zostały wyróżnione. I powiedzcie jak to jest....gdy je opublikowałam spotkałam się z opiniami, że wydziwiam, że to komiczne robić placki z ryżem. I proszę te dziwne placki zostają docenione przez fachowców. Ja jestem w stanie zrozumieć, że bezpiecznie jest się schować za schabowym i ziemniakami, które osobiście też bardzo lubię. Skoro komuś tak wygodnie to nich sobie(...)się dobrze miewam , czego i Wam życzę. :) Czas na przepis, proste, łatwe do zwijania roladki z aromatycznym wnętrzem. 3 piersi kurczaka 3 plastry dobrej szynki 3 plastry żółtego sera 2 niewielkie korniszony szczypta soli i pieprzu łyżka masła 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Czyste mięso rozbijamy na cienkie płaty, na każdym układamy po plastrze szynki, sera
Dieta moja pasjaKilka jaj, włoszczyzna i kawałek żółtego sera. Do tego odrobina przypraw i rozgrzany piekarnik. To wystarczy by przygotować pyszne warzywne mini frittaty. Czas: ok. 1 h 30 minut (z czego praca w kuchni to raptem kwadrans, ok. 45 minut zajmie upieczenie warzyw, a 30 minut pieczenie muffinów) Poziom trudności: średni Szacowana cena dla dwóch osób: w tym przepisie chodzi(...)odgrzana, co sprawia że jest równie dobra jako danie śniadaniowe jak i lancz do pracy. Lancz z mini frittaty U nas wystąpiła dzisiaj w tej drugiej roli. Zamiast jednego placka, robionego standardowo na szerokiej patelni, upiekliśmy frittaty w foremkach do mufinek. Wyglądają ładnie i co ważne wymagają mniej zachodu niż klasyczna frittata z patelni. Wystarczy po prostu wrzucić
Niedzielny kucharzplus łyżka do posmarowania formy do pieczenia Jajko 5-6 łyżek ciepłej wody Pesto: Garść szpinaku Mała garść natki pietruszki Mała garść orzechów włoskich Ząbek czosnku 2 łyżki tartego sera (parmezan, dziugas lub bursztyn) 1/3 szklanki oleju rzepakowego Ciasto: 2 szklanki mąki Półtorej łyżeczki suchych drożdży Pół łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 10 łyżek ciepłej wody Jajko(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. My użyliśmy jednorazowej formy aluminiowej o średnicy 30 cm. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem
Niedzielny kucharzdrewniany domek. Dookoła lasy, lasy i lasy. Spodziewajcie się tu prostej, pysznej i domowej kuchni regionalnej. W menu znajdziecie przede wszystkim tradycyjne dania kuchni podlaskiej. Jest babka ziemniaczana, placki ziemniaczane, kartacze, pielmieni i różnego rodzaju pierogi. Oczywiście są też serwowane pyszne klasyczne domowe obiady. Na naszym stole pojawiła się najpierw zupa grzybowa, a następnie obłędne ruskie pierogi(...)ciężko jest mnie w tym temacie zaskoczyć, ale Dobromilowi się udało. Idealne miękkie ciasto, nie za grube, nie za cienkie, a w środku wspaniały farsz z przewagą białego sera. Niebo w gębie. Zamówiliśmy też pielmieni; pyszne i delikatne ciasto, a w środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy
Kulinarne przygody Gatitypolecam przygotowanie swojej własnej mieszanki, będzie dużo lepsza niż ta kupna To co, smacznego Pierożki z makiem przepis na ok. 40 pierożków 300 g masła 300 g białego sera łyżka cynamonu + domowa masa makowa Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj aż do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Następnie owiń je folią(...)minut do lodówki. W tym czasie przygotuj masę makową. Po schłodzeniu ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie sklej. Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym
365 dni dookoła kuchniSkładniki: 4 placki tortilli serek śmietankowy ( naturalny lub smakowy, np. chrzanowy ) 8 plastrów szynki 1 ogórek listki rukoli Wykonanie: Ogórka obrać ze skóry i pokroić w paski. Każdy placek tortilli smarować serkiem śmietankowym, na serku układać liście rukoli, plastry szynki i paski ogórka. Rolować tortillę, ciasno zwijając. Tak zwiniętą tortillę odłożyć na kilka minut. Następnie kroić pod skosem(...)talerzyku przybranym listkami rukoli. Tortille możemy nadziewać także: cienko krojonymi wędlinami świeżymi warzywami łososiem kurczakiem pastami warzywnymi, np z ciecierzycy pastami rybnymi innymi pastami suszonymi pomidorami różnymi serami i serkami liśćmi sałat Smacznego
kolorowotorcikowochrupiąca, bardzo dobrze przyprawiona. Przypomina mi trochę ajvar, jednak z chrupiącymi dodatkami. * meksykańską z komosą ryżową i fasolą Z dodatkiem kukurydzy, czerwonej papryki, cebulki i chili. Próbowałam jej z plackami tortilla, tofu i warzywami w wersji na ciepło i muszę przyznać, że smakowały naprawdę dobrze. Świetnie nadaje się również do zapiekanek, ponieważ podgrzana smakuje o wiele lepiej! * pomidorową(...)łubinie? To alternatywa dla soi, dość popularna w Niemczech. U nas raczej ciężko go dostać, jednak mam nadzieję, że w przyszłości to się zmieni. Z łubinu produkuje się nawet ser podobny do tofu, zwany lopino . Według niektórych jest nawet lepszy od tego pierwszego. Gdy tylko gdzieś go zobaczę, na pewno go kupię. Jeśli chodzi o pastę, oprócz pomidorów znajdziemy
Poranek na słodkomozzarellę. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Masę odstawić na minimum 5 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić ją oliwą lub olejem. Masę wyłożyć na blachę formując placek. Piec w 230 stopniach ok. 20 minut aż spód będzie zwarty. Sos: Czosnek zeszklić. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dusić do odparowania nadmiaru wody. Podpieczony(...)wierzchu posypać startą mozzarellą, na którą układać ulubione dodatki. Ja położyłam plasterki salami, pokrojoną w piórka cebulę i papryczki jalapeno. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni ,aż ser zacznie topnieć. Pizza na początku może nie być zwarta, ale gdy lekko przestygnie, a ser w cieście stwardnieje bez problemu można ją pokroić i wziąć w rękę. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówużyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta nie jest zbyt kwaśna więc jej nie gotuję, w przypadku gdy kapusta(...)kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce. Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem- od chwili wypłynięcia przez
Kuchenne aromatypowstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło”. Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy(...)rozmaitymi dodatkami. Farsz na pierogi ruskie: 500g ugotowanych ziemniaków 150g chudego twarogu 2 cebule olej sól biały pieprz Cebulę obieramy, bardzo drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Biały ser, ziemniaki oraz cebulę mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, mieszając składniki. Doprawiamy farsz pieprzem i solą. My dodajemy dość sporo pieprzu, by pierogi miały wyrazisty smak. Nakładamy na przygotowane wcześniej
Kolizje Smakówdzisiejsze danie będzie. Aż dziw bierze, że dopiero teraz zdecydowałam się je zrobić. Najprostsze i najcieńsze na świecie ciasto z mąki i wody. Najczęściej nadziewane serem feta, szpinakiem bądź mięsem mielonym. Często sprzedawane w prostokątnych kawałkach, ale mnie bardziej spodobała się wersja zwiniętego ślimaka... I o taką się dzisiaj pokusiłam. Mąkę połączyłam z solą oraz wodą. Wyrobiłam(...)elastyczne ciasto, które następnie przełożyłam do naczynia z oliwą i odstawiłam na min 30 min. (przykryte bawełnianą ściereczką), aby ciasto opiło się tłuszczem. Z ciasta zrobiłam bardzo cieeeeenki placek, ma dosłownie prześwitywać i niemalże się rwać na strzępy (w trakcie ciasto można podsypywać mąką, albo podlewać oliwą). Gotowe ciasto posmarowałam tłuszczem i nałożyłam farsz (fetę połączoną z jajkiem
bastalenaProsto i smacznie..Placki..dla odmiany ..a'la pizza...a do nich sos tysiąca wysp.. Zaglądajcie..i czekajcie....bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania w konkursie na blogu..jeszcze chwila..no może..dwie...i dowiecie się co będzie można wygrać.. 1/2 szkl.mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej szczypta sody oczyszczonej 2 jajka 1 papryka(...)cebula 20 dag wędliny 15 dkg sera żółtego natka pietruszki 2/3 szkl. przegotowanej wody pieprz,sól przyprawa do pizzy Cebulę, paprykę i wędlinę pokroić w kostkę .Dodać starty ser, posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajka, mąkę, sodę i wodę. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku. Placuszki smażyć z obu stron na oleju
Moje domowe kucharzenieTatar z awokado i jabłek z jogurtem 7. Domowe paprykowe nachos 8. Mini pizze z bakłażana FIT 1. Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano 2. Placki z cukinii z mozzarellą 3. Placki z kaszy jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem 4. Chipsy ze szpinaku 5. Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 6. Quesadillas(...)Quesadilla z kurczakiem i serem 8. Pełnoziarniste grzanki z wędzoną rybą 1. Idealne mini wrap’y na imprezę 2. Rewelacyjna przekąska – a’la tacos (również w wersji wegańskiej) 3. Zapiekane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną z koperkiem i natką pietruszki 4. Domowe masło czosnkowe z ziołami 5. Chrupki z ciecierzycy – pieczona ciecierzyca 6. Ser – dip serowy z ziemniaka, całkowicie wegański
Be Fit Be Strongwaniliowego czy migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową czy orzechową oraz przepis na pyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci dział to przepisy codziennne. Znajdziemy tu m.in. przepisy na placek z makiem, babkę pomarańczową, obracane ciasto z owocami, czekoladowe ciasto z bazylią i truskawkami. Znajdziemy tu też przepisy na ciasto orzechowe z burakami, buraczkowe brownie,pełnoziarniste babeczki z borówkami(...)wstęp, bo jak pisze to jego ulubione ciasta! Tu znajdziemy kilka informacji, np. o doborze odpowiedniego sera do naszego ciasta, aby uzyskać satysfakcjonujący nas efekt. Przepisy brzmią cudownie i z wielką przyjemnością wypróbujemy choć kilka z nich - zresztą posłuchajcie sami - sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi, gotowany sernik z białą czekoladą i limonką, sernik z czarnym sezamem
Plate of Joynaleśniki... ale nie takie zwykłe!, bo z pełnoziarnistej mąki żytniej, usmażone bez tłuszczu, jedynie z dodatkiem łyżki oleju w cieście - polecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie i delikatne. Inaczej takie, które lubię najbardziej. Przygotowałam do nich wspaniały farsz ze świeżego szpinaku, czosnku i fety. Moim zdaniem to połączenie idealne! Wiem, wiem, każdy dobrze(...)kilka minut z każdej strony. Składniki na farsz szpinakowy: (mnie wystarczył jedynie na 4 naleśniki, dlatego radzę podwoić ilość składników) 300 g świeżego szpinaku baby 100 g sera typu feta 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól pieprz gałka muszkatałowa Na rozgrzanym oleju zeszklić rozgnieciony/przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłożyć
Kuchnia Ellie