Jeśli jesteście aktualnie na diecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję. Sałatka z pomidorami i mozzarellą to bardzo prosta propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!regularne sprawdzanie lodówki – które produkty zaraz stracą ważność, co mamy, a co trzeba dokupić by ze składników, które już są powstało jakościowe jedzenie. Na przykład resztki wędliny lub sera możecie wrzucić do domowego calzone, a warzywa do muffinów. Czerstwy chleb można bez problemu zamienić we francuskie tosty (idealne na śniadanie) lub szarlotkę z chleba (deser, którego nie powstydzi się(...)Krok 4. Zrezygnuj z gotowców Gotowe półprodukty ze sklepu są pełne sztucznych składników, a do tego bardzo, ale to bardzo drogie – w porównaniu z odpowiednikami zrobionymi w domu. Cztery placki gotowej tortilli kosztują aż 6-7 zł, podczas gdy taka sama liczba domowych to wydatek rzędu 1 zł? Nawet jeśli uwzględnimy koszt energii na upieczenie placków (to kwestia kilku
Niedzielny kucharzrestauracje, które chwalą się tym, że ich pizza wychodzi z pieca opalanego drewnem . Inne z kolei rzucają magicznymi liczbami typu 450 stopni Celsjusza - w takiej temperaturze pieką swoje placki. Ale co z tego jeśli kucharz użyje kiepskich składników, ma lichą wiedzę na temat przygotowania tego, co najważniejsze w pizzy - ciasta. Właściciel Aventino, Patrizio Bolognesi, przyznał, że to na jakim(...)ocieka tłuszczem i nie załamuje się od nadmiaru składników! A sos pomidorowy? Bajeczny! I do diaska, zrobiony jest tylko z przetartych pomidorów - bez soli, cukru itd. Ważny jest także ser mozzarella - ten w Aventino jest włoski - przychodzi do restauracji w jednym kawałku , który na bieżąco jest tarty. Tak samo inne składniki - powinno być ich kilka ale za to świetnej jakości
Right Behind The Kitchenjestem wielką fanką kwaśnych rzeczy. Ale już przerobione mogłabym jeść i jeść. Kilka lat temu zrobiliśmy przepyszną konfiturę z gałką muszkatołową, którą później pożarliśmy jako dodatek do serów. Jak tylko nasz mini krzaczek wyprodukuje wystarczającą ilość owoców, zrobię powtórkę z rozrywki. A ta niewielka ilość, która udała się w tym roku nawiązała niezwykłą współpracę z bezową pianką. Takie kwaskowe owoce(...)jest ta beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto miało bezową skorupkę na wierzchu i delikatną piankę w środku, jak na klasycznym placku ze śliwkami mojej mamy. Jak dla mnie to był wielki atut, i z dziką radością pochłaniałam tą tartę do kawy. To jedno z tych ciast, które czynią szczęśliwym
les mirabellesPróbowałam z owocami 1-2 lata temu, ale wtedy mi nie wyszły, bo i nie miałam dobrego przepisu na ciasto. Rzadko też jadłam. Jeszcze rzadziej jadłam smaczne pierogi z serem na słodko. Te wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Mąż bardzo je sobie chwalił, a nie lubi obiadów na słodko, więc to gdy zjadł prawie dwie porcje(...)dosłodzić. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj cienko na stolnicy lub blacie podsypanym odrobiną mąki. Szklanką wykrój krążki. Ja użyłam tej po nutelli, jak zwykle. Na każdy placek nałóż na środek ok 1 łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Uważaj, by nie dostał się tam farsz. Mi nie zawsze to wyszło, za szczęście nie rozklejały się. Możesz brzegi
Anioszek w kuchniPrzepyszne czekoladowe naleśniki przełożone delikatnym, kremowym serkiem tworzą dzisiejszy tort naleśnikowy idealne na super obiad lub smaczny deser. Tort naleśnikowy od dawna za mną chodził i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj przeszłam samą siebie. Wczoraj poszłam spać bardzo późno, a musiałam wstać o 6, by zdążyć na poranny wykład.. Niestety wykład tak bardzo mnie zmulił
Be Fit Be Strongpomidorów krojonych z puszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz Dodatki: 250 g sera mozzarella z zalewy 100 g szynki dojrzewającej, ja użyłem prosciutto crudo 2 garście rukoli kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji Przygotowanie: Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki(...)pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem. Spody posmaruj sosem pozostawiając czyste brzegi. Posyp po całej powierzchni porwanym serem mozzarella. Pizzę piecz 5-8 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z pieca połóż plasterki szynki dojrzewającej, połówki pomidorków, posyp liśćmi rukoli
kuron.com.plZakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste. Są znakomite! Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie na wynos. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu(...)octu balsamicznego oraz tymianku. Taka konfitura jest zarazem słodka, słona, jak i kwaśna - stąd jej wyjątkowy smak. To świetny dodatek nie tylko do bułeczek drożdżowych, ale również mięs, wędlin, serów, a także dań z grilla, hamburgerów, hot-dogów czy grzanek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a potrafi nadać oryginalnego charakteru daniom, z którymi jest serwowana. Całość dopełnia tarta mozzarella posypana
Kuchnia MagdaLenyPlacuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię
Moja DelicjaWłosi wkładają do calzone resztki z obiadu - pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie ze szpinaku, ricotty i parmezanu, które wzorowałam na tym przepisie . Inne popularne nadzienie składa się z ricotty, mozzarelli i kiełbasy lub salami oraz(...)ciasta pod spód. 4. Weź kulę ciasta i rozpłaszcz ją dłońmi na podsypanej mąką desce. Delikatnie porozciągaj ciasto (dobrze jest to zrobić częściowo w powietrzu), aż uzyskasz placek o średnicy ok. 23 cm. Możesz też rozwałkować ciasto wałkiem - delikatnie wałkuj ciasto w górę i w dół, obróć je o 90 stopni i powtórz wałkowanie. Aby uzyskać idealne
Chilli Czosnek i OliwaPiękna wiosna za oknem, a na talerzu ravioli z bardzo klasycznym nadzieniem z sera ricotta i szpinaku. Macie ochotę? Ja mam ochotę na spędzenie popołudnia w ogrodzie, będę sadzić zioła. Kiepski ze mnie ogrodnik (muszę się przyznać), moje rośliny w doniczkach muszą wykazać się sporą wolą życia, bo na mnie nie zawsze mogą liczyć. Lepiej radzą sobie zioła na grządkach(...)Odsączamy z nadmiaru wody, studzimy i mieszamy z ricottą. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i gałką muszkatołową. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka smarujemy białkiem. Na posmarowanej części ciasta układamy po łyżeczce nadzienia w odstępach 2-3 cm od siebie. Przykrywamy drugą połową ciasta
Smakowity Blog KulinarnyWigilia to wyjątkowy czas. Jednoczymy się przy stole zastawionym wyjątkowym jadłem. Wraz z opłatkiem dzielimy się dobrocią. W blasku świec wirują życzenia, płyną w przestrzeń z
W mojej kuchniswoich patelni ( a mam ich w domu sporo ), z bobu robiła się niezbyt ładna papka, gdyż większość ziarenek po prostu się rozwalała. 3. KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I KOZIEGO SERA jako kolejny test dla patelni? Zarówno tu, jak i wcześniej, nie było nie przyjemnych niespodzianek w postaci przywierania, czy przypalania. Kotlety usmażone na tłuszczu, ze względu na to, że kasza(...)ogrom mniejszych, czy też większych dań i potraw. Był kurczak obsmażony i podpieczony w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez 30 minut Były sosy, kotlety, odsmażane ziemniaczki, po różnego rodzaju placki, itp. Wszystkie przepisy z wykorzystaniem tej patelni, będę oznaczała na blogu tagiem WOLL bo chcąc podzielić się z Wami wszystkimi dobrodziejstwami WOLL Szafir, ten wpis musiałby ciągnąć się
NiePieprz.plPiekny mamy wrzesień tej jesieni: rześkie poranki, jeszcze gorące dni i podogne, aż czerwone zachody słońca. Te ostatnie zawsze wróżą piękny kolejny dzień, bezchmurne
Mia Cucina Sofieta