oliwek 1,5 szklanki, letniej wody , szczypta soli i cukru farsz : 3 cebule pokaźnej wielkości tyle plastrów chudego , wędzonego boczku ile planujemy cebularzy (wychodzi około 6-7 szt) ser żółty do posypania ( około 200 g ) oregano, majeranek , sól do smaku pieczarki ( około 6-7 szt średniej wielkości ) 1 łyżka łagodnej musztardy , np.miodowej Cebule obieramy, kroimy w cienkie plasterki i dusimy(...)zależności jakiej wielkości chcemy je zrobić. Z każdej części formujemy mały placek , dość cienki ( około 0,5 cm ) smarujemy go odrobiną musztardy, układamy dużą łyżkę cebuli z pieczarkami, majeranek, oregano , na koniec posypujemy tartym serem oraz obkładamy plastrami boczku. Wkładamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 220 C i pieczemy około 15 minut, aż brzegi zrobią się złote, a ciasto
Ogrodnik w podróżypowstanie blada zasmażka. Delikatnym strumieniem wlewamy mleko. Cały czas mieszając dodajemy pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy ser. Farsz : Na głębokiej patelni należy rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy. Gdy składniki na patelni będą już podsmażone dodajemy mięso(...)smażymy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne (#myAmbition ) smarujemy masłem i wykładamy na nie placek makaronu. Smarujemy 1/3 części sosu beszamelowego, a na to wykładamy 1/3 farszu mięsnego. Czynność tę powtarzamy do wykorzystania trzech warstw. Ostatnią warstwę mięsną posypujemy startym serem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 o C piekarnika na 40 minut. Jeżeli przygotowałaś
Słodki Zakąteksolą i pieprzem do smaku. Tortille układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie smarujemy placki farszem, zostawiając nieduży, "czysty" brzeg dookoła. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Pod koniec pieczenia (5-10 minut) można posypać tartym serem, jeśli chcecie by bardziej przypominało pizzę, lub po prostu uwielbiacie ser, jak wasz niżej podpisany
Gotuj z RumcajsemPuszysty placek zwany chlebem czosnkowym. I mimo, że nie ma tu ani drożdży,ani sody, to rośnie jak szalone. Co więcej można by rzec. Ekspresowe wykonanie i tyle smaku. A zapach? Nie, nie do opisania! Zatem jeśli brak pomysłu na obiad czy kolację, to nie zastanawiajcie się zbyt długo. Składniki: 500 g mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego(...)czosnkową oliwą smarujemy nasz placek i obficie obsypujemy natką pietruszki (może być świeża, mrożona lub suszona). Dobrze go uprzednio przenieść na blaszkę na której będzie się piekł. Teraz już reszta zależy od nas i jest całkowicie dobrowolna. Można poprzestać na tym etapie i upiec tylko posmarowanego czosnkową oliwą, albo jak Hońka obsypać serami i wędzonym łososiem. Pieczemy do wyrośnięcia
Karczma Honoriettywięc piekę na patelni żeliwnej ale może też być blacha do pieczenia. Jak blacha, patelnia się rozgrzeje przełożyć placek, posmarować wierzch lekko oliwą i wstawić do piekarnika – piec ok 2-3 minuty, otworzyć piekarnik, rozłożyć botwinkę, szparagi, kawałki sera i twarożku, wstawić do piekarnika i piec ok 4-5 minut, aż się zaczną rumienić boki i sery. Otworzyć
Cooking for Emilywody 20 g świeżych drożdży Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 100 g sera feta 300 g leśnych grzybów 5 jajek 150 g żółtego sera Natka pietruszki do posypania Grzyby leśne dokładnie czyścimy i gotujemy w wodzie przez 30 minut. Podczas gotowania zbieramy szum i pod koniec solimy. Grzyby wylewamy na durszlak, przelewamy zimną wodą(...)momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek na blacie oprószonym mąką. Wycinamy koło, które będzie pasowało do foremki o średnicy 26 cm. Dno tarty smarujemy szpinakiem. Następnie wykładamy kawałki sera feta oraz usmażone grzyby z jajkiem. Wierzch obsypujemy startym na bardzo drobnych oczkach serem. Z pozostałości ciasta możemy zrobić
VioletoweKucharzenieresztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła o średnicy około np. przy pomocy miski o średnicy ok. 10 cm. Na ciasto nakładamy cebulę pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki kiełbasy, plaster pomidora oraz oliwki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej
Bon Appetit Małgorzatymięsem drobiowym i wieprzowym. W dzisiejszym przepisie wykorzystam otrębowy placek coś ala tortilla. Składniki :* jajko * łyżka serka homogenizowanego naturalnego* łyżeczka jogurtu naturalnego* 4 łyżki mielonych otrębów owsianych Sante * szczypta różowej soli himalajskiej Sante Nadzienie :* łyżka jogurtu naturalnego* 3 plasterki drobiowej kiełbasy żywieckiej * plasterek żółtego sera* pomidor* czerwona papryka* cebula czerwona* rzeżucha Przygotowanie :Jajko rozmieszać
Magiczne Życie MartyDziś zapraszam na naleśniki razowe ze szpinakiem i białym serem. Przepis banalnie prosty i przez większość znany, a ci co nie znają to
magiczna kuchnia Kasikawałek cukinii ok 300 g 3 łyżki mąki 1/4 kostki sera białego 1 mała cukinia wielkości ogórka 1 jajko sól pieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia
Gotowanie jest łatweróżne sposoby, te niepozorne placuszki dają naprawdę wiele możliwości. Można eksperymentować, z kolorem, smakiem, samego placka jak i z nadzienia. Jeśli nas coś ogranicza to tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. Dziś skupimy się na nadzieniu. reszta będzie tradycyjna. Postawiłam na ser i pomarańczę, ale tego było mi za mało, miałam ochotę na coś ekstra i sobie zaszalałam(...)sobie odpoczęło. Chodzi o to aby mąka namokła i zagęściła odpowiednio ciasto. Wafelki kroimy w drobną kostkę, nie może być za gruba, ponieważ utrudni nam zwijani placków. Do serka ścieramy skórkę z połowy pomarańczy. Resztę obieramy i owoc także kroimy na niewielkie kawałki. Gorącą patelnię przecieramy kawałkiem masła, smażymy z obu stron, na słomkowy kolor. Gorące naleśniki smarujemy serkiem
Dieta moja pasjaszklanka wody 1 marchewka 20 dag sera żółtego 20 dag wędliny 1 łyżeczka oregano pieprz sól olej do smażenia opcjonalnie: kilka pieczarek, papryka, kukurydza lub inne ulubione dodatki :) Ser i marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Jeśli dodajemy inne składniki najlepiej to zrobić teraz, aby wszystko ładnie się wymieszało. Łączymy z mąką, jajkami, wodą oraz przyprawami(...)minutę z każdej strony. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Dzisiaj do placków dorzuciliśmy kilka pieczarek i kawałek czerwonej papryki. Do tej pory dorzucaliśmy również cebulę, kukurydzę, salami i cienką kiełbasę. W każdym przypadku było smacznie :) Jeśli chodzi o ser, najlepsza jest mozzarella, ale nie jest niezbędna. Po prostu uwielbiamy jej ciągliwość :) Smacznego
Kuchnia od dwojgaObrać. Pokroić w drobną kostkę.Tuńczyka odsączyć z zalewy. Dodać do jajek. Wymieszać.Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać.Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto rozwłkować na placek o grubości 5 - 6 mm i wykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm.Na każdy kwadrat nakładać farsz
Gospodyni Miejskaprzygotować. Kuchnia szwajcarska obfituje w moje ulubione smaki, bo są to głównie potrawy z serów, ziemniaków czy TEŻ słynne czekolady. I co tu wybrać, skoro wszystko takie smaczne? :)W końcu zdecydowałam się na moją własną, swobodną interpretację placków ziemniaczanych rösti. Część źródeł (i samych Szwajcarów) podaje, że robi się je z podgotowanych ziemniaków, a część(...)opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zalać zimną wodą i wypłukać - zrobić to trzykrotnie. W ten sposób wypłukujemy część skrobi, co nada naszym plackom dodatkowej chrupkości.Ziemniaki dokładnie osączamy, można zrobić to wykorzystując duży kawałek gazy lub po prostu odciskając dłońmi.Dodać sól, drobniutko posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę
Codzienna kuchnia niecodziennażółtej papryki opcjonalnie papryka chili 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 średnie pomidory Sól Pieprz Słodka i ostra papryka w proszku 1 jajko lub starty ser żółty Przygotowanie: Do miski wbić jajka, dodać sól, olej i jogurt naturalny, ciepłą wodę, wsypać suszone drożdże i cukier. Dobrze wymieszać. Powoli wsypywać mąkę. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne. Przykryć ściereczką(...)jakiej wielkości chcecie mieć pide. 1 część rozwałkować. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku placka kładziemy farsz, pozostawiając kilka cm od brzegu w celu zwinięcia. Następnie formułujemy kształt łódki i sklejamy boki (patrz zdjęcie). Następnie wierzch posypujemy startym serem żółtym lub polewamy łyżką rozmąconym jajkiem. Krawędzie smarujemy za pomocą pędzla również rozmąconym jajkiem. Z pozostałym ciastem
Fabryka pomysłów