miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość utrzeć jak najszybciej, tak by masło nie zdążyło się rozgrzać. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę zagnieść w płaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut(...)czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną masłem. Dno ponakłuwać widelcem i obciążyć (stawiam na nim płaski talerz). Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, by ciasto się podpiekło (jeśli Wasz piekarnik ma tendencję do przypalania, przed wstawieniem do niego ciasta przykryjcie je folią aluminiową). Po tym czasie należy je wyjąć
W SMAKwarzywne dania. Staramy się jeść takich jak najwięcej. Przy ich przygotowaniu pomagała mi córka, ,która w te wakacje ma ambitny plan by uczyć się gotować i stwierdziła, że są bardzo proste do zrobienia. Wyszła nam niezła góra tych placków, którą to z powodzeniem zjadaliśmy przez dwa kolejne dni na drugie śniadanie. Placki ziemniaczane to danie, które zawsze będzie kojarzyć
Dorota Smakujezagościły w mojej kuchni. Chcąc jednak dogodzić mojej drugiej połówce zebrałam się w sobie i przygotowałam wersję kompromisową. Placki ziemniaczane z pysznym gulaszem z karkówką, papryką i pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków tradycyjnie na tarce(...)zmiksowałam je w blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub z makaronem. Polecam! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane po węgiersku (4-5 porcji) Składniki na placki: 1 1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
karmelowyobrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych, następnie okroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny oraz posypać cukrem, dokładnie wymieszać. Pozostawić jabłka na kilka minut, by puściły sok. Rozgrzać garnek z szerokim dnem. Zlać nadmiar soku z jabłek i przesypać je do garnka, następnie prażyć na małym ogniu do miękkości jabłek przez około 15 minut(...)dzięki czemu będzie ona bardziej chrupiąca. Przygotowanie drożdżówek Gdy ciasto będzie odpowiednio wyrośnięte wyłożyć na stolnicę wcześniej oprószoną mąką. Wygniatać przez minutę, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na pół, każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości około 1.5 cm. Szklanką o średnicy około 9 centymetrów wykrajać kółka. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i również wykrajać kółka. Kółka
To Musisz WiedziećProste i bardzo pyszne! Wystarczy dosłownie kilka składników. Pokochacie je! Co nam trzeba? Z podanej porcji wyjdzie około 12 placków: 200g kukurydzy konserwowej 1 cebula mała czerwona papryka 300g serka wiejskiego 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko sól i pieprz – około 1/3 łyżeczki Olej do smażenia lub masło klarowane 100g serka wiejskiego na wierzch dowolnie dodatek: kapary Robimy! Cebulę(...)odsączoną z zalewy kukurydzę, następnie serek wiejski i mieszamy. Dodajemy przyprawy, wbijamy jajko, mieszamy i na koniec zagęszczamy mąką. Odstawiamy na chwilkę by mąka ładnie oblepiła wszystko. Rozgrzewamy patelnię, lekko podlewamy olejem i nakładamy łyżką niewielkie placki. Smażymy na złoto z obydwu stron. Podajemy dodatkowo z kleksem z serka wiejskiego i ja posypałam leciutko kaparami. Share 0 Tweet
Latosiowydomktórym kuchnia sprawiaprzyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego.Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny, puszysty, pachnący cynamonem.W oryginale zamiast jabłek, użyto gruszek, a również pominięto cynamon. Ale miałam jabłka, a jabłka i cynamon to duetidealny. Więc musiał powstać placek z jabłkami i cynamonem.W moim domu placek ten zrobił furorę. Mój Tato wmawiał mi ciągle(...)prostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku.I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny
W kuchni Karmel-itkiśniadaniu przygotowałam placuszki na jogurcie, dla Synka. Szybko się je robi, są delikatne, lekko słodkie, choć na pewno trochę kaloryczne, ale kto by się tym przejmował W końcu nie codziennie je jemy Składniki na placki: 2 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki mąki łyżka cukru pudru 1 jajko łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie
NiePieprz.plszczypta soli Na farsz: 50 dag jagód 5 dag cukru Wykonanie Do mąki dodawaj stopniowo letnią wodę i zagniataj ciasto, tak by było gładkie i elastyczne.Jagody wymieszaj z cukrem.Ciasto rozwałkowuj na dość cienkie placki, szklanką wycinaj z nich krążki. Kładź na nie jagody, dokładnie zlepiaj brzegi.Pierogi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 2 min od czasu, jak wypłyną
w mojej kuchnibiałek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym.Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym, miodem lub ze świeżymi owocami
Smakowity Blog KulinarnyRozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło”. Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu(...)kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Biały ser, ziemniaki oraz cebulę mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, mieszając składniki. Doprawiamy farsz pieprzem i solą. My dodajemy dość sporo pieprzu, by pierogi miały wyrazisty smak. Nakładamy na przygotowane wcześniej kółka z ciasta i lepimy pierogi
Kolizje Smakówdość wodniste. Ale wszystko zależy jeszcze od ich gatunku. Na rozgrzaną patelnię wlać ok.4 łyżek (mój był płynny) oleju kokosowego i smażyć partiami placki. Ja nakładałam na jeden 2 łyżki ciasta i rozprowadzałam jak najmocniej by były cienkie. Gdy widać, że spód się już lekko przyrumienia należy je odwrócić i dosmażać z drugiej strony. Smażone na głębokim tluszczu Smażone
Smaczne Zdrowetechnologii od jakiegoś czasu stał się też fanem najpopularniejszych placków, czyli pancakes. W sumie to takie mega puszyste i grube "wypasione" naleśniki. Odkąd je pierwszy raz przygotowałam jeszcze ani razu nie zrobiłam zwykłych naszych naleśników, bo dostałam zakaz. Moja córka, nieodzowna "córeczka tatusia" również się zakochała w tych plackach. Ja jak zwykle odstaję od nich(...)mnie to jak to społeczeństwo wygląda odzwierciedla też tamtejszą kuchnię. Cóż wszystko jest dla ludzi, a przepisy są po to by się nimi inspirować i je zmieniać. Jak zobaczycie można zrobić naprawdę puszyste i grube placki bez użycia takiej niebotycznej ilości spulchniacza w postaci proszku do pieczenia. U mnie w cieście mieszanka sody oczyszczonej i wyżej wspomnianego proszku
vaniliowoczekoladowanajlepszymi życzeniami w Nowym Roku - zimowy tort "Miodowa Stefanka". Siedem placków miodowych, przełożonych powidłami i kremem z kaszy manny z nutą alkoholu. Pyszny i ładny :). Na imieniny, urodziny, inne przyjęcie z dużą liczbą gości :). Przepis na tort "Miodowa Stefanka": Ciasto: 60 dag mąki 20 dag cukru pudru (można mniej) 10 dag miodu 10 dag masła 1 łyżeczka sody(...)godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 7 części i rozwałkować placki o średnicy 28 cm. Z resztek ciasta wykroić dowolne ozdoby - gwiazdki, serduszka, inne. Piec placki w temperaturze 180-200 °C na złoty kolor. Najlepiej upiec ciasto na 2-3 dni przed przygotowaniem tortu (by blaty skruszały). Krem. zagotować mleko, do wrzącego wsypać, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki
Rodzinka w kuchniSzybkie… łatwe… smaczne… Proste ciasteczka z twarogowego ciasta półfrancuskiego. Przepis podejrzałam w „Kuchnia cerkiew” ( filmik ) z tą różnicą, że dodałam jeszcze dwie łyżki cukru, by były nieco słodsze. W yglądają apetycznie i bardzo łatwo się je robi. Do pomocy w przygotowaniu możesz zaprosić także maluchy – gniecenie ciasta, wykrawanie kółek i formowanie ciasteczek na pewno(...)posy pania Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w ósemki. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie – zagnieć je z twarogiem, cukrem i mąką. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj na cienki placek (o grubości ok. 3-5 mm) i powycinaj kółka (foremką lub szklanką) . Na każde kółko połóż kawałek
Kulinarne S.O.S.Można go zastąpić łącząc np. bryndzę i mozzarellę. Placki z nadzieniem przywędrowały na teren dzisiejszej Gruzji wraz z inwazją Cesarstwa Rzymskiego. Stąd tak wiele podobieństw kaukaskiego placka do włoskiej pizzy. Gdy w 65 roku p.n.e. wojska rzymskie pod wodzą Pompejusza Wielkiego zdobywały Kaukaz, rodowici mieszkańcy podpatrzyli u żołnierzy płaskie placki z mięsnym lub serowym nadzieniem. Danie szybko(...)odrobinę mleka. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser żółty. Wyrośnięte ciasto podziel 4 kulki równych rozmiarów. Podsyp mąką, by się nie kleiły do podłoża, przykryj je ściereczką i zostaw na kolejne 15 minut. Rozwałkuj kulki na owalne placki. Posyp żółtym tartym serem i zwijaj w rulon z obu stron. Następnie połącz oba rulony na końcu, tworząc kształt łódki
smakowitehistorie.com