pieczarek 3 łyżki farszu pieczarkowego Ole 2 łyżki kukurydzy 1 cebula przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Masa serowa: jajka i majonez miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy ser, mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35cm). Masę pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia, następnie zdejmujemy papier. Farsz: piersi rozcinamy(...)małą kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do odparowania wody. Dodajemy trzy łyżki gotowego farszu pieczarkowego oraz kukurydzy, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Na upieczonym placku serowym układamy piersi tak, by przykrywały całą powierzchnię zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku. Na mięso wykładamy farsz pieczarkowy. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku. Roladę układamy
Podróż w kulinariaOd dawna chodził za mną pomysł na upieczenie kołaczyków z bryndzą i kminkiem, nawet kilkakrotnie kupowałam w tym celu bryndzę, ale ostatecznie lądowała ona na kanapce
Kuchenne zapiski EdytyPyszne kotlety drobiowe, na które przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Dania z kurczaka (nr 3/2012). Polecam jako drugie danie z ziemniakami, ryżem, kaszami i surówkami
Kuchnia domowa AniTortilla – znana w 2 formach.Jako cieniutki placek , które faszerujemy mięsem czy też warzywami i jako hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków.Dziś mam dla Was przepis na tę pierwszą wersję , którą śmiało można przyrządzić w domu za ułamek ceny sklepowej.Faszerowana warzywami jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad lub też przekąskę w pracy.Mięsożercy śmiało mogą wzbogacić ją o dodatek(...)miękkości.CAŁOŚĆ :Na środek tortilla układamy uduszone warzywa.Pokrywamy plastrami mozzarelli.Odrobinę pieprzymy , solimy i zwijamy w rulon.Wkładamy do piekarnika lub też zapiekamy na grillu – tak by ser mógł się rozpuścić.Podajemy natychmiast!Smacznego
Ostra na Słodkojeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. tak wygląda po wyrobieniu Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy. Do tego podduszamy dwie cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi(...)pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię sama , chociaż przyrząd, do pierogów, próbowałam, jednak
W kuchennym oknie Ewypowinno co najmniej podwoić objętość). Po tym czasie ciasto podzielić 2kawałki, każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. W międzyczasie przygotować dodatki: szparagi dobrze opłukać, odłamać zdrewniałe końce (cienkie szparagi zazwyczaj nie mają ich wcale), osuszyć na papierowym ręczniku. Grubsze szparagi zblanszować: zanurzyć(...)ręczniku, dodatkowo można przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Salami pokroić w plasterki. Mozzarellę wyjąc z zalewy, pokroić w plastry. Na ciasto wyłożyć składniki: sos (opcjonalnie), ser, cebulę, szparagi i salami, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Po wyjęciu z piekarnika do pizzy można dodać
Obiad gotowyłyżki oliwy /oleju + 1 łyżka Oregano, Bazylia Przecier pomidorowy Moje składniki na pizzę Olo: 200 g pieczarek 100 g szynki surowej np. łososiowa 1 cebula 100 g żółtego sera ostra papryka Wykonanie: Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnią wodą. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy: Przesianą mąkę 450 g (50 g - zostawmy sobie do podsypania), sól, cukier,przyprawy, olej. Wyrabiamy(...)kulki olejem dajemy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ciasto ścierką. Ciasto powinno leżakować 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość. Bierzemy i z jednej kulki robimy placek na pizze. Kwadratową, okrągłą - jak kto woli. Smarujemy przecierem pomidorowym (gdyby przecier był za gęsty warto dodać trochę wody), dodajemy nasze ulubione składniki i pieczemy pizze
W Moim Magicznym Domugładkie. Obsypujemy je mąką, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ściereczką na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, dzielimy na 2 części a każdą i rozciągamy na placek o średnicy ok. 40 cm. Ciasto kładziemy na blasze nasmarowanej oliwą. nałożenie: kilka młodych ziemniaków ze skórką, ilość zależy od upodobań i wielkości - wyszorowanych i pokrojonych obieraczka na cieniutkie(...)oliwa i szczyptą soli. Na ciasto wykładamy kilka łyżek kwaśnej śmietany 18 %, układamy plasterki cebulki dymki a na wierzchu układamy cieniutko pokrojone plasterki młodych ziemniaków. Całość możemy posypać startym serem typu bursztyn. Pizzę posypujemy pieprzem i solą. Zapiekamy w piecu nagrzanym do 250 st.C ok 10-12 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorem
Dzieje kuchennej Wiewiórykuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy, a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej mamie (teściowej :) o serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się okazało, dokładnie takie placuszki piekła jej mama, tylko przepis gdzieś utknął. Dzięki siostrze, wszyscy mogliśmy posmakować tych wspaniałych smaków :) Placuszki serowe to po prostu takie(...)kaszy manny 60 dag białego twarogu, tłustego ( twardego - nie homogenizowanego) 3 łyżki mąki *1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: Olej do smażenia Ok. 1 łyżka cukru pudru do posypania placuszków Ser ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Całość mieszamy, dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą łączymy razem
Smakowy Raj500 g mąki pszennej 250 ml letniej wody 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1
Gotowanie jest łatwedrożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy /oleju + 1 łyżka Oregano, Bazylia Przecier pomidorowy Składniki: 200 g pieczarek 2 garście kukurydzy 1 cebula Ser Gouda 200 g Wykonanie: Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnią wodą. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy: Przesianą mąkę 450 g (50 g - zostawmy sobie do podsypania), sól, cukier,przyprawy, olej. Wyrabiamy(...)kulki olejem dajemy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ciasto ścierką. Ciasto powinno leżakować 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość. Bierzemy i z jednej kulki robimy placek na pizze. Kwadratową, okrągłą - jak kto woli. Smarujemy przecierem pomidorowym (gdyby przecier był za gęsty warto dodać trochę wody), dodajemy nasze składniki i pieczemy pizze w 220*C przez
W Moim Magicznym DomuPyszna ,mięciutka,puszysta pizza.Ciasto niesamowicie delikatne,szybkie do zrobienia.Rozpływający się ser w ustach ,niebiańska rozkosz.Bardzo polecam ten przepis. 100 ml.ciepłego lekko mleka 20 dag.maki pszennej 1/2 op.świeżych drożdży po 1 łyżeczce cukru i soli 3 łyzki oliwy z oliwek oregano czosnek w proszku 2 pomidory 10dag.szynki wędzonej 1 zielona papryka -u mnie suszona 10dag.czarnych oliwek(...)cheddar sos meksykański lub keczup pieprz młotkowany ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem,zostawiamy na 10 min.Dodajemy przesianą mąkę,oliwę i sól,zagniatamy ciasto.Wałkujemy na 1 cm. placek i układamy na dużą ,płaską blachę,smarujemy sosem lub keczupem i posypujemy czosnkiem i oregano.Następnie układamy szynkę pociętą w paseczki,plasterki pomidora,oliwek i pieczarek,paski papryki oraz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut) – ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyciągnąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)stopni i piec około 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia. nadzienie z cebuli1-2 sztuki i szynki 4-5 plastrów , plus sos salsa.........Szynkę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej
w mojej kuchniKrakersy mogą być wspaniałą przekąską w podróży, na pikniku, grillu, dodatkiem do humusu, albo po prostu zastępstwem dla występujących na rynku chipsów! Przepis dzięki uprzejmości
Przepisy na domowy ser i chleb