placek niebo - 1500 przepisów (strona:34/100)

Sernik z pierniczkami 190

różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda w przekroju) , dociskamy tak aby wypłynął spomiędzy nich ser i by były nim przykryte.  Dociskamy drugą częścią biszkopta, Na wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim przypadku, smarujemy gotową masą z puszki:) Po całkowitym wystudzeniu placka, wsadzamy go lodówki.  Najlepszy na drugi dzień. Smacznego:) Sernik z pierniczkami  Sernik

Takie tam pichcenie
Ravioli z mięsem 87

ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu cytrynowego 1 ząbek czosnku 1 jajko Ciasto podstawowe zagnieść dodając wody tyle by nie było zbyt miękkie. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, nakładać porcyjki mięsa, posmarować dookoła mięsa wodą (pędzelkiem lub palcem) przykryć drugim plackiem, przyklepać i pociąć radełkiem w kwadraty. Gotować w osolonym wrzątku , odcedzić , podawać z masłem lub sosem

Gotowanie jest łatwe
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 171

czas zapraszam Was na mazurek czterowarstwowy z przepisu Siostry Anastazji. Święta stwarzają doskonałą okazję do tego, by wypróbować kolejne przepisy z jakże bogatych jej propozycji na wspaniałe wypieki. Muszę przyznać, że jest to kolejny przepis, który muszę zaliczyć do udanych :) Smacznego! Składniki: Placek orzechowy: 100 g margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru 100 g mąki 1 płaska łyżeczka

psgotujemy
.839. domowe = najlepsze 140

którą zrobiłam po raz pierwszy. Zgodnie z mamą stwierdziłyśmy, że jest o niebo lepsza od sklepowej! Pełnaaaa bakalii! Aż trudno ją było rozsmarować na omlecie :D Przepis też dodam, spokojnie :) A dzisiaj będę jeszcze lepić uszka i piec placki na piernik staropolski, który już dojrzał :) Chyba nie wyrobię się z opublikowaniem

breakfast of dreams
Placki z cukinii 110

Blueberry Corner by "jagodzianka" W sierpniu cukinia rośnie w ogrodzie hurtowo i w tym czasie przygotowuję z niej różne dania. Z większych i starszych … Przeczytaj cały artykuł Post Placki z cukinii pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 159

samych cenach. To samo z jedzeniem. Nieeeeźleeee, pomyślałem wpatrzony w ogromną ścianę, na której ktoś zmajstrował menu. W środku i na zewnątrz gwar, harmider taki, że nawet gżegżółki nikt by nie usłyszał.  Lokal ten zrobił na mnie ogromne wrażenie i równocześnie pokazał, jakim zainteresowaniem może cieszyć się miejsce stworzone w klimacie PRL. Z czasem zaczęły powstawać kolejne bistra(...)danie samo w sobie się obroni, nawet jeśli jest to właśnie taki schabowy czy placek ziemniaczany. Przecież schab był tak soczysty i delikatny, że smak tego wynalazku tylko zaburzył tą prostotę, za którą my Polacy tak przepadamy w klasycznym kotlecie schabowym... I kto by pomyślał, że w takim miejscu, za przyzwoite pieniądze można zjeść coś dobrego, prostego i świeżego

Right Behind The Kitchen
Ziemniaki 129

Tetyda, Victoria) - odmiany średnio późne (np. Cecile, Fianna, Jelly, Gustaw, Zeus) - odmiany późne (np. Medea, Soplica)     Ziemniaki są popularnym daniem obiadowym. Oprócz wspomnianych tu frytek, puree czy placków, nadają się również do przygotowania np. klusek (to min. tzw. kluski ślaskie czy cepeliny, czyli podłużne kluski z mięsnym nadzieniem), kopytek i pyz. Pokrojone w kawałki dodaje(...)grillować. Gotowane w łupinie to tzw. ziemniaki w mundurkach.    Placki ziemniaczane mogą być podawane zarówno ze śmietaną, mięsem, cebulą etc., jak i jogurtowymi czy śmietanowymi sosami o słodkim smaku, z dodatkiem owoców itd.    Do ziemniaczanego puree, by trochę urozmaicić posiłek je zawierający, można dodać min. gniecioną marchewkę, czosnek, zioła

Lejdi of the house
Toscakaka skandynawskie ciasto z karmelizowanymi migdałami 102

postaci miękkiego ciasta ucieranego z praliną z karmelizowanych płatków migdałów. Przez ten szmat czasu placek migdałowy zyskał wielu wielbicieli i miłośników. Nie poznałam ani jednej osoby której skandynawski specjał nie przypadłby do gustu. Tajemnicą prawidłowego wypieku ciast ucieranych jest dopilnowanie zasady, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej kilka godzin wcześniej, przed

ProstePesto.pl
Roladki z tortilli z szynką 250

tortilli. Powodów jest kilka: są proste, są smacznie i nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowały. :-) Warto zainwestować tu w dobrej jakości wędlinę, jaką niewątpliwie jest Szynka z wędzarni od Biesiada Polska . Wtedy takim roladkom nie oprze się nikt. ;-) 4 placki tortilli 150g szynki z wędzarni Biesiada Polska od Hańderek 150g kremowego serka 8 dużych listków sałaty

Szefowa kuchni
fioletowy uśmiech. serowy placek z jagodami. 146

jednak, mimo, że jagody to jagody, to zebranie własnymi rękami smakują o niebo lepiej, niż kupione od pani na bazarku :) Ten przepis to jeden z czterech jagodowych, które pojawią się wkrótce na blogu. Ciasto jest płaskie, dlatego nazwałam je plackiem, bo bliżej mu do niego, niż do tradycyjnego ciasta :) Niemniej jednak jest(...)więc ciasto! W lodówce stoi otwarte opakowanie twarożku...który ostatecznie wędruje do ciasta. Robi się je błyskawicznie (jedynie czas pieczenia jest długi - godzina) i jest bardzo łatwe - polecam :) SEROWY PLACEK Z JAGODAMI przepis autorski // blacha 25x20cm - ok. 12 kawałków ~130g (szklanka) mąki pszennej T500 ~130g (szklanka) mąki razowej T2000 (moża użyć również pszennej / lub jakiejkolwiek innej) ~1/2 szklanki oleju

chili & sugar
Drożdżowy placek z ananasem 184

Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na drożdżowe ciasto z kruszonką. Chciałam żeby było wilgotne i lekkie zarazem, i żeby wyróżniało się … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy placek z ananasem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Śliwkowy placek 105

Blueberry Corner by "jagodzianka" Śliwki to bardzo smaczne i wartościowe owoce. Poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zawierają duże ilości pektyn (rodzaj błonnika). … Przeczytaj cały artykuł Post Śliwkowy placek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Spód do pizzy z mąki razowej. Zdrowsze ciasto do fast - fooda 132

solą, cukrem i oliwą w letniej wodzie. Następnie wlewamy do miski. Dodajemy stopniowo mąkę - tak by powstało sprężyste, nielepiące się ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Ciasto pozostawiamy a ok 30 minut do wyrośnięcia. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placki dopasowane rozmiarem do posiadanych blaszek.Teraz wystarczy tylko przystroić pizzę pastą pomidorową i ulubionymi dodatkami. Zdrowsza

Kuchnia po mojemu
Placek włoskiej babci , kruche ciasto z budyniem 175

uczulona i po prostu ich u nas w domu nie znajdziecie ;) - bo jeszcze by niepotrzebnie kusiły a wtedy mógłby pojawić się problem :( Zatem pamiętajcie, aby na wierzch, przed pieczeniem posypać posiekanymi migdałami/orzeszkami a będą Wam przyjemnie chrupać podczas jedzenia :) 'placek włoskiej babci' Składniki: * ciasto: - 125g miękkiego masła - 150-200g cukru pudru - 3 jajka - 2 szklanki mąki

CookYourself
Kluski śląskie 182

kopytek, placków ziemniaczanych , albo, gdy uda się zrobić kluski śląskie. Kluski śląskie są znacznie delikatniejsze od placków ziemniaczanych, mi smakują o wiele bardziej. Kopytka za to wolę odsmażane. Gdy robię kluski śląskie wystarczą do nich skwarki, albo sos, nawet nie musi być mięsa, by były smaczne. Jedyny minus przygotowania klusek, jest taki, że trzeba czekać, żeby ziemniaki wystygły

dom-agi.pl
Naleśniki alandzkie czyli Słodki Czwartek odc.49 199

Uwielbiamy wszelkie placki i naleśnikasy. Intrygują mnie wszelkie regionalne smakołyki z tych dziedzin dlatego też skusiłam się na fińskie naleśniki Panny Malwinny. Grubaśne, słodkie, bardzo sycące, w sam raz by się pokrzepić w ramach drugiego śniadania gdy pierwsze jedzone było, z konieczności, porą dogodną dla wszystkich czyli troszkę po 6ej. Naleśniki te, z racji tego, że mają w sobie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 423

przeróżne specjały z innych kuchni.Było już kilka z kuchni gruzińskiej :–  Chinkali  - Gruzińskie ciasto herbaciane- Chaczapuri imeruli.. a dziś przyszła pora na turecki przysmak zwany GOZLEME.Jest to placek z ciasta faszerowany szpinakiem oraz fetą , który w Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach.Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest(...)cienkie , okrągłe placki.Każdy delikatnie smarujemy olejem.Na środek każdego nakładamy farsz.  Dwa boki ( z prawej i lewej zawijamy do środka ).  To samo robimy z górnym i dolnym , tak by zakryc farsz.  Delikatnie ugniatamy.  Smażmy na gorącej patelni delikatnie maźniętej olejem po kilka minut z każdej strony , tak by tworzyły się pęcherzyki

Ostra na Słodko
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 365

połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę ciastem, dokładnie rozprowadzając je po bokach formy. Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki (po to by ciasto nie zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut

OstryKęs