placek niebo - 1500 przepisów (strona:32/100)

Pizza z salami, oliwkami i porem 155

koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.  Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki

Czerwień i błękit
Tartaletki z budyniem i owocami 176

można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek o gruości 2- 3 mm. P lacek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta lub większą szklanką wykrawać koła. S krawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne

Wołowina od rekina
Rogaliki dyniowe 273

ciasto podzielić na kilka części, każdą podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek na kształt koła - placek podzielić na trójkąty tak jak pizzę, przy podstawie każdego trójkąta nałożyć łyżeczką czekośliwkę, zwijać ku środkowi, końcówki zawinąć lekko do środka tak, by powstał rogalik - gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, gdyż podczas

Smakołyki Bereniki
Chlebek odrywany z rabarbarem 343

kawałki, każdy kawałek pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ilość rabarbaru jest orientacyjna, powinno go być na tyle, by móc umieścić na każdym kawałku ciasta po co najmniej 2 plastry) - wyrośnięte ciasto wyrobić krótko w celu odgazowania - podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 45-50cm na 30cm - ciasto posmarować obficie masłem, pozostawiając niewielką ilość tłuszczu do posmarowania wierzchu

Smakołyki Bereniki
Tarta z rabarbarem i truskawkami 174

owinięte folią do zamrażarki na 15-20 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wałkujemy ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika.  Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta

Humanistka w kuchni
Tortilla z kurczakiem 202

naturalny, dodaję majonez, czosnek, przyprawiam i dokładnie mieszam.Gdy mam już przygotowane składniki zaczynam zwijanie tortilli. Najpierw podgrzewam placki (w mikrofali lub na patelni), smaruję sosem, posypuję sałatą, kładę kurczaka, pomidory, cebulę i polewam sosem. Zwijam, a końcówkę okręcam folią aluminiową by łatwiej było trzymać.Zamiast pomidorów można użyć kukurydzy, ogórka kiszonego/korniszonego/zielonego, papryki pokrojonej w kostkę, to co mamy

NA MOIM TALERZU
Owsiane placuszki otrębowe z sosem malinowym 142

SteviaWYKONANIEOtręby wsypujemy do miski, dodajemy pokruszony twaróg, rodzynki, jabłko pokrojone w kostkę, proszek, jajka. wszystko dobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 150 stopni. jeśli nie ma to 180. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu ok 20 min.Przygotowujemy sos z malin. Jeśli  wcześniej nie rozmroziliśmy malin , to nie szkodzi

W kuchennym oknie Ewy
Tarta czekoladowo - kokosowo - malinowa 239

łyżkę wody albo mleka), po czym odstaw ją by trochę ostygnęła. W szklance rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. W dużej misce na średnich obrotach ubij serek oraz cukier. W osobnej misce ubij śmietanę. Do masy sera dodaj czekoladę, ubitą śmietanę i żelatynę, cały czas mieszając. Wlej masę na ostudzony placek i przyozdób owocami Smacznego

Niezły Młynek
Placki z cukinii z fetą 142

produktów dostępnych przez cały rok. Placki smakują podane z sosem pomidorowym , ajwarem lub dodatkowo posypane tartym serem, najlepiej grana padano, parmezanem. Jeśli lubisz, do ciasta na placki dodaj drobniutko pokrojoną cebulę oraz niedużo posiekanych, świeżych ziół, np. koperek, szczypiorek, bazylię, natkę lub kolendrę – ta ostatnia szczególnie podkręci smak placków i fety. SKŁADNIKI: 2 średnie cukinie(...)sicie, posypuję solą i odstawiam na 25 minut, by cukinia puściła sok. W międzyczasie ugniatam widelcem fetę. Jeśli wybieram dodatek czosnku to przeciskam go przez praskę, mieszam z fetą oraz dodatkiem świeżych ziół. Cukinię odciskam, wrzucam do miski razem z pozostałymi składnikami, przyprawiam solą i pieprzem. Na oleju przesmażam placki z obu stron na rumiano. Smażę po 4 placki

Zasmakuj Kuchni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 149

trudniej już dostać. Kruszonki zawsze robię więcej, bo dzieciaki wyjadają ją pierwszą, skubiąc ciasto paluszkami. Kiedyś by mnie to pewno złościło, ale dziś to uwielbiam. Wiem że po latach właśnie takie momenty będziemy wspominać najlepiej. Zresztą, ja będąc dzieckiem robiłam dokładnie tak samo. Placek ze śliwkami i kruszonką – składniki: Ciasto: 32g świeżych drożdży (możecie użyć 16g suchych(...)kruszonkę, łącząc ze sobą mąkę, cukry oraz roztopione gorące masło. Kiedy ciasto już wyrośnie, wykładam je na blachę posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Na wierzchu układam śliwki. Ważne jest by ułożyć je miąższem do dołu a skórką do góry. Gdy zrobicie odwrotnie kruszonka którą posypiecie ciasto w trakcie pieczenia zamoczy się w śliwkach, przez co nie będzie krucha. Całość znowu

Arbuziaki
Placki z cukinii i marchewki 84

placki ziemniaczane. W podobny sposób można przygotować placki z cukinii. Ja dzisiaj zrobiłam placki z cukinii i marchewki. Ze względu na to, że cukinia jest warzywem bardzo soczystym to, aby placki nam się udały musimy dokładnie odcisnąć nadmiar soku, a gotowe ciasto na placki z cukinii i marchewki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Placki(...)marchewki możemy podawać z kleksem kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub sosem czosnkowym, albo zajadać same. Proste, smaczne, miękkie placki z cukinii i marchewki możemy przygotować na obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspiracja: Kulinarne przeboje . Składniki na Placki z cukinii i marchewki: 1 młoda cukinia (około 450 g) 1 średniej wielkości marchew 1 nieduża biała cebula 1 duże

Danka Pichci
Półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek. 120

otrzymamy coś na wzór kruszonki odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto, by powstała zwarta kula. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na co najmniej 60 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą formujemy w kulę, a następnie rozwałkujemy na dość cienki placek. Powstałe koło dzielimy na 8 równych części. Łyżeczkę nadzienia nakładamy na każdy(...)czasie wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy. Chłodne rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!      Następnym razem do ciasta dodam nieco startej skórki cytrynowej lub pomarańczowej, by nieco wzbogacić smak ciasta

Rozpustne gotowanie
Sałatka meksykańska z kurczakiem i pomidorami 2152

sztukiTacos (lub upieczone trójkąty tortilli) – kilka placków tortilliOliwa z oliwek – 3 łyżkiOcet balsamiczny – 1 łyżka Sałatka meksykańska z kurczakiem –  wykonanie:Pierś z kurczaka pokroić w paski i oprószyć przyprawą do kurczaka. Następnie usmażyć na rozgrzanej patelni, pod koniec smażenia przykrywając pokrywką patelnię, by mięso się nie wysuszyło. Odstawić do ostudzenia.Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy

Kulinarne Przeboje
Domowy Durum Doner Kebab- oryginalny moczony w mleku 356

się też tu przyda. Tak ścięte na skrawki mięso podsmażać porcjami na patelni teflonowej na łyżce oliwy by nabrało delikatnej chrupkości.Zamiast podsmażać na patelni możemy mięso rozłożyć na blaszce i podpiec w piekarniku na grillu. W między czasie podpiec też placki na Donery.Najlepiej to zrobić to na grillowanej prasie lub w piekarniku tuż pod grillem przewracając w połowie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tarta kawowa 1403

przez 30 minut- formę do tarty wysmarować masłem- ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy- papier z ciastem przełożyć do formy ciastem do spodu, delikatnie zdjąć papier, ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, tak, by były one nieco wyższe niż brzeg blachy- nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć

Smakołyki Bereniki
Moskole z sosem pieczarkowowym 135

Moskole to podhalańskie placki z gotowanych ziemniaków. Czytałam o nich wielokrotnie w różnych polskich powieściach obyczajowych. Od lat miałam na nie ochotę i jesienią zrobiłam je po raz pierwszy. A potem przepadłam, bo opychałam się nimi często. Dziś nadszedł czas na publikację przepisu, który w obecnej sytuacji dla niektórych może się okazać pomocny. Tradycyjnie placki smażyło się(...)dodatkiem sosu lub konfitury. Składniki (na 16 placków): Placki 1 kg ziemniaków 350-400 ml mąki pszennej 2 jajka sól olej do smażenia Sos 9 pieczarek cebula 10 igiełek świeżego rozmarynu pół łyżeczki mielonego kminku 150 ml wrzątku łyżka masła młotkowany pieprz sól olej Przygotowanie dania sugeruję rozpocząć od sosu pieczarkowego, by miał czas się przegryźć. Pieczarki rozdrobnić według

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki z tortilli z łososiem i sałatami 535

super alternatywa dla zwykłych kanapek. Z podanych niżej składników wychodzi ok. 7-8 roladek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z tortilli z łososiem i sałatami – Składniki: 1 pszenny placek tortilli o średnicy ok. 25 cm 60g łososia wędzonego 1 duża garść mixu sałat (u mnie z roszponką) – ok. 40g 3 czubate łyżeczki (ok. 40g) serka chrzanowego NaTurek, Almette(...)posmarować cienko serkiem chrzanowym (lub innym ulubionym, ale dobrze by było, żeby to był jednak nieco ostry serek – np. cebulowy, czy ze szczypiorkiem). Równomiernie rozsypać mix sałat (u mnie z roszponką, ale można też użyć innego według uznania), a na wierzch rozłożyć plastry wędzonego łososia. Zwinąć placek tortill w dość ścisły rulon, a następnie należy szczelnie owinąć

Kulinarne Przeboje
Kokosowe placuszki - bez jajka, wegańskie, bezglutenowe 135

Ponownie połączenie mąki gryczanej z kokosową mnie nie zawiodło, mimo że tym razem usunęłam, można by pomyśleć znaczący składniki, a mianowicie jajko. Jednak nie przeszkodziło to placuszkom w najmniejszym stopniu i wyszły perfekcyjne. Pulchne, ładnie wyrośnięcie, mięciutkie - po prostu przepyszne! Podałam je z owocami i surowym, wegańskim kremem karmelowym, który od niedawna można znaleźć w ofercie marki Siła Roślin . Koniecznie(...)Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, najlepiej za pomocą trzepaczki.  Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię nakładaj po łyżce masy i smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków. Kolejno przewróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę.  Gotowe podałam z rozmrożonymi owocami i polałam surowym kremem karmelowym. Nie obyło się także bez kubka kawy, tym razem była

Zdrowie na języku :P