duże jajka płaska łyżeczka soli olej do smażenia ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem : Farsz: Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do ze z ł o cenia. Następnie dodajemy mięso mielone i znów smażymy(...)jeszcze kilka minut. Studzimy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, posypujemy startym sere m, składamy boki
Słodka Stronafolię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. --> Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25 x 35 cm (wyłożonej papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Spód podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 przez 15 minut do zrumienienia. --> Masa serowa(...)cytryny (ja pominęłam). --> Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty dodać odrobinę więcej soku z cytryny. --> Smacznego Notatki * Przy użyciu bardzo tłustego sera z wiaderka (zawartość tłuszczu ponad 18%) ilość masła można zmniejszyć o połowę. Post Sernik krakowski pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujealuminiową tackę. Zobacz przepis Tortilla ze szparagami Zdrowa wersja hiszpańskiej klasycznej tortilli z ziemniakami – pieczona, a nie smażona. Bogata w smaki i aromaty, a to za sprawą różnych składników. Placek i ładnie wygląda i smakuje. Zobacz przepis Sałatka z kurczakiem, kaszą jaglaną, awokado i szparagami Dwie są wyjątkowe rzeczy w tej sałatce: niesamowicie pachnący, bogaty w smaki ziołowy dresing(...)szczęścia. Zobacz przepis Tarta ze szparagami Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z dwóch rodzajów sera. Zobacz przepis Przeczytaj nasz poradnik Jak przygotować szparagi Artykuł 10 sprawdzonych przepisów na szparagi pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzaluminiową tackę. Zobacz przepis Tortilla ze szparagami Zdrowa wersja hiszpańskiej klasycznej tortilli z ziemniakami – pieczona, a nie smażona. Bogata w smaki i aromaty, a to za sprawą różnych składników. Placek i ładnie wygląda i smakuje. Zobacz przepis Sałatka z kurczakiem, kaszą jaglaną, awokado i szparagami Dwie są wyjątkowe rzeczy w tej sałatce: niesamowicie pachnący, bogaty w smaki ziołowy dresing(...)szczęścia. Zobacz przepis Tarta ze szparagami Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z dwóch rodzajów sera. Zobacz przepis Przeczytaj nasz poradnik Jak przygotować szparagi Artykuł 10 sprawdzonych przepisów na szparagi pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzFigi uwielbiam. Same, z serem camembertem, lub z naleśnikami. A Wy też je lubicie ? Jeśli tak to wiecie o czym mówię, jeśli nie próbowaliście to zdecydowanie polecam Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 30 dag twarogu 10 dag ricotty cukier(...)znów zmiksować. Odstawić na ok 10 minut, po tym czasie dodać olej, dobrze wymieszać, smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni. * Twaróg dobrze utrzeć z ricottą, cukrem . * Na każdy placek naleśnikowy nakładać farsz twarogowy, składać w koperty. * Każdy naleśnik obsmażyć na rumiano z obu stron. Podawać z ubitą śmietaną i figami
Z Majeczką w kuchniTym razem, coś w sam raz na wielkanocny stół lub do koszyczka ze święconką. Babeczki z kruchego ciasta, z mąki jasnej orkiszowej, nadziewane budyniem. Z podanych
Przepisy na domowy ser i chlebStwierdziłam, że jeśli można zrobić zapiekankę z chleba, to i placuszki o podobnym smaku wyjdą ok :-) I nie myliłam się. Placuszki z chleba (im
Walijskie Pichcenierybkę podałam z przepysznymi pieczonymi ziemniakami. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wykorzystacie ten sos do innych dań, może do makaronu? INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE(...)sosie – Szybkie i pyszne – Idealny na obiad – Genialny również na kolację – Perfekcyjny do pieczonych ziemniaków ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Łosoś – ok. 350g – Szpinak – 200g – Ser gorgonzola – 150g – Czosnek – 3 ząbki – Cebula – Suszone pomidory 10 sztuk – Śmietana 12% – 100g – Olej kokosowy – 2 łyżki – Limonka – Sól do smaku – Pieprz do smaku PRZEPIS: 1. Łososia umyj, osusz
globuskulinarnypieczemy dynię i przerabiamy na pure! Co najmniej raz w tygodniu wielka rozłupana dynia ląduje w piekarniku. Potem miksuję na pure i piekę ciasta, ciasteczka i muffinki, dodaję do placków i naleśników, robię sosy do makaronu, gotuję z owsianką lub jaglanką i tak w kółko… Jak ostatnio kupowałam dynię na straganie starsza pani spytała mnie ” i co pani(...)jako dodatek do mięsa ale też jako samodzielne danie. My pierwszego dnia zjedliśmy gnocchi z masłem szałwiowym a następnego dnia wzięłam porcję do pracy ze skarmelizowaną cebulką i pokruszonym serem pleśniowym. Poniżej podaję przepis na gnocchi ale trzeba pamiętać, że konsystencja ciasta zależy od wielu czynników – nie trzymajcie się więc sztywno przepisu ale modyfikujcie w zależności od tego jaka
Cooking for Emilydrobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki. Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków. W kolejnym pudełku znalazła się tortilla z pieczoną papryką- obłędnie pyszna! Ja przygotowywałam własną tortillę, bo w większości tych sklepowych(...)łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki
Czerwona Porzeczkadowolny, powinien jednak być dość gęsty.Składniki na 2 sztuki:1 i 3/5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki letniej wody1 łyżeczka suszonych drożdży3/4 łyżeczki soli1 łyżka oliwy z oliwek200 g sera mozarella10 plastrów salamikukurydza konserwowaświeży tymianek2 łyżeczki przecieru pomidorowegoMąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać wodę oraz oliwę z oliwek i zgniatać ciasto przez około 10 minut na stolnicy posypanej mąką(...)ścisnąć, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Podzielić na 2 części, przykryć i odstawić ponownie na godzinę.Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Oba kawałki ciasta rozwałkować na cienkie placki, połowę każdego z nich posmarować przecierem pomidorowym, zostawiając z brzegu około 1,5 cm. Na to nałożyć mozarellę, salami, kukurydzę i kilka gałązek tymianku pamiętając o wolnym brzegu. Złożyć ciasta
wyzwania kuchenneSkładniki: na ciasto 300 g semoliny, użyłam De Cecco 3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce szczypta soli na farsz 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku 1/3 małej cukinii 1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek 2 łyżeczki oliwy extra virgin sól, pieprz do smaku(...)patelni podsmażamy posiekaną cukinię z czosnkiem, obsmażamy i przekładamy do ricotty, dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji serka fromage, doprawiamy do smaku. Ciasto na ravioli dzielimy na części, rozwałkowujemy na placek prostokątny, z farszu formujemy małe kuleczki i układamy wzdłuż dłuższej krawędzi i w odstępach na cieście; smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie i przykrywamy "czystym" płatem ciasta i przy pomocy
Moja smaczna kuchniaRzutem na taśmę dzielę się z Wami kolejnym przepisem. Myślałam, że przed urlopem już nie dam rady nic opublikować, a jednak. Lato w tym roku nas
Przysmaki KarolkiNaleśniki wytrawne Naleśniki uwielbiam od dziecka to jedno z tych dań, które mogłabym chyba jeść codziennie, czy to na słodko ,czy na wytrwanie, trudno się
Aromatyczne Podróżecukinii z grzankami to pyszna, letnia, sezonowa zupa. Cukinię mamy na działce, więc co rusz przygotowuję z niej coś pysznego, np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym, schab faszerowany cukinią, czy placki cukinii i szynki itp. przepisy. Zupa krem z cukinii na domowej bulionetce jest świetnym pomysłem na sycący, ale jednocześnie lekki obiad. Często dodaję do tej zupy ziemniaki aby była(...)chleba . Smacznego! Polecam też inne moje przepisy na zupy-kremy: Zupę kurkową z ziemniakami, zupę krem z kukurydzy , pyszną zupę ze świeżych pomidorów ., krem z dyni z dodatkiem sera, zupę krem z rukoli , oraz zupę krem z zielonego groszku . Składniki: 1 duża cukinia 1 łyżka oleju cebula czosnek (2 ząbki) woda (1/2 l) domowa bulionetka lub bulion warzywny (1 kostka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięryżu i soczewicy oraz rybach. Podstawą żywienia są także smażone chlebki podawane do każdej potrawy. Region ten słynie także z pysznych i słodkich przekąsek przyrządzanych z białego sera. Religijny zakaz jedzenia wołowiny sprawił, że w Indiach rozwinęła się kuchnia wegetariańska, której dania są bardzo ostre. Co ciekawe nawet w fast foodach takich jak Mcdonald’s oferta została dostosowana do mieszkańców(...)wyjątkowo popularne, z którymi można się spotkać w większości hinduskich potraw. Dania, które w diecie mieszkańców Indii pojawiają się dość często, mogą przybierać różne formy. Niezwykle popularne są tu placki wszelkiego rodzaju, jak np. poppadam. Ten popularny przysmak to nic innego, jak cienki placuszek, który można spożywać wraz z ryżem. W Indiach można także spróbować wielu rodzajów herbat, które
CodogaraOstatnio coraz rzadziej bywają u nas obiady mięsne (nie żebym się skłaniała ku wegetarianizmowi, co to, to nie, tak jakoś wypada...) za to coraz częściej bywają wszelkiego rodzaju kluski, placki, naleśniki, pożywne zupy, itp. Taka zdrowa odmiana tej zimy nastała. Wszystko mączne w umiarkowanych ilościach nie szkodzi, wręcz nastraja pozytywnie. Dzisiaj polecam pyszne kluski jaglane. Przygotowane na bazie kaszy(...)słodko, były naj, naj, naj... :-) Przepis znaleziony u Olgi Smile . Składniki: - 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej - 4 szklanki -1l wody - 200g tofu naturalnego (lub sera) - 1 szklanka mąki jaglanej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej Kaszę podprażyć kilka minut w pustym garnku, mieszając ją. Gdy będzie już ciepława dolewamy gorącą wodę, mieszamy, zmniejszamy palnik i gotujemy pod przykryciem ok.25
Smaczne Zdrowe