placki z serem - 3507 przepisów (strona:197/234)

Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 355

odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce umieszczamy brokuły, jajka, cebulę, kukurydzę, czosnek i ser żółty. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość energicznie mieszamy. Wstawiamy na lodówki na godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Sałatkę brokułową podajemy z ulubionym pieczywem.  Gryczotto(...)czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez

My Chcemy Jeść
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 119

okupacji nie było masła to się nie dawało, ale teraz się trochę daje. Myśmy to przeważnie jedli z ziemniakami. Do tego chleb. Na wsi to jedli z białym serem, bo jednak mleka było więcej. U nas mleko było na kartki, ale takiej jakości, że było koloru szarego. Czasami, żeby sobie urozmaicić trochę to jedzenie, to się kroiło skibkę suchego chleba(...)wyobrazić. My byliśmy zawsze gorszy sort. Nie to co  Niemcy. Np. białego chleba my nie mogliśmy kupić nigdzie, bo był tylko dla Niemców. Co piątek moja mama robiła placki ziemniaczane. Plendze u nas się to nazywało. Smażyliśmy to nie na tłuszczu, tylko na tranie. Kupowało się w aptece świeży tran i na nim się piekło, bo tłuszcz był

Kryzysowa Książka Kucharska
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 278

Sushi :) Razem z moim Najukochańszym je uwielbiamy i możemy spożyć w ilościach przez rozsądek niepojętych i niewskazanych. To właśnie ze słabości do tego przysmaku rodem z

Taste Of My Day
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 511

przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce(...)jeśli ktoś przez ten wpis przebrnie, mam nadzieję, że znajdzie coś dla siebie. W każdym razie trzymam kciuki i polecam przepis na  bułeczki drożdżowe z dżemem i serem ,  zwoje bawełny ,  buchty ,  chałkę lub rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi , czy  jagodzianki z serem . Powodzenia

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania