placek niebo - 1500 przepisów (strona:27/100)

Puszysty owsiany omlet z ricottą 187

patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przelewamy masę. Smażymy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok. 10min, po tym czasie placek obracamy. Dosmażamy, aż omlet będzie lekko rumiany i przed zdjęciem z patelni smarujemy masłem orzechowym tak by pokryło całą wierzchnią warstwę. Przekładamy na talerz i dekorujemy (u mnie tahina, mleczko kokosowe, surowe ziarna kakao i chrupiący orkisz

Gawron w rosole
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 239

omlet dajemy masę warzywną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 3-4 minuty, po to by potrawa połączyła się. Podajemy gościom gorący omlet prosto z patelni. Podobnie łatwo i szybko robi się placki po węgiersku . Makaron z tuńczykiem Składniki: ½ paczki makaronu, 1 puszka tuńczyka w zalewie lub wędzony łosoś, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki śmietanki

Codogara
Serdeczne pizzerinki 125

Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Ciasto podzielić na 6-8 części. Dłońmi oprószonymi mąką uformować 4 placki w kształcie serca, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć

Czerwień i błękit
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 174

powyrabiać. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek.   Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej

Grunt to przepis!
Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 163

misę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości I opcja: małe deserowe rogaliki - 16 sztuk. Wyrzuć ciasto z misy, zagnieć, by pozbyć się nadmiaru gazów, następnie podziel je na 2 części. Każdy z osobna rozwałkuj na cienki placek w kształcie koła i podziel je na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż małą łyżeczkę dżemu lub powideł. Zwijaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wołowe hambsongi z grilla. 100% mięsa w mięsie. Pyszny fast food domowy w plenerze - po Mężowsku 217

mielimy dwukrotnie. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Mieszamy dokładnie z odrobiną zimnej wody. Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut by włókna kolagenowe w mięsie miały czas się związać. Tak przygotowane mięso formujemy w cienkie, dość spore "placki" gdyż mięso podczas pieczenia kurczy się dość znacznie. Jeśli hamburgery przyrządzamy w plenerze można uformować je ręcznie. W domowych warunkach możemy

Kuchnia po mojemu
Placuszki kokosowe z ananasem 152

ręczniku na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta, na każdym placku położyć plaster ananasa. Gdy jedna  strona się zrumieni, placki odwrócić i usmażyć na złoty kolor. Ponieważ placuszki są dość grube smażyć powoli, na wolnym ogniu, by przesmażyły się do środka podawać oprószone cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta na niedziele 191

zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, nieco większy od naszej foremki do tart (foremka 26 cm) tak by starczyło ciasta na wyłożenie boków. Za pomocą walka przenosimy ciasto do nasmarowanej masłem foremki, wyrównujemy brzegi odcinając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem

Przysmaki Karolki
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 170

papryki. Wyłowić listek laurowy i rozmaryn. Wywar zaprawić koncentratem pomidorowym . Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek .Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje  ( po 2 sztuki

Buniabaje w kuchni
Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) 161

sobą i zagniatamy jednolite, delikatne i elastyczne ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha i nie będzie się dobrze sklejało) i wałkujemy na cienki placek (nie powinno być potrzeby podsypywania mąką do wałkowania). Literatką lub inną okrągłą foremką wykrawamy kółeczka, nakładamy(...)potem owijamy go na palcu w kształt uszka i sklejamy końce ze sobą. Układamy na desce/stolnicy oprószonej lekko mąką. Uszka wkładamy do osolonego wrzątku i co chwila mieszamy, by nie przywarły do dna garnka. Gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową wyjmujemy i przekładamy do miski z zimną wodą celem zahartowania - nie będą się sklejać. Po chwili

Kolorowy Przepisownik
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 151

też fajny pomysł dla introwertycznej części obżartuchów, którzy w Sylwestrową noc wolą zaszyć się w domu niż bawić się na przyjęciach ;)1. Czekolada (2000)Jednym zdaniemCzasem wystarczy odrobina słodyczy, by przełamać gorycz narosłą przez lata.Uzasadnienie nominacjiKlasyka, ale sprzed prawie 15 lat. Przyznam szczerze, że niewiele z tego filmu pamiętam, choć im dłużej o nim myślę, tym więcej postaci wydobywam(...)uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach.Z czym serwować?Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009)Jednym zdaniemNigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami.Uzasadnienie nominacjiUwielbiam ten film za wszystko. Za historię Julii Child, która jest nieugięta i nieustraszona

W kuchni wieczorem
Placek ze śliwkami węgierkami 147

Przepis na placek ze śliwkami węgierkami. Ciasto z naszymi rodzimymi śliwkami węgierkami to symbol drugiej części wakacji. Węgierki świetnie nadają się do jedzenia jak i na ciasto. Najważniejszą dla mnie sprawą jest jednak by śliwek było w cieście dużo bez żałowania, dlatego też układam je tak ciasno.   Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)drelowaniu ważne by śliwki nie przekrajać do końca na dwie części. Do tego dodajemy jeszcze dwa nacięcia by ładnie się rozpadły podczas pieczenia. Dokładnie jak powinna wyglądać śliwka wydrenowana widać na zdjęciu. 3. Śliwki układamy nacięciami do góry bardzo ciasno tak byt ciasto było maksymalnie nimi wypełnione. Wszystkie składniki na kruszonkę razem połączyć do uzyskania sypkiego ciasta .Placek

zjem to blog kulinarny
Placki cukiniowo-ziemniaczane z tzatziki 321

Dzień zapowiadał się dość intensywnie, więc ciocia musiała stanąć na wysokości zadania i przygotować pożywne śniadanko. W oko wpadły ziemniaki ("Młody lubi placki ziemniaczane" - pomyślałam), a chwilę później wzrok spoczął na cukinii. A ponieważ mamy wysyp ogórków, postanowiłam przygotować tzatziki, czyli typowy w Grecji dip na bazie ogórków, jogurtu greckiego i czosnku. Przepis pozwala na wykorzystanie cukinii, które nadmiernie(...)greckiego sól Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać ok. połową łyżeczki soli. Wymieszać. Przełożyć na sito, by odciekł nadmiar soku. Można ewentualnie sok odcisnąć. Czosnek zetrzeć do ogórków na drobnej tarce. Wymieszać. Tuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem. Placki pół większej cukinii kilka ziemniaków 3 liście szałwii 2 gałązki pietruszki naciowej jajko 2 łyżki mąki pszennej

Weekendy w domu i ogrodzie
Torcik dyniowy z ananasem i kremem jogurtowym 146

byłabym sobą, gdybym dorzuciła tylko do środka ciasta kawałki tego owocu, chciałam by ciasto było obłędne. A co robi większe wrażenie niż tort? ;) Choć to raczej mini torcik, bo ciasto nie wyrosło bardzo wysokie, uważam, że 1 warstwa kremu w zupełności wystarczy. Placek jest aromatyczny, z piernikową nutą i dodatkiem banana, co zapewnia mu jeszcze większą wilgotność i naturalną(...)słodycz (można ograniczyć dodatek cukru). Krem jest delikatny, subtelny w smaku, świetnie komponuje się z ciastem i ananasem. Rozkosz podniebienia, w sam raz na jesień. :) Placek dyniowy z piernikową nutą: 300 g startej dyni 1 dojrzały banan 3 duże jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej, według uznania) 1 łyżeczka przyprawy

Cooking Monster
Knedle z truskawkami 174

czas zbyt cenny, by go na to tracić.  Wracając właśnie do tych, co tu dużo kryć- zapomnianych smaków, postanowiłam i ja przybliżyć dzieciom kuchnię polską. Zwłaszcza, że truskawek nadal pod dostatkiem i aż żal z nich nie korzystać. Narobiłam knedli, wyżywiłam dwie Rodziny i w sumie to już myślę czy by ich w przyszłym tygodniu jeszcze nie powtórzyć(...)smaczniejsze, lżejsze i bardziej delikatne. Oprószonymi mąką dłońmi odrywamy po odrobinie ciasta, formujemy na cienki placek o śr. ok 7-8cm, na środku układamy truskawkę i zlepiamy. W dłoniach nadajemy mu okrągły kształt. Gotowego knedla układamy na tacce oprószonej mąką, by się nie przykleił. Gotujemy w osolonej wodzie, ok 2½ (większe 3) minuty od momentu wypłynięcia na wierzch

Kuchnia w czekoladzie
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 165

kroku >>>  TUTAJ 2. Śliwki najlepiej węgierki, myjemy i przecinamy tak by wyjąć pestkę i sprawdzić czy śliwka nie jest robaczywa. Nie rozdzielamy śliwki na dwie połówki. 3.  Bierzemy mały kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy z niego plaski okrągły placek.   4. Na środek naszego plaska kładziemy wydrążoną śliwkę. W środek śliwki wsypujemy za pomocą(...)cukru cynamon - knedle będą wtedy, jak na mój gust o wiele smaczniejsze . W miseczce mieszamy, wtedy, wcześniej cukier z cynamonem.   5. Formujemy kulkę , sklejamy ja tak, by nie było ani jednej dziurki. 6. Do garnka wlewamy wodę, lekko ja solimy i czekamy by się zagotowała.  7. Gdy woda się zagotuje wkładamy do niej nasze kulki i delikatnie

Kulinarnie z Polką na Kresach
Placki bananowe na soku bananowym- bez mąki i cukru 154

wrócił ponownie na bloga, ale w trochę ładniejszej odsłonie :)Zapraszam więc Was na placki bananowe, na płatkach owsianych z dodatkiem soku bananowego i oczywiście bananów :)Bez mąki, mleka, jajek i cukru*, a za to pełne zdrowia i błonnika, bardzo pożywne oraz zapewniające przypływ sił witalnych.Kto by pomyślał, że tyle dobrego zawiera jeden, mały placuszek, prawda?! :)U mnie podane

Kraina Miodem Płynąca
Tzatziki i "Trzynasta opowieść" 155

tarce o dużych oczkach.  Posypać ok. połową łyżeczki soli. Wymieszać. Przełożyć na sito, by odciekł nadmiar soku. Można ewentualnie sok odcisnąć. Czosnek zetrzeć do ogórków na drobnej tarce. Wymieszać. Tuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem.  Podawać np. z plackami , pyzami , kartaczami (bombami/cepelinami) lub z rybą.  ----- Podobne: Hummus z czosnkiem niedźwiedzim Sajgonki z warzywami na surowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 182

upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.  Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się jeszcze nie zastygniętej

Kuchcik gotuje
Piernik staropolski 168

rozwałkowujemy na około pół centymetra w razie potrzeby podsypując mąką i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gotowe placki przekładamy dowolną masą, u mnie króluje wersja z powidłami śliwkowymi. Tak przygotowane ciasto owijamy folią i odstawiamy by zmiękło. Z podanych składników piernik jest naprawdę duży i wysoki, ale spokojnie można go przechowywać nawet do Nowego Roku

Wrzosowa Polana
Racuchy z jabłkami 163

jabłka i tym samym dobrze do niego przylegało. Jeśli dodamy proporcjonalnie więcej mąki, będzie nam być może nieco łatwiej przygotować placki – jednak musimy smażyć je nieco dłużej, zaś usmażone ciasto może być bardziej zbite i mączne w smaku. By nasze ciasto było jeszcze bardziej puszyste można użyć wody lekko gazowanej. Dla uzyskania ciekawej nuty smakowej, pokrojone jabłka możemy posypać

Kulinarna Pokusa
Pierogi ruskie 117

użytej mąki. Robiąc ciasto na pewno będziecie wiedzieć czy dodać jeszcze trochę wody czy mąki, chodzi o to by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się wałkowało. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na cienkie placki, a następnie nakładamy odrobinę farszu i wykrawamy pierogi specjalnym przyrządem do pirogów. Naprawdę warto go kupić, ale jeśli ktoś

upichcic
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 207

lepić, jednak twardo pozostając przy wytycznych nie podsypywałam mąką - faktycznie, po wyrośnięciu miało konsystencję idealną do wałkowania (jeśli jednak nadal by się kleiło, można podsypać mąką). Tyle, że przy wałkowaniu strasznie się ściągało - wiecie, co mam na myśli? Placek nieustannie się kurczył, więc sapałam nad nim niemiłosiernie, grożąc mu wałkiem (z czego nic sobie nie robił). Jakoś jednak

Pożeraczka, czyli raz adobrze