Dzisiaj pogoda o niebo lepsza. Tylko wyjść z domu i nie wracać przed wieczorem. Taki również mam plan. Spacerkiem iść przed siebie jak najdalej, głęboko zatracając się w swoich myślach. Zastanawiając się nad tym, co jest i co będzie za kilka następnych lat, zwracając(...)uwagę na to, co mogę zmienić, a co pozostawić w dotychczasowym porządku. Ku mojej przyszłości, by owa była jak najlepsza, by od środka nie zżerały mnie troski, ani problemy. Pamiętajcie, że każdy z nas pracuje na swoją przyszłość i każda chwila jest odpowiednia, by zacząć myśleć i działać w tym kierunku. Momentami może być ciężko, ale nie warto się poddawać
Be Fit Be Strongświeże papryki (żółta i czerwona), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, vegeta (niekoniecznie), papryka słodka czerwona, 4 czubate łyżki mąki, olej. Placki ziemniaczane: Przepis znajduje się tu . Przygotowanie: Wołowinę pokroić w paski (można również w kostkę), podsmażyć - tak by dość mocno się zarumieniła. Dodać soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki. Zalać wodą i dusić pod przykryciem przez ok.1h(...)czosnku i dodać do sosu. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Zawiesinę dodawać powoli, cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Placki ziemniaczane podawać razem z gulaszem. Można na wierzch polać łyżką śmietany. Smacznego
W kuchni u MonikiPlacki wszelkiego rodzaju to podstawa wyżywienia mojego Syna. Ja robię, on zjada i oboje jesteśmy szczęśliwi. On - bo dostał co lubi, ja - bo on jest nakarmiony, dostał wartościowe produkty i nie do końca wie, co jest w środku. No właśnie, a w środku mogą być różne rzeczy, a przede wszystkim jajka, których moje Dziecię za nic jeść nie chce(...)wystarczy. Jedną z rzeczy, którą moje dzieci uwielbiają, są oliwki, a więc powstały placki z oliwkami. Jest to jedna z niewielu potraw, o którą mój Syn upomina się sam, a gdyby wiedział, co jest w środku, to chyba z tydzień by się do mnie nie odzywał.... (Synuś, jak już nauczysz się czytać i jakimś cudem trafisz na ten wpis
Na kulinarnym poligonieugotowaniu dokładnie tłuczemy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Drugą połowę ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, jak na klasyczne placki ziemniaczane. Starte ziemniaki wyciskamy przez gazę lub zostawiamy na sitku o drobnych oczkach, by odciekły. Sok zostawiamy na chwilę, by skrobia osiadła na dnie. Sok zlewamy, a skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Ziemniaki mieszamy ze sobą
Kucharzycapomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi słodsze masy można zwiększyć ilość cukru). Dodajemy partiami zimny budyń. Kawę
My simple kitchenpuszyste i sprężyste ciasto, stopniowo dolewając wodę. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Można przechować pod przykryciem w lodówce, by wykorzystać za kilka godzin np. tak jak ja rano. Ciasto uformować w okrągły placek. Najlepiej palcami. Ja z braku czasu rano użyłam wałka. ok. 100 ml domowego sosu (dałam warzywny z przewagą pomidorów i papryki) mała
Weekendy w domu i ogrodzieprzerabiać i jeść :) Wyhodowane przez mojego tatę dynie przechowuję w piwnicy. A gdy mam ochotę rozkroić kolejną, muszę prosić jakiegoś rosłego mężczyznę by mi ją przyniósł do kuchni. Dynię czasem dodaję do jajecznicy albo frittaty. Robię placki, puree albo po prostu smażę na grillowej patelni i dodaję do sałatek. Dziś odsłona mojej ulubionej sałatki z jarmużem (jarmużu też
Bon Appetit Małgorzatyszklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto podzielić na równe kawałki , każdy kawałek rozgnieść na płaski placek, po czym zwinąć w okrągłą sakiewkę i położyć ją zwinięciem do dołu, tak, by powierzchnia z wierzchu była gładka - wyłożyć na blaszce papier do pieczenia - każdą bułkę naciąć tępym nożem w połowie, oprószyć mąką pszenną
Basia w kuchnikrótkim czasie można przygotować z nich nieprzyzwoicie pyszne potrawy. A jeśli sami pokusimy się, żeby mąkę zagnieść z żółtkami na płaski placek, a później powycinać z niego fantazyjne kształty nasze danie zyska nie tylko smak - ba - stanie się arcydziełem kulinarnym! :)Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wołowinę w połączeniu z pomidorami i całą gamą aromatycznych przypraw, koniecznie wypróbujcie
Sajkofanka smakuNajlepsze placki ziemniaczane robi Rafał. Koniec. Kropka. Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie umieść starte warzywa w sitku nad miską, aby odsączyć nadmiar płynu. Płyn zlej(...)należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał całą patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz. Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu
Qlinarnie i QlinarniePrawdę mówiąc moje urodziny były już jakiś czas temu, ale dla moich gości upiekłam pyszny placek, który śmiało może zastąpić tort :) Szczególnie jeśli jubilat lubi
Lawendowe Niebooraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju(...)lodówki na godzinę, aby nabrał smaku. Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser. By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie. Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki. Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier. Smacznego
MarciochaKucharzywybór. U nas ostatnio quesadilla zagościła w towarzystwie suszonych pomidorów i chorizo - mówię Wam - "niebo w gębie!" . Danie to jest bardzo proste, sycące, a co najważniejsze - expresowe w przygotowaniu. 'quesadilla' Składniki (2 porcje): - 4 duże pszenne placki tortilli - 1 op. chorizo (ok 10 plastrów)* - 6 kawałków suszonych pomidorów z oleju
CookYourselfDzisiaj obiad w klimacie greckim (z przymrużeniem oka :)). Były już zwykłe tortille, a dzisiaj taka z sosem tzatziki i fetą. Pyszna, szybka i sycąca! Ilość porcji: 4 Składniki: 4 placki do tortilli 500g piersi z kurczaka Opakowanie fety Zielony ogórek Pomidor Jogurt grecki Ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, chili Mięso myjemy oraz kroimy na małe kawałki. Obsypujemy(...)czasie odciskamy ogórki z soku. Dodajemy je do jogurtu greckiego, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym ząbkiem czosnku i mieszamy. Zostawiamy by się „przegryzło”. Pozostały ogórek oraz pomidor kroimy w kostkę. Fetę kruszyny na drobne kawałki. Przygotowujemy całość: Placek podgrzewamy na patelni lub w mikrofali. Smarujemy sosem. Na środek sypiemy mięsko, fetę, ogórek, pomidor i kapkę sosu. Zawijamy placek
Kolizje Smaków