Pomysł na placki podsunęła mi Ola, która znalazła go na blogu Smakokosa :) Wypróbowałam i mogę z czystym sumieniem polecić :) Bardzo smaczne, aczkolwiek już na wstępie zmieniłam z deka recepturę przede wszystkim na fakt ilościowy placuszków oraz własne kubki smakowe :) Placuszki są zdrowe, pieczone, więc bez dodatku tłuszczu :) Myślę, że opcja smażona byłaby smaczniejsza jeszcze dla podniebienia, ale w wersji(...)minut, ale wg mnie brokuły nie zmiękną na tyle, aby po upieczeniu były miękkie). W misce wymieszać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, pokruszony ser twarogowy. Brokuły pokroić drobno i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Przyprawić. Placki formułować na blaszce i piec w 180*C przez ok 30 minut. Połączyć składniki sosu. Na ciepło najlepsze
ChilliJemyskładać je z czyjąś pomocą, żeby placki się nie połamały. * przepis autorski mojej mamy *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto miodowe: 500 g mąki 200 g cukru 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej na sernik: 1 kg sera na sernik 6 jajek 125 g masła(...)tego jak mocno piecze Wasz piekarnik) jeszcze około 30-40 minut. Przygotować placek serowy (najlepiej upiec go dzień wcześniej): masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać żółtka i budyń. Białka ubić z solą na sztywną pianę i delikatnie połączyć z serem. Masę wylać do blaszki wyścielonej papierem i piec w 180*C około godziny. Wystudzić. Masa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrobnego szczypiorku łyżeczkę słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczkę soli łyżeczkę oregano parówki Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane i odciskamy z nich nadmiar wody. Można odsączyć na drobnym sitku lub wycisnąć poprzez lnianą ściereczkę. Mieszamy z jednym jajkiem, serami i przyprawami. Powinna powstać dość zwarta masa, jeśli mamy wątpliwości i wydaje się być zbyt rzadka- dodajemy nieco
Pichceniomaniajuż nie raz wspominałam uwielbiam tortille. Ileż taki niby zwykły placek daje możliwości. Dziś zapraszam Was na nadziewaną tortillę a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą. Wspaniałe danie, które przygotujecie naprawdę szybko. Myślę, że tak samo szybko też zniknie z Waszych talerzy Spróbujcie. Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą – przepis
Słodkie okruszkiPodpłomyki to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka. Takie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy co przygotować(...)elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Ciasto obkładamy plasterkami surowych pieczarek, pomidorem, oraz cebulką pokrojoną w piórka, obsypujemy serem pokrojonym w kostkę. Na środku kładziemy rozmaryn. Podpłomyki wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłasnego smaku. Można również bazylię zastąpić oregano. Ser zetrzeć na tarce, pieczarki i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Przygotować wędlinę. Rozgrzać patelnię. Ciasto podzielić mniej więcej na trzy części ( u mnie one były naprawdę różnych wielkości bo nie podzieliłam na równe części). Z ciasta przygotować placek i włożyć go na patelnię. Ja rozprowadzałam ciasto(...)Smażyć pod przykryciem 2-4minuty (pierwszy się smaży dłużej, kolejne szybciej). Smażyć na suchej patelni, bez oleju na średnim ogniu. Placek pizzy obrócić na drugą stronę - spód lekko zarumieniony powinien być. Posmarować przecierem z bazylią. Posypać serem, położyć cebulę, pieczarki, wędlinę i ponownie posypać serem. Przykryć pokrywką i smażyć kolejne kilka minut. Smacznego
W kuchni u Monikiwyczytałam, danie pochodzi z kuchni kresów wschodnich i przyjmuję tę informację bez większych wątpliwości, w końcu tamtejsza kuchnia to miłość do placków i placuszków wszelkiego typu. Początkowo dość sceptycznie podeszłam to połączenia kaszy z białym serem oraz do ujęcia tych składników w formie kotleta. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie spróbowała, oczywiście po swojemu modyfikując lekko przepis. Wiecie
Pichceniomaniaoleju szczypta soli 200 g mąki (ok. 1 1/4 szklanki) dodatkowo oliwa lub olej do posmarowania 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g kiełbasy lub szynki 100 g żółtego sera 1/2 świeżej papryki zioła włoskie Do dużej miski wlej letnią wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę, a pod koniec(...)ciepłe miejsce na ok. 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż kolejno pozostałe składniki: posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, tarty ser i zioła. Następnie zawiń boki ciasta zakrywając nadzienie i formując podłużny rulon. Po wierzchu posmaruj oliwą lub olejem i posyp ziołami
Kulinarne S.O.S.równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobnego pieroga, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto na mniej-więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno pod, jak i na pozostałe składniki. Wstawiamy pieroga do piekarnika rozgrzanego
Proste-przepisy.plrobię. Żrodło czasopismo Moje Gotowanie 1997 Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 kostki masła 5 łyżek cukru sól Masa serowa 1 kg sera twarogowego tłustego 10 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki masła 100 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody wszystko razem utrzeć Ciasto Mąkę przesiać(...)szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i odciąć 1/4 ciasta. Wyłożyć plackiem blaszkę, a pozostałą część pokroić na paseczki o szerokości około 1,5 cm. Ser skręcić przez maszynkę dwa razy. Żółtka oddzielić od białek. Masło stopić. Ser miksować z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie wlewać masło, wsypać
O kuchni z uczuciemplacków)/bez dodatków około 320kcal/: 2 jajka 15g otrębów żytnich z zarodkami Skworcu 20g mleka 100g chudego sera białego 10g mieszanki prażonych ziaren Euforia Ziarenkowo 0,5 łyżeczki cynamonu jeśli czujecie taką potrzebę to jakieś słodzidło, ja pominęłam bo zjadłam je z powidłami <3 Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki smażymy placki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćposypania ostra papryka do posypania ser do pizzy, wybrałam provolone, ale możesz użyć np. mozzarelli lub innego sera świeża rukola Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na podpłomyki, czyli mieszamy mąkę z taką ilością wody, aby powstało ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy krążki. Smażymy na suchej patelni, na małym ogniu z jednej strony. Obracamy, smarujemy grubą warstwą pesto(...)każdy podpłomyk kładziemy kawałki sera, oprószamy ostrą papryką i czarnuszką i suszonym oregano. Gdy ser roztopi się, przekładamy z patelni na talerz. Na wierzchu układamy listki rukoli. Podajemy zaraz po przygotowaniu, najlepiej z ulubionymi winem
Moja smaczna kuchniapełna łyżeczka proszku do pieczenia FARSZ: 2 cebule 250 g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 ml mleka 2 łyżki mąki sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g sera żółtego jajko Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka i jeszcze ciepły tłuszcz (nie gorący), wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki(...)dodajemy sól, pieprz i natkę, i wyłączamy grzanie. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek nieco większy niż forma, wykładamy nim tortownicę, nakładamy farsz. Połowę porcji żółtego sera kroimy w paseczki, które rozkładamy przy brzegach ciasta. Ciasto które wystaje ponad formę zwijamy do środka, przykrywając ser. Posypujemy pozostałym, startym serem
Rozpustne gotowaniemasa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany 18% (4 x po 330 g) * 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego jagody lub inne owoce (maliny, wiśnie, porzeczki(...)następną godzinę. Następnie zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Styropian lekko opada, ale nie poniżej wysokości, do której był wlewany. Gotowy placek możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Post Styropian – sernik bez sera pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku