Postanowiłam go jednak lekko zmienić i zrobić w wersji wegetariańskiej- z kotletami sojowymi, które znakomicie imitowały -wydawać by się mogło- niezastąpionego kurczaka. Chcecie się przekonać jak smakują? Nie widzę przeszkód! Możecie je przygotować choćby dziś :) Składniki (na 6 sztuk): 6 placków tortilli 1 opakowanie kotletów sojowych (100-150g) 1/2 główki sałaty 3 pomidory 3 ogórki konserwowe duże(...)oleju do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 2. Warzywa myjemy i drobno siekamy, dodajemy do potarganych liści sałaty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 3. Składniki na sos blendujemy lub mieszamy ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Przyrumienione placki tortilli smarujemy sosem, układamy warstwę sałatki, kotletów
Kuchnia w czekoladzieprzesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść. Rozwałkować je na podłużny placek, rozpuścić pozostałe masło i posmarować nim całą powierzchnię. Ciasto przekroić wzdłuż na 5 pasków, ułożyć je na sobie. 5. Kroić(...)ostudzić. Rada: Fantany cynamonowe: Dodać 1 łyżkę cynamonu do reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać bułeczki odrobiną cukru pudru i odstawić, by ostygły przed podaniem. Źródło inspiracji ,, Encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkajest coś, na czym się wychowałam. W moich stronach to ciasto nazywa się prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła kiedy z pól zbierało się buraki cukrowe. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy ok. 80 dkg * 5 dkg drożdży * szczypta soli * 70 dkg mąki(...)ciasto w 200 stopniach do 2 godzin w formie 24×35 cm. Skórka ma być brązowa i wyjdzie chrupka, jeśli posmarujemy placek rozkłóconym jajkiem z mlekiem przed pieczeniem. Proponuję porozmawiać z jakimś gospodarzem jesienią, by sprezentował nam buraka. Niektórzy może mają swoje, ale na wsi to już rzadkość. No może czasami trafić się jakiś zagubiony na środku drogi
Pieprzyć z FantazjąNastępnie nożykiem obieramy resztę skórki (jak jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki na talerz. 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 28 cm, wykładamy dno tortownicy, nadmiar ciasta powinien być mniej więcej na wysokości połowy obręczy. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, podpiekamy przez
Kuchnia Prezydentowejczęści uformować równą kulę i odłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Drugą podzielić jeszcze na połowę i każdą z nich równomiernie rozwałkować. Rozwałkowane placki zwinąć w 2 równe rulony. Zwinąć je w "sznurek" i rozciągnąć tak, by pasował do objętości utworzonej wcześniej kuli. Kulę opleść sznurkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto ponownie
Kuchenna KontrrewolucyaKiedy ostatnio późno wróciłam do domu, pierwsze o czym pomyślałam to oczywiście - Co by tu szybko zjeść? - w oko wpadła mi mała książeczka "Kuchnia tajska" i placki kukurydziane. Bardzo szybko się je robi, praktycznie wszystko wrzucamy do blendera i mieszamy, a następnie pozostaje tylko smażenie, to niestety trochę czasu zajmuje i jest nudne. Kiedy placki się smażą
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/można zrobić większą ilość i zamrozić, wtedy następny obiad mamy z głowy.Składniki na ciasto:2 szklanki wody1 jajkoszczypta solimąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki)Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym
upichcickażdej części formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na stolnicy na pół godziny.Po upływie czasu każdą kulkę wałkujemy na dość grube placki i znowu pozostajemy na 20 minut. W tym czasie możemy włączyć piekarnik, by nagrzał się do temperatury 200 stopni. Chlebki pita pieczemy do momentu uzyskania delikatnie brązowego koloru, około 10 minut. Po wystygnięciu nacinamy
upichcicniedzielny obiad parę smakołyków. Eklerkami się już zdążyłam Wam pochwalić. Ale przed pracą w sobotnie przedpołudnie przygotowałam również ten placek. Byłam z niego bardzo dumna, ponieważ, wyglądał fikuśnie i pachniał zachwycająco dobrze. Tak jesiennie. I wszystko było by OK, gdyby nie fakt, że jadąc na niedzielny obiad do dziadków wzięłam wszystkie przygotowane później, skromniejsze słodkości, ale o nim zapomniałam
Słodkie PrzyjemnościPyszne! ciekawe w smaku i jak pachnie... Upiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :) Placek serowy z jabłkami i śliwkami 150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 75 g masła, roztopionego 80 g drobnego(...)pieczenia szczypta soli 10 śliwek węgierek 2 antonówki garść płatków migdałowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera wkładamy ser, śmietanę, ostudzone masło, cukier, wanilię, miksujemy by składniki się połączyły. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sól. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 28 x 36 cm (ja użyłam tortownicy
Dzieje kuchennej Wiewióryznōm 1 chyba takego czowieka, kery by niy jołd 2 kejś 3 plackōw kartołflanych. Za starego piyrwy 4 nasze ōłmy 5 piykły 6 je na blasze i te placki zawsze bydymy 7 nojlepi spōminać 8 . Potyn my powyciepowali 9 ze kuchni piece, bo za kans 10 bōło marasu 11 skuli 12 tego wōngla 13 i trza bōło placki
Chop w kuchniJeśli mamy chwilę z rana, by poczekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, to możemy przygotować rewelacyjne drożdżowe racuchy. Crumpets sprawdzą się i na słodko i na słono. Cudownie smakują z jajkiem i kawałkiem chudego boczku, ale niczego nie brakuje im, gdy podamy z dżemem lub powidłami. Crumpets, drożdżowe racuchy Danie Śniadaniowo Porcje 6-7 racuchów Porcje 6-7 racuchów Składniki(...)ciepłym miejscu do czasu, aż luźna masa podwoi swoją objętość. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i zmniejszamy ogień na średni. Wykładamy po łyżce masy starając się uformować okrągły, gruby placek. Po 3-4 minutach przekładamy na chwilę na drugą stronę i krótko smażymy. Recipe Notes Placki można odgrzewać, np. grillując lub podpiekając na suchej patelni
Kucharzycaprzestaję bawić się przepisami z jej udziałem. Te placuszki robiłam już jakiś czas temu, ale jakoś wcześniej nie miałam okazji, by podzielić się przepisem. Dzisiaj przygotowałam je z dodatkiem tartej marchewki oraz tuńczyka. Uwielbiam! ;) Placki są naprawdę pyszne, a dodatek sosu jogurtowo-czosnkowego doskonale dopełnia ich smaku. Zarówno na ciepło, jak i na zimno - z dodatkami w postaci(...)cienką warstwą oleju - tym sposobem lepiej się spieką. ;) Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, by smaki się lepiej ,,przegryzły". ;) Smacznego
Kuchnia Ellieprzygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość jak najszybciej utrzeć, by masło nie zdążyło się rozgrzać. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść w płaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut(...)czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną masłem. Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, możecie je zamrozić i wykorzystać później. Dno ciasta ponakłuwać widelcem i obciążyć (stawiam na nim płaski talerz). Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, by ciasto się podpiekło (jeśli Wasz piekarnik ma tendencję do przypalania, przed wstawieniem
W SMAK