kanapek. Dlatego ratunkiem są dla mnie podpłomyki z różnymi dodatkami ( np. ze szparagami ), a w ostatnim czasie cebularze, do których zrobiłam kolejne udane podejście. Tym razem upiekłam je bez sera, więc z przepisu mogą skorzystać weganie lub osoby na diecie bezlaktozowej. Mimo tego że są na zakwasie, da się je zrobić w kilka godzin. Wystarczy kilka sztuczek, które zdradzam(...)znów zwilżyć ręce w ciepłej wodzie, kilka razy rozciągnąć i złożyć ciasto. Podzielić ciasto na 8 części. Uformować w kulki. Przygotować papier do pieczenia. Na papierze ułożyć rozpłaszczone dłońmi placki z ciasta. Powinny mieć grubość ok. 1,5 - 2 cm. Przykryć placki wilgotną ściereczką. Obrać cebule i pokroić je w piórka. Na patelni podgrzać suszony tymianek. Gdy tymianek
Weekendy w domu i ogrodzieużyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa (można też rozdrobnić je tłuczkiem, a następnie dokładnie widelcem; nie używamy blendera). Do ziemniaków dodajemy ser, pieprz i dużą szczyptę soli. Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle do czasu, aż się zezłoci. Dodajemy do farszu wraz z roztopionym masłem z patelni. Farsz(...)krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie "Fuczki&quo... Post Najlepsze pierogi ruskie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKanapka z pastrami to danie, które jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Jednak coraz częściej spotykane jest również w Polsce, w dobrych restauracjach serwujących wołowinę. Niedawno
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naprawdę dorodne i bardzo soczyste okazy. Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru. Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko(...)serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany). Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 1/2 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej budyniem, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy. Całość można dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
Cynamonowe szczęściePrzyjrzałam się przepisowi na naleśniki dyniowe, który możecie znaleźć na Przepyszniku i postanowiłam go nieco podrasować. Dzisiaj przedstawiam Wam więc przepis nieco lepiej dopasowany do podniebienia
Przepysznik - BLW i nie tylkoakurat czegoś Wam brakuje do przygotowania tego przepisu – podmieńcie dany składnik i zróbcie pizzę pod siebie, ale na podstawie tego przepisu. Jeśli chcecie, dodajcie szynkę parmeńską, zioła, dowolny ser lub cokolwiek innego. Boicie się używać drożdży? W tym przepisie na pizze używacie tylko proszku do pieczenia – co maksymalnie skraca czas przygotowania. To znaczy, że pizza jest gotowa(...)aromatycznych suszonych pomidorów, ciągnącej kremowej mozzarelli i delikatnych jajek składa się na śniadanie idealne! Zobaczycie sami. Od teraz włoska Margherita ma konkurencję! Przepisy na szybkie śniadania znajdziecie tutaj: Kakaowy placek owsiany z patelni Fit kasza manna o smaku szarlotki Kanapka Caprese z pesto orzechowym Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananami Artykuł Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto
Słodkie GotowanieGofrownica w naszym domu zdecydowanie nie jest sprzętem, który leży w kącie i się kurzy. Gofry przyrządzam na weekendowe śniadania, ale także na kolacje czy nawet
Mienta blogPomysł na dzisiejsze danie jest bardzo prosty. Czasem w prostocie siła. Kilka prostych składników tworzy niesamowity pyszny efekt. Podpłomyk alzacki przypomina rodzaj pizzy, jednak pozbawiony jest sera i sosu pomidorowego. Za to równie pyszny. Polecam wypróbować przepis! Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mąki pszennej typ 450, 100 gram wędzonego surowego boczku, 100 gram creme fraiche, 1 cebuli, pęczka szczypiorku(...)się słodka i straci swoją ostrość. Pęczek szczypiorku drobno posiekałem w celu posypania podpłomyka po jego upieczeniu. Wcześniej przygotowane ciasto ułożyłem na wysmarowanym oliwą pergaminie i rozwałkowałem na cienki placek o grubości około 3 mm. Na cieście rozsmarowałem obfitą porcję creme fraiche, którą bardzo delikatnie posoliłem i doprawiłem czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Na creme fraiche rozsypałem piórka cebuli
Wyprawy kulinarneprzywiera, dzięki temu nasze mięso opieczemy równomiernie i szybko. Gofry czy biskwity będą puszyste ale i chrupiące. A nie jak w innych o małej mocy cienki gumowy placek. Urządzenie doskonale sprawdzi się do opiekania pity, tortilli czy burrito , nie potrzeba płyt grzewczych smarować żadnym tłuszczem, docenią to osoby które tłuszczów używać nie mogą lub są na diecie(...)marynaty mięso, kłaść na rozgrzany opiekacz, ułożyć po gałązce rozmarynu , zamknąć i opiekać około 7-8 minut z każdej strony. Podawać na ulubionej sałatce . Zapiekane bułeczki z pieczarkami i serem Składniki: 6 małych podłużnych bułeczek pszennych ½ kg świeżych pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 10 dag żółtego sera np. cheddar
Wanilia i Kardamonsię zapowiada. Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach.Z czym serwować?Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009)Jednym zdaniemNigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami.Uzasadnienie nominacjiUwielbiam ten film za wszystko(...)naprawdę jest. Można obejrzeć jeśli mamy ochotę na lekką opowieść. Z czym serwować?Cubanos (!!) - to zapiekana kanapka, której sekretem jest wolno pieczona wieprzowina podana z piklami, serem i musztardą. Jeszcze jej nie robiłam, ale od kiedy obejrzałam film mam ją cały czas z tyłu głowy i nie spocznę, póki jej nie spróbuję.5. Smak Curry (2013)Jednym zdaniemNawet zły
W kuchni wieczoremchlebki pita ), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków , lub greckich klopsików keftedakia wegetarianom polecam szaszłyki z sera halloumi i warzyw oraz keftedakia z halloumi i kaszy jaglanej , które też świetnie połączą się z sosem jako sos do hamburgerów Sos tzatziki - wariacje: do sosu możesz dodać dowolne świeże zioła(...)wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z sosem tzatziki: Pieczony kurczak i ziemniaki z pikantnym tzatziki Placki z cukinii i fety Pieczone bakłażany i tzatziki z czarnuszką Keftedakia z wołowiny Szaszłyki z halloumi i warzyw Keftedakia z kaszy jaglanej i halloumi Szaszłyki w sosie charmoula
Chilli Czosnek i Oliwabułki, jak i ciemne pieczywo. Pamiętajcie, aby nie wyrzucać łodygi brokuła (do sałatki idą same różyczki), ponieważ w czwartek zrobimy z niej pyszne placki! Składniki / na 2 porcje: różyczki z 1 brokuła (łodygę zostawiamy do placków na czwartek) 100 g jarmużu pociętego na kawałki (ja kupuję taki od razu umyty i pokrojony) 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 opakowanie(...)dodawałam do warzywnych potraw, aż trafiłam na przepis na te placki w książce "Lunchbox na każdy dzień" Malwiny Bareły . Placki są pyszne, robiłam je już trzy razy (bo jakoś tak ciągle w lodówce czeka łodyga brokuła do wykorzystania ;)). Niestety z jednej łodygi wychodzi ilość placków wystarczająca na 1-1,5 porcji, dlatego w tej wersji dodałam do nich
Chilli Czosnek i OliwaDziś przy święcie zabrałam się za lepienie pierogów. Dla większości wersja mięsna, ja tam zaś wolę te z serem, a do tego zafundowałam sobie sos z jagód i miałam iście królewski posiłek. Jednak dziś nie chodzi o nadzienie, ale o samo ciasto. Zazwyczaj robię takie z jajkiem, jednak zostałam zapytana o możliwość zrobienia ciasta bez jajka. I czy to ma prawo(...)minut. Dobrze wyrobione ma w środku wyraźne pęcherze powietrza. Wszystkie składniki na farsz wkładamy do naczynia i rozgniatamy widelcem. Odcinamy kawałek ciasta, resztę zostawiamy pod przykryciem. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki, na każdy nakładamy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, wolno i nie dłużej jak dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Podajemy
Dieta moja pasja20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sli 1 szkl. ciepłej wody 3,5 szkl. mąki pszennej nadzienie 400 g mielonego mięsa mieszanego 1
Gotowanie jest łatwetrzeci - cepeliada od gór po morze Trafiliśmy akurat na Cepeliadę, wydarzenie nawiązujące swym asortymentem do folkloru i sztuki ludowej. Standardowo jak na tego typu iwentach znajdziemy mnóstwo chlebów, wędlin, serów, ryb. Nie zabrakło także wisiorków, zabawek, bursztynów, różnej maści odzieży. i kto by pomyślał, że to kotek... Cepeliada kończyła się wręcz przed wejściem na sopockie molo. Naprawdę fajna(...)polskich deptakach Lira korbowa - niesamowite dźwięki Nie tylko akordeon w modzie Artystka z klasą Ładna pani w ładnym wdzianku - jej produkcji Góralu, czy Ci nie żal? Masz babo placek
Right Behind The Kitchen