chilli i imbirem, zakochałam się w niej, jest doskonałym dodatkiem do marynowania mięsa. Zobaczcie przepis na pierś kurczaka grillowaną. Rösti jest tradycyjnym daniem szwajcarskim przygotowanym podobnie jak nasze placki ziemniaczane, jednak ziemniaki do Rösti podgotowuje się przed tarciem. Takie ziemniaczane Rösti może służyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych Ja podałam je do pieczonego udka kurczaka. Pieczone udko(...)który już jest pocięty w arkusze. Ziemniaki gotujemy 10 minut w mundurkach, obieramy łupinki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 jajko, trochę sera pleśniowego i 1 łyżkę siekanego szczypiorku. Mieszamy. Układamy na papierze do pieczenia metalowe obręcze, w każdą wkładamy kopiastą łyżkę masy ziemniaczanej, lekko dociskamy i ściągamy obręcz, powierzchnię Rösti smarujemy delikatnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnimi przepadają. Placuszki smakują mi także na zimno. Można je spakować i zabrać do pracy na drugie śniadanie bądź lunch. Naprawdę polecam! SKŁADNIKI: (około 13 niewielkich placuszków): 250 gr sera ricotta 100 gr mąki 50 gr cukru ¾ szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka roztopionego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia pestki granatu 2 pomarańcze łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki(...)łyżką nakładamy ciasto i wylewamy na rozgrzaną patelnię (najlepiej ceramiczną) lekko spłaszczając i formując krążki. Smażymy na średnim ogniu około 1,5 minuty z każdej strony do zrumienienia. Placki należy obracać bardzo delikatnie, żeby się nie rozpadły. Na patelni rozgrzać cukier trzcinowy, zalać go miodem oraz sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Drugą pomarańczę obrać ze skórki, pokroić
Calzonella.combułeczek. 4 szklanki mąki (700g) 4 płaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych) - półtora opakowania 6 łyżek cukru 1,5 szklanki letniego mleka pół szklanki oleju 250 g białego sera (użyłam kostkę półtłustego) rozgniecionego widelcem. 3 jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier(...)przed samym nadziewaniem bułek ,żeby owoce nie puściły zbyt dużo soku. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat . Podzielić na 20 równych części.Każdą z nich rozpłaszczyć na cienki placek . Nałożyć solidną porcję wiśni i zlepić ciasto w podłużną bułeczkę. Układać przygotowane bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok 2 cm odstepach. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem
Malinowa Kawiarenkadzielimy je na 8 równych części. Każdą rozwałkowujemy w owal o grubości ok. 5 mm. Połowę każdego owalu smarujemy sosem (zostawiając ok. 1 cm brzegu) oraz posypujemy serem. Na ser nakładamy wybrane dodatki (ja zrobiłam calzone w dwóch wersjach: kiełbasa, papryka, oliwki i kiełbasa, papryka, ananas) i dokładnie zlepiamy brzegi (tak samo jak w przypadku zwykłych pierogów). Powstały brzeg możemy(...)stopniach. Podajemy same, z ulubionymi sosami lub keczupem. Wygląda apetycznie, prawda? ;) Smacznego!PS. Mała rada dla tych, którzy calzone będą robić po raz pierwszy. Rozwałkowany placek na pieróg dobrze jest ułożyć sobie od razu na papierze do pieczenia. Gdy już nałożymy na niego wszystkie składniki i zlepimy, może być nam ciężko go przenieść. Nasze calzone podczas przenoszenia na pewno
Ratunku obiadTradycyjny sernik na kruchym spodzie to propozycja deseru, chyba każdy choć raz jadł w życiu. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo puszyste. Wielu z Was
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł na dodatek do obiadu bądź samodzielną przekąskę na słono - rolada z placka warzywnego przygotowana ze startych ziemniaków, marchewki i cebuli. Całość nadziana wędliną i topionym serkiem. Rolada jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Zachęcam do przygotowania 😀 Jeżeli nie macie fioletowych ziemniaków to zastąpcie je tradycyjną odmianą - smak rolady będzie taki sam. Składniki na porcję(...)cebuli 1/2 pęczka szczypiorku 3 jajka sól, pieprz do nafaszerowania 2 serki topione o smaku śmietankowym (200 g) 6 plastrów wędliny, np. szynki do posypania 50 g startego żółtego sera Warzywa (ziemniaki, marchewki, cebulę) obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Do miski przełożyć starte warzywa, dodać szczypiorek, wbić jajka i całość przyprawić
Ugotowaćplacek zabrałam się wczoraj, odstał noc w lodówce i dziś jest gotowy, trochę było z nim przygód , nieszczelnie owinęłam tortownicę folią i cała galaretka spłynęła na talerz podłożony pod blaszką (dobrze, że nie na lodówkę) przez to galaretka jest trochę zniekształcona, bo musiałam nakładać ją kawałkami na górę ciasta(...)proszku 1 łyżeczka proszku do p. 3 łyżki otrębów (ja użyłam otrębów firmy Kupiec) około 15 rozkruszonych tabletek STEWI Czekoladowa pianka serowa: 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao 500g sera białego chudego Emilka Stewia wg smaku 0,5 szklanki wrzątku 2 łyżeczki żelatyny Galaretka: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki syropu malinowego light firmy Soleo (kupiłam w Kauflandzie), można
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZrób jakiś placek.. może drożdżowiec? - eee, a nie lepiej drożdżówki ?? Tak o to zabrałam się za drożdżówki z 1 kg mąki.. Dawno nie jadłam drożdżówek.. Szybki przegląd spiżarni - powidła z mirabelek. .. Taak, stanowczo jestem na tak, do tego kruszonka..i szklanka mleka.. Dla niektórych nawet smak dzieciństwa. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie(...)soli + lukier - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki. + kruszonka, marmolada/ powidła- u mnie z mirabelek/ dżem/ budyń/ ser. Wykonanie : Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe, nie gorące i wymieszać z paroma łyżkami mąki tak, aby powstała konsystencja jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia, przykryte
Garnkowe fanaberieoregano, tymianek)Dodatki do ciasta:wiązanka szparagów (u mnie białe)6 plasterków sera mozzarella300 g szpinaku (u mnie mrożony w liściach)kilka pomidorków suszonych ze słoika z oliwą100 g sera gorgonzolapół słoiczka przecieru pomidorowegosuszone oreganoświeża bazylia do dekoracjipół czerwonej cebuli2 ząbki czosnkuoliwa do smażeniasól, pieprzSzpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Szparagom odrywamy końcówki(...)dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy
Bon Appetit Małgorzatyrobiło się ich, ale sporo pozytywnych opinii czytałam na ich temat i postanowiłam je zrobić. Pod tą tajemniczą i wdzięczną nazwą kryją się pyszne ciasteczka z twarogu/białego sera, obtaczane w cukrze. Ciastka kształtem przypominają trochę gęsie łapki, stąd nazwa. Ciastka są bardzo proste do zrobienia, tanie, super wyglądają, a smak jak dla mnie mają fenomenalny. Te ciastka wpisują się(...)podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę (można dłużej) do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na stolnicy na placek o grubości ok. 0,4cm. Nie należy podsypywać ciasta zbyt obficie mąką, jedynie trochę, aby się nie przykleiło do stolnicy. Z ciasta szklanką wykroiłam krążki. Cukier wysypałam na głęboki talerz
Waniliowe ImprowizacjeWytrwane placki z ricotty i parmezanu to wynik mojej zawartości lodówki pewnego poranka. Nie zawsze mam ochotę na słodkie śniadania, dlatego postanowiłam wyczarować coś wytrawnego co nie będzie standardową jajecznicą lub kanapkami. Wyszły przepyszne. Dodatek świeżych warzyw podkręca ich smak dlatego uważam za koniecznie zaserwowanie ich w takim towarzystwie. Ponadto warzywa są niskokaloryczne, a ilość witamin i składników mineralnych(...)prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne, między innymi: potas, fosfor, wapń i magnez. Jedzmy zatem takie placuszki na zdrowie! Składniki (na 10 placuszków, czyli 2 porcje): 150 gram sera ricotta 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki mąki gryczanej 1 jajko sól i pieprz olej do smażenia do podania: ulubione warzywa np. pomidor i rzodkiewka Ricottę, parmezan, jajko
Mango PapajaWitajcie:) ostatnio zakupiłam sobie książkę siostry Marii i znalazłam w niej dużo fajnych i ciekawych przepisów, jednym z nich były naleśniki drożdżowe, przyznam się że nigdy
Sama słodycz i szczypta chililepienie pierogów to żmudna robota (zwłaszcza dla dużej rodziny), ale czasem warto poświęcić więcej czasu na zrobienie obiadu. I to jakiego obiadu! W sezonie wiosenno-letnim, pierogi z serem to pozycja wręcz obowiązkowa w każdym domu. Nie można się im oprzeć. Podane ze śmietaną lub jogurtem oraz sosem ze świeżych truskawek to istne niebo w gębie. Na cieplejsze dni obiad(...)mieszamy twaróg ze śmietanką, cukrami i skórką z cytryny. Skórka „podkręci” smak farszu i doda świeżości całemu daniu. Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na cienkie placki (ja jestem zwolenniczką bardzo cienkiego ciasta, ale wiem, że niektórzy wolą nieco grubsze, więc dopasujcie grubość zgodnie ze swoimi upodobaniami). U mnie to około 2-3 mm. Ciasto nie może
Analiza Smaku