placek niebo - 1500 przepisów (strona:25/100)

1000. Czas leci... 130

miejsca, czekam ;) Ja tym czasem świętuję moją "małą" rocznicę i w jakiś sposób sukces, górą placko-naleśników, opływających czekoladą, do tego kawa i wspomnienie wczorajszego dnia .. lepiej być nie mogło ;) Z ogłoszeń parafialnych na 90% kolejne posty nie będą już numerowane, bo chyba by mnie te liczy za bardzo przytłoczyły xd I na jakieś 99% wprowadzę mały cykl "Kilka pomysłów

More food, love and dreams
Miodownik 427

Ciasto jest wspaniałe!!! Wymaga niestety sporo pracy, ale warto! :) Placki miodowe: 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżka sody 1 szkl cukru 3 jajka 300 g margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu przyprawa do piernika Miód z mlekiem lekko podgrzać stale mieszając, by się połączył i zostawić do wystygnięcia. Dodać jajka, sodę i dokładnie wymieszać. Tak wykonaną masę połączyć(...)cukru pudru i utrzeć. Potrzebujemy jeszcze dżem z czarnej porzeczki. Wykonanie: Układamy warstwy: placek – dżem – gorący krem – placek – dżem – gorący krem – placek . Po złożeniu ciasto wystudzić. Jeśli nie potrzebujemy ciasta na już, najlepiej jeśli zawiniemy go w folię spożywczą i odłożymy na 1-2 dni do lodówki lub w chłodne miejsce

kuchcikownia
Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką 279

klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne sezonowe owoce. Placek upiekłam w dużej formie o wymiarach 33x25. Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką Składniki: 2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej (2 łyżki do rozczynu) 200ml kefiru 1/4 szklanki wody 1 jajko 30g drożdży świeżych 1/4 szklanki(...)pozbawić pestek, przekroić na połówki, a te na ćwiartki, nie przecinając skórki do końca (tak, by ćwiartki były ze sobą połączone) - jeśli owoce są mokre lub bardzo soczyste, osuszyć je - na wyrośniętym placku ułożyć dość gęsto koło siebie śliwki skórką do dołu - wierzch placka posypać kokosową kruszonką - ciasto drożdżowe piec w 180-190 stopniach przez około 40-45 minut

Smakołyki Bereniki
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 75

Staropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska od wieków wykorzystuje dary lasu i surowce runa leśnego. Grzyby są ważnym i cenionym składnikiem w kuchni staropolskiej, a wśród potraw z nich króluje staropolski sos grzybowy. Początkowo powszechne na wsiach, z czasem(...)razu, albo suszono na słońcu lub na blasze, a także zasalano w glinianych garnkach (na Kresach), by zachowały świeżość mogły służyć w kuchni przez cały rok. Staropolski sos grzybowy jest idealny do tradycyjnych polskich dań – kaszy gryczanej, domowych kopytek, placków ziemniaczanych. Ale doskonale smakuje też z kromką ciemnego pieczywa. Najchętniej podaję go z kaszą, buraczkami i ogórkami kiszonymi

smakowitehistorie.com
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 75

Staropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska od wieków wykorzystuje dary lasu i surowce runa leśnego. Grzyby są ważnym i cenionym składnikiem w kuchni staropolskiej, a wśród potraw z nich króluje staropolski sos grzybowy. Początkowo powszechne na wsiach, z czasem(...)razu, albo suszono na słońcu lub na blasze, a także zasalano w glinianych garnkach (na Kresach), by zachowały świeżość mogły służyć w kuchni przez cały rok. Staropolski sos grzybowy jest idealny do tradycyjnych polskich dań – kaszy gryczanej, domowych kopytek, placków ziemniaczanych. Ale doskonale smakuje też z kromką ciemnego pieczywa. Najchętniej podaję go z kaszą, buraczkami i ogórkami kiszonymi

smakowitehistorie.com
Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki 195

odłożyć do lodówki na dowolny czas (byle nie do samych świąt;) Porcje ciasta rozwałkować na placki grubości ok. 0,5 cm, z foremek wycinać świąteczne wzory.  Piec ok. 7-9 minut w temp. 180-200 st, uważając, by pierniczki się nie przypaliły. Z białek, które został robimy lukier do dekoracji. Ucieramy je z cukrem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 163

Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka  | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb chrupki (fitness) 239

papierem do pieczenia, posmarować go tłuszczem. Na papier wyłożyć masę i uformować cienki placek, wygładzić brzegi i wierzch. Od grubości placka zależy jego chrupkość, cienka warstwa bardziej się wypiecze i będzie bardzo chrupka (trzeba tylko uważać by nie była za twarda). U mnie była warstwa 1 cm i chlebek z wierzchu był chrupki, a w środku delikatnie wilgotny

Kuchcik gotuje
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38498

jeszcze powyrabiać.     Podzielić na 12 równych części i uformować z nich kule. Każdą rozwałkować na stolnicy na okrągły placek, na środek nałożyć czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych - lub 2 łyżeczki, dla łasuchów cukierniczych :) -  dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało.  Tak przygotowane bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu w formie wyłożonej papierem do pieczenia - układać jedna(...)się zbyt gorąco, bułeczki by mi się przypaliły . WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Moje domowe kucharzenie Ewa w kuchni Nasze życie od kuchni Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz... i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Smaki Alzacji i nie tylko... Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska

Grunt to przepis!
Marzenie o Toskanii, czyli pizza, pizza, pizzunia na super prostym cieście! 159

warto nie przesadzać, żeby nie popsuć smaku. Wykończenie pizzy Standardowej Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na mące na placek o wymiarach trochę większych niż blacha. Wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i obsypaną mąką, tak by na każdym boku ciasto było wysokie choć na centymetr. Nakłuwamy wykałaczką bądź widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie pieczarki, cebulę

Kuchnia po mojemu
Maślane ciasteczka – bałwanki 110

Ciasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można

Pink Envelope
Maślane ciasteczka - bałwanki 157

Ciasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam

pink envelope
Placek ze śliwkami 220

Jeśli zjedliście już odpowiednią masę jabłek, żeby zrobić na złość Putinowi, możecie teraz zrobić ciasto z innymi owocami. Proponuję placek ze śliwkami, bo już można kupić piękne węgierki. Przepis jest tak prosty, że nie sposób, by ciasto nie wyszło. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, np. brzoskwiń i moreli. Ciasto doskonale smakuje także z rabarbarem. Składniki (na dużą formę

W SMAK
Tartaletki z budyniem i owocami 620

wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek- placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta- skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki- ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z budyniem 682

wymaga opakowanie)- ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką- drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia- ciasto delikatnie nakłuć widelcem, piec w 190-200 stopniach przez

Smakołyki Bereniki