dodajemy rozgnieciony ser feta oraz obsmażony boczek z czosnkiem. Umytą i odsączoną natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy do farszu wraz z przyprawami: solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Farsz odstawiamy na bok. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część do uzyskania ok. 1 cm grubości placka. Kolejno foremką
Symfonia Smakówkombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem , a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej kompozycji warzyw, ale przede wszystkim również przyprawionego ziołami i usmażonego kurczaka. To zdrowe i dość lekkie(...)patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu. Kładziemy na nią paski kurczaka i smażymy dość intensywnie do zarumienienia przez 3-4 minuty, w międzyczasie odwracając na drugą stronę. Placki tortilli kolejno podgrzewamy, np. na rozgrzanej dużej patelni, aby stały się bardziej wiotkie. Układamy na nich kolejno sałatę, duszone warzywa i kurczaka, po czym zawijamy w koperty. Podajemy
Kulinarna Pokusaczęści, wałkujemy placki i wykrawamy z nich okrągłe placuszki szklanką lub specjalnym „przydasiem”. Nakładamy farsz, zlepiamy i gotujemy pierożki w osolonej wodzie, od wypłynięcia 1-3 minuty, w zależności od grubości ciasta i wielkości pierogów. Nie podaję przepisu na farsz, każdy będzie dobry. Sok z kiszonych buraków pasuje do wszystkiego, a ciasto do farszu z białego sera będzie znakomite
Leśny Zakątekpietruszki. Ser mozzarella kroimy w kosteczkę i dodajemy do pęczaku. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Studzimy. Dodajemy do pęczaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy moczoną i odciśniętą bułkę, pokrojony na drobno czosnek, jajka, przyprawy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Na dłoni formujemy placki mięsa, nakładamy
Maminek kulinarnyPrzyznam, że do dziś często robię tosty w jajku i nawet specjalnie kupuję do tego chleb. Przerabiałam już wiele wersji: smażone, pieczone, z serem, z przyprawami
Di gotujePyszne placuszki z kaszy gryczanej polane sosem chrzanowym i łososiem wędzonym.Smaczne danie na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: 30 dag ugotowanej kaszy gryczanej (torebka) 2
Bajeczna Kuchniasody 100g sera mielonego na sernik (użyłam Presidenta, z tego co się orientuję ma najmniej tłuszczu i kalorii, 92kcal/100g) 30g suchego mielonego maku kilka kropel aromatu migdałowego 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę 20g rodzynek BIO 15g mleka Sposób przygotowania: Jajko miksujemy na najwyższych obrotach dodajemy pozostałe składniki, miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać. Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać. Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min. usunąć papier i groch. Posmarować spód placka resztą
W kuchennym oknie Ewyłóżka wyciągną niejednego śpiocha. Samo robienie ciasta twarogowego i formowanie bułek to jakieś 10 minut, odstawienie i ich pieczenie- około 40. Czas na prysznic i poranną toaletę. Ser twarogowy- tłusty- ucieramy w misce z jednym całym jajkiem. Na dość puszystą masę- wygodnie będzie to zrobić mikserem z mieszadłami do zagniatania ciasta, w misie Kitchen Aida, ale ręcznie też nie powinno(...)wymagało dodatkowego lekkiego podsypania mąką. Dzielimy ciasto na 8 lub 6 równych części, rękoma lekko oprószonymi mąką formujemy okrągłe bułeczki- wygodnie zrobić to rozpłaszczając kulkę ciasta na blacie na placek, później zeszczypując jego krawędzie do środka i tocząc w dłoniach. Wykładamy bułki w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je teraz delikatnie naciąć na krzyż- tu świetnie
Karo in the Kitchendrugi dzień. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Można podać je z sosem czosnkowym lub z jakimś dipem, czy hummusem, albo przekroić na pół, posmarować masłem i przełożyć serem czy warzywami. Sprawdzą się też doskonale jako dodatek do zupy, np. cebulowej czy grillowanego mięsa. Składniki na drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem (około 12 sztuk): 450 g mąki pszennej + około(...)wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i przez chwilę jeszcze raz wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy płaskie, ale niezbyt cienkie okrągłe placki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut, aby lekko podrosły. Chlebki można posmarować mlekiem, ale nie jest to konieczne. Blaszkę wkładamy do piekarnika
e-PrzepisyKulinarnenazwać czyszczeniem lodówki, ale za to wyszło pysznie i dietetycznie. Jeśli nie boicie się nowych smaków, to polecam wypróbować ten przepis. Jedna porcja ma 269kcal (B/T/W- 9.87/6.17/20.69), sam placek bez serka i łososia ma zaledwie 190kcal i można dowolnie kombinować z nadzieniem. Spróbujcie Składniki: – 1 jajko – 60g ogórków konserwowych – 30g jogurtu naturalnego typu greckiego(...)razowej – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca zielona, pieprz) – nadzienie wg smaku ( u mnie 25g łososia wędzonego i 20g sera twarogowego) Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać jajko, jogurt, przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować kapką oleju, przelać ciasto
Smaki Armineżółty ser jaki się lubi, użyłam goudę, wszystko wymieszać forma żaroodporna posmarowana masłem i posypana tartą bułką, wlać masę ziemniaczaną, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, skórka będzie przypieczona na wierzchu wg opisu na opakowaniu przygotować sos grzybowy, dodać śmietanę - placek ziemniaczany jest
W Mojej Kuchni LubięGotowy placek po upieczeniu zwiń w roladę i okręć ściereczką. Jak rolada ostygnie delikatnie ją rozwiń i napełnij masą truskawkową, znowu zwiń roladę i całość owiń folią aluminiową. Roladę wstaw do lodówki na 2 h. Roladę pokrój na kawałki o grubości 1 cm i wyłóż nimi spód oraz boki tortownicy. masa serowa w naczyniu miksującym zmiksuj ser na gładką
Niezły Młynekłyżki cukru, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, 300g truskawek. Wykonanie Biały ser rozgnieść widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać rozgnieciony ser oraz przesiane mąki. Dokładnie połączyć. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Truskawki umyć, przepołowić lub pokroić w plastry. Masę nakładać łyżką na olej rozgrzany na patelni, tworząc małe placuszki(...)Smacznego;)) Przepis dodaję do akcji Placki i racuchy organizowanej
Z miłości do słodkości