Ursynowie - na początku w Parku Przy Bażantarni, obecnie przeniósł się do Sadku Natolińskiego. Mimo żaru lejącego się z nieba (cieszmy się tym, bo to prawdopodobnie ostatnie podrygi!) postanowiliśmy wybrać się na targ. Z czystym sumieniem możemy polecić placki z ricotty z malinami i borówkami oraz burrito robione na miejscu ze świeżych produktów! Bardzo żałuję, że nie wzięliśmy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!widelca,pozniej wyrabiajac juz reka.Wstawic na 60 minut do lodowki.Podzielic ciasto na 3 czesci.Kazda z osobna rozwalkowac na cienki placek w ksztalcie kola,podzielic na 8 trojkatow.Na kazdym trojkacie ukladac mala lyzeczka powidel..Wierzcholki trojkatow posmarowac roztrzepanym bialkiem,by podczas pieczenia nie odskoczyly.Zwijac od podstawy do wierzcholka nadajac mu ksztalt rogalika. Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Wszystkie rogaliki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chwilę w temperaturze pokojowej- ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką przy rozwałkowywaniu- ciasto rozwałkować na placek grubości około 3mm - szklanką, innym okrągłym naczyniem lub foremką wykrawać kółka z ciasta - najlepiej dopasować ich wielkość tak, by były nieco większe od kształtu foremki, którą będziemy wycinać finalnie pierniczki (ja wykrawałam kółka wąską szklanką, a pierniczki małym kieliszkiem
Smakołyki BerenikiKakaowe placki pół-owsiane z borówkami, gorzką czekoladą; ricottą i miodem (inspiracja)Gdy tylko zobaczyłam te placki wiedziałam, że będę musiała wypróbować podobnych smaków. Do tego borówki zerwane z prosto z krzaczka i jestem w niebie
More food, love and dreamsCiasto będzie gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości 1 cm. Każdy taki placek podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta położyć dwie czekoladki zwinąć
Pasja Smakudecyzja a ja tylko przedstawiam swoje podejście do odżywiania. Jeśli zatem raz na jakiś czas towarzysko pochrupiemy coś wbrew w/w zasadom to nic złego się nie stanie i grunt by podjadanie, późne jedzenie czy posiłki przy elektronice nie stały się czymś codziennym. Składniki na keto krakersy serowe: 200 g sera żółtego dobrej jakości (patrz na skład: makro, skład i dodatki(...)różnie chłonie płyny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na papierze i uformować ugniatając ręką bardzo płaski placek. Ja formuję prostokąt i później kroję z niego mniejsze ciasteczka. Można też formować malutkie kuleczki i rozpłaszczać je dłonią na papierze by uzyskać ciasteczka serowe. Osobiście wolimy cienkie ponieważ są cieńsze i bardziej chrupiące. Ciasto przed pieczeniem można dodatkowo posypać
Ola la LCHFdodałam tylko łyżkę mąki ziemniaczanej, można zamiast mąki dać galaretkę cytrynową i podgrzać, aż się rozpuści. Na pierwszy placek wyłożyć jabłka, przykryć drugim, lekko docisnąć, rozsmarować masę orzechową, udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą, lub startą na tarce, schować do lodówki, by masa orzechowa stężała, mi najbardziej smakuje na następny dzień, wtedy ciasto jest lekko wilgotne
KUCHNIA POLSKAdrożdży, sól mała marchew 2 łyżki roztopionego masła olej do smażenia jogurt, cukier do placków Przygotowanie: Obrane ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odlać nadmiar wody Drożdże rozkruszyć, włożyć do garnuszka, wsypać łyżeczkę cukru i mąki i zalać letnim mlekiem,tak by je dobrze rozmieszać, pozostawić do wyrośnięcia Gdy drożdże wyrosną dodać je do ziemniaków, wsypać pozostałą(...)gorącym oleju z obydwu stron do zrumienienia, ja wlewałam 2-3 łyżki masy, nie mogą być za grube, bo się nie przesmażą Posypujemy cukrem lub polewamy jogurtem czy keczupem. Placki mają lekko drożdżowy posmak, jeśli tego nie lubimy to nie należy ich smażyć
Proste Potrawycukinie w ogrodzie,wie w jakim szalonym tempie rosna.Wystarczy kilkudniowy wyjazd,by zastac w ogrodzie prawdziwe giganty.Te olbrzymy,ale z miekka skorka chetnie zuzywam robiac placuszki cukiniowe i szczerze mowiac nadaja sie na placki bardziej niz te mlodzutkie,ktore sa bardzo wodniste.Dzisiejszego giganta pokroilam w grube plastry i nadzialam risotto z kurkami.Nadziewane krazki cukiniowe podalam z jogurtowym dipem mietowym.Danie(...)pokroic na mniejsze kawalkiprzygotowanie risotta.Cebule obrac i pokroic w drobna kostke na 1 lyzce masla ghee.Wsypac ryz arborio (ryzu nie plukac,gdyz pozbawisz go kleju) i dokladnie wymieszac,tak by kazde ziarenko obtoczyc w masle.Wlac wino i mieszajac odparowac alkohol.Nastepnie porcjami wlewac bulion,za kazdym razem po wchlonieciu przez ryz poprzedniej porcji.Na koniec wmieszac starty parmezan i 2 lyzki masla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!końcu jest! Nareszcie i u mnie zapanował dyniowy nastrój, znalazłam bowiem czas, by zając się gotowaniem. Tego roku dyni mam pod dostatek,natura obdarzyła mnie trzema wielkimi, ogromnymi wręcz okazami.Właśnie dynia kojarzy mi się z jesienią. Jej piękny kolor, słodkawy smak i charakterystyczny aromat. Jest niebywale uniwersalna,pasuje na wytrawnie, jak i na słodko. Zupełnie jak marchew, która także(...)końcu jednak, porcję ciasta wystarczającą na dwie keksówki przelałam do małej, kwadratowej formy 20x20 cm, nadając kształt placka.Dodatek płatków migdałowych i suszonej śliwki ciekawie wzbogaca smak jak i strukturę.Placek jest wilgotny, a zarazem lekki i delikatny jak chmurka. Pięknie pachnie i rozpływa w ustach. PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. na blaszkę
W kuchni Karmel-itkiPlacki z cukinią i ziemniakami to prosty, pyszny letni obiad. Placki idealne dla tych, którzy za cukinią jednak nie przepadają, a chcieliby włączyć ją do diety ze względu na walory odżywcze. Placuszki smakują jak zwyczajne ziemniaczane, chociaż cukini i ziemniaków użyłam w proporcji 1:1. Na pewno dużo łatwiejsze do smażenia niż tradycyjne cukiniowe. Bardzo polecam(...)pestkami, odrzucić. Zetrzeć cukinię na grubych oczkach tarki jarzynowej, posolić i ułożyć na sitku, by obciekła z wody obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Nadmiar wody odlać, a osiadłą na dnie miseczki skrobię ziemniaczaną dodać do masy na placki miętę drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, dodać do smaku sok z cytryny, odrobinę miodu i pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niemniej jednak zachęcam Was do przygotowania choć raz tego rodzaju pieczywa, by poczuć, jak jadali Słowianie przed wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach. W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć
Food Squarelukrem.LUKIER:* 1 białko* 3/4 szklanki cukru pudru* sok z cytrynyBiałko miksujemy z cukrem pudrem. Ja zrobiłam to na parze, by białko się ogrzało i było bezpieczne.Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryny - około 1 łyżki.Gotowym lukrem smarujemy placek dyniowym.Wierz dodatkowo dekorujemy startymi orzechami laskowymi. Smacznego
kolorowotorcikowomąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25- 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę(...)wstawić na około 10 minut do lodówki. Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze nie zastygniętej masy z musu. Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać. Wstawić
Kuchcik gotujewiadomo od czego zacząć. Czy będzie to ciasto drożdżowe z rabarbarem, tarta, a może biszkopt? Ciężko się zdecydować. Oczy by chciały skosztować po kawałku każdego rodzaju, a tu trzeba zdecydować się na jedno. Padło u nas na klasykę, czyli placek drożdżowy z kruszonką. Lubię bardzo rabarbar za jego kwaskowość. Uwielbiam ciasta rabarbarowo-truskawkowe, gdzie ten kwasek jest łamany słodyczą
Mieszam w Garnku