ręczniku na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta, na każdym placku położyć plaster ananasa. Gdy jedna strona się zrumieni, placki odwrócić i usmażyć na złoty kolor. Ponieważ placuszki są dość grube smażyć powoli, na wolnym ogniu, by przesmażyły się do środka podawać oprószone cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, nieco większy od naszej foremki do tart (foremka 26 cm) tak by starczyło ciasta na wyłożenie boków. Za pomocą walka przenosimy ciasto do nasmarowanej masłem foremki, wyrównujemy brzegi odcinając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem
Przysmaki Karolkipapryki. Wyłowić listek laurowy i rozmaryn. Wywar zaprawić koncentratem pomidorowym . Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek .Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje ( po 2 sztuki
Buniabaje w kuchnisobą i zagniatamy jednolite, delikatne i elastyczne ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha i nie będzie się dobrze sklejało) i wałkujemy na cienki placek (nie powinno być potrzeby podsypywania mąką do wałkowania). Literatką lub inną okrągłą foremką wykrawamy kółeczka, nakładamy(...)potem owijamy go na palcu w kształt uszka i sklejamy końce ze sobą. Układamy na desce/stolnicy oprószonej lekko mąką. Uszka wkładamy do osolonego wrzątku i co chwila mieszamy, by nie przywarły do dna garnka. Gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową wyjmujemy i przekładamy do miski z zimną wodą celem zahartowania - nie będą się sklejać. Po chwili
Kolorowy Przepisownikteż fajny pomysł dla introwertycznej części obżartuchów, którzy w Sylwestrową noc wolą zaszyć się w domu niż bawić się na przyjęciach ;)1. Czekolada (2000)Jednym zdaniemCzasem wystarczy odrobina słodyczy, by przełamać gorycz narosłą przez lata.Uzasadnienie nominacjiKlasyka, ale sprzed prawie 15 lat. Przyznam szczerze, że niewiele z tego filmu pamiętam, choć im dłużej o nim myślę, tym więcej postaci wydobywam(...)uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach.Z czym serwować?Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009)Jednym zdaniemNigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami.Uzasadnienie nominacjiUwielbiam ten film za wszystko. Za historię Julii Child, która jest nieugięta i nieustraszona
W kuchni wieczoremPrzepis na placek ze śliwkami węgierkami. Ciasto z naszymi rodzimymi śliwkami węgierkami to symbol drugiej części wakacji. Węgierki świetnie nadają się do jedzenia jak i na ciasto. Najważniejszą dla mnie sprawą jest jednak by śliwek było w cieście dużo bez żałowania, dlatego też układam je tak ciasno. Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)drelowaniu ważne by śliwki nie przekrajać do końca na dwie części. Do tego dodajemy jeszcze dwa nacięcia by ładnie się rozpadły podczas pieczenia. Dokładnie jak powinna wyglądać śliwka wydrenowana widać na zdjęciu. 3. Śliwki układamy nacięciami do góry bardzo ciasno tak byt ciasto było maksymalnie nimi wypełnione. Wszystkie składniki na kruszonkę razem połączyć do uzyskania sypkiego ciasta .Placek
zjem to blog kulinarnyDzień zapowiadał się dość intensywnie, więc ciocia musiała stanąć na wysokości zadania i przygotować pożywne śniadanko. W oko wpadły ziemniaki ("Młody lubi placki ziemniaczane" - pomyślałam), a chwilę później wzrok spoczął na cukinii. A ponieważ mamy wysyp ogórków, postanowiłam przygotować tzatziki, czyli typowy w Grecji dip na bazie ogórków, jogurtu greckiego i czosnku. Przepis pozwala na wykorzystanie cukinii, które nadmiernie(...)greckiego sól Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać ok. połową łyżeczki soli. Wymieszać. Przełożyć na sito, by odciekł nadmiar soku. Można ewentualnie sok odcisnąć. Czosnek zetrzeć do ogórków na drobnej tarce. Wymieszać. Tuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem. Placki pół większej cukinii kilka ziemniaków 3 liście szałwii 2 gałązki pietruszki naciowej jajko 2 łyżki mąki pszennej
Weekendy w domu i ogrodziebyłabym sobą, gdybym dorzuciła tylko do środka ciasta kawałki tego owocu, chciałam by ciasto było obłędne. A co robi większe wrażenie niż tort? ;) Choć to raczej mini torcik, bo ciasto nie wyrosło bardzo wysokie, uważam, że 1 warstwa kremu w zupełności wystarczy. Placek jest aromatyczny, z piernikową nutą i dodatkiem banana, co zapewnia mu jeszcze większą wilgotność i naturalną(...)słodycz (można ograniczyć dodatek cukru). Krem jest delikatny, subtelny w smaku, świetnie komponuje się z ciastem i ananasem. Rozkosz podniebienia, w sam raz na jesień. :) Placek dyniowy z piernikową nutą: 300 g startej dyni 1 dojrzały banan 3 duże jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej, według uznania) 1 łyżeczka przyprawy
Cooking Monsterczas zbyt cenny, by go na to tracić. Wracając właśnie do tych, co tu dużo kryć- zapomnianych smaków, postanowiłam i ja przybliżyć dzieciom kuchnię polską. Zwłaszcza, że truskawek nadal pod dostatkiem i aż żal z nich nie korzystać. Narobiłam knedli, wyżywiłam dwie Rodziny i w sumie to już myślę czy by ich w przyszłym tygodniu jeszcze nie powtórzyć(...)smaczniejsze, lżejsze i bardziej delikatne. Oprószonymi mąką dłońmi odrywamy po odrobinie ciasta, formujemy na cienki placek o śr. ok 7-8cm, na środku układamy truskawkę i zlepiamy. W dłoniach nadajemy mu okrągły kształt. Gotowego knedla układamy na tacce oprószonej mąką, by się nie przykleił. Gotujemy w osolonej wodzie, ok 2½ (większe 3) minuty od momentu wypłynięcia na wierzch
Kuchnia w czekoladziekroku >>> TUTAJ 2. Śliwki najlepiej węgierki, myjemy i przecinamy tak by wyjąć pestkę i sprawdzić czy śliwka nie jest robaczywa. Nie rozdzielamy śliwki na dwie połówki. 3. Bierzemy mały kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy z niego plaski okrągły placek. 4. Na środek naszego plaska kładziemy wydrążoną śliwkę. W środek śliwki wsypujemy za pomocą(...)cukru cynamon - knedle będą wtedy, jak na mój gust o wiele smaczniejsze . W miseczce mieszamy, wtedy, wcześniej cukier z cynamonem. 5. Formujemy kulkę , sklejamy ja tak, by nie było ani jednej dziurki. 6. Do garnka wlewamy wodę, lekko ja solimy i czekamy by się zagotowała. 7. Gdy woda się zagotuje wkładamy do niej nasze kulki i delikatnie
Kulinarnie z Polką na Kresachwrócił ponownie na bloga, ale w trochę ładniejszej odsłonie :)Zapraszam więc Was na placki bananowe, na płatkach owsianych z dodatkiem soku bananowego i oczywiście bananów :)Bez mąki, mleka, jajek i cukru*, a za to pełne zdrowia i błonnika, bardzo pożywne oraz zapewniające przypływ sił witalnych.Kto by pomyślał, że tyle dobrego zawiera jeden, mały placuszek, prawda?! :)U mnie podane
Kraina Miodem Płynącatarce o dużych oczkach. Posypać ok. połową łyżeczki soli. Wymieszać. Przełożyć na sito, by odciekł nadmiar soku. Można ewentualnie sok odcisnąć. Czosnek zetrzeć do ogórków na drobnej tarce. Wymieszać. Tuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem. Podawać np. z plackami , pyzami , kartaczami (bombami/cepelinami) lub z rybą. ----- Podobne: Hummus z czosnkiem niedźwiedzim Sajgonki z warzywami na surowo
Weekendy w domu i ogrodzieupieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki. Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się jeszcze nie zastygniętej
Kuchcik gotujerozwałkowujemy na około pół centymetra w razie potrzeby podsypując mąką i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gotowe placki przekładamy dowolną masą, u mnie króluje wersja z powidłami śliwkowymi. Tak przygotowane ciasto owijamy folią i odstawiamy by zmiękło. Z podanych składników piernik jest naprawdę duży i wysoki, ale spokojnie można go przechowywać nawet do Nowego Roku
Wrzosowa Polanajabłka i tym samym dobrze do niego przylegało. Jeśli dodamy proporcjonalnie więcej mąki, będzie nam być może nieco łatwiej przygotować placki – jednak musimy smażyć je nieco dłużej, zaś usmażone ciasto może być bardziej zbite i mączne w smaku. By nasze ciasto było jeszcze bardziej puszyste można użyć wody lekko gazowanej. Dla uzyskania ciekawej nuty smakowej, pokrojone jabłka możemy posypać
Kulinarna Pokusa