placek niebo - 1500 przepisów (strona:45/100)

Ajerkuchy z sera czyli placuszki twarogowe 285

sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która by przywróciła tamten czar i smak. I chyba w końcu znalazłam, bo te placuszki są prawie takie jak wtedy. Pulchne, chrupiące, pysznie serowe. Z domową konfiturą czy dżemem to niebo w gębie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki z cukinii. 229

Proponuję Wam prosty przepis na placki z cukinii. To świetny sposób na przemycenie warzyw w daniach dla dzieci. Bo dzieci lubią wszelkiego rodzaju placki. A kiedy zasmakują w tak podanej cukinii, może uda się je przekonać do tego warzywa w innej formie (surowej czy np w zestawieniu z makaronem). Porcja na 4-6 osób. Przygotowanie zabiera 25 minut(...)startego sera typu parmezan, kilka listków estragonu (świetnie komponuje się z cukinią), sól i pieprz. Przepis: Umyć cukinię, zetrzeć na tarce, posolić i pozostawić na 15-20 minut tak, by puściły wodę. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia. Następnie do środka wbić żółtka, śmietanę i ponownie wymieszać. Małymi porcjami, najlepiej ręką dodawać startą cukinię. Uprzednio wycisnąć z niej

MODA NA BIO
Placki z cukinii - I wersja 201

ogrodku.Przewaznie robilam je z duzych cukinii,ktore niezauwazone gdzies w rogu,pod lisciem wyrosly na prawdziwe giganty.Jest to wlasnie swietny sposob na zuzycie duzych egzemplarzy.Nie doczekawszy wiekszych gabarytow cukinii placki powstaly tym razem z mlodziutkiej,malej cukinii i dodatkowo mieszanej-zielonej i zoltej.Jak zwykle niesamowite i pyszne.Kto jeszcze nie kosztowal tych wspanialosci ,goraco namawiam do sprobowania.A jak zdrowa jest(...)lyzki maki1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki80-100 g startego zoltego serasol,pieprzolej do smazeniaWykonanie:Cukinie zetrzec na grubszych oczkach tarki.Wymieszac z sola i odstawic,by puscila sok.Mloda cukinie scieramy w calosci.Gdy mamy w posiadaniu starsze egzemplarze cukini,przekrawamy ja na pol i za pomoca lyzki pozbawiamy ja gabczastego srodka razem z pestkami.Scieramy cukinie zawsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki FIT 193

Składniki na 4 naleśniki: 1 jajko 5,6 łyżek mąki kokosowej odżywka białkowa 3 łyżki wody mineralnej 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 banan+odżywka białkowa wiórki

Bike By Life
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 127

Jeśli ktoś z Was był kiedyś na Węgrzech, to spotkał pewnie okrągłe drożdżowe placki na ciepło zwane langosami lub langoszami. Zupełnie nie przypominają one tego co jest serwowane w podrzędnych barach w towarzystwie pierogów z paczki jako placek po węgiersku, gdzie węgierska jest tam chyba tylko papryka :)  Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz(...)grecku i fasolce po bretońsku :) Jak to się stało, że węgierski placek jest tak popularny na Słowacji i w Czechach, o czym może przekonać się każdy, kto był kiedyś choćby w Cieszynie? Poznanie odpowiedzi wymaga szerszego spojrzenia na tą sprawę, a właściwie odwrotnego. Otóż placki te zostały wymyślone przez czeskiego geniusza Jara Cimrmana, a dopiero później trafiły

Kryzysowa Książka Kucharska
Gryczane placuszki bezglutenowe z burakiem :) 162

bardzo intensywnie i naturalnie burakiem. Nadaje plackom słodyczy, choć nie czuć go niemalże wcale. Placuszki są bardzo miękkie i puszyste, nie suche, lekko słodkie. Świetnie smakują z dobrze dojrzałym bananem. Ponad to mają cudowny ciemno różowy kolor 😍 Składniki: 55 g mąki gryczanej  1 jajko 1 łyżka buraka w proszku, liofilizowanego (Foods by Ann) 1 łyżka cukru kokosowego (Foods

Zdrowie na języku :P
Gulasz węgierski z pieczarkami / Hungarian Stew with Mushrooms 89

gulasz węgierski, ale w moim oprócz wołowiny znalazły się pieczarki, papryka i marchewka. Warto pamiętać, by warzywa dodać po pewnym czasie gotowania wołowiny, inaczej kompletnie się rozpadną. Ja lubię kroić je na duże kawałki i dorzucać do mięsa mniej więcej w połowie duszenia. Ważne, by wcześniej podsmażyć pieczarki - zrumienione nadadzą naszemu daniu wspaniałego aromatu. Dodajemy je pod koniec gotowania gulaszu(...)Wasze ulubione jarzyny, wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce i co najbardziej lubicie. Gulasz węgierski z pieczarkami wspaniale smakuje z różnego rodzaju kluskami (na przykład kładzionymi czy śląskimi), plackami ziemniaczanymi, ziemniakami, kaszą lub ryżem. To fantastyczne, pożywne danie dla całej rodziny. Polecam, smacznego:) Polecam też mój gulasz wołowy z ogórkami (przepis TUTAJ ) i gulasz cygański (film TUTAJ ) Przepis

Lekcje w kuchni
Śniadaniowa pizza na tortilli 70

pizza i pewnie nie jeden Włoch by się na mnie obraził za użycie tego określenia na to danie, ale w końcu w kuchni liczy się szaleństwo i fantazja więc kto mi zabroni? I tak powstała pizza śniadaniowa tortilla. W dodatku to śniadanie z resztek, zero waste tego co było lodówce. Wykorzystałam podsychający placek tortilli, trochę domowego sosu bbq, resztki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto cytrynowe piaskowe – bardzo łatwe 83

Cześć! Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych zaczęłam testować różne smakołyki. Wśród nich znalazł się placek cytrynowy. Najchętniej nie nazywałabym tego plackiem, to brzmi dość pospolicie. Nadałabym nazwę babki piaskowej cytrynowej. Dlaczego? Dlatego, że ten smak i konsystencja w niczym nie przypomina placka a świetną babeczkę! Ten aromat i kolor…bajka. To ciasto, które upiekłam nadaje się(...)albo dwóch mniejszych. Polane lukrem i przyozdobione zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy łakoci. Polecam go nawet tym, którzy nie mają „ręki” do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy blacie kuchennym. Prawie samo się robi. Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki

Pieprzyć z Fantazją
Kluchy nadziewane mięsem rosołowym z cyklu oszczędne jedzonko.. 179

płynu. Sok odstaw, by uzyskać krochmal. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę - ostudź.  Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij  ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso, pieprz czarny i ziołowy, przesmaż  kilka minut i odstaw  do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem.  Formuj placki, nałóż  farsz

Gotuj Sam!
chleb mieszany z czerstwym razowym pieczywem 138

potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta

Miód i pieprz
zaparzany litewski razowy chleb żytni 217

wodę, lub mąkę, tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta

Miód i pieprz
bułki razowe pszenno żytnie, na zakwasie 191

letnią wodę, tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta

Miód i pieprz
zaparzany razowiec z kminkiem i miodem 145

potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta

Miód i pieprz
Rolada serowo – drobiowa 328

Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 – 20 min. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i usmażyć na oleju. Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić

Za drzwiami kuchni

Proponowane wyszukiwania