placki z serem - 3507 przepisów (strona:194/234)

Szlakiem WGL II 114

zwanymi „kozami”, które tworzą niepowtarzalny klimat. Pani Ewa zdobyła wiele nagród, w tym perłę 2015 „na najlepszą polską regionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną. Ale to nie jedyne popisowe danie Gospodyni.  Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej.  Wypieka opłatki, z których robi wycinanki(...)już dość późno i w związku z tym, że było już ciemno miasta niestety nie zwiedzaliśmy, następnym razem to nadrobimy. Hotel i Restauracja Stara Drukarnia – niestety najsłabszy punkt programu -placki ziemniaczane dobre, dobrze usmażone.  Pierogi ruskie tak pieprzne, że smaku już się nie czuło, zupa krem z dyni poprawna, ale nie zachwycała. Ciastka Sokołki – gościniec z podróży

królestwo garów
Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą 137

W sezonie obfitości jesiennych warzyw, dzięki przepisowi  Pyzy, przygotowałam sobie kilka słoiczków ljutenicy. To bałkański sos z pieczonej papryki, pieczonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, czosnku i

Kuchenne zapiski Edyty
Chmurka z musem śliwkowym 162

Dziś polecić mogę przepyszną Chmurkę z musem śliwkowym. Akurat sezon na śliwki w pełni, dlatego warto je wykorzystać. Ponadto z czystym serem mogę polecić idealny mak mielony firmy BackMit. Taki mak spotkałam po raz pierwszy w życiu. Jest sypki i to mi się w nim podoba, ale wyjęty z opakowania jest już gotowy do użycia. Dlatego warto zainwestować w taki(...)niego kładziemy połowę masy śmietanowej, a na masę mus śliwkowy. Na chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Później wykładamy drugą część śmietany( odrobinę zostawiamy, aby posmarować cieniutko wierzch placka) i przykrywamy biszkoptem makowym. Wierzch smarujemy cieniutko śmietaną i startą na tarce czekoladą

Gotuję Testuję
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 169

trochę taka wariacja na temat kuchni greckiej. Grecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam  małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas(...)koncentratem pomidorowym . Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek .Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje  ( po 2 sztuki) na głębokich talerzach -każda porcja z 2 chochelkami

Buniabaje w kuchni
Sałatka z pomidorami i mozzarellą 189

Jeśli jesteście aktualnie na diecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję. Sałatka z pomidorami i mozzarellą to bardzo prosta propozycja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 305

regularne sprawdzanie lodówki – które produkty zaraz stracą ważność, co mamy, a co trzeba dokupić by ze składników, które już są powstało jakościowe jedzenie. Na przykład resztki wędliny lub sera możecie wrzucić do domowego calzone, a warzywa do muffinów. Czerstwy chleb można bez problemu zamienić we francuskie tosty (idealne na śniadanie) lub szarlotkę z chleba (deser, którego nie powstydzi się(...)Krok 4. Zrezygnuj z gotowców Gotowe półprodukty ze sklepu są pełne sztucznych składników, a do tego bardzo, ale to bardzo drogie – w porównaniu z odpowiednikami zrobionymi w domu. Cztery placki gotowej tortilli kosztują aż 6-7 zł, podczas gdy taka sama liczba domowych to wydatek rzędu 1 zł? Nawet jeśli uwzględnimy koszt energii na upieczenie placków (to kwestia kilku

Niedzielny kucharz
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 140

restauracje, które chwalą się tym, że ich pizza wychodzi z pieca opalanego drewnem . Inne z kolei rzucają magicznymi liczbami typu 450 stopni Celsjusza - w takiej temperaturze pieką swoje placki. Ale co z tego jeśli kucharz użyje kiepskich składników, ma lichą wiedzę na temat przygotowania tego, co najważniejsze w pizzy - ciasta. Właściciel Aventino, Patrizio Bolognesi, przyznał, że to na jakim(...)ocieka tłuszczem i nie załamuje się od nadmiaru składników! A sos pomidorowy? Bajeczny! I do diaska, zrobiony jest tylko z przetartych pomidorów - bez soli, cukru itd. Ważny jest także ser mozzarella - ten w Aventino jest włoski - przychodzi do restauracji w jednym kawałku , który na bieżąco jest tarty. Tak samo inne składniki - powinno być ich kilka ale za to świetnej jakości

Right Behind The Kitchen
Jak odczarować lato porzeczką 136

jestem wielką fanką kwaśnych rzeczy. Ale już przerobione mogłabym jeść i jeść. Kilka lat temu zrobiliśmy przepyszną konfiturę z gałką muszkatołową, którą później pożarliśmy jako dodatek do serów. Jak tylko nasz mini krzaczek wyprodukuje wystarczającą ilość owoców, zrobię powtórkę z rozrywki. A ta niewielka ilość, która udała się w tym roku nawiązała niezwykłą współpracę z bezową pianką. Takie kwaskowe owoce(...)jest ta beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto miało bezową skorupkę na wierzchu i delikatną piankę w środku, jak na klasycznym placku ze śliwkami mojej mamy. Jak dla mnie to był wielki atut, i z dziką radością pochłaniałam tą tartę do kawy. To jedno z tych ciast, które czynią szczęśliwym

les mirabelles
Pierogi na słodko z białym serem i kaszą jaglaną podane z sosem truskawkowym 175

Próbowałam z owocami 1-2 lata temu, ale wtedy mi nie wyszły, bo i nie miałam dobrego przepisu na ciasto. Rzadko też jadłam. Jeszcze rzadziej jadłam smaczne pierogi z serem na słodko. Te wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Mąż bardzo je sobie chwalił, a nie lubi obiadów na słodko, więc to gdy zjadł prawie dwie porcje(...)dosłodzić. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj cienko na stolnicy lub blacie podsypanym odrobiną mąki. Szklanką wykrój krążki. Ja użyłam tej po nutelli, jak zwykle. Na każdy placek nałóż na środek ok 1 łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Uważaj, by nie dostał się tam farsz. Mi nie zawsze to wyszło, za szczęście nie rozklejały się. Możesz brzegi

Anioszek w kuchni
Czekoladowy tort naleśnikowy 226

Przepyszne czekoladowe naleśniki przełożone delikatnym, kremowym serkiem tworzą dzisiejszy tort naleśnikowy idealne na super obiad lub smaczny deser. Tort naleśnikowy od dawna za mną chodził i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegańskie naleśniki orkiszowe z parówkami i serem 173

Dzisiaj przeszłam samą siebie. Wczoraj poszłam spać bardzo późno, a musiałam wstać o 6, by zdążyć na poranny wykład.. Niestety wykład tak bardzo mnie zmulił

Be Fit Be Strong
Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii 241

pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz   Dodatki:   250 g sera mozzarella z zalewy 100 g szynki dojrzewającej, ja użyłem prosciutto crudo 2 garście rukoli kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji   Przygotowanie:   Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki(...)pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem. Spody posmaruj sosem pozostawiając czyste brzegi. Posyp po całej powierzchni porwanym serem mozzarella.   Pizzę piecz 5-8 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z pieca połóż plasterki szynki dojrzewającej, połówki pomidorków, posyp liśćmi rukoli

kuron.com.pl
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli 117

Zakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste. Są znakomite! Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie na wynos. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu(...)octu balsamicznego oraz tymianku. Taka konfitura jest zarazem słodka, słona, jak i kwaśna - stąd jej wyjątkowy smak. To świetny dodatek nie tylko do bułeczek drożdżowych, ale również mięs, wędlin, serów, a także dań z grilla, hamburgerów, hot-dogów czy grzanek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a potrafi nadać oryginalnego charakteru daniom, z którymi jest serwowana. Całość dopełnia tarta mozzarella posypana

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym 207

Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię

Moja Delicja
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 151

Włosi wkładają do calzone resztki z obiadu - pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie ze szpinaku, ricotty i parmezanu, które wzorowałam na tym przepisie . Inne popularne nadzienie składa się z ricotty, mozzarelli i kiełbasy lub salami oraz(...)ciasta pod spód.  4. Weź kulę ciasta i rozpłaszcz ją dłońmi na podsypanej mąką desce. Delikatnie porozciągaj ciasto (dobrze jest to zrobić częściowo w powietrzu), aż uzyskasz placek o średnicy ok. 23 cm. Możesz też rozwałkować ciasto wałkiem - delikatnie wałkuj ciasto w górę i w dół, obróć je o 90 stopni i powtórz wałkowanie. Aby uzyskać idealne

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania