placek niebo - 1500 przepisów (strona:45/100)

Placki ziemniaczane z marchewką i cukinią 292

zwykłe placki ziemniaczane o bardzo ciekawym smaku i fantastycznym kolorze, dzięki dodatkowi startej marchewki oraz cukinii. Warzywa zostały starte na tarce o drobnych oczkach dzięki czemu po usmażeniu nie były surowe, a mimo to zachowały swoją chrupkość. Jeżeli pożądana jest przez Was wersja dietetyczna takich placuszków, to polecam dodanie 2 łyżek oleju do masy, a następnie uformowanie placków(...)akurat ma się chęć! :))) Około 20 placków: * ziemniaki- 200 g * marchewka- 200 g * cukinia- 200 g * cebula- 1 szt. * jajka- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 lekko czubate łyżki * olej ryżowy- do smażenia * sól, pieprz- do smaku Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć cukinię, posolić i odstawić na około 5 minut, by puściła sok, a następnie mocno wycisnąć. Kolejno zetrzeć ziemniaki

Kraina Miodem Płynąca
Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 158

rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na silikonową formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.Robimy nadzienie: pomarańczę wyparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki- najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy

Smakowity Blog Kulinarny
Słodziaki sodziaki 438

Sodziaki to smażone ciastka, niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody 2 jajka 3 łyżki cukru pół szklanki zsiadłego mleka  lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka

prawdziwe jedzenie
Jaglano-owsiana kanapka 165

się kleiła, dolewamy trochę wody. Placki wykładamy na dobrze nagrzaną, nieprzywierającą patelnię.     Gdy będą już gotowe, możemy utworzyć z nich kanapki przełożone dżemem i posypać cukrem pudrem. Możemy też zajadać się nimi pojedynczo z pysznymi, świeżymi owocami. Smacznego :) (w wersji z owocami, zdjęcie dodane o godz. 13:33) Iść, by odkryć nowe chwile. Iść

Weganizm infantylny
Ajerkuchy z sera czyli placuszki twarogowe 287

sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która by przywróciła tamten czar i smak. I chyba w końcu znalazłam, bo te placuszki są prawie takie jak wtedy. Pulchne, chrupiące, pysznie serowe. Z domową konfiturą czy dżemem to niebo w gębie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki z cukinii. 234

Proponuję Wam prosty przepis na placki z cukinii. To świetny sposób na przemycenie warzyw w daniach dla dzieci. Bo dzieci lubią wszelkiego rodzaju placki. A kiedy zasmakują w tak podanej cukinii, może uda się je przekonać do tego warzywa w innej formie (surowej czy np w zestawieniu z makaronem). Porcja na 4-6 osób. Przygotowanie zabiera 25 minut(...)startego sera typu parmezan, kilka listków estragonu (świetnie komponuje się z cukinią), sól i pieprz. Przepis: Umyć cukinię, zetrzeć na tarce, posolić i pozostawić na 15-20 minut tak, by puściły wodę. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia. Następnie do środka wbić żółtka, śmietanę i ponownie wymieszać. Małymi porcjami, najlepiej ręką dodawać startą cukinię. Uprzednio wycisnąć z niej

MODA NA BIO
Placki z cukinii - I wersja 204

ogrodku.Przewaznie robilam je z duzych cukinii,ktore niezauwazone gdzies w rogu,pod lisciem wyrosly na prawdziwe giganty.Jest to wlasnie swietny sposob na zuzycie duzych egzemplarzy.Nie doczekawszy wiekszych gabarytow cukinii placki powstaly tym razem z mlodziutkiej,malej cukinii i dodatkowo mieszanej-zielonej i zoltej.Jak zwykle niesamowite i pyszne.Kto jeszcze nie kosztowal tych wspanialosci ,goraco namawiam do sprobowania.A jak zdrowa jest(...)lyzki maki1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki80-100 g startego zoltego serasol,pieprzolej do smazeniaWykonanie:Cukinie zetrzec na grubszych oczkach tarki.Wymieszac z sola i odstawic,by puscila sok.Mloda cukinie scieramy w calosci.Gdy mamy w posiadaniu starsze egzemplarze cukini,przekrawamy ja na pol i za pomoca lyzki pozbawiamy ja gabczastego srodka razem z pestkami.Scieramy cukinie zawsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki FIT 196

Składniki na 4 naleśniki: 1 jajko 5,6 łyżek mąki kokosowej odżywka białkowa 3 łyżki wody mineralnej 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 banan+odżywka białkowa wiórki

Bike By Life
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 129

Jeśli ktoś z Was był kiedyś na Węgrzech, to spotkał pewnie okrągłe drożdżowe placki na ciepło zwane langosami lub langoszami. Zupełnie nie przypominają one tego co jest serwowane w podrzędnych barach w towarzystwie pierogów z paczki jako placek po węgiersku, gdzie węgierska jest tam chyba tylko papryka :)  Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz(...)grecku i fasolce po bretońsku :) Jak to się stało, że węgierski placek jest tak popularny na Słowacji i w Czechach, o czym może przekonać się każdy, kto był kiedyś choćby w Cieszynie? Poznanie odpowiedzi wymaga szerszego spojrzenia na tą sprawę, a właściwie odwrotnego. Otóż placki te zostały wymyślone przez czeskiego geniusza Jara Cimrmana, a dopiero później trafiły

Kryzysowa Książka Kucharska
Gryczane placuszki bezglutenowe z burakiem :) 165

bardzo intensywnie i naturalnie burakiem. Nadaje plackom słodyczy, choć nie czuć go niemalże wcale. Placuszki są bardzo miękkie i puszyste, nie suche, lekko słodkie. Świetnie smakują z dobrze dojrzałym bananem. Ponad to mają cudowny ciemno różowy kolor 😍 Składniki: 55 g mąki gryczanej  1 jajko 1 łyżka buraka w proszku, liofilizowanego (Foods by Ann) 1 łyżka cukru kokosowego (Foods

Zdrowie na języku :P
Gulasz węgierski z pieczarkami / Hungarian Stew with Mushrooms 93

gulasz węgierski, ale w moim oprócz wołowiny znalazły się pieczarki, papryka i marchewka. Warto pamiętać, by warzywa dodać po pewnym czasie gotowania wołowiny, inaczej kompletnie się rozpadną. Ja lubię kroić je na duże kawałki i dorzucać do mięsa mniej więcej w połowie duszenia. Ważne, by wcześniej podsmażyć pieczarki - zrumienione nadadzą naszemu daniu wspaniałego aromatu. Dodajemy je pod koniec gotowania gulaszu(...)Wasze ulubione jarzyny, wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce i co najbardziej lubicie. Gulasz węgierski z pieczarkami wspaniale smakuje z różnego rodzaju kluskami (na przykład kładzionymi czy śląskimi), plackami ziemniaczanymi, ziemniakami, kaszą lub ryżem. To fantastyczne, pożywne danie dla całej rodziny. Polecam, smacznego:) Polecam też mój gulasz wołowy z ogórkami (przepis TUTAJ ) i gulasz cygański (film TUTAJ ) Przepis

Lekcje w kuchni
Śniadaniowa pizza na tortilli 72

pizza i pewnie nie jeden Włoch by się na mnie obraził za użycie tego określenia na to danie, ale w końcu w kuchni liczy się szaleństwo i fantazja więc kto mi zabroni? I tak powstała pizza śniadaniowa tortilla. W dodatku to śniadanie z resztek, zero waste tego co było lodówce. Wykorzystałam podsychający placek tortilli, trochę domowego sosu bbq, resztki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto cytrynowe piaskowe – bardzo łatwe 86

Cześć! Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych zaczęłam testować różne smakołyki. Wśród nich znalazł się placek cytrynowy. Najchętniej nie nazywałabym tego plackiem, to brzmi dość pospolicie. Nadałabym nazwę babki piaskowej cytrynowej. Dlaczego? Dlatego, że ten smak i konsystencja w niczym nie przypomina placka a świetną babeczkę! Ten aromat i kolor…bajka. To ciasto, które upiekłam nadaje się(...)albo dwóch mniejszych. Polane lukrem i przyozdobione zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy łakoci. Polecam go nawet tym, którzy nie mają „ręki” do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy blacie kuchennym. Prawie samo się robi. Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki

Pieprzyć z Fantazją
Kluchy nadziewane mięsem rosołowym z cyklu oszczędne jedzonko.. 183

płynu. Sok odstaw, by uzyskać krochmal. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę - ostudź.  Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij  ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso, pieprz czarny i ziołowy, przesmaż  kilka minut i odstaw  do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem.  Formuj placki, nałóż  farsz

Gotuj Sam!
chleb mieszany z czerstwym razowym pieczywem 140

potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta

Miód i pieprz
zaparzany litewski razowy chleb żytni 221

wodę, lub mąkę, tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta

Miód i pieprz
bułki razowe pszenno żytnie, na zakwasie 192

letnią wodę, tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta

Miód i pieprz
zaparzany razowiec z kminkiem i miodem 149

potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta

Miód i pieprz
Rolada serowo – drobiowa 330

Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 – 20 min. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i usmażyć na oleju. Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić

Za drzwiami kuchni