Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!swój wyjątkowy smak i konsystencję. Jest wyjątkowo miękkie i miękkość tą zachowuje nawet następnego dnia. Jeśli macie ochotę na pachnącą, pulchną drożdżówkę, zapraszam! Składniki na wykwintną drożdżówkę z serem i żurawiną (na większą keksówkę): CIASTO: 400 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakości) 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej śmietanki(...)ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę delikatnie wyrabiamy (żeby odgazować ciasto). Dzielimy na dwie równe części, każdą formujemy w kulę, a następnie wałkujemy na cienki placek długości foremki. Na jednym, dłuższym boku placka smarujemy połowę masy serowej, zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Obie roladki układamy na stolnicy, łączymy
Rozpustne gotowanienajczęściej jako ozdoba, a jedyną ich częścią wykorzystywaną przez moją mamę, były pestki. Ja, jak zwykle ciekawa nowych smaków, w minionym roku robiłam z dyni różne cudeńka, a to placki, a to zupę, a to sos do makaronu i oczywiście ciasto. W tym roku ma miejsce ciąg dalszy moich eksperymentów dyniowych i jednym z nich, swoją droga moim nieskromnym(...)żelatyny i pominąć galaretkę, ale moim zdaniem nadaje ona ciekawszego smaczku musowi. Całość dodatkowo blendujemy do uzyskania gładkiej masy i wykładamy na owsiany spód. Serowo-śmietankowa pianka 300 g. sera twarogowego (u mnie delikatny president) 200 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, następnie ostrożnie łączymy z serem i rozpuszczoną żelatyną
Cynamonowe szczęścieTarta francuska Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni. Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru
potrawyregionalneDomowa tortilla jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Praca polega właściwie na rozwałkowaniu ciasta na cienkie placki. Z tych proporcji możemy cieszyć się 9 plackami, tak miękkimi i elastycznymi, że nic się nie kruszy podczas zawijania, a przy tym bardzo prostymi do zrobienia. Takie tortille możemy podać z dowolnymi składnikami. Na zimno lub ciepło.Przy odrobinie chęci(...)smażymy na patelni z odrobina soli i pieprzu. Serek przekładamy do miseczki dodajemy sól,pieprz czosnek sprawsowany. Tortille smarujemy serkiem i układamy warzywa odsączone z tłuszczu, posypujemy startym serem, zwijmy i kroimy.Podajemy na ciepło lub zimno
Różowa kuchniaktórzy pilnowali ciastek od mieszania, aż do ostatniego zdjęcia. Zresztą, to właśnie na ich życzenie piekliśmy ciastka dyniowe. Starszy Troll zachwycał się nimi w zeszłym roku, w wersji bez sera. Tym razem postanowiłam ciastka nadziać i stwierdził, że są nawet pyszniejsze. ;) Trolle pilnowały mieszania, chłodzenia, czasu pieczenia, czy aby nie już. Później cały czas pilnowali mnie podczas robienia zdjęć(...)składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć w dłoni na placek. Na środek placka nałożyć porcję masy serowej. Brzegi dokładnie zlepić, zrolować kulkę. Obtoczyć w cukrowo- korzennej posypce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, spłaszczyć dłonią. Zachować odstępy pomiędzy ciastkami
Pełny talerzDziś sama w domu z Sz., więc nawet gotować mi się nie chciało, ale postanowiłam się rozpieścić i zrobić sobie pizzę Oczywiście mogłam poszaleć ze składnikami
zabawa smakiemleniwych? Proste, bo mało pracochłonny w wykonaniu. Zwykle przygotowania pizzy są odrobinkę pracochłonne, bo musimy zrobić sos pomidorowy, który stanowi podstawowe smarowidło, musimy zagnieść ciasto, pokroić dodatki, zetrzeć ser. Ufff, dużo trochę :) Więc ja osobiście jeśli mogę zaoszczędzić odrobinkę czasu i energii korzystam z takiej możliwości. Tak jestem leniem :) Dlatego wlewam sobie jogurcik, przeciskam czosneczek i sobie doprawiam i mieszam(...)której wyciągnęłam upieczoną już pizzę. Jednego razu trzymałam taki sos około 24 godzin w lodówce i też był ok. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tu sos, o którym mowa z Plackiem drożdżowym z duszoną cebulą i wędzonymi szprotami . A tu na Pizzy z salami i wędzonymi szprotami
Blondynka Gotujektórzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już(...)masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu. Przed podaniem posypać tartym serem, listkami tymianku i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem
SzczyptaSmaQOczywiście nie może być nudno tym razem z owocem ale nie w czystej postaci. Zrobienie musu brzoskwiniowego mogę nazwać fajnym nowym doświadczeniem kuchennym hm ale to zabrzmiało. Placek fajny ciekawy, zwarty mazisty dość ciężki. Zapraszam... Skala smaku 10/10 ja zrobiłam na małej blaszce, sernik najlepszy na drugi dzień. Źródło blog "babeczka.zuzka" Spód ciasteczkowy: 200 g herbatników(...)language:EN-US;} 800 g twarogu trzykrotniemielonego 1 szkl. cukru 1 op. budyniu waniliowego 4 cale jajka 4 łyżki gęstej śmietany najlepiej 18% olejek waniliowy puszka brzoskwiń Wykonanie Ser zmiksować z cukrem, budyniem, śmietaną, olejkiem waniliowym. Następnie dodać jajka miksując krótko. Z brzoskwiń odłożyć cztery połówki, odsączyć i pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na spód ciasteczkowy. Resztę zmiksować
Kubki smakusernik, ani zwykły ucierany placek orzechowy. Tak czy inaczej zgrany, spójny duet. Delikatna serowa kratownica na dość wysokim, pulchnym, wilgotnym, orzechowym, maślanym cieście ucieranym. Ciasto piekłam by mieć swój wkład w imprezę 11 - to listopadową, w której nie dane mi było uczestniczyć. Pozostawiłam pełną blachę w dobrych rękach, by na trzy dni wyjechać. Pomimo postawy niepatriotycznej, wyrzutów nie posiadam(...)jajek ( 5 do ciasta, 1 do masy serowej ) 350 gram mąki 50 gram mielonych orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 ml mleka 500 gram sera z wiaderka 1 budyń śmietankowy 50 gram cukru pudru Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą. Wsypujemy do niej orzechy, mieszamy łyżką. Miękkie masło ucieramy z cukrami na pulchną masę
Kronika PiekarnikaDelikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego do naleśnikowego wzmiankowane były w pismach ateńczyka Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake(...)było zbyt gęste, a patelnia była odpowiednio rozgrzana i natłuszczona (ale bez lejącego oleju). A kiedy już się udadzą, naleśniki można podawać na słodko, wytrawnie, z mięsem, warzywami, serem i owocami. Zawinięte z nadzieniem i podsmażone – przeistaczają się w pyszne krokiety. Naleśniki na słodko możesz podawać także z pysznym sosem waniliowym CREME ANGLAISE Print Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem
smakowitehistorie.comDelikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego do naleśnikowego wzmiankowane były w pismach ateńczyka Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake(...)było zbyt gęste, a patelnia była odpowiednio rozgrzana i natłuszczona (ale bez lejącego oleju). A kiedy już się udadzą, naleśniki można podawać na słodko, wytrawnie, z mięsem, warzywami, serem i owocami. Zawinięte z nadzieniem i podsmażone – przeistaczają się w pyszne krokiety. Naleśniki na słodko możesz podawać także z pysznym sosem waniliowym CREME ANGLAISE Print Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem
smakowitehistorie.comjedzenie ręką- czyli tak jak najbardziej lubimy. Sos pomidorowy jako baza : NIE z koncentratu! NIE z ketchupu! NIE z przecieru! Sos pomidorowy robimy wyłącznie z pomidorów z puszki. Ser : TYLKO, ale ty TYLKO mozzarella. Ja używam mozzarelli w kawałku firmy Ceko. Zero ulepszaczy, tylko niezbędne składniki. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 3 dkg drożdży - 1,5 łyżki(...)minut. 4. Do powstałego sosu dodajemy sól i pieprz do smaku. Po 30 minutach ciasto jest gotowe do rozwałkowania. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym (warstwa sosu nie może być zbyt gruba, bo ciasto nim nasiąknie i nie będzie chrupiące). Posypujemy mozzarellą
Cook&Loveprzypominające pizzę nie powstało wcale we Włoszech, tego typu placki jedzono już w starożytnej Grecji. Nie przypominała ona jednak naszego obecnego przysmaku, miała bowiem formę kanapki. Płaskie, cienkie chlebki maczano w oliwie i posypywano dodatkami, na przykład oliwkami. Formę bliższą naszemu pojmowaniu pizzy rozpowszechniono w Neapolu, gdzie zaczęto na plackach rozsmarowywać sos pomidorowy. Pizza zmniejsza ryzyko zachorowania(...)sprawia, że jest ona tak droga? Głównie to, że jest pokryta złotem. Jest to tylko jeden z dodatków, oprócz jadalnych, 24 karatowych listków złota znajdują się na niej ser pleśniowy Stilton, pasztet Foie Gras, trufle, dwa rodzaje kawioru, oraz jadalne płatki kwiatów. Całość wypieczona jest na truflowym cieście. Żeby jej skosztować, trzeba zapowiedzieć się tydzień wcześniej, tyle bowiem czasu potrzeba
jakszef.pl