pierwszy raz poszłam w Gdyni do naleśnikarni zamówiłam coś, co
Be Fit Be Strongpłaska łyżeczka soli 2 czubate łyżki majonezu Farsz: 40 dag mięsa mielonego 1/2 cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 20 dag świeżych kurek 15 dag sera żółtego 3 łyżki oleju 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku przyprawa do mięsa mielonego do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką krupczatką oraz(...)kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach, układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące. Smacznego
Wanilia i Kardamonświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki letniej wody 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 i ½ łyżeczki soli Nadzienie: 5 dag chorizo 25-30 dag sera żółtego do starcia zielone oliwki liście świeżej rukoli 10 dag pieczarek Sos pomidorowy: 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżka olivy extra virgin 2 rozgniecione ząbki czosnku(...)drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. 3. Podane składniki na sos łączymy ze sobą i smarujemy cienko ciasto. Na sos pomidorowy ścieramy cienką warstwę dobrego sera żółtego, układamy pokrojone w plastry chorizo, pieczarki oraz oliwki w proporcjach jakie lubimy
Apetyczna babeczkaminut! Ciasto jest chrupiące, wręcz dla mnie idealne. Zrobiłam tylko jeden błąd - ulepiłam zbyt duży placek, który przy nakładaniu na kamień okazał się być większy od niego... dlatego nieco się zniekształcił. Nauczona doświadczeniem, następnym razem zrobię dwie mniejsze pizze i poeksperymentuję z zawijaniem sera w rogi. :) CIASTO: 250g mąki pszennej t. 450 15g świeżych drożdży 2 łyżki oleju
Kuchenna Kontrrewolucyaświeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1/2 szklanki letniego mleka, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki maku, 3 duże cebule, 7 łyżek startego żółtego sera. Przygotowanie: W małej salaterce rozcieramy drożdże z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę(...)Następnie ciasto dzielimy na 7 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę i rozpłaszczamy dłonią. Układamy takie placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku szklanką odciskamy kółko i w to miejsce nakładamy po 2 łyżeczki ostudzonego farszu z cebuli. Posypujemy startym serem. Brzegi bułki smarujemy mlekiem. Na koniec posypujemy makiem wszystkie bułeczki. Odstawiamy jeszcze na 20 minut
Aga w kuchniRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White
mojewypiekiinietylkoRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White
mojewypiekiinietylkoPrzepis dostałam od mamy mojej koleżanki. Placki udały się w 100%, są smaczne i sycące w sam raz na szybki obiad. Składniki: Ziemniaki 5 szt. Jajka 4 szt. Ser żółty starty 4 łyżki Kiełbasa 1 pętko Sól i pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić razem
Tradycyjna KuchniaPokrojoną cebulę wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż chwile aż zmięknie. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj podsmażoną cebulę i wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40 cm. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy
I LOVE LIFEłyżki oleju Wykonanie: Szpinak podsmażamy na patelni aby osuszyć go z nadmiaru wody. Przekładamy szpinak do miski, dodajemy ser feta, przeciskamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko rozdrabniamy i mieszamy widelcem. Ciasto wyrabiamy z podanych składników. Wałkujemy ciasto na placek, wykrajmy kółka, nadziewamy je farszem i formujemy pierożki. Gotujemy w gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia pierogów, trzymamy
W Moim Magicznym Domukruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wlać żółtko oraz śmietanę - wymieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczek i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i powycinać dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem
Ciastka - domowe słodkościweź tu zrób coś pojedynczo, jak jemu się zaraz "zachce"... Składniki: Na 2 tortille: 2 duże placki- tortille (u mnie o śr. 30cm) 1/3 główki sałaty lodowej 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 1/2 małej puszki kukurydzy 10 dkg sera żółtego wędzonego (w kawałku) 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Panierka: 2 łyżki mąki
Kuchnia w czekoladzielodówki. Po tym czasie odkrawamy 2/3 ciasta, a pozostałą część wkładamy do lodówki. Odkrojoną część wałkujemy na placek o wielkości blaszki, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 min. SER - Składniki: 1 kg sera tłustego lub półtłustego, mielonego dwukrotnie 8 jajek 100 g masła w temp. pokojowej
psgotujemyKolejna wariacja na temat placków w moim wykonaniu - tym razem z kalafiora. Bardzo zdrowe i lekkie. Kalafior ugotowany al dente z dodatkiem jajek, jogurtu i odrobiny sera dla wzmocnienia smaku. Koniecznie do wypróbowania gdy na rynku są świeże kalafiory
Milion Smakówzostawiam w szklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch pizzy: sos lub koncentrat pomidorowy 4 plasterki salami 1 kulka sera mozzarella 16 oliwek bez pestek 16 kaparów z zalewy 1/2 papryki świeże listki bazylii wykonanie: Ciasto smarujemy sosem
Domowy Smak Jedzeniapowinny prześwitywać). Można to zrobić krajalnicą, specjalną tarką z przystawką do cienkiego szatkowania, albo nozykiem - łopatką do żółtego sera. Na pergaminie lup podkładce bambusowej do sushi układać plasterki ziemniaka, tak, aby na siebie zachodziły ok 1-2 cm. Powinien powstać placek długości ryby i takiej szerokości, aby dało się winąć całą rybę. Ziemniaki lekko posolić. Na brzeg ziemniaków położyć
Kulinarne Inspiracje