której gospodynie przygotowują zupę cebulową czy zalewajkę. Pomidory i oczywiście ziemniaki to dwa kolejne warzywa bez, których nie byłoby kuchni wielkopolskiej. Na obiad często podaje się tutaj plyndze – ziemniaczane placki z cukrem czy pyzy ziemniaczane z kiszoną kapustą. Mało kto wie, że Wielkopolska słynęła z wybornego pszenicznego piwa, które będzie bohaterem jednego z dwóch dań, które przygotowałam ramach tego(...)zagotowujemy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dolewamy ją do piwa. Dokładnie mieszamy. Galaretkę przelewamy do pucharków i zimną odstawiamy do lodówki na całą noc. Pieczone pomidory z serem i koperkiem Drugim daniem przygotowanym w ramach tego wpisu były pieczone pomidorki, które chyba na stałe zagoszczą w naszym menu. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Składniki
Życie ze smakiemuciecze, no i w końcu jest ;D Skąd się wziął pomysł? a mianowicie w ubiegły piątek moja koleżanka z pracy miała urodziny, z uwagi że nie ma piekarnika przygotowała placek bez pieczenia który zwie się DOMEK BABY JAGI ;D świetnie wyglądał no i słuchając komentarzy też genialnie smakował. No i czemu by nie spróbować przygotować dietetycznej wersji tego ciacha(...)dodajemy do białek pozostałą masę ciasto wykładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut studzimy w tym czasie miksujemy ze sobą ser, jogurt, rodzynki, rozpuszczoną (dokładnie) we wrzątku żelatynę oraz stewię ostudzone ciasto przekładamy na folię aluminiową i kroimy na 3 części (pasy), ważne żeby środkowa część była o około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszparagi minął, nad czym bardzo ubolewam ;( Ja jednak mam zamrożone 2 pęczki na specjalną okazję ;) Może i wy zamroziliście, więc prezentuję dzisiaj propozycję na wykorzystanie właśnie szparag, jajek i sera. To takie 3 podstawowe składniki do tego trochę mleka, cebula i boczek. Prawda że intrygująco brzmi? W moim rodzinnym domu nie jadało się tart na słono, ich tajniki(...)cebulą smażymy pokrojony boczek lub wędlinę. Odstawiamy do ostygnięcia. Zioła siekamy drobno. Mleko, jajka i serek topiony i musztardę miksujemy na gładki krem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy placek większy od naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko uklepując. Nakłuwamy. Pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy. Składamy tartę. Na podpieczony
Życie zaczyna się w kuchnibotwiną? Ano tak, są przepyszne. Do tego sos czosnkowy i wychodzi super danie:) Składniki: na farsz: pęczek botwiny pęczek szczypiorku 2-3 ząbki czosnku około 150 g sera typu feta pieprz łyżka masła do smażenia na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego masła na sos: 6 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu(...)było elastyczne. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera, robot całą mozolną, brudną robotę robi za mnie:) Wyrobione ciasto, wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, i wałkujemy cienkie placki. Wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy pierożki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie po około 4 min. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie i polewamy nim pierożki wyłożone
na moim stole...Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione truskawkami i rabarbarem. Można je zrobić z różnymi dodatkami: z jagodami, serem, samymi truskawkami lub budyniem. Na wierzchu można posypać kruszonką, ja posypałam tylko tartymi migdałami. Z podanych składników wyszło 12 bułeczek. składniki: ciasto 3 szklanki mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko(...)wyrosnięcia, aż podwoi obiętość. Potem ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniej więcej równe części, u mnie 12. Każdą część ciasta uformować w kulkę a następnie spłaszczyć na placek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Ja ułożyłam po 6 szt na dużej blaszce z piekarnika ponieważ bułki jeszcze urosną. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Truskawki
Monia miesza i gotujeChyba wszyscy lubimy naleśniki. Mniej więcej raz w miesiącu serwuję je, jako drugie danie obiadowe, podając z powidłami, cukrem lub serkiem. Pięknie
Walijskie Pichcenieświetną potrawą na imprezie ze znajomymi, ale sprawdzi się też jako lunch do pracy, gdyż łatwo można ją podgrzać w mikrofalówce. Składniki na tortillę po meksykańsku (6 porcji): 6 placków do tortilli 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) cebula 3 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy papryka czerwona 2 ostre papryczki chili lub pepperoni(...)fasolę, cukier, przyprawy i zioła. Mieszamy dokładnie. Gorący farsz nakładamy na tortille, które następnie zwijamy w rulony. Można podawać od razu lub przed podaniem zapiec tortille w piekarniku posypane serem żółtym. [caption id="attachment_9122" align="aligncenter" width="1200"] Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska[/caption] Zobacz inne przepisy na dania inspirowane kuchnią meksykańską: Krokiety Po Meksykańsku Z Mięsem
e-PrzepisyKulinarnePosmarowałam ją sosem bianco, posypałam orzechami i wstawiłam do piekarnika. Pięknie się upiekła, więc ładnie ją przystroiłam.Wczoraj zrobiłam pesto , miałam jeszcze kilka szparagów i kozi twaróg. Uwielbiam kozi ser. Jest kremowy i posiada taki specyficzny smak. Kupuję go w małych opakowaniach, pokrojonego na grube plastry. Pizza smakuje z nim wyjątkowo! Taka domowa pizza ze szparagami to coś dla wielbiciele(...)pizzę , przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Szparagi pokrój i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podłużny owalny placek. Wymieszaj serek z parmezanem i oliwą, dopraw solą i rozprowadź na spodzie. Posyp połową orzechów i końcówkami szparagów, kłosy zachowaj do nadzienia. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika
codojedzeniaLahmacun-turecka pizza, najczęściej spożywana na drugie śniadanie. Drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem i dodatkiem warzyw, bez użycia sera (aż mnie korciło,żeby dodać ale opamiętałam się)niejednemu, na długo. zapadnie w pamięci SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody łyżka oliwy FARSZ: 250 g mielonej wołowiny cebula(...)skórki pomidora(pokrojonego w drobną kostkę)sól, świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie łączymy ze sobą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 porcje. Rozwałkujemy cienko na, oprószonej mąką, stolnicy. Placki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy mięsny farsz i pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. WSKAZÓWKI: do podania sos czosnkowy lub sos curry
Kopystką po garachczubate łyżeczki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć skórkę z całej pomarańczy. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać. Dodać ser i puree z dyni. Pomarańczę przekroić na pół. Wycisnąć z jednej połówki sok i dodać do masy serowej. Wymieszać masę szpatułką lub dużą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Wsypać(...)końcówką dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną wedle uznania. Oprószyć śmietanę lekko cynamonem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Pur é e z dyni - najprostsze! Pumpkin Pie - amerykański placek dyniowy
maniapieczeniaCebulaki są już u mnie na blogu..i to nawet kilka wersji [ z pieczarkami , z makiem , z dodatkiem sera i znów z makiem ...] ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie , żeby był kolejny wpis z cebulakami.. te cebulaki były upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie ..tym razem prowadzonego przez Pawła i Madzię .Polecam .. NA FARSZ(...)wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. [ u mnie rosło w misce Tupperware] .Po tym czasie uformować około 15 placków [ ja rozwałkowałam i wycinałam dużym kubkiem] , robić dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kłaść 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut
Moje domowe kucharzenieCudownie puchate, intensywnie czekoladowe, pachnące pomarańczą, przełożone twarożkiem ze skórką pomarańczową i truskawkami, zwieńczone odrobiną gorzkiej czekolady - czyli krótko mówiąc omleciki niebiańskie. A nawet podwójnie niebiańskie
DefinicjaSmakuszklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej6 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanejszczypta soli1 cukier waniliowyskładniki krem:3 łyżeczki żelatyny50 dag sera mascarpone3 łyzki cukru pudru8 łyżek mleka1 cukier waniliowy25 dag śmietany kremówki100 ml naparu kawy100 ml likieru kawowego albo czekoladowego 10 dag posiekanej czekolady2 łyżki kakao(...)połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru. Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć
Bon Appetit MałgorzatyTa pizza smakuje tak jak ta prawdziwa, włoska, tradycyjna! Nie oszukuje. Nie miałam pomysłu na obiad. Miałam tortillę. Salami też. Raz dwa zamieszałam sos, rozgrzałam piekarnik
Czarnawisienkateż jest całkiem fajnie Próbowałam dwóch sałatek (Cesara i z grillowanym kurczakiem), nuggetsów, pizzy oraz sera wyprażanego w panierce sezamowej z sosem (tatarskim?), frytkami i surówką. Do sałatek podane były świeże, ciepłe bułeczki. Wszystkie dania były przepyszne, a ceny całkiem ok (sałatki za 18 zł, ser wyprażany za 27 zł). Ceny na fanpage restauracji są niższe od tych z realnego menu(...)bardzo, bardzo smaczne. Próbowałam już kilku różnych tart, Przysmak Beksińskiego, hamburgera z frytkami, napój mistrza, lody bakaliowe ze skondensowanym mlekiem, sałatkę z gruszką i gorgonzolą, sałatkę makaronową z krewetkami, placki ziemniaczane, naleśniki ze szpinakiem i pucharki lodowe i WSZYSTKO mi smakowało. Tam po prostu świetnie karmią. 5. Bubble Waffle Jeżeli jesteście fanami słodkiego nie możecie przegapić "bombelkowych" gofrów
Czarnawisienka