bardzo smaczna i właściwie niewiele różni się smakiem od pizzy pieczonej. Zrobiłam ją na tradycyjnym cieście drożdżowym na świeżych drożdżach, z dodatkiem ziół. Jako dodatki wybrałam jedynie cienką kiełbasę, ser żółty i cebulę. No i oczywiście sos pomidorowy. A oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 15g świeżych drożdży 3/4szkl. mleka 1 łyżka oleju 2szkl. mąi pszennej tortowej(...)rozgniecionym czosnkiem. Kiełbasę pokroiłam w plasterki i przesmażyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i również przesmażyłam. Ser żółty starłam na tarce na małych oczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto wyrosło, podzieliłam je na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowałam na okrągły placek równy szerokości patelni. Można też przygotować jedną większą pizzę. Dwie małe patelnie rozgrzałam i natłuściłam
Waniliowe Improwizacjeakurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli 20 dkg białego sera (najlepiej półtłustego twarogu) 2 łyżki cukru 30 dkg truskawek(...)gładką masę. 3. Truskawki także rozgniatamy widelcem i dodajemy do posłodzonego sera. Mieszamy. 3. Patelnię smarujemy cieniutko olejem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy cieniutko ciasto i smażymy po kilka minut z każdej strony. 4. Po usmażeniu i przestudzeniu placków, smarujemy je farszem i zawijamy. 5. Gotowe placki smażymy jeszcze chwilkę na patelni z odrobiną masła. A teraz smacznego
Mama z miastapiekarnika przez 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę z ciastem i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy biszkopt się studzi robimy masę serową: do garnka dajemy ser i ½ szklanki mleka, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ser nie będzie jednolicie gładki. Dodajemy masło, jajka, cukier, orzechy, mieszając gotujemy doprowadzając do wrzenia. W między czasie rozrabiamy budyń z ½ szklanki mleka. Kiedy masa serowa się(...)wierzch ciasta. Pierwszy placek wkładamy razem z papierem z powrotem do blachy, wykładamy 1/3 bardzo ciepłej masy serowej, rozprowadzamy równomiernie, przykrywamy drugim plackiem, delikatnie dociskamy. Wykładamy następną część masy (1/3), rozprowadzamy równomiernie, przykładamy trzecim plackiem, dociskamy, wykładamy trzecią część masy, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy okruszkami biszkopta. Ciasto zostawiamy na kilka godzin, żeby masa zastygła. Smacznego :)) biały ser, twaróg, orzechy włoskie
Bułka z Chlebemplacka z mąki kukurydzianej lub pszennej. A w lawendowej kuchni to mieszanka różnych kombinacji, czyli takie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej. Domowe tortille Składniki: opakowanie gotowych placków tortilli pomidor ogórek kukurydza filet z kurczaka kapusta pekińska czerwona cebula przyprawy do kurczaka sos czosnkowy - majonez, jogurt naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz i troszkę startego żółtego sera(...)łyżki majonezu. Pozostałe składniki sosu trzeba dodać według własnego smaku. Kurczaka pokrojonego w paski podsmażamy na oleju. Wcześniej można go zamarynować w dowolnie wybranych przyprawach. Gotowe placki lekko skrapiamy wodą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni. Podgrzany placek
Lawendowe NieboZapraszam dzisiaj na pyszne naleśniki z serem i mango. Niby zwykłe, a jednak wyjątkowe! Naleśniki podałam z kawałeczkami mango i musem z mago. Na ten egzotyczny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne naleśniki z serem . Naleśniki możemy również podać z dżemem lub innym farszem. Wiem że naleśniki to chyba każdy umie
Uwaga Babcia GotujePyszne, delikatne placuszki na maślance z dodatkiem botwinki i sera feta. Idealne na śniadanie, kolację lub dodatek do obiadu. Polecam :) 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
Mienta blogDziś zapraszam Was na pyszne naleśniki z białym serem polane jagodowym sosem. Po prostu rozkosz na talerzu. I wiele uśmiechów na twarzy, bo jagodowy sos dodaje
Słodkie okruszkiSkładniki:1 nieduża cukinia1 marchewka100 g żółtego sera1 cebulka1 jajkosól, pieprzsiekana natka pietruszkiok. 5 łyżek mleka100 ml mlekaszczypta czosnku granulowanegoSposób przygotowania:1. Cukinię i obraną marchewkę
Kuchnia domowa Aniczosnkowe, mango, limonkowe. Doskonałe jako dodatek do mięsa lub innych dań. Moje ulubione to czosnkowe, pysznie smakują jako dodatek do placków z cukinii (przepis poniżej) Mango chutney – to forma słodko pikantna mango, idealna do mięs, jako dodatek do serów czy warzyw. Musicie tego spróbować. Na zdjęciu powyżej paste poty madras – najostrzejsze z dostępnych. Jeśli nie lubicie ostrzejszego jedzenia(...)przepisów które przygotowaliśmy podczas warsztatów. Mam nadzieję, że sami zdecydujecie się na ich ugotowanie w domu PIZZE NA PAPADUMS Z BUTTER CHICKEN Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 3 placki papadams lub podobne (miękkie) – 3 łyżki sosu butter chicken Patak’s – 250 g świeżej mozzarelli – 10 pomidorków koktajlowych – 10-15 listków bazylii PRZYGOTOWANIE: 1. Piekarnik nagrzej
nietylkopasta.plduże jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli NADZIENIE: 3-4 cebule 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego żółtego sera mak do posypania Ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Z cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn i wlewamy do mąki, przykrywamy(...)wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Wyrośnięte placki spłaszczamy w środku, wciskając w nie dno szklanki, a w powstałe wgłębienie nakładamy porcję nadzienia, posypujemy tartym serem i makiem. Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut). Gotowe! Ciasto to nadaje się również jako baza
Rozpustne gotowaniemąki pszennej 125 ml ciepłej, przegotowanej wody łyżeczka soli szczypta cukru 50 g świeżych drożdży 30 g oregano 3 łyżki oliwy DODATKI sos pomidorowy szynka parmeńska rukola cebula ser mozzarella W niewielkiej misce rozpuść drożdże z łyżką mąki, szczyptą cukru i łyżką mąki. Gotowy zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie do miski przesiej mąkę, dodaj sól(...)części. Każdą z nich rozwałkuj i wycinaj koła o średnicy ok. 10 cm. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, a następnie wykładaj na nie plaster szynki parmeńskiej oraz cebulę pokrojoną w plastry. Całość posyp startym żółtym serem. Pizzerinki piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyłóż
365 dni dookoła kuchniwyciskamy z niej sok. Nastepnie dodajemy zioła prowansalskie, starty na tarce o małych oczkach ser żółty oraz pokruszony ser stilton. Dokadnie mieszamy całość. Gdy ciasto na pizzę już nam wyrosło, dzielimy je na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na cienki placek. Nakładamy farsz nie na całe ciasto a jedynie na jedną jego krawędź, wzdłuż całej krawędzi. Rolujemy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem(...)minutach zwiększamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy pizzetki do momentu gdy staną się lekko przyrumienione. Podajemy z ketchupem z cukinii. Smacznego! Pizzetki z cukinią i żółtym serem Wskazówki. Nie dodałam soli do farszu dlatego, iż ser jest słony. Jeśli lubimy pikantne nadzienia, można dodać suszonych płatków chili. The post Pizzetki z cukinią i żółtym serem appeared first on MeCooks
mecookssoli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz 600 gramów świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) koło 12 plasterków ulubionej wędliny 15 dag sera mozzarela 10 dag sera żółtego sól i pieprz do smaku 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, sól Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej(...)ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterki szynki i mozzarelli, kładziemy grzyby, posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym
Podróż w kulinariałyżeczki cukru 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody Dodatkowo: Keczup do smarowania 150 g pieczarek 100 g szynki wiśniowej 150 g żółtego sera Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki możemy posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej(...)minut. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość. Po tym czasie blat oprószamy mąką. Rozwałkowujemy duży placek o grubości 0,5 mm. Szklanką lub miseczką o średnicy 12 cm wycinamy koła. Każde smarujemy keczupem. Naprzemiennie wypełniamy je serem, pieczarkami i wędliną. Składamy na pół, a boki zwijamy do środka. Powstanie nam kształt róży. Tak przygotowane bułeczki układamy w naczyniu
VioletoweKucharzenie