średnicy 20 cm) 2 jajka (duże) 100g świeżego szpinaku 100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco) 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: żółty ser do posypania Szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i c hwilkę poddusić, aż stanie się miękki. Dodać kawałki łososia i wymieszać. W międzyczasie białka (ze szczyptą soli(...)jest dość słony.) Zawartość patelni zalać masą jajeczną. Całość nakryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta. Następnie placek delikatnie zsunąć na talerz i przełożyć (na patelnię) na drugą stronę. Frittatę obficie posypać startym serem i zapiekać (bez przykrycia) do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujewieloma różnymi dodatkami: z plackami ziemniaczanymi (możesz pokroić placki na paski i ułożyć je na wierzchu zupy - tak, jak ja) z serem feta z serem kozim z mozzarellą lub ze świeżym pieczywem Etap I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie Etap II Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 30 sek Otwieranie Garnka(...)przez sitko i ponownie wlej do blendera, w razie konieczności dopraw do smaku Jeżeli chcesz, aby zupa wyszła bardziej kremowa i puszysta, dodaj kawałek zimnego masła i zmiksuj ponownie. Placki ziemniaczane wegańskie Składniki 5 ziemniaków 2 łyżki mąki ryżowej z ryżu brązowego 1 łyżka skrobi jęczmiennej sól olej rzepakowy lub inny Przygotowanie zetrzyj ziemniaki na tarce (ja używam
Szybko Szybkowarkolację dla dwóch osób): 2 tortille pszenne 2-3 plastry łososia wędzonego 1 plaster sera żółtego serek Philadelphia 2-3 pikantne korniszony 4-5 plastrów ogórka zielonego 1 plaster ulubionej wędliny 1 łyżeczka musztardy dijon Przygotowanie: Tortilla łososiowa: placek smarujemy średnio cienką warstwą serka Philadelphia, układamy plastry łososia (można je porwać na mniejsze części). Można także posypać drobno(...)minut by placek zmiękł. Zdejmujemy folię. Kroimy w plastry. Tortilla łososiowa gotowa Tortilla łososiowo - mięsna: placek smarujemy cienko serkiem Philadelphia, na to cieniutko musztardą. Następnie równomiernie rozkładamy dodatki: odrobinę łososia w kawałkach, korniszony w plastrach, ogórka zielonego pokrojonego w kostkę, ser żółty w kawałkach, rozdrobnioną wędlinę i co nam się tylko zamarzy. Możemy doprawić gęstym sosem czosnkowym. Tortillę
Kuchnia po mojemułyżki oliwy 1 ząbek czosnku 2 kulki mozzarelli 8 grubszych kawałków boczku wędzonego 1 gruszka kilka listków szałwii opcjonalnie- ser z niebieską pleśnią ( ja nie dałam ale jedząc stwierdziłam, że bardzo by pasował) Instructions Z ciasta zrobić dwa placki i odstawić do wyrośnięcia. Pokrojoną w kostkę dynię wymieszać z oliwą i posiekanym drobno czosnkiem. Mozzarellę zetrzeć, boczek pokroić(...)kosteczkę, gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na cienkie plasterki. Na pizzy ułożyć ser a na nim pozostałe składniki, posypać szałwią. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. 3.5.3208 The post Pizza z dynią, gruszką i boczkiem appeared first on Cooking for Emily
Cooking for Emilyłyżeczki cukru farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 pęczek pietruszki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 50 g sera gouda do posypania 1 roztrzepane jajko do posmarowania cista Składniki znajdziecie tutaj :) Przygotowanie: Porcja ok 36 pasztecików. W misce najlepiej z zamknięciem (przykrywką) kruszymy drożdże, mieszamy z cukrem(...)dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę i rozwałkowujemy na grubość ok 0,3 cm. Rozwałkowany placek przecinamy na pół jak na zdjęciu i wykładamy na niej farsz posypując startym serem. Wszystko zawijamy i tniemy w poprzek na grubość ok 2 cm. ( jeżeli lubicie większe paszteciki możecie ciąć na dowolną długość
Niezły Młynekjęczmienna 250 g sera białego półtłustego 1 cebula 150 g śmietany 18% 5 jajek 150 g masła, margaryny sól pieprz do smaku opcjonalnie: 500 g mielonego mięsa wołowego, drobiowego lub 500 g usmażonych i zmielonych pieczarek PRZYGOTOWANIE Z podanych składników ugnieć kruche ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę(...)pokrój i zeszklij na patelni. Do garnka z ziemniakami dodaj kaszę, jajka, śmietanę, roztopiony tłuszcz, biały ser, cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz dodać mięso lub pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na ciasto. Z drugiej części ciasta uformuj placek i przykryj nim zapiekankę (lub pokrój na paseczki i udekoruj wierzch). Blaszkę wstaw do piekarnika
Kulinarna (nie)codziennośćpozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 2 Kilkoma ruchami zagniatamy ciasto dzielimy na kulki i formujemy placki. 3 Na cienki placek nakładamy łyżkę sosu i rozsmarowujemy go na całym cieście pozostawiając pół centymetrowy brzeg. Całość posypujemy serem mozzarellą i układamy dodatki (ja ty razem wykorzystałam kotlety mielone, które pozostały mi z obiadu). 4 Piekarnik rozgrzewamy do temperaturu
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisykażdą sobotę SKŁADNIKI (2 porcje) 250 gr. obranych, surowych ziemniaków 1/4 cebuli sól, pieprz, papryczka chili oliwa z oliwek kawałki łososia kapary (opcjonalnie) drobno pokrojona czerwona papryka (opcjonalnie) Kawałki sera feta Cytryna PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 230 stopni. Dobrze wysmarować dno i boki żaroodpornej patelni lub innego naczynia. Ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o dużych oczkach, tak samo cebulę(...)piekarnika na 15 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę pieczenia i pozostawiamy jeszcze 5 minut, aż się zrumieni (ale nie spali). Placek gotowy:) Na wierzch układamy plastry wędzonego łososia, posypujemy papryczką chili, czerwoną papryką,kaparami oraz serem feta. Jeszcze lepiej smakuje podana z sałatą lodową z sosem winegret i cząstkami cytryny
Kopystką po garachwieloma składnikami, wystarczy, że dodasz podsmażone na maśle kurki lub grzyby i uzyskasz frittatę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na frittatę! WIĘCEJ 2. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI I znowu ziemniaki! I to w formie placków. Ale chyba nie znam nikogo kto nie lubi placków ziemniaczanych, w moim(...)blinami", chociaż z blinami na drożdżach nie mają nic wspólnego, być może to kwestia nazewnictwa, w zależności od regionu. Moja babcia tak właśnie nazywała smażone wtedy w głębokim tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj -chociaż to słowo nad wyrost, po prostu zdejmowała na talerz gorące prosto z patelni, a my prawie parząc palce, od razu takie chrupiące, pałaszowaliśmy
SMYKWKUCHNIwanilinowego 1 szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej MASA SEROWA 500 ml śmietany 30% 1 kg sera białego 1 szklanka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny kilka sztuk brzoskwiń z puszki 1 opakowanie śmietan fix POLEWA 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 10 dag margaryny(...)piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Nasączyć środek i wierzch placka wymieszanym spirytusem z wodą. MASA SEROWA: Przygotować żelatynę w ok. pół szklanki wody. Ser biały zmielić (najlepiej dwukrotnie). Następnie wraz z cukrem pudrem utrzeć go mikserem. Dodać żelatynę. Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać do niej
Gotuję Testujęłyżka śmietany - bazylia, majeranek, oregano - papryka słodka/ostra- sól pieprz farsz:(tak jak na obrazku)- pieczarki - papryka (zielona, żółta , czerwona)- salami - cebula- ser (według uznania np.)- kukurydza- szynka - ananas- pierś z kurczaka itp.Sposób przygotowania:1.Ciasto:Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem i solą wlać całe mleko(...)Najwięcej daję bazylii , oregano i majeranku. Sos gotować na małym ogniu przez ok.10 minut nie przykrywając przykrywką.3. Ciasto wyłożyć na blachę. Obrzeża zrobić pogrubione. Wylać sos na placek i rozsmarować łyżką.Następnie wyłożyć wszystkie pokrojone (według uznania) składniki. Posypać grubą warstwą sera.4.Gotową pizze piec w 200C przez ok. 20-25 minut ;) Smacznego ;) Michał
Gotuj Z Muzykąformujemy placek wielkości naszej patelni. Placek smażymy na rozgrzanej i suchej patelni po około 3 minuty z każdej strony. Placek zdejmujemy z patelni na deskę, smarujemy sosem i obkładamy ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem ser pleśniowy, szynka pokrojona w paseczki i połówki koktajlowych pomidorów). Pizzę ponownie układamy na gorącej patelni i smażymy na małym ogniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodzielić kulę ciasta na dwie lub trzy części, zależnie od tego ile rodzajów ciasteczek chcemy zrobić i rozwałkować każdy na placek o grubości ok. 2mm. Każdy placuszek pokroić w kwadraty i dodać ulubione składniki, np. posypać startym serem i słodką papryką, albo ziołami i gruboziarnistą solą. W wersji słodkiej bardzo dobrze smakują ciasteczka posypane cukrem z cynamonem
Przepysznik - BLW i nie tylkoKeto burrito to placek tortilli w wersji low carb z mięsno-warzywnym farszem w środku. W ten sposób otrzymujemy niskowęglowodanowy zamiennik dania, które jest sztandarową potrawą kuchni meksykańskiej, ale pojawia się też w USA i innych krajach różniąc się głównie wielkością i farszem. Wystarczy zatem przygotować odpowiednią tortillę LCHF a w nadzieniu pominąć fasolę oraz kukurydzę, która znajduje się(...)drugą stronę i również podpiec. Gotową ciepłą tortillę wypełnić przygotowanym farszem, posiekana kolendrą a w wersji z posypać startym serem żółtym. Keto burrito polecam podawać także z różnymi dipami i pokrojonym w kostkę awokado. Smacznego! — BTW 1 placka tortilli: 65 g, 70 kcal, B 3 g, T 2 g, W 3 g. BTW całości tj. 1 placka tortilli
Ola la LCHFplacki z kurczaka to ciekawa, prosta i bardzo smaczna propozycja na szybki obiad dla całej rodziny, doskonały pomysł dla osób zabieganych lubiących ekspresowe i proste potrawy. Takie placki p odane z zestawem surówek smakują wyśmienicie. składniki na około 16-20 sztuk 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 250 g żółtego sera startego(...)kostkę, po czym przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do gyrosa i dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki, jajka, majonez oraz mąkę ziemniaczaną, całość doprawiamy czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy małe placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki zdejmujemy z patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Smakowite Dania