zwykle – co kto lubi 1 op. tortilli (6 sztuk) 2-3 piersi kurczaka (ok. 500g) 1 awokado hass 1 czerwona cebula pęczek cebulki dymki 1/2 szkl. startego sera cheddar 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% mielona papryka słodka i ostra szczypta mielonego imbiru granulowany czosnek sól, pieprz Oczyszczone piersi kurczaka nacieramy solą, pieprzem, mielonym imbirem, granulowanym czosnkiem oraz(...)Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, środek rozdrabniamy widelcem. W misce łączymy zmielone mięso, cebulę, posiekaną cebulkę dymkę, rozdrobnione awokado oraz starty ser cheddar. Dodajemy kwaśną śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni, tylko do lekkiego zrumienienia. Na każdym rozprowadzamy przygotowaną pastę. Zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki. Źródło
Smaki Na Talerzubardzo puszyste i smaczne. Jeżeli pozostały Wam białka po pieczeniu pączków, chrustów to możecie je wykorzystać do zrobienia naleśników. Swietnie smakują z serem na słodko , dżemem lub prażonymi jabłkami. Po inne przepisy na smaczne naleśniki i placki zapraszam na bloga do zakładki naleśniki i gofry. 4 białka 3/4 l mleka 12 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
O kuchni z uczuciemkostkę. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, majonez, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Podczas smażenia, jajka z mąką oraz rozpuszczający się ser, spoją składniki kotletów. Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa oleju- około 2-3mm). Placki smażymy na średnim ogniu, około 10 minut. Po 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, gdy są ładnie zarumienione. Po zdjęciu
Smak mojego domuprawdziwą pasztetową z GS w Żukowie :) Wyjąłem ciasto, rozwałkowałem i podzieliłem jak na pierogi. Pasztetową obrałem ze skórki, rozrzuciłem po wyciętych plackach i polepiłem... Gdy pasztet się skończył, a ciasta zostało:) ulepiłem pierogi z różnymi serami i szpinakiem. Wyłożone na blachę specjały posmarowałem mlekiem i niektóre obrzuciłem kminkiem. Tak przygotowane piekły się w 200 st. C przez
chleba naszegopieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy przez 30 minut. Przygotowujemy masę do tortilli. Jajko ubijamy, dodajemy do sera i dżemu, dokładnie mieszamy. Każdą tortillę smarujemy masą serową pozostawiając centymetrowy margines, następnie placek składamy na pół i lekko dociskamy brzegi. Tortillę zapiekamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku do zezłocenia ciasta. Gotowe tortillę polewamy
Jadło i czytadłoczasie odlać sos , który wyciekł z cukinii. Kurczaka pokroić w drobne kawałki i dołożyć do cukini, obsypać mąką, wbić jajka, dodac starty ser, doprawić solą, pieprzem, papryką i wymieszać. Smażyć na rumiano z obydwu stron. niestety placki mają tendencje do rozwalania się jeżeli dobrze sie nie przysmażą i nie ścisną. Ja już mam kolejne pomysły na modyfikacje placuszków
Państwo Wojtczuk gotująOrzechowe placuszki waniliowe Ewa Sałatka z selera naciowego, jajka i pietruszki, doprawiona lekkim jogurtem i musztardą dijon Justyna Placki z cukinii i makaronu Kasia Szybki makaron z papryką, cukinią w pomidorach z serem Pecorino Romano DOP Marzena Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym Małgosia Krokiety z pieczarkami i żółtym serem Marta Łosoś na rukoli
Magiczne Życie Martymałym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne. Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem. Chili con carne można serwować z ryżem (najlepiej basmati;), chlebem, jak również z plackami z tortilli. Jeżeli chcemy by potrawa była naprrawdę ostrrra, nie usuwamy z papryczki chili przez posiekaniem nasion i dajemy więcej pieprzu cayenne
Aromatyczne Podróżekokosem i pistacjami Agnieszka Łosoś pieczony na pomidorach Marzena Kwiaty cukinii nadziewane ricottą Bożena Bułeczki z serem i szynką - zapiekane Aga Czekoladowe muffinki z wiśniami Magdalena Ciasteczkowy shake bananowy Monika Placki z zielonej cukinii z pieczarkami Justyna Tarta z czarną porzeczką i płatkami migda ł owymi Marta Sałatk
Magiczne Życie Martyczuć goryczki bakłażana, nie jedzie trawą, można podawać go jako mielonego (z ziemniaczkami, surówką lub po prostu na kanapce) lub jako placka ziemniaczanego (z sosem np. pomidorowym czy pieczarkowym). Kotleciki bakłażanowe bakłażan 2-3 plasterki sera żółtego pół szklanki mąki jajko 2 łyżki bazyli suchej lub kilka listków świeżej szczypta papryki ostrej i słodkiej sól, pieprz szczypta cukru (opcjonalnie
Przepysznik - BLW i nie tylkoDynię makaronową kupiłam jakiś czas temu i leżakowała w piwnicy aż do teraz. Powstały z niej przepyszne placki na wytrawnie, na pikantnie. Polecam gorąco bo
Moje Małe Czarowaniesposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in. zupę krem z serem rokpol i sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle plastyczny, że wszystko zależy od tego, jak się ją doprawi. Możecie użyć do tego swoich ulubionych
W SMAKsosem orzechowym Moje ostatnie odkrycie, coś genialnego przy użyciu minimalnych nakładów pracy i składników które zawsze są w domu. Placki cukiniowe z fetą i truskawkami Pieczona marchewka z sosem orzechowym Marchewkowe muffinki z serem feta i tymiankiem
More food, love and dreamsSKŁADNIKI: 3 placki tortilli 3 duże liście sałaty masłowej 50 g utartego na dużych oczkach greckiego sera owczego 6 plasterków szynki parmeńskiej 100 g wędzonego łososia atlantyckiego 3 plasterki pomidora 6 plasterków ogórka gruntowego 1/2 posiekanej cebuli 3 łyżki jogurtu naturalnego z czosnkiem niedźwiedzim PRZYGOTOWANIE: Tortille rozłożyć. Każdą wysmarować jogurtem i nakładać składniki w dowodnej kolejności :) SKŁADNIKI: 2 woreczki
ClauditteMissCookingłopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula ze szczypiorem 2 drobiowe serca twardy ser żółty sól, pieprz, ostra papryka w proszku Do mięsa wrzucamy zmiażdżony czosnek i doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy na cienkie placki i formujemy z nich miseczki. (część ciasta pozostawiamy na zamknięcie) Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)wysypujemy nią dno każdej foremki. Przykrywamy ją dość grubym plastrem żółtego sera, na co wkładamy odpowiednią ilość mięsa. W środek mięsnej kuli wkładamy kurze serduszko. Zamykamy ciastko pozostawioną masą, którą wykrawamy w koło za pomocą odpowiedniej wielkości naczynia. Dokładnie sklejone ciastka smarujemy białkiem i wstawiamy na przedostatni poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut i podajemy ciepłe
Kuchenna Kontrrewolucyagniazda nasiennego tniemy w małe paseczki. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (w takiej ilości jak lubimy). Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy placków (lub robimy jedną wielką, prostokątną pizzę na całej brytfannie). Formujemy placek o takiej grubości jak lubimy, zostawiając wyższe brzegi (układamy na papierze do pieczenia(...)Smarujemy nasz spód sosem lub koncentratem pomidorowym, oprószamy bazylią, oregano i lubczykiem. Na tak przygotowanym spodzie rozkładamy nasze dodatki (wedle upodobania, nie muszą być jak w przepisie) oprócz sera. Pizzę pieczemy około 20 minut w 230 stopniach. Ser żółty rozkładamy na sam koniec, już po wyłączeniu grzania piekarnika (i tak się rozpuści, nawet przy uchylonych drzwiczkach). Smacznego
Kolorowy Przepisownikodpoczęło. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi
królestwo garówPrzepyszne i delikatne w smaku placuszki kukurydziane. W smaku delikatnie przypominają, nasze tradycyjne placki ziemniaczane na ostro. Plusem jest to, że nic nie musimy trzeć (no oprócz sera ;). Wystarczy nam miska, łyżka i blender. Prawda, że będzie łatwo? Polecam z czystym sumieniem. 'placuszki z kukurydzy, z papryczką chilli i cheddarem' Składniki (na ok.12 placuszków) - 150g kukurydzy z puszki
CookYourselfrównież, ale od czasu do czasu napełniam ja także jajecznicą z pomidorami i serem. Nam smakuje - i to bardzo :) Polecam wypróbować, bo składniki są prościutkie.Składniki:kilka placków tortillijajecznica usmażona wg przepisu TUTAJ z dodatkiem drobno pokrojonego pomidoraWykonanie:Na podgrzanych plackach tortilii (ja podgrzewam chwilkę w mikrofali) rozkładamy jajecznicę, możemy wzbogacić ją liśćmi sałaty. Zwijamy
Walijskie Pichcenieśmietaną, wlać do mleka i zagotować.Odstawić na 30 minut. Odcedzić przez gęste sito.Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać. Wierzch: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów rodzynki 2 jasne galaretki Przełożenie placka ; Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo - kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągły biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która
Apetyczna babeczkaZainspirowane doskonałym połączeniem sera mozzarella z rukolą postanowiłyśmy wymyślić jakąś przekąskę z tymi dodatkami. Wykorzystałyśmy do tego placki z tortill i trochę wędliny. Wyszły super szybkie i bardzo smaczne zapiekane trójkąty. Szczerze polecamy każdemu kto potrzebuje szybkiej przystawki lub przegryzki w ciągu dnia. Składniki: 2 placki do tortilli 2 kulki mozzarelli 7 plastrów polędwicy łososiowej Garść rukoli
Kolizje Smakówmogą się przydać ;) Dla tych co mają problem z prawidłowym zawinięciem tortilli - niebawem dodam na bloga post z poradnikiem! ŚNIADANIOWY WRAP - 1 placek tortilli pełnoziarnistej - kremowy serek, np. Philadelphia - liść sałaty lodowej - plasterek wędliny drobiowej - plasterek sera żółtego - plasterek pomidora Tortillę posmarować na środku kremowym serkiem i ułożyć na nim wszystkie składniki. Zawinąć tortillę, uciskając nadzienie. Przekroić na pół
Zgrabne Gotowaniedusiłam aż liście szpinaku zwiędły. Zostawiłam do wystudzenia a potem dodałam pokruszoną fetę i starty żółty ser i wymieszałam. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na lekko podsypany mąką blat, lekko spłaszczyłam i podzieliłam na 4 części. Każdą część rozwałkowałam na placek wielkości około 20×30 cm. Na połowie rozwałkowanego placka wyłożyłam 1/4 część farszu, złożyłam na pół
UgotujmyTo.plwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Placki są rewelacyjne i nie zawierają mąki. Przyrządziłam je z myślą o sobie, bo nie sądziłam, że moja rodzinka się skusi, tym bardziej, że obiad też był zrobiony. I co? Zjadłam cztery, cztery małe placuszki, bo na tyle zdążyłam się załapać. Chyba to o czymś świadczy. Placuszki są naprawdę rewelacyjne(...)cebula (średnia; użyłam czerwonej) 20g żółtego sera 1 łyżka serka śmietankowego 3 łyżki płatków owsianych (płaskie; błyskawicznych) sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia (*) Cukinię (umytą, ze skórką) zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ser tak samo, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron
Di gotujeodparowania wody, doprawiać farsz ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło, posmarować przecierem pomidorowym zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie, posypać startym serem, zwinąć na pół formując pieroga, radełkiem odciąć równo brzegi, docisnąć je widelcem, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej
Wanilia i Kardamondziubkiem, to nie używam chochli. Zachęcam do podrzucania naleśników, bo to jest cała frajda smażenia :-) Wystarczy delikatnie podważyć placek widelcem a potem to już leci jak z płatka.Okej kiedy naleśniki są już nasmażone bierzemy się za nadzienie. Ser "dziubać" widelcem z cukrem i cynamonem, żadnych blenderów i mikserów. W tym wydaniu ma być porządny gruby wiejski
pieprzny smaczekPlacki ziemniaczane można robić na wiele sposobów dodając do nich ulubione składniki Składniki • 8 ziemniaków średnich • 2 jajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól(...)odcisnąć do szklanki powstały sok • Do ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce marchew , cebulę, czosnek i ser 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju 3. sos • Śmietanę wymieszać z majonezem .Na drobnej tarce zetrzeć ogórek kiszony
W królestwie smaków BeatyNajlepsze naleśniki z serem to naleśniki posmarowane kremowym serkiem waniliowym. Delikatnie chrupiące ze słodkim nadzieniem w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 6-7 dużych naleśników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pozbycie się resztek z lodówki. Do jej przygotowania użyłam kilka kromek czerstwego chleba, a także kawałek wędzonej piersi z kurczaka, która została po robieniu sałatki, zalegającą rukolę i ser żółty, a także cebulę, którą zawsze się w domu znajdzie. Możecie oczywiście użyć innych dodatków, jakie akurat macie w lodówce: resztki wędlin, pieczonego mięsa z obiadu, paprykę, kukurydzę, pikle, itp. Danie(...)przekładamy na drugą stronę. Jeśli macie problemy z przełożeniem za pomocą łopatki, placek najlepiej zsunąć na talerz i z niego przełożyć z powrotem na patelnię. Po przełożeniu na placku układamy ulubione dodatki. Ja dałam pokrojoną w plastry wędzoną pierś kurczaka, posiekaną drobno cebulkę i starty ser żółty. Patelnię przykryłam pokrywką, aby ser się szybko rozpuścił i smażyłam jeszcze około
e-PrzepisyKulinarneczego chcieć więcej? No może żaby była mniej kaloryczna ale ciiiicho – jest smacznie Składniki: 4 placki tortilla 2 filety z kurczaka 1 papryka czerwona 1 niewielka cebula 3 łyżki kukurydzy konserwowej z puszki 1 kulka mozzarelli 15 dag sera żółtego gouda (lub innego) masło olej oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej sól pieprz Sos czosnkowy
MojaQchnia.plCiasto smarujemy sosem, posypujemy 2/3 ilości mozzarelli - według upodobań. Pieczemy 8-10 minut do zrumienienia. Gotową pizzę posypujemy resztą sera, układamy plastry pomidorów i świeżą bazylię. Od razu podajemy. Możemy skropić oliwą. PIZZA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, RUKOLĄ I MOZZARELLĄ: - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego) dodatki: Mozzarella - 1/2 kulki Szynka parmeńska/prosciutto - 40 g Rukola
Moje Kuchenne Rewelacjerozwałkować na średniej grubości placki .Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem np.Saga. Każdy placek oddzielnie upiec w temp. 180 stopni przez około 15-20 min. Margarynę, połowę mleka i cukier zagotować. Następnie do gorącej masy dodać ser, roztrzepane jajka i gotować do momentu aż masa zacznie gęstnieć [cały czas mieszając masę
Moje domowe kucharzenie