pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi słodsze masy można zwiększyć ilość cukru). Dodajemy partiami zimny budyń. Kawę
My simple kitchenpuszyste i sprężyste ciasto, stopniowo dolewając wodę. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Można przechować pod przykryciem w lodówce, by wykorzystać za kilka godzin np. tak jak ja rano. Ciasto uformować w okrągły placek. Najlepiej palcami. Ja z braku czasu rano użyłam wałka. ok. 100 ml domowego sosu (dałam warzywny z przewagą pomidorów i papryki) mała
Weekendy w domu i ogrodzieprzerabiać i jeść :) Wyhodowane przez mojego tatę dynie przechowuję w piwnicy. A gdy mam ochotę rozkroić kolejną, muszę prosić jakiegoś rosłego mężczyznę by mi ją przyniósł do kuchni. Dynię czasem dodaję do jajecznicy albo frittaty. Robię placki, puree albo po prostu smażę na grillowej patelni i dodaję do sałatek. Dziś odsłona mojej ulubionej sałatki z jarmużem (jarmużu też
Bon Appetit Małgorzatyszklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto podzielić na równe kawałki , każdy kawałek rozgnieść na płaski placek, po czym zwinąć w okrągłą sakiewkę i położyć ją zwinięciem do dołu, tak, by powierzchnia z wierzchu była gładka - wyłożyć na blaszce papier do pieczenia - każdą bułkę naciąć tępym nożem w połowie, oprószyć mąką pszenną
Basia w kuchnikrótkim czasie można przygotować z nich nieprzyzwoicie pyszne potrawy. A jeśli sami pokusimy się, żeby mąkę zagnieść z żółtkami na płaski placek, a później powycinać z niego fantazyjne kształty nasze danie zyska nie tylko smak - ba - stanie się arcydziełem kulinarnym! :)Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wołowinę w połączeniu z pomidorami i całą gamą aromatycznych przypraw, koniecznie wypróbujcie
Sajkofanka smakuNajlepsze placki ziemniaczane robi Rafał. Koniec. Kropka. Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie umieść starte warzywa w sitku nad miską, aby odsączyć nadmiar płynu. Płyn zlej(...)należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał całą patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz. Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu
Qlinarnie i QlinarniePrawdę mówiąc moje urodziny były już jakiś czas temu, ale dla moich gości upiekłam pyszny placek, który śmiało może zastąpić tort :) Szczególnie jeśli jubilat lubi
Lawendowe Niebooraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju(...)lodówki na godzinę, aby nabrał smaku. Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser. By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie. Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki. Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier. Smacznego
MarciochaKucharzywybór. U nas ostatnio quesadilla zagościła w towarzystwie suszonych pomidorów i chorizo - mówię Wam - "niebo w gębie!" . Danie to jest bardzo proste, sycące, a co najważniejsze - expresowe w przygotowaniu. 'quesadilla' Składniki (2 porcje): - 4 duże pszenne placki tortilli - 1 op. chorizo (ok 10 plastrów)* - 6 kawałków suszonych pomidorów z oleju
CookYourselfDzisiaj obiad w klimacie greckim (z przymrużeniem oka :)). Były już zwykłe tortille, a dzisiaj taka z sosem tzatziki i fetą. Pyszna, szybka i sycąca! Ilość porcji: 4 Składniki: 4 placki do tortilli 500g piersi z kurczaka Opakowanie fety Zielony ogórek Pomidor Jogurt grecki Ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, chili Mięso myjemy oraz kroimy na małe kawałki. Obsypujemy(...)czasie odciskamy ogórki z soku. Dodajemy je do jogurtu greckiego, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym ząbkiem czosnku i mieszamy. Zostawiamy by się „przegryzło”. Pozostały ogórek oraz pomidor kroimy w kostkę. Fetę kruszyny na drobne kawałki. Przygotowujemy całość: Placek podgrzewamy na patelni lub w mikrofali. Smarujemy sosem. Na środek sypiemy mięsko, fetę, ogórek, pomidor i kapkę sosu. Zawijamy placek
Kolizje Smakówgrzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około 3-4 minuty mieszając. Ciasto wałkujemy na podłużny placek, przekrawa na pół wzdłuż tworząc prostokątne paski ciasta. Na jednym brzegu z cm odstępem układamy farsz . Z wijamy w rulon by wolny brzeg był pod spodem. Kroimy około 5 cm paszteciki . P rzekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mleka i rozprowadzamy w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami dodajemy mąki starannie mieszamy by całość się zagotowała. Następnie wrzucamy masło i całość mieszamy intensywnie (lub miksujemy) do połączenia. 1/2 gorącej masy wykładamy na placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim plackiem miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko
Cynamonowe szczęściekońcu znalazłam dzisiaj chwilkę, by wybrać się do galerii handlowej w celu szukania ostatnich drobiazgów do prezentów. Nienawidzę tych przedświątecznych tłumów, kiedy wszyscy po pracy czy weekendami wybierają się na zakupowe maratony. Nie można na spokojnie rozejrzeć się za najpotrzebniejszymi rzeczami, przemieszczanie się z jednego sklepu do drugiego i przepychanie między ludźmi nie sprawia przyjemności, półki zazwyczaj są już wybrakowane(...)mini placki: - ok. 250ml ciepłej wody (ok. 37stopni, najlepiej temperaturę sprawdzić na własnym przedramieniu, jak mleko dla dziecka) - 230g mąki kukurydzianej - 130g mąki żytniej pełnoziarnistej lub bezglutenowej - 20g oleju (rzepakowego) - 15g sezamu - 1 łyżeczka drożdży instant (ewentualnie można pominąć) - szczypta soli W misce, wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dolewamy tyle wody, by ciasto było miękkie
Be Fit Be Stronghansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Lubie kurczaka zwłaszcza piersi podobno są najzdrowsze z całego kurczaka i jak dla mnie najpyszniejsze. Wariacja z kurczakiem …: placki fajne w smaku, trzeba je dobrze doprawić, gdyż w tym tkwi ich sukces. Zapraszam... SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka, 1 czerwona papryka kilka pieczarek ; 2 cebule(...)razem wymieszać, dodać przyprawy. Odstawić najakieś 30 min- wszystko ładnie przejdzie smakiem. Smażymy na rozgrzanym oleju na koniec kładziemy na papier by uniknąć zbędnego tłuszczu. Kilka porcji zrobiłam w piekarniku bez tłuszczu tzn. na papier do pieczenia wyłożyć placki piec 30 min 190stopni
Kubki smakublogu. Czasy się jednak zmieniły i moje preferencje kulinarne również. Dziś stawiam na zdrowe gotowanie. Zamieniam składniki, "kombinuję" z proporcjami. wszystko po to by nasze ulubione dania nie znalazły się na liście potraw zakazanych i by można ze spokojnym sumieniem delektować się nimi na co dzień. Dzisiejsze ciasto debiutowało na blogu już dość dawno, a teraz będzie jego nowa odsłona(...)kulkę i zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, nieco większy od naszej foremki do tart (moja tym razem prostokątna) tak by starczyło ciasta na wyłożenie boków.Ciasto najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej. Ponieważ jest pozbawione tradycyjnej mąki może być
Przysmaki Karolki