placek niebo - 1500 przepisów (strona:44/100)

placuszki z cukinii 101

trzeba coś z nich czarować.  Co roku w sezonie cukiniowym - tak to określę, smażę placuszki.  Podobne są wykonaniem do placków ziemniaczanych....o których jeszcze nie zdążyłam napisać :D Jednak wykopki przed nami ;) W domu wszyscy placki z cukinii bardzo lubią. Smażę więc je do znudzenia :P  Składniki ( na oko): * 2 nieduże cukinie * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)jajo i 1 marchewkę. Mąka ziemniaczana i ilość cukinii jest w odmiennych ilościach za każdym razem.  Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Specjalnie zrywam niedużą cukinię by nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wraz ze skórką. Na tak młodej cukinii nie jest jeszcze gruba i spokojnie można ja smażyć. Placuszki zresztą będą bardzo kolorowe.  Ja do moich użyłam

Pieprzyć z Fantazją
placki z cukinii z marchewką 152

trzeba coś z nich czarować.  Co roku w sezonie cukiniowym - tak to określę, smażę placuszki.  Podobne są wykonaniem do placków ziemniaczanych....o których jeszcze nie zdążyłam napisać :D Jednak wykopki przed nami ;) W domu wszyscy placki z cukinii bardzo lubią. Smażę więc je do znudzenia :P  Składniki ( na oko): * 2 nieduże cukinie * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)jajo i 1 marchewkę. Mąka ziemniaczana i ilość cukinii jest w odmiennych ilościach za każdym razem.  Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Specjalnie zrywam niedużą cukinię by nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wraz ze skórką. Na tak młodej cukinii nie jest jeszcze gruba i spokojnie można ja smażyć. Placuszki zresztą będą bardzo kolorowe.  Ja do moich użyłam

Pieprzyć z Fantazją
Jabłka w cieście- najłatwiejszy placek z jabłkami 305

cukru Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopioną margarynę- chłodną, ale nie musi być zimna. Zmiksuj by połączyć w całość. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Posyp delikatnie po wierzchu brązowym cukrem Diamant, poukładaj jabłka. Posyp je delikatnie cynamonem i znów cukrem. Piecz około(...)cukrem pudrem ,ale wtedy kiedy będzie zimny już u góry. Przygotuj polewę. Roztop margarynę i dodaj pozostałe składniki, mieszaj do powstania gęstej aksamitnej polewy. Gorącą zrób ładne maziaje na placku. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Seromakowiec z gotową masą makową 86

soli oraz żółtko. Wszystkie składniki ugnieć szybko, by się zbyt nie nagrzały na jednolitą masę. Ugnieć w kulę, włóż w woreczek foliowy bądź folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 2 godziny. Przygotuj blaszkę w wielkości 25×30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno blaszki, ponakłuwaj widelcem

To Musisz Wiedzieć
Placki ziemniaczane z marchewką i cukinią 299

zwykłe placki ziemniaczane o bardzo ciekawym smaku i fantastycznym kolorze, dzięki dodatkowi startej marchewki oraz cukinii. Warzywa zostały starte na tarce o drobnych oczkach dzięki czemu po usmażeniu nie były surowe, a mimo to zachowały swoją chrupkość. Jeżeli pożądana jest przez Was wersja dietetyczna takich placuszków, to polecam dodanie 2 łyżek oleju do masy, a następnie uformowanie placków(...)akurat ma się chęć! :))) Około 20 placków: * ziemniaki- 200 g * marchewka- 200 g * cukinia- 200 g * cebula- 1 szt. * jajka- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 lekko czubate łyżki * olej ryżowy- do smażenia * sól, pieprz- do smaku Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć cukinię, posolić i odstawić na około 5 minut, by puściła sok, a następnie mocno wycisnąć. Kolejno zetrzeć ziemniaki

Kraina Miodem Płynąca
Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 166

rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na silikonową formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.Robimy nadzienie: pomarańczę wyparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki- najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy

Smakowity Blog Kulinarny
Słodziaki sodziaki 446

Sodziaki to smażone ciastka, niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody 2 jajka 3 łyżki cukru pół szklanki zsiadłego mleka  lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka

prawdziwe jedzenie
Jaglano-owsiana kanapka 172

się kleiła, dolewamy trochę wody. Placki wykładamy na dobrze nagrzaną, nieprzywierającą patelnię.     Gdy będą już gotowe, możemy utworzyć z nich kanapki przełożone dżemem i posypać cukrem pudrem. Możemy też zajadać się nimi pojedynczo z pysznymi, świeżymi owocami. Smacznego :) (w wersji z owocami, zdjęcie dodane o godz. 13:33) Iść, by odkryć nowe chwile. Iść

Weganizm infantylny
Ajerkuchy z sera czyli placuszki twarogowe 293

sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która by przywróciła tamten czar i smak. I chyba w końcu znalazłam, bo te placuszki są prawie takie jak wtedy. Pulchne, chrupiące, pysznie serowe. Z domową konfiturą czy dżemem to niebo w gębie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki z cukinii. 241

Proponuję Wam prosty przepis na placki z cukinii. To świetny sposób na przemycenie warzyw w daniach dla dzieci. Bo dzieci lubią wszelkiego rodzaju placki. A kiedy zasmakują w tak podanej cukinii, może uda się je przekonać do tego warzywa w innej formie (surowej czy np w zestawieniu z makaronem). Porcja na 4-6 osób. Przygotowanie zabiera 25 minut(...)startego sera typu parmezan, kilka listków estragonu (świetnie komponuje się z cukinią), sól i pieprz. Przepis: Umyć cukinię, zetrzeć na tarce, posolić i pozostawić na 15-20 minut tak, by puściły wodę. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia. Następnie do środka wbić żółtka, śmietanę i ponownie wymieszać. Małymi porcjami, najlepiej ręką dodawać startą cukinię. Uprzednio wycisnąć z niej

MODA NA BIO
Placki z cukinii - I wersja 210

ogrodku.Przewaznie robilam je z duzych cukinii,ktore niezauwazone gdzies w rogu,pod lisciem wyrosly na prawdziwe giganty.Jest to wlasnie swietny sposob na zuzycie duzych egzemplarzy.Nie doczekawszy wiekszych gabarytow cukinii placki powstaly tym razem z mlodziutkiej,malej cukinii i dodatkowo mieszanej-zielonej i zoltej.Jak zwykle niesamowite i pyszne.Kto jeszcze nie kosztowal tych wspanialosci ,goraco namawiam do sprobowania.A jak zdrowa jest(...)lyzki maki1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki80-100 g startego zoltego serasol,pieprzolej do smazeniaWykonanie:Cukinie zetrzec na grubszych oczkach tarki.Wymieszac z sola i odstawic,by puscila sok.Mloda cukinie scieramy w calosci.Gdy mamy w posiadaniu starsze egzemplarze cukini,przekrawamy ja na pol i za pomoca lyzki pozbawiamy ja gabczastego srodka razem z pestkami.Scieramy cukinie zawsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki FIT 201

Składniki na 4 naleśniki: 1 jajko 5,6 łyżek mąki kokosowej odżywka białkowa 3 łyżki wody mineralnej 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 banan+odżywka białkowa wiórki

Bike By Life
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 136

Jeśli ktoś z Was był kiedyś na Węgrzech, to spotkał pewnie okrągłe drożdżowe placki na ciepło zwane langosami lub langoszami. Zupełnie nie przypominają one tego co jest serwowane w podrzędnych barach w towarzystwie pierogów z paczki jako placek po węgiersku, gdzie węgierska jest tam chyba tylko papryka :)  Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz(...)grecku i fasolce po bretońsku :) Jak to się stało, że węgierski placek jest tak popularny na Słowacji i w Czechach, o czym może przekonać się każdy, kto był kiedyś choćby w Cieszynie? Poznanie odpowiedzi wymaga szerszego spojrzenia na tą sprawę, a właściwie odwrotnego. Otóż placki te zostały wymyślone przez czeskiego geniusza Jara Cimrmana, a dopiero później trafiły

Kryzysowa Książka Kucharska
Gryczane placuszki bezglutenowe z burakiem :) 174

bardzo intensywnie i naturalnie burakiem. Nadaje plackom słodyczy, choć nie czuć go niemalże wcale. Placuszki są bardzo miękkie i puszyste, nie suche, lekko słodkie. Świetnie smakują z dobrze dojrzałym bananem. Ponad to mają cudowny ciemno różowy kolor 😍 Składniki: 55 g mąki gryczanej  1 jajko 1 łyżka buraka w proszku, liofilizowanego (Foods by Ann) 1 łyżka cukru kokosowego (Foods

Zdrowie na języku :P
Gulasz węgierski z pieczarkami / Hungarian Stew with Mushrooms 101

gulasz węgierski, ale w moim oprócz wołowiny znalazły się pieczarki, papryka i marchewka. Warto pamiętać, by warzywa dodać po pewnym czasie gotowania wołowiny, inaczej kompletnie się rozpadną. Ja lubię kroić je na duże kawałki i dorzucać do mięsa mniej więcej w połowie duszenia. Ważne, by wcześniej podsmażyć pieczarki - zrumienione nadadzą naszemu daniu wspaniałego aromatu. Dodajemy je pod koniec gotowania gulaszu(...)Wasze ulubione jarzyny, wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce i co najbardziej lubicie. Gulasz węgierski z pieczarkami wspaniale smakuje z różnego rodzaju kluskami (na przykład kładzionymi czy śląskimi), plackami ziemniaczanymi, ziemniakami, kaszą lub ryżem. To fantastyczne, pożywne danie dla całej rodziny. Polecam, smacznego:) Polecam też mój gulasz wołowy z ogórkami (przepis TUTAJ ) i gulasz cygański (film TUTAJ ) Przepis

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania