placki z serem - 3507 przepisów (strona:175/234)

Langosze 181

bardzo pulchnej i aromatycznej.  Langosz jest tak na tyle fajna propozycją, że można go jeść z różnymi dodatkami - leczo, gulaszem, kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym czy ze startym żółtym serem. Ja osobiście polecam wam langosze z leczem, na którego przepis znajdziecie --> TUTAJ Zdecydowanie warto spróbować :) Składniki:   2 ugotowane ziemniaki 420g mąki pszennej (przesianej) 20 g świeżych drożdże sól(...)konsystencji (na około godzinę) pod ściereczką. Kiedy ciasto będzie wyrośniętę, wyjmujemy je z miski i dzielimy na równe części ( z tej ilości mąki wychodzi mi 8 langoszy) i formujemy placki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

ChilliJemy
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 168

Dzięki potrawom możemy poznać od kuchni życie mieszkańców. Jakie smakołyki czekają na nas w Polsce? Oto kilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj(...)granica Bliny przywędrowały do nas zza wschodniej granicy, a konkretnie z Rosji. Są także bardzo popularne na Litwie. Bliny w tym wydaniu to placuszki ziemniaczane nadziewane aromatycznym mięsem lub serem, podawane z dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego Śląska. Podawana z modrą kapustą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza chorizo e rucola 157

drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) - można mleko pominąćpół łyżeczki soliszczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)dodatki do ciasta:1 kulka sera mozarella,1/2 pęta kiełbasy chorizo, 1 garść rukolikilka pomidorków koktajlowychpół czerwonej cebulisos balsamicznymożna dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam)składniki na uproszczony sos pomidorowy:2 - 3 łyżki(...)dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi.Finał: Później ciasto smarujemy sosem, plastry mozzarelli, krążki cebuli, połówki pomidorków, oraz plasterki chorizo. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 205

dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, jajko, budyń i aromat. Dokładanie mieszamy i odstawiamy do lodówki.   Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko używając mniejszej ilości mleka(...)Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, następnie wykładamy na nie masę serową, potem masę budyniową i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około 30-40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia za bardzo

Mania Gotowania
Menu na tydzień: Zdrowa dieta słoikowa 162

zrobiliśmy łącznie pięć warstwowych sałatek. Wszystkie przepisy są bardzo proste, a najpiękniejsze jest w nich to, że można je zmieniać, dowolnie dobierając składniki. Dodawajcie do słoików Wasze ulubione warzywa, sery, czy mięsa lub wędliny. Od Waszej inwencji zależy co zjecie na lancz. My robiliśmy to np. tak: Pakując sałatki do słoika trzymajcie się zasady, żeby na samo dno kłaść dresing(...)przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego lanczu, ale idealnie nadaje się na danie na imprezę. Goście będą zachwyceni. Gwarantujemy to! W sałatce zachwyca zestawienie owocowych smaków, soczystych i świeżych z orzechową nutą zawartą w rukoli i kuskusie. Całość dopełnia wytrawny, kozi ser. Zobacz przepis Środa: Pulpety włoskie

Niedzielny kucharz
Sernik z ananasami 127

Bardzo dobry sernik z pysznym ananasem, który zasmakuje całej rodzinie. Wystarczy niecałe 2 godziny i placek może być wasz. Zróbcie, a naprawdę nie pożałujecie. Dzisiejsza pogoda nie nastraja, żeby wyjść na zewnątrz i warto ten czas poświęcić w kuchni. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20   Do przygotowania ciasta użyłam Ananasów z puszki firmy Dole, które otrzymałam(...)CIASTO 1 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka MASA SEROWA 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 4 żółtka 1 jajko 1 puszka ananasów Dole   CIASTO: Do miski dajemy margarynę, obie mąki wymieszane

Gotuję Testuję
Paluch we włoskim stylu 136

milimetrów. Placek powinien mieć taką szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy(...)bogate w kwas oleinowy i błonnik. Oliwki zawierają witaminy z grupy B, A, C i E oraz fosfor, miedź, żelazo i potas. Są świetnym dodatkiem do rożnych sałatek, serów, mięs, pizzy i makaronów. To także smaczna przekąska

My Chcemy Jeść
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 214

użyć sera wędzonego) starłem na tarce o dużych oczkach, podobnie jak 100 sera koziego. Umieściłem je w jednym naczynie, do którego następnie pokruszyłem 100 gram twarogu półtłustego. Do mieszanki serów dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i jedno jajko. Całość dokładnie wymieszałem za pomocą łyżki i odstawiłem do lodówki na 20 minut.Do miski(...)zagęszczenie lub rozrzedzenie ciasta - poprzez dodanie większej ilości mąki lub maślanki. Po wyrobieniu ciasta odłożyłem je na 10 minut przykryte ściereczką, a następnie podzieliłem na pół i rozwałkowałem na placek o grubości około 5 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinałem przy użyciu małej miseczki koła o średnicy około 7 cm i na środku każdego wyciętego koła ułożyłem łyżkę farszu serowego.Rozwa

Wyprawy kulinarne
Pierożki Kebabowe z Czarnuszką 248

oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli czarnuszka – do posypania Farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 500 g piersi z kurczaka 200 sera żółtego starego na tarce 4 łyżki ketchupu łyżka przyprawy do gyrosa łyżka papryki słodkiej 2 szczypty chili sól, pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)plasterki, cebulę w kostkę i razem smażymy na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, kuflem wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżkę farszu, zlepiamy brzegi w falbankę. Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pozostawimy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy

Przepiski.pl
Puszyste czekoladowe placki twarogowe 94

bardzo smaczne placki czekoladowe z dodatkiem twarogu.  Uwierzcie mi lub nie, ale dawno już nie zrobiłam sobie tak pysznego śniadania! Zjadłam je stanowczo za szybko, że nawet nie zdążyłam się rozkoszować tym smakiem. No, ale tak to już jest z reguły, że jak coś jest przepyszne to znika w mgnieniu oka :)  Takie placki świetnie sprawdzą się(...)słodzik. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Na koniec twaróg i dalej mieszamy.  Na rozgrzany tłuszcz dajemy porcję masy i smażymy po ok 4 minut na stronę, aby ser dobrze się ściął i nie rozwalił przy przewracaniu.  Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy ulubionym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zdrowo i aktywnie
pyszne placuszki z kurczaka dla całej rodziny 511

bajeczne danie będzie smakować dorosłym, jak i również dzieci będą zajadały się tymi placuszkami. Oczywiście to, co dodajemy, może podlegać modyfikacjom - nie lubisz cebuli? Wyrzucamy z przepisu! Wolisz ser żółty? Potarkuj i dodaj! I też będzie pysznie! Placuszki z piersi kurczaka Czas przygotowania: 15 minut dla 4 osób Składniki: cały filet z piersi kurczaka 1 średnia cebula 1 czerwona papryka(...)kurczaka i warzyw wbijamy jajka, dosypujemy mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. 4. Nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano, tak jak placki ziemniaczane. 5. I gotowe! 6. Placuszki super smakują z frytkami i surówką z pora i marchewki, jak również bez żadnych dodatków. Pyszne są na ciepło, ale również polecamy na zimno

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Trendy kulinarne na 2017 113

jeść i gotować oszczędniej to naucz się, żeby nie kupować za dużo, nie przesadzać z terminami ważności dobrego jeszcze jedzenia, wykorzystywać całe warzywa (np. nie obierać jabłek czy robić placki z liści rzodkiewki). Gotowanie “na bogato”, które kończy się marnowaniem żywności wyszło już z mody.   Ucieczka od nudnych śniadań Ile można jeść kanapki i jajecznice? W 2017 modnym(...)pomagać stanąć na nogi, kiedy czujemy się podle, leczyć naszą psychikę i przypominać miłe chwile z dzieciństwa. Nie ma to jak miska czegoś ciepłego i pysznego. Najlepiej z żółtym serem. Zobacz moje przepisy na dania na niepogodę.     Uczymy się gotować Będziemy chcieli dowiadywać się więcej o pochodzeniu i właściwościach produktów wykorzystanych do przygotowania naszych potraw. W dalszym ciągu

Ugotowane pozamiatane
Pierożki z serem ricotta 186

Delikatne, malutkie pierożki z serkiem ricotta i borówką amerykańską. Osobiście uważam, że jagody byłyby lepsze, jednak w lodówce miałam tylko borówki :)  Składniki na około 70

Zabawa smakiem
Pierogi „Szwaby wiejskie” – kuchnia podkarpacka 1251

Składniki na 20 dużych sztuk: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko sól Farsz: 0,5 kg ziemniaków 200 g białego sera (twarogu) 1 łyżka roztopionego masła sól i pieprz Ziemniaki na ciasto i na farsz obieramy i gotujemy razem w posolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę(...)Jeśli ciasto klei się do rąk, podsypujemy je  mąką. Z zagniecionego ciasta formujemy wałek o średnicy około 6 cm . Dzielimy go na 20 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na placek o grubości ok. 1 cm , nakładamy na niego farsz i zlepiamy brzegi, formując owalne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją i wkładamy do niej szwaby. Gotujemy partiami po kilka sztuk

Trzeci talerz
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 119

drożdży, jednak z doświadczenia wiem, że ciasto najlepiej wyrasta z tych świeżych na nadzienie 1/2 brokuła 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 1 szklanka drylowanych czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 3 łyżki suszonego oregano sól, pieprz do smaku dodatkowo oliwa z oliwek mąka do posypania blatu Przygotowanie: Do miski dodajemy pokruszone drożdże, mąkę oraz sól. Dolewamy wodę oraz oliwę(...)będą al dente. Doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy suszone oregano. Mieszamy i odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy krążki. Na każdy z krążków nakładamy farsz z mozzarellą, zlepiamy jak pierogi, dociskając dokładnie brzegi ciasta widelcem. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z fetą i grzankami 213

Często zdarza się tak, że nie mamy z eM pomysłu na śniadanie/kolację. Przecież nie można jeść ciągle placków albo jajecznicy. W takich sytuacjach często sięgamy po serek feta. Zawsze mamy jakiś skitrany głęboko w lodówce. Poza możliwością dodania go do tart, mięs czy innych ciepłych posiłków, uwielbiam dodawać go do sałatek. Świetnie łączy się z ogórkiem kiszonym, więc(...)plusy!Składniki:2 pomidorysałata lodowa czerwona cebulazielony ogórek2 małe kiszone ogórki połowa serka fetaświeża bazyliaczerwona paprykapieprz kolorowysól lawendowagarść prażonych pestek słonecznika3 kromki świeżego pieczywaSposób przygotowania:Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ).Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski. Ogórki obieramy i kroimy również na małe kwadraty, z pomidorów usuwamy

Słodkie Przyjemności
Wytrawne placki ryżowe i "Długie lato w Magnolii" 142

patelni rozgrzać olej. Wykładać na patelnię po łyżce ryżowej masy, rozpłaszczać i smażyć na złoto. Uwaga - nie przewracać placków zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać; muszą być dobrze obsmażone. Placki podawać z surówką (u mnie ze wstążkami kolorowej marchewki ). Wiecie już, że lubię książki napisane przez Grażynę Jeromin - Gałuszkę i racjonuję je sobie systematycznie. "Długie lato w Magnolii" czekało(...)Przed śmiercią Filip Spalski przekazał Czesi Gawlińskiej darowiznę w postaci pensjonatu i jadłodajni pod nazwą "Magnolia". Kobieta przygotowuje w niej przeróżne pyszne posiłki, wykorzystując m. in. przetwory, warzywa, owoce, sery i mięsa od mieszkańców okolicznej wsi. Gośćmi pozostającymi na noc zajmuje się Doris, która co 2 dni biega na cmentarz, by wymienić kwiaty na grobie Filipa i wciąż do niego

Weekendy w domu i ogrodzie
Chaczapuri adżarskie 2460

pokojowa) 10 g suchych drożdży (ja użyłam jedno opakowanie, 7g) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka roztopionego masła Farsz: 125 g sera mozzarella 200 g sera typu feta pieprz 1 żółtko 1 łyżeczka roztopionego masła Dodatkowo: 3-4 jajka kilka plasterków masła Do odmierzonej ilości ciepłej (ale nie gorącej) wody dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy(...)oraz masło. Doprawiamy pieprzem (solić nie trzeba, gdyż słona jest feta), mieszamy. Wyrośniete ciasto dzielimy na 3-4 części. Z każdej formujemy kulę, a następnie wałkujemy je na podłużne placki. Na środek wyładamy farsz. Brzegi ciasta zwijamy do środka, końce ciasta łączymy ze sobą, formując łódeczki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na około 9 minut

Smaki Na Talerzu
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 173

jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki na talerz. 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 28 cm, wykładamy dno tortownicy, nadmiar ciasta powinien być mniej więcej na wysokości połowy obręczy. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, podpiekamy przez 10 minut na najwyższej półce(...)powierzchnię ciasta równomiernie wykładamy pistacjową kruszonkę, dookoła obręczy układamy plastry pomarańczy, ("na stojąco"). 7. Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, otartą skórkę, rozgniecione herbatniki i sok pomarańczowy - całość BARDZO krótko mieszamy. 8. Dodajemy ubitą pianę z białek i odłożone całe orzechy pistacjowe, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Wykładamy

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania