Langosze to specjalność kuchni węgierskiej i słowackiej. Można je tam kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi. Pierwszy raz jadłam je ponad 10 lat temu na
Bernika - moj kulinarny pamietnikświeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego (nie trzeba) - 80ml oliwy z oliwek - 250ml letniej wody Dodatkowo: - ulubione dodatki: pieczarki, szynka, cebula, salami, różne sery, tarta mozzarella, mozzarella w kulce (pokrojona w plastry). - ruccola do posypania (kto lubi) - szybki sos pomidorowy - sos czosnkowy: * 2 ząbki czosnku * kubek jogurtu greckiego * 1 łyżka majonezu (nie trzeba) * sól(...)mnie trwa to max.30 minut. Wyrośnięte ciasto zbijamy, odrywamy kawałki ok.200-250g i formujemy na papierze do pieczenia okrągłe placki. Spłaszczamy i rozciągamy na pożądaną grubość i wielkość. Każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki (szynka, salami, sery, pieczarki, itp) . Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne ZdrowePrzygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę. Mięso mielimy, do smaku doprawiamy, solą oraz pieprzem. Formujemy małe kotleciki. Olej rozgrzewamy, układamy przy pomocy łyżki, placki (1 pełna, rozsmarowana), na nią układamy mięso, zalewamy starte ziemianki (1 łyżka). Smażymy na rumiano
R'n'G Kitchenokoło 60 minut. Gdy wyrośnie wyrobić go jeszcze raz przez kilka minut i rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową pieczenia. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, następnie rozłożyć parówki pokrojone w cienkie plasterki i posypać startym serem, na końcu doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Camilla w kuchninajzdrowsze z całego kurczaka i jak dla mnie najpyszniejsze. Wariacja z kurczakiem …: placki fajne w smaku, trzeba je dobrze doprawić, gdyż w tym tkwi ich sukces. Zapraszam... SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka, 1 czerwona papryka kilka pieczarek ; 2 cebule ; 10 dag żółtego sera ; 2 jajka ; 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka maki(...)delikatna), pieczarki, papryke i cebule pocięłam w kostkę, ser starłam pozostałe składniki razem wymieszać, dodać przyprawy. Odstawić najakieś 30 min- wszystko ładnie przejdzie smakiem. Smażymy na rozgrzanym oleju na koniec kładziemy na papier by uniknąć zbędnego tłuszczu. Kilka porcji zrobiłam w piekarniku bez tłuszczu tzn. na papier do pieczenia wyłożyć placki piec 30 min 190stopni
Kubki smakułyżeczki) i zagniatałam ciasto dolewając gorącej wody. Rozwałkowałam je na cienkie placki i wykraiwałam szklanką kółeczka. Teraz pora na farsz. Umyłam ziemniaki i ugotowałam w łupinkach. W czasie gdy sie gotowały,pokroiłam drobno cebulkę i podsmażyłam na patelni. Do miski przecisnęłam przez praskę biały ser. Gdy ziemniaki wystygły, obrałam je ze skórki i przecisnęłam
potrawyregionalnegrubo mielonych orzechów włoskich i laskowych15 dag cukru pudru30 dag masła2 jajka2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa: 1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła3/4 szklanki cukru10 dag masła2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)4 jajka2 budynie waniliowe(...)ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty miodowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Polewa i dekoracja: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę
Czerwień i błękitnaszym życiu w każdym możliwym zakamarku, wypełniając je uśmiechem i swoją obecnością... Sernik gotowany w wersji na bogato. Zapewniam Was, że był przepyszny! I ładnie prezentował się na stole :) Placków miodowych nie trzeba dodatkowo obciążać, bo dość szybko miękną. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest całkiem wydajne - 1 kawałek potrafi zaspokoić nawet apetyt dużego łasucha. Choć pewnie na jednym kawałku(...)ognia. Jajka roztrzepać i dodać do masła. Masę ponownie podgrzać (ale nie gotować) i stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając. W mleku rozpuścić budynie i wlać do masy serowej. Całość gotować na małym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą masą przekładać placki (trochę masy serowej zostawić na również na wierzch ciasta). Przełożone placki odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie odsączyć
My simple kitchenPizza w nieco innym wydaniu. U mnie bez żółtego sera ale można zetrzeć na spód blaszki. Wygląd jeszcze bardziej zachęci dzieci do konsumpcji. Wesoła forma
Smaczne mojepewnym upływie czasu rukola może zwiędnąć i zmienić smak. Są wyśmienite. Spróbujcie :) Podstawowy przepis na placki naleśnikowe znajdziecie tutaj. Składniki potrzebne do przygotowania farszu do naleśników (5-6 naleśników): 70 dag pieczarek, 200g sera feta, pół opakowania rukoli, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania naleśników z rukolą, pieczarkami
Gotuj Się Kto Możebędą o nią pytali… poniżej znajdziecie sposób jej przygotowania: Przystawka – szybkie tortille – składniki: 4-6 placków tortilli 2 serki kanapkowe np. z papryką i ziołami pęczek szczypiorku plastry wędzliny 1 czerwona papryka 50g sera żółtego Przystawka – szybkie tortille – przepis: W misce mieszamy oba serki. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekany szczypiorek i odrobinę startego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gotować lub piec w mundurkach. Nie wspominając o tym ile wspaniałych potraw można z nich przygotować! Frytki, ziemniaki tłuczone, placki. Są świetnym dodatkiem do wielu obiadów. Przepisy na potrawy z ziemniaków znajdziecie tutaj ! Babeczki z ziemniaków i sera Zapisz Zapisz
rabarbarowoLangosze to tradycyjne węgierskie placki przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Zwykle podaje się je ze śmietaną lub sosem czosnkowym i serem oraz innymi dodatkami wg uznania. Moja Oliwka twierdzi, że bez dodatków smakują trochę jak pączki ;) Ciasto na langosze: 500g mąki pszennej 14 g drożdży instant (2 op.) 3 płaskie łyżki cukru łyżeczka soli
Smakołyki Asidodaję wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszam . Kiedy mamy już masę serową gotową , to wystudzone ciasto kroję na dwa placki , spodnią część wykładam to tortownicy na papier z pieczenia , i wykładam rozgniecione jagody , na jagody wylewam cały ser , następnie wierzch ciasta kładę na naszą masę serową i delikatnie przyciskam , można polać czekoladą gorzką , ale ja wolę
Mój Smakwymienione zupełnie czymś innym. Warto w kuchni eksperymentować :) Składniki: 0,5 sałaty lodowej ogórek 1 szt. pomidor 2 szt. ser feta pół kostki (ok 130 g) pół cebuli czerwonej papryka 1 szt. pierś z kurczaka 1 szt. placki tortilli 8-10 szt. sól i pieprz jajka 2 szt. bułka tarta olej (u mnie kokosowy) sos czosnkowy: jogurt
Kuchnia Viki