Polsce. Kartacze są sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Zazwyczaj masę ziemniaczaną wypełnia się mielonym mięsem. Spotyka się również inne farsze jak np. grzyby,kapusta kiszona, jajka lub ser. Składniki na ciasto: na około 10 sztuk 1 kg. ugotowanych ziemniaków 0,5 kg. surowych ziemniaków skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego(...)pokrojoną cebulkę z posiekanym czosnkiem. Wszystko wymieszałam i dobrze wyrobiłam. Najlepiej ręką. Wlałam jeszcze kilkanaście łyżek zimnej wody. Mięso będzie wtedy pulchne. Z ziemniaczanego ciasta uformowałam dość grube placki wielkości dłoni, do środka wkładałam mięso (ok. 5 - 6 dag na kartacza) dokładnie zlepiłam i formowałam podłużne, owalne kształty.Wyjdą nam wtedy cepeliny. Okrągłe, kuliste kształty
potrawyregionalnePaluchy drożdżowe z ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał(...)folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Przecier, oliwę, wodę i przyprawy wymieszaj i posmaruj placek. Posyp placek cienkimi plasterkami kabanosa i utartą mozzarella lekko dociskając. Potnij na paski o szerokości 2 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik
codojedzeniaPaluchy drożdżowe z ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał(...)folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Przecier, oliwę, wodę i przyprawy wymieszaj i posmaruj placek. Posyp placek cienkimi plasterkami kabanosa i utartą mozzarella lekko dociskając. Potnij na paski o szerokości 2 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik
codojedzeniamożna dostać na każdym rogu (a na Słowacji na co drugim). Właściwie przekąska nie jest chyba dobrym określeniem, bo trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś po zjedzeniu takiego drożdżowego placka mógł jeszcze myśleć o obiedzie lub kolacji. Nie, to niemożliwe! ;) Muszę się przyznać, że nie jestem wielkim miłośnikiem czosnkowych aromatów, ale w wypadku langoszy jest inaczej - chociaż istnieje wiele(...)Pozostawić na 15 - 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć każdego langosza z obu stron do przyrumienienia (bardzo krótko!). Podawać gorące z kwaśną śmietaną, posiekanym czosnkiem i startym serem, lub z masłem czosnkowym
zadanie-gotowanierodzinnego domu, gdzie na każde święta musiały być rurki z kremem budyniowym postanowiłam je odtworzyć. Z taką różnicą ze nie z kremem budyniowym a z bitą śmietaną i serem mascarpone a dodatkowo z dżemem porzeczkowym. Oczywiście dżem czy powidło możecie dodać wedle własnych upodobań. A więc zapraszam! Składniki; 2,5 szkl. mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 1 szkl(...)dżemu zależy od naszych upodoban, więc sami decydujcie ile cukru dodacie. Dodatkowo; kilka łyżek cukru 2 jajka Rurki metalowe nasmarować dokładnie margaryną. Z lodówki wyjąc ciasto, rozwałkować na cienki placek około 3-4 mm. Pociąć go na paski o szerokości ok 2 cm. Każdą rurke szczelnie owinąć paskami ciasta. Przygotować dwa talerze - do jednego wsypać kilka łyżek cukru
Radość kipiąca uśmiechem.sprzeczne z ideą sałatki zużywającej stare pieczywo. Aby być bliżej oryginałowi możecie wykorzystać suche wrapy czy inne flatbready. Ja zazwyczaj mam takie w szafce kuchennej - po otwarciu opakowania placki szybko robią się suche i kruche, idealne do tego przepisu. Ale jakikolwiek czerstwy chleb, pokrojony w kostkę, sprawdzi się równie dobrze. Zrobicie wtedy coś bardziej przypominającego włoską panzanellę . Klasyczny(...)stopni C, aż będzie je można połamać na kawałki) na sos: sok z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki sumaku, sól, 6 łyżek oliwy 8 kulek domowego sera labneh odsączonych z oliwy (można pominąć) Przygotowanie sałatki fattoush: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej zieloną fasolkę i bób i gotuj przez ok. 5 minut (mają być nadal
Chilli Czosnek i Oliwasię do jednej z łódzkich pizzerii, gdzie spróbowali czegoś zupełnie innego i do tej pory im nieznanego, a mianowicie takiej własnie pizzy bez tradycyjnego sosu pomidorowego i tłustego żółtego sera. Byłam zaskoczona ich wyborem, a jeszcze bardziej zdziwiło mnie to, że ta pizza bardzo im smakowała. Chwalili ją jako ciekawostkę i coś odmiennego od tego co znali do tej pory(...)instant 360ml ciepłej wody mozzarella mielony czarny pieprz szynka parmeńska rukola parmezan semolina oliwa z oliwek extra virgin *Jest to dość duża porcja ciasta - wyjdzie z niej 6-8 placków. Przygotowanie : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłą wodę mieszając ciasto drewnianą łyżką, aby się zlepiło. Dodać oliwę i ponownie wyrobić. Przełożyć
Codzienne Gotowanieprzykładać, jak w przypadku ciasta drożdżowego, chodzi tylko o połączenie składników. Krok 3 Uformuj z cista kulę, podziel na połowy, podsyp blat mąką i rozwałkuj jedną część na cienki placek, podsypując mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka. Krok 4 Są dwa sposoby pieczenia pizzy: szybki i wolnieszy, choć tak naprawdę łączny czas oczekiwania na gotową(...)przesuwał się po powierzchni. Dopiero wtedy smarujemy go sosem i nakładamy nadzianie. Następnie zsuwamy ciasto na kamień lub blaszkę. I do piekarnika. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a na serze na powierzchni zaczną się robić bąble to znak, że można pizzę wyciągać z pieca. Smacznego! Artykuł Piątek: Pizza gotowa w 10 minut pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzprawdziwego chleba. Prawie 120 dni wśród nijakich, suchych i gąbczastych prostokątów, których termin ważności przekraczał często wytęsknioną datę powrotu do domu, do chleba, do kromki z masłem i białym serem. Teraz rozstaniemy się na krócej, ale już mi go brak. Zjadam kromka za kromką z nadzieją , że robię w ten sposób kolejne zapasy smaku, w pamięci, w sercu(...)Wieść niesie, że pewna niewolnica miała upiec chleb dla swojego pana. Ale zapomniała o pozostawionej na słońcu papce, która zaczęła fermentować. Wystraszona, chcąc uniknąć kary, mimo wszystko upiekła chlebowe placki ze sfermentowanej papki. Jakież było jej zdziwienie kiedy okazało się, że placki są o wiele pulchniejsze i smaczniejsze. Moja historia z zakwasem ma swoje wzloty i upadki
KUCHARNIAMakowiec to pyszne ciasto, jednak często nam się nie udaje. Zakręcony makowiec wychodzi wszystkim, nie trzeba go zwijać w papier tylko od razu układamy w tortownicy
Kulinarne Fantazje MarioliJabłecznik z budyniem to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne na każdą okazję. Polecam.
Kulinarne Fantazje MarioliKuchnia szwajcarska, to kuchnia bardzo bogata. Szwajcaria jest sercem Alp, gdzie łączy się północ i południe Europy. Mieszają się tutaj smaki różnych kultur - śródziemnomorskiej z Włoch
Pełny talerzDomowy czekoladowy makaron* smażony w soku pomarańczowym i miodzie podany z ricottą *żytniinspiracja Dzisiaj bez szkoły, za to był lekarz. Teraz teoretycznie mam wole, a
More food, love and dreamsDynia to taki wdzięczny produkt. Doskonale odnajduje się zarówno w słodkich deserach jak i wytrawnych potrawach. Lista przepisów z wykorzystaniem dyni jest nieskończenie długa, z czego
Smakowity Blog Kulinarnysmażymy z obu stron, najlepiej bez tłuszczu lub na jednej łyżce oleju, aż zrobią się złociste. Placki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W czasie gdy placki się smażą, robimy sos. Łączmy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy. ZDROWA KOLACJA Tosty z batatów Składniki: 1 średni batat 1 łyżka oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego(...)batatowe posmarujmy guacamole, połóżmy jajko, ozdóbmy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. ZDROWA PRZEKĄSKA Źródło: pixabay.com Cukiniowe chipsy Składniki: 1 cukinia sól, pieprz i ulubione przyprawy główka czosnku (zmiażdżona) starty żółty ser – ilość wg uznania Sposób przygotowania Pokroić cukinię w bardzo cienkie talarki, razem ze skórką. Rozgrzać piekarnik do 110 stopni Celsjusza. W misce wymieszajmy przyprawy z czosnkiem, tartym serem i odrobiną
Dajet