placek niebo - 1500 przepisów (strona:37/100)

FOOD BOOK 149

No to zaczynamy spowiedź!  Dla tych co nie wierzą, że aby mieć siłę i nadal być szczupłym trzeba jeść! Jedzenie jest potrzebne by żyć. ''Jemy

fitolarun.blogspot.com
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 304

prostu ilość mąki, dynia ta jest bardziej sucha i by placuszki takie nie były trzeba ciasto troszkę rozrzedzić. Moje niestety były suchawe ale i tak były smaczne. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.Smażymy na rogrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając po 1 łyżce ciasta na każdy placek, formujemy kształt koła i smażymy po ok.2 minuty z każdej strony

Smaczne Zdrowe
Litewskie kołduny na maśle 167

pół godziny, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, dodajemy tłuszcz. Wsypujemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek roztarty z solą. Wyrabiamy masę kilka minut łyżką i odstawiamy na kwadrans. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą odkładamy z powrotem pod miskę, a drugą rozwałkowujemy podsypując mąką na dość cienki placek. Na nim, na całej rozciągłości(...)uszek lub po prostu okrągłego pierożka (u mnie dwie wersje). Gotowe odkładamy na wysypany mąką blat. W garnku rosół doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niego partiami po kilka kołdunów (by się nie rozpadły) i gotujemy 3-5 minut na najmniejszym ogniu. Do małych miseczek lub na talerze dajemy dość dużą ilość masła. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy kołduny i układamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Placuszki warzywne z sosem i chipsami z chorizo oraz jajkiem poszetowym 163

propozycje śniadania, które z okazji tego szczególnego dnia możemy zaserwować ukochanej osobie do łóżka.  Obie propozycje można znaleźć w specjalnym numerze magazynu Aromat. Składniki na 2 porcje placków: oliwa do smażenia placków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 1 średni burak 1 marchewka 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pęczek natki pietruszki sól pieprz na sos chorizo(...)lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone pomidory lub przyprawę. Po kilku chwilach smażenia podlewamy wodą lub bulionem u mnie wystarczyło ok 50 ml. Tak by stał się bardziej płynny. Doprawiamy

Życie zaczyna się w kuchni
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 107

niego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Rozetrzeć składniki na gładką masę (bez grudek). Konsystencja rozczynu powinna przypominać śmietanę. Rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce by podrósł.  Resztę mleka (200ml) podgrzać w małym rondelku rozpuszczając w nim masło. Nie dopuścić do wrzenia. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące! Do dużej miski przesiać mąkę, dodać(...)Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5-1cm grubości i wykrajać z niego krążki o średnicy 9-10cm. Ja otrzymałam 15 takich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał

Mania Wypiekania
PLACEK ZE ŚLIWKAMI 178

Oj jak leniwie i jesiennie się zrobiło. Na dworze ziąb jak cholera, najchętniej z wyrka człowiek by nie wychodził. Niestety błogie niedzielne lenistwo już

pieprzny smaczek
ryżowy placek z żurawiną, kefirem i jabłkiem 136

dodałem do niego jaj i proszku do pieczenia. Lecz nie jest to jeszcze typowy placek, bowiem zamiast ryżowej mąki użyłem ugotowanego ziarna ryżu. Spytać można skąd wziąłem takie cudactwo. Otóż odpowiedz jest trywialnie prosta, danie narodziło się, ładnych kilka lat temu z mej pomyłki ( by nie rzec dosadniej z całkowitej i permanentnej ignorancji). Pamiętam że wykonawszy pierwowzór dzisiejszego dania

Miód i pieprz
Pomarańczowe kluseczki z manny 177

Słodziutkie, cudownie pachnące pomarańczami i do tego polane truskawkowym dżemem...... po prostu niebo w gębie!Wasze dzieci na

Kraina Miodem Płynąca
Gwiazda drożdżowa z makiem 167

masą makową, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy.  Nałożyć ostatni placek, dobrze docisnąć brzegi ciast, aby dobrze się skleiły, brzegi w koło jeszcze poprawić widelcem.  Ułożyć na środku mały spodeczek, najpierw naciąć na 4 części , potem znów na 4 , tak by w sumie było 16 części.  Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę

Kuchnia Danusi
Paszteciki z morelami/wiśniami 101

zrobię, gdyż ich wykonanie nie zajmie nam dużo czasu, a przy okazji będą świetne by zabrać je ze sobą na piknik lub wycieczkę za miasto. Sezon wakacyjny trwa, więc przydadzą się nie jednemu miłośnikowi wypraw i to bez względu, czy lubi ruch czy leżeć plackiem na plaży:) Do tego te ciach tworzą duet idealny, czyli łącza w sobie wszystko

Fabryka pomysłów
Paszteciki 176

łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, margarynę kroimy w kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut)Przygotowujemy farsz.Składniki:cebula1/2 kg kiszonej kapusty200 g pieczareksól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranekKapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę(...)liść.Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto. Na te święta co nadchodzą,życzę ciepła i miłości.Magicznych Świąt Bożego Narodzenia!!!A ja pędzę gotować by było wszystko mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Domowy kebab z piersi kurczaka 473

piersi kurczaka przypadnie do gustu dzieciom, ale także dorosłym na imprezie. Musicie go wypróbować w swojej kuchni. Do przygotowania potrawy przydadzą się wam patyczki na szaszłyki do grilla, by ustabilizować nasz kebab w piekarniku. Możecie spróbować inne moje przepisy – zobaczcie kanapkę nowojorską a’la reuben a także kanapkę z zapiekanym boczkiem . Zobacz mój film z przygotowania kebabu Składniki(...)placki tortilla papryka pomidor sałata sos czosnkowy folia aluminiowa Przepis – Domowy kebab z piersi kurczaka Przepis zaczynamy od przygotowania marynaty. Do jogurtu dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę papryki chilli, a na koniec pieprz i sól. Marynata powinna być pikantna. Zabieramy się za mięso. Pierś kroimy wzdłuż tak jak na kotlety. Starajmy się by

Kuchennyviral.pl
RUSKIE PIEROGI 105

mąką blat.  Dzielimy na 4 części, które kolejno rozwałkowujemy na cienkie placki.  Szklanką lub stalowym ringiem o średnicy około 5 cm wycinamy kółka.  Na środku każdego układamy 1 pełną łyżeczkę farszu i trzymając w dłoniach składamy na pół. Zlepiamy dokładnie brzegi, uważając, by nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układamy na oprószonej mąką

cool and minty
Czas na burrito! 148

Burrito by Mint Taste - danie na ostro z farszem warzywno-mięsnym w sam raz na obiad lub uroczystą kolację podawane z sałatką i serem feta. Potrzebne będą (4 porcje): -  4 gotowe placki tortilli lub zrobione samemu (przepis: 200g mąki pełnoziarnistej, 100ml przegotowanej wody, 1 łyżka oliwy, zioła prowansalskie (łyżka lub więcej), 1 łyżeczka soli morskiej) - 2 łyżki oleju

MintTaste
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 227

zawinąć sklejenie (patrz zdjęcie obok). Powtarzać czynności 10-12 do wykończenia ciasta. Ostatni placek rozwałkować z resztek ciasta. Piekarni włączyć na program pieczenia z dołu i z góry i ustawić termostat na 200 stopni C. Kibiny ułożyć na blasze i w każdym zrobić otwór, by mogło się nim wydobywać gorące powietrze podczas pieczenia. Kibinai piec 30 minut. Podawać

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania