odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. W tym czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz przyprawę do sernika i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na połowie placka rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy drugą połową. Następnie
Kuchnia MagdaLenySPAGHETTI BOLOGNESE ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI PAELLA Z QUINONĄ, MAŁŻAMI I KREWETKAMI! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! SZYBKI OBIAD:PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU! KROKIETY Z MIĘSEM. TAAAKIE PYSZNE! MAKARON ZE SZPINAKIEM PO WŁOSKU! MAKARON DRWALA OBIAD
SMYKWKUCHNIswoją objętość ponownie zagniatamy a następnie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. składniki na farsz: ok. 250 g sera feta ok. 250 g mozzarelli 1 jajko wykonanie: Fetę kruszymy, mozzarellę ścieramy i mieszamy z jajkiem. Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy placki, na każdy nakładamy porcję farszu, i zawijamy ciasto w formie sakiewki, zlepiając farsz w środku. Podsypujemy ciasto mąką
Domowy Smak Jedzeniazorientowaliście nie przepadam za sernikami, szczególnie tymi na zimno. Całkiem inaczej ma się sprawa z białym serem i twarogiem, które uwielbiam! Wszelkie serowe nadzienia nęcą mnie zwykle bardziej niż budyniowe czy owocowe. Jakiś czas temu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne! Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto od razu sobie
Dzieje kuchennej Wiewióryketchupem, na to posypać obficie oregano i oprószyć pieprzem. Prostokąt podzielić na dwie części. Na jedną położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek
Poezja Smaków - blog kulinarnyboczkiem i jabłkiem, odstawić do przestudzenia. W misce roztrzepać jajo ze śmietaną. Połączyć z farszem cebulowym i serem. Doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C Schłodzone ciasto pokroić na 6 plastrów. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nimi foremki. Do każdej tarteletki nałożyć farsz. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec na środkowym poziomie
Pełny talerzschłodzić w zamrażarce około dwie godziny. Wykonanie masy serowej: Zmielić ser, masło utrzeć i dodawać po trochę sera, cukru i żółtka. Z sześciu białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej razem z kaszą manną, aromatem i skórkami pomarańczowymi. Wykonanie placka: Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami
Tradycyjna Kuchniasuchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu )). Zapraszam również do wypróbowania tortilli
paapilotkaasuchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu )). Smacznego
paapilotkaaskładniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej
OstryKęsskładniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej
OstryKęs4min (najwyższe fale).Masa serowa : 2 kostki sera po 250g200 ml jogurtu naturalnegołyżka żelatynysłodzik (masę należy próbować, ponieważ to zależy od naszych upodobań,jak bardzo lubimy słodkie)Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. W tym czasie kiedy żelatyna ma nam trochę przestygnąć zajmujemy się serem. Dwie kostki sera rozduszamy i wlewamy do tego jogurt naturalny. Dodajemy słodzik i dokładnie(...)miksujemy. Dodajemy żelatynę i dalej wszystko mieszamy. Ja do masy serowej dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę galaretkę.Galaretka :- 1/2 szkl soku-2 szkl wody-2 łyżki żelatynyNa pierwszy placek wykładamy masę serową i przykrywamy to następnym plackiem. Wkładamy do lodówki na 30 min i możemy jeść ! ;)Ze względu na taką ilość otrębów ciasto ma nam starczyć na 2 dni.Smacznego
charlotte gotujejogurt naturalny 1 łyżka proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki sól opcjonalnie 1/2 szt ser mozzarella light 50 g słodziwa opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, jajko i jogurt i wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy lub ugniatamy dłonią na placek o grubości ok. 1,5 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka, które układamy
Kucharzycaoliwek - 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- 0,5l ciepłej wody ( nie gorącej)Dodatkowo:-suszone lub świeże oregano, sos pomidorowy i dowolne dodatki, np: pieczarki, szynki, salami, sery , oliwki, papryki, cebulę, itp.Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić aż się spienią. Zaczyn przelać do misy malaksera, dodać oliwę , sól, resztę wody i powoli mieszając dodawać(...)ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego i dodajemy swe ulubione dodatki, np. pieczarki, starty ser, szynkę, szynkę parmeńską, kulkę mozzarelli, salami, różne gatunki serów pleśniowych, paprykę , oliwki
Smaczne Zdroweszczypta soli opakowanie mrożonego szpinaku (może być też świeży) 5 ząbków czosnku 150 g sera gorgonzola lub serek topiony z ziołami sól Wykonanie: 1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min. 2. Szpinak rozmrażamy, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ser kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku żeby się rozpuścił. Jeśli trzeba dodajemy soli(...)Patelnię spryskujemy delikatnie olejem lub smarujemy cieniutko pędzelkiem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy cieniutko ciasto i smażymy po kilka minut z każdej strony. 4. Po usmażeniu i przestudzeniu placków, smarujemy je farszem i zawijamy albo w rulon albo w trójkąt. 5. Kiedy wszystkie placki są zawinięte rozgrzewamy na patelni odrobinę masła i smażymy naleśniki jeszcze po minutce z każdej
Mama z miastaSer kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku żeby się rozpuścił. Jeśli trzeba dodajemy soli. 3. Patelnię spryskujemy delikatnie olejem lub smarujemy cieniutko pędzelkiem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy cieniutko ciasto i smażymy po kilka minut z każdej strony. 4. Po usmażeniu i przestudzeniu placków, smarujemy je farszem i zawijamy albo w rulon albo w trójkąt. 5. Kiedy wszystkie placki
Mama z miasta