placki z serem - 3507 przepisów (strona:148/234)

Sernik na zimno " Stracciatella " 205

sera dodajemy ubita śmietankę , dodajemy startą na tarce czekoladę . Mieszamy. Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie , po czym podgrzewamy i mieszamy aby dobrze się rozpuściła ( nie gotujmy żelatyny ) Łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą serową . Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę . Mieszamy do zgęstnienia . Serniczek Stracciatella: Biszkopt kroimy wzdłuż  na dwa placki

Różne smaki w kuchni
Mozzarella, pomidory, szynka parmeńska- zaczynam wakacje! ;D 149

sera mozzarella kilka gałązek świeżego oregano garść liści świeżej bazylii kilka plasterków szynki parmeńskiej lub długo dojrzewającej  Sposób przyrządzenia: 1. Bardzo dokładnie wyrób ciasto z podanych składników. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. W miarę potrzeby dodaj więcej mąki, bądź oliwy. 2. Gotowe ciasto podziel na 5 mniejszych części i z każdego uformuj cienkie placki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chaczapuri z kurczakiem i z żółtym serem. 1007

ser ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy do kurczaka, przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i łyżką suszonych pomidorów. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta robimy gruby wałek i dzielimy go na kilka równych kawałków.Z każdego placuszka formujemy placuszek i nakładamy na niego kulkę serową. Placek zlepiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza libańska. 216

placek. Z podanej ilości powinny wyjść dwa - około 25 cm. Wyłożyć farsz na ciasto i przenieść całość na rozgrzaną blachę na najniższym położeniu. Piec krótko - około 5 do maksimum 10 minut. Gorącą pizzę skropić obficie syropem z owoców granatu i posypać dodatkową natką pietruszki (lub kolendry) i (opcjonalnie) cieniutko posiekaną czerwoną cebulą. Można również pokruszyć ostry biały ser

zadanie-gotowanie
Cukinia faszerowana 178

Były placki z cukinii, leczo oraz cukinia marynowana. Teraz przyszła pora na cukinię faszerowaną, którą ja i moje dzieciaki uwielbiamy.  Prosty i szybki w przygotowaniu przepis dla zapracowanych i nie tylko. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 1 opakowanie mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól  pieprz szczypiorek(...)żółtego sera Wykonanie: Cukinię szoruję pod bieżącą wodą, kroję wzdłuż na połowy i wydrążam środek z nasionami. Delikatnie wydrążam miąższ powiększając miejsce na farsz i przekładam na patelnię.  Mięso mielone podsmażam na suchej patelni, dodaję wydrążony miąższ z cukinii. Cebulę i czosnek drobno siekam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem

Bea(u)ty kitchen
Sernik gotowany 173

ser się rozpuścił.Mleko i budynie mieszam ze sobą i wlewam na gotującą się masę. Chwilę jeszcze gotuję, cały czas mieszając. Konsystencją i smakiem przypomina serek homogenizowany.  Zestawiam z palnika i odstawiam  aby masa ostygła. Od czasu, do czasu mieszam. Schłodzone ciasto wyjmuję, dzielę na trzy części i rozwałkowuję, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek

Ciasteczkowy Potwór
Omlet z pieczarkami 224

Kolejna propozycja dla miłośników pieczarek. Polecam gorąco!Składniki:2 jajka2 łyżki mleka2 łyżki mąkisól, pieprzkilka pieczarek1 cebulka3 łyżki tartego sera żółtegoszczypiorek lub zielona cebulkaewentualnie ketchupSposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Pierogi ruskie 206

serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując

Świat Domowej Kuchni
Sernik na zimno " Stracciatella " 445

sera dodajemy ubita śmietankę , dodajemy startą na tarce czekoladę . Mieszamy. Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie , po czym podgrzewamy i mieszamy aby dobrze się rozpuściła ( nie gotujmy żelatyny ) Łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą serową . Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę . Mieszamy do zgęstnienia . Serniczek Stracciatella: Biszkopt przekrajamy wzdłuż  na dwa placki

Słodkości i nie tylko
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 215

ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ  na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO-MIODOWEJ podane na PLACKU ZIEMNIACZANYM

W kuchni Karmel-itki
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 153

plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia Jajko 5-6 łyżek ciepłej wody Pesto: Garść szpinaku Mała garść natki pietruszki Mała garść orzechów włoskich Ząbek czosnku 2 łyżki tartego sera (parmezan, dziugas lub bursztyn) 1/3 szklanki oleju rzepakowego Ciasto: 2 szklanki mąki Półtorej łyżeczki suchych drożdży Pół łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 10 łyżek ciepłej wody Jajko(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem miodu do momentu, aż zmniejszy objętość i przyjmie konsystencję

Niedzielny kucharz
Piątek: Calzone z warzywami i chorizo 4089

Jeśli chodzi o nadzienie to trzymamy się zasady, że do calzone można wsadzić wszytko (co kłóci się z tradycyjnym przepisem, według jtórego calzone faszeruje się prosciutto i różnymi rodzajami sera). My wolimy mniej kaloryczną, zdrowszą wersję z warzywami. I koniecznie z chorizo! Pewnie Włosi za wmieszanie hiszpańskich składników do calzone odsądziliby nas od czci i wiary, ale prawda jest taka(...)szklanki mąki (typ 500 zupełnie wystarczy), łyżeczkę drożdży instant, łyżki cukru i wody. Ciasto wyrabiamy około 3 minut i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Potem wałkujemy okrągłe placki, faszerujemy, składamy w na pół, zlepiamy i do pieca. Po kilku minutach wyciągamy pyszne, chrupiącej pieczywo z nadzieniem. Czas: 2 h (z czego aż 90 minut to czas, w którym

Niedzielny kucharz
Pizza margherita 196

rozpłaszcza na placki. Chwilę się im przygląda i rozciąga je aż stają się cieniuteńkie. Teraz wystarczy dla wszystkich. Każdy placek smaruje sosem, na wierzchu rozrzuca kawałki mozzarelli. Placki wkłada do pieca. Czeka z niepewnością, zadając sobie pytanie: czy z tej mieszanki wyjdzie coś dobrego? Odpowiedź znamy. Oczywiście, że tak! Tak właśnie wyobrażam sobie powstanie pierwszej pizzy(...)nosi nazwę margherita. Do dziś jest to nazwa najprostszej wersji pizzy. I to właśnie prostota jest ideą pizzy. Jeśli dajemy zioła, to z umiarem. Jeżeli owoce morza, to jeden ser. A jeśli kilka serów, to zioła pomijamy. Ja dzisiaj proponuję Wam właśnie margheritę, którą upiekłam w związku z Międzynarodowym Dniem Pizzy. Składniki na 2 pizze po ok. 30cm: Ciasto

Pełny talerz
Kotleciki z kurczakiem, batatem i porem 196

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Do warzyw i mięsa wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, liściem lubczyku i wędzoną czerwoną papryką. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, rozkładamy masę tak aby powstał kształt placka

VioletoweKucharzenie