Chleb ten piekłam 12 lat temu. To był mój czwarty rok przygody z pieczeniem chleba. Robiłam różnego rodzaju eksperymenty ucząc się i jednocześnie bawiąc ciastem chlebowym
Leśny ZakątekGdzieś zobaczyłam odrywańca cynamonowego, gdzieś przeplatanego serem i ziołami, gdzieś przekładanego krążkami jabłka. Tak powstało to ciasto - połączenie przeróżnych przepisów. Rewelacyjne, słodkie, cynamonowe, jesienne. Połowa zniknęła zanim zdążyło ostygnąć. Poparzyliśmy sobie opuszki ale zdecydowanie w słusznej sprawie. Cały dom pachnie cynamonem, jabłkami i masłem. Idealne na niedzielę, z resztą od poniedziałku do soboty też będzie idealne ;). Składniki: ciasto(...)ciasto - mąkę, cukier, sól. Wbijamy jajka. Dolewamy roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (40min-1h). Rozwałkowujemy ciasto na duży placek 40cm x 80cm. Kroimy wzdłuż dłuższego boku na 6 pasów. Środkowy pas smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Przykrywamy go kolejnym pasem i powtarzamy czynność
Brzuszki Łakomczuszkiochotę zrobić wrażenie na swojej połówce, przygotuj elegancki omlet cesarski, scones lub gofry. Na pewno wśród tych propozycji znajdziesz swoich nowych ulubieńców. Jaki ser najlepiej nada się na placuszki twarogowe? Przygotowując tego typu placuszki dobry ser jest podstawą. Wybierz ten o jak najlepszym składzie – bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Najlepszy będzie twaróg półtłusty, który należy zmielić w blenderze. Oczywiście(...)łyżki wykładaj masę na rozgrzany olej. Placuszki twarogowe smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z dżemem owocowym lub cukrem pudrem. Zobacz też inne przepisy na naleśniki i placki Naleśniki na krokiety Serowe placki z cukinii Podpłomyki Racuchy ze smażonym twarogiem Żydowskie placki ziemniaczane Racuchy z jabłkami Zobacz też nowe przepisy Placuszki twarogowe Pasztet z jajkiem
okolicepalnika.plKluseczki na bazie jaglanej pozostałej z obiadu, z dodatkiem mąki gryczanej. Wyjdzie nam szybka przekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym
SzczyptaSmaQPierogi z jabłkami nierozłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem. Babcia zawsze gdy robiła pierogi z serem, kapustą czy mięsem i gdy zostawało jej ciasto, to lepiła właśnie na koniec takie pierogi z jabłkami. Nie było ich zbyt wiele, ale smakowały wybornie. Ja preferowałam gorące wyjęte z wody i posypane(...)pierogów • Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki, a jeśli jabłka są duże, to jeszcze cieniej. • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po kawałku jabłka, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę – jak na zdjęciu. • Zagotować wodę
To co kochamkartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki(...)drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca się z bułką, ale to coś pomiędzy słodką a śniadaniową bułką. Ta chałka świetnie pasuje do plasterków szynki i sera, a także do masełka i konfitury. Długo utrzymuje świeżość i naprawdę jest bardzo łatwa w wykonaniu. Jedynie potrzebuje trochę więcej czasu niż moja poprzednia chałka jaką Wam pokazywałam na łamach
Blondynka Gotujedziecko? Zanim zdołał cokolwiek odpowiedzieć, służący powrócili z kuchni z jedzeniem. Przynieśli więcej, niż prosiła: gorący chleb, masło i miód, konfiturę z jeżyn, plaster boczku, jajko na miękko, kawał żółtego sera i dzban miętowej herbaty. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Tymczasem Tyrion wraz z maesterem Pycelle posilili się: "Siedzieli w przewiewnych komnatach(...)piwo, wino lub inne napary. U mnie na śniadaniu: ciemny chleb, smażony boczek, sadzone jajka, jajka ugotowane na twardo, pasztet, pomidory, ogórek i śliwki. Zapraszam również na kawałek cytrynowego placka Aryi
Passions hobbies lifeobiecałam ostatnio, mam dla Was przepis na węgierskie langosze. Moja rodzinka wprost za nimi przepada Węgrzy najchętniej podają je posmarowane czosnkiem (lub masłem czosnkowym) z dodatkiem śmietany i sera żółtego. Ta wersja jest bardzo smaczna, ale według mnie o wiele lepiej sprawdzają się jako dodatek do lecza lub gęstego, mięsnego sosu. Zapraszam również po przepis na pyszne leczo z kiełbasą(...)ilość łuszczu w garnku lub wysokiej patelni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy. Dzielimy na 10 mniejszych kawałków. Każdy z nich spłaszczamy oprószoną mąką dłonią tworząc placek o grubości około 0,5 cm. Langosze smażymy pojedynczo na głębokim tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
PatiGotujeSkładniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie serowe: 600 g twarogu mielonego z wiaderka, 3 łyżki
Świat Domowej KuchniCiociu, jagody Ci przyniosłam na placka..." Cóż zatem było robić? Pozostało coś wykombinować:) Kombinowałam, mieszałam i oto coś takie wyszło. "Pyszne..." powiedziała zbieraczka jagód. Mnie też smakowało, a do tego takie kolorowe...:) Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm: Biszkopt: 8 jaj; 1,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1,75 szklanki(...)zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Odstawić do wystudzenia i lekkiego tężenia się. Masa serowa: 0,5 l schłodzonej śmietanki 30%; 750 g sera białego; 2 cukry waniliowe; 8 łyżek cukru kryształu; 6 łyżek żelatyny; 5 łyżek dżemu jagodowego lub zmiksowanych jagód; Żelatynę namoczyć w 12 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia na około
In my kitchenorkiszowym cieście, z cudownym oscypkiem ( no dobra góralskim serkiem, bo o tej porze roku prawdziwyc oscypków niestety się nie dostanie, ale smak i takj jest wspaniały). Oscypek można zastąpić serem brie lub camembert, również będzie bardzo smaczna :) SKŁADNIKI (2 pizze) ciasto 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 7-8 g suchych(...)ząbek czosnku oraz posiekany drobniutko rozmaryn i mieszamy. Na koniec przyprawiamy świeżozmielonym pieprzem i odstawiamy aby smaki się przegryzły. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy z niego dwa placki lekko je rozciągając. Kładziemy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i dalej delikatnie rozciągamy tak aby ciasto przybrało kształt koła. Na plackach rozsmarowujemy sos i rozsypujemy mozarellę. Układamy
DefinicjaSmakunaszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Właściwie smakują mi w każdym wydaniu: czy to z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami czy też z ziemniakami i białym serem. Ze względu na to, że te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów(...)przygotowywanie ciasta na pierogi.Wszystkie składniki mieszamy ręką lub robotem kuchennym, do chwili gdy uzyskamy elastyczne, lśniące ciasto.Ciasto dzielimy na 4 części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto, którego aktualnie nie używamy warto przykryć ściereczką, gdyż ma niestety tendencję do wysychania.W międzyczasie w głębokim garnku nastawiamy wodę do gotowania pierogów. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką
W mojej holenderskiej kuchnitłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki tym zabiegom drożdżówki są puszyste i miękkie. Z podanej porcji można przygotować 10 podwójnych drożdżówek (lub 20 małych) . Drożdżówki z serem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka 20g drożdży 65g cukru 1 żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru(...)dużo) - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki - do białka dodać 1 łyżkę mleka, wymieszać PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić - podsypując mąką, rozwałkować na placek o grubości około pół centymetra i wymiarach około 40x30cm - na placku rozsmarować równą warstwę twarogu, na wierzchu w odstępach od siebie ułożyć większość truskawek (około 4/5) - placek zwinąć
Smakołyki Berenikimielonych są mniej kaloryczne, gdyż ich nie smażymy tylko pieczemy w piekarniku. Takie mielone gniazdka można nafaszerować czym chcecie . Ja miałam pieczarki, cebulę i kawałeczek sera topionego. Na pewno papryka, ogórki konserwowe, szpinak, ser żółty lub mozzarella jako farsze sprawdzą się w tych gniazdkach doskonale. Danie jest proste, ale bardzo smaczne, gdy dusiłam pieczarki z cebulą, jednocześnie formowałam mielone gniazdka(...)gniazdek również ciepły. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Masę mięsną dzielimy na 4 części, nabieramy łyżką porcję masy, formujemy w dłoniach okrągłe placki i układamy na blasze, formujemy „mięsne gniazdka”, jeśli chcemy ładne, równe gniazdka to możemy pomóc sobie szklanką naciskając ją na środku masy, środek zrobi się płaski, a boki podniosą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGdy nie macie "weny" na przygotowywanie rozbudowanego obiadu, czyli szukanie pomysłu na mięso, obieranie ziemniaków i dziabanie zieleniny, zróbcie tartę, do której możecie wykorzystać wszystko, na
Taste Of My Day