sposobów od sałatki poczynając na plackach ziemniaczanych kończąc. Moim zdaniem najsmaczniejsze są ziemniaki pieczone w piekarniku. Są wspaniałym dodatkiem lub samodzielnym daniem. Przygotowuję je w kilku wariantach. Dziś w roli głównej ziemniak faszerowany. Składniki na ziemniaki faszerowane: 8 dużych podłużnych ziemniaków, 30 – 40 dag mielonego mięsa, 20 dag żółtego sera, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki sosu pomidorowego (można
Gotuj Się Kto Możekryształ drobny ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ser oraz ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko oraz odrobinę soli. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i rozdrabniamy (możemy użyć tarki lub rozdrabniacza). Dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy gładką masę. Jeśli zbyt się klei do rąk- dosypujemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 7mm i foremką wycinamy
Kuchnia w czekoladziemakiem. Cebulę delikatnie wgnieść w placek. Brzegi placków można posmarować, roztrzepanym jajkiem, mlekiem lub olejem. Cebularze powinny wyrastać jeszcze 1 godzinę w ciepłym miejscu. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut. Smacznego W kuchni Regionalnych Smaków gotowałam z: Alą nie-ład mAlutki Jackiem Przepisy na domowy ser i chleb Kamilą Ogrody Babilonu Magdą Konwalie
Codziennik Kuchennypomieszczeń. Ostatnio z dyni acorn zrobiłam placki. Dziś, z jej białej odmiany – tartę. Stanowczo nie wegetariańską, ale pyszną wyśmienicie. ok. 500 g dyni startej na tarce o małych oczkach ok. 200-300 g suchej wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni bez tłuszczu ok. 100-150 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
Kucharzycamąki żytniej. Wyszły idealne. Na obiad cukiniowy placek z pstrągiem. Na 4 porcje obiadowe (lub 6 mniejszych) wykorzystałam: 1 cukinia, ok. 300 g starta na tarce 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g pstrąga lub innej ryby pokrojonej na kawałki 250 g sera mozzarella sól, gałka muszkatołowa i pieprz cytrynowy
Kucharzycapapierem do pieczenia i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 27-30 cm. 3. Włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 4. W tym czasie podduś szpinak na patelni, aż liście zwiędną. 5. Wyjmij pizzę z piekarnika, posmaruj przecierem i posyp przyprawą. Następnie dodaj porwany na kawałki ser, szpinak i pokrojone pomidorki. 6. Piecz jeszcze
Powiedz dietom nieróżnych past, pasztetów, ciasteczek, placków itd. Tofu jest niezwykle popularne w kuchniach orientalnych i często wykorzystywane jako zamiennik mięsa przez wegetarian i wegan, to produkt powstający w procesie koagulacji sojowego mleka. Jeśli chodzi o najpopularniejsze tofu, to na rynku dostępne są tofu miękkie, przypominające konsystencją twaróg czy homogenizowany ser oraz tofu twarde, które
Smiling Shrimpchciało mi się piec 3 kruchych placków zamiast tego dałam herbatniki dodatkowo były one kakaowe. Ciasto zakończyłam dając na nie zmiksowane jeżyny, jednak do tego typu galaretki można użyć również innych owoców miękkich takich jak truskawki, brzoskwinie czy kiwi. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 cm x 41 cm. Składniki: ser 1 kg sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie
PychotkaaaGozleme to tureckie chlebki z mięsem , warzywami ,serem ,zależnie co ktoś lubi .Oryginalne nie zawierają drożdży w składzie ,ale ja skorzystałam z przepisu z drożdżami ,bo takie ciasto po prostu łatwiej się wałkuje i pięknie i szybko wyrasta.Moje gozleme zawierają farsz z tuńczyka ,marchewki ,cebulki i świeżej bazylii . Składniki : na dwa placki w formie koła 2 szklanki mąki pszennej
Ladylaura.Ostygnięte dokładnie utłuc i dodać do białego sera, cebulki. Wszystko razem wymieszać doprawiając pieprzem i papryką. Farsz odstawić do lodówki. W tym czasie od razu przystępujemy do robienia ciasta. Mąkę łączymy z łyżką oleju i wyrabiamy z ciepłą ( nie gorącą) wodą. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Wałkujemy je na cienki placek. wycinamy koła i nakładamy na środek kulkę
MarciochaKucharzydrobno posiekać. Ewentualnie poddusić na łyżce oleju. Sery, czosnek, 1 surowe jajo i 1 surowe białko zmiksować w malakserze. Wymieszać z bułką tartą. Dodać zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Formę na babkę z kominem nasmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar otrzepać. Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu
Pełny talerzśmietany 12% 4 łyżki gęstego pełnotłustego jogurtu lub serka mascarpone (może też być śmietana 30%) 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 150 g koziego sera pietruszka do posypania . Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło i sól. Połączyć składniki do uzyskania drobnych okruchów, dodać jajko i szybko połączyć składniki w kulę, włożyć(...)smażyć przez około 4 minuty. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i serek lub jogurt, tymianek, sól i pieprz. Roztrzepać widelcem. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki
Moja Mama Gotujełyżki oleju 7 g suchych drożdży ((1 opakowanie)) 1 jajko 1 żółtko jajka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki sezamu Farsz 400 g szpinaku ((świeżego lub mrożonego)) 270 g sera feta ((1 opakowanie)) 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, papryka Ciasto Mąkę wymieszaj z drożdżami w misce, dodaj sól i jajko, a na końcu olej. Następnie mieszając składniki dodawaj powoli ciepłą(...)mocno się klei, dodaj mąki. Gotowe ciasto odstaw na 30 min. do wyrośnięcia (pod przykryciem). W tym czasie przygotuj farsz. Po 30 minutach wyjmij ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Następnie za pomocą szklanki wycinaj kółka. Na środek każdego kawałka kładź po łyżeczce farszu. Następnie składaj ciasto na pół, tak jak na pierogi. Zwróć uwagę, żeby dokładnie skleić boki
Przepisy na widelcuSKŁADNIKI Makaron: 2 szklanki mąki gryczanej 2 jajka ok. 0,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowo mąka do podsypania Dodatkowo: 2 szklanki bobu 3 łyżki masła klarowanego starty ser grana padano lub parmezan ziarna słonecznika 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru woda Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i jajka, delikatnie zarabiamy jajka z mąką i dolewamy wodę. Zagniatamy(...)się za bardzo lepiło do dłonie dosypcie 1 - 2 łyżki mąki). Dzielimy je na trzy części, a następnie każdą z osobna rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Następnie układamy placki na sobie (muszą być posypane mąką) i zwijamy luźno jak roladę; kroimy w paski ok. 0,5 cm grubości. Rozsypujemy makaron palcami, a następnie wsypujemy na wrzącą lekko posoloną
Czary - gary w kuchnigotowy dip serowy 250g pieczarek 200g tartego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi olej do smażenia 1. Filety kroimy w paski, umieszczamy w misce, posypujemy solą i przyprawami, dokładnie mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia. 2. Wszystkie tortille smarujemy dipem serowym. Na dwóch wykładamy kurczaka z pieczarkami. Przykrywamy pozostałymi plackami. 3. Tortille zapiekamy w piekarniku
Szefowa kuchni