sól, cukier i mąkę. Mieszam. Dodaję mąkę tak by ciasto było nadal miękkie. 1/2 kostki masła 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej pietruszki 2 ząbki rozgniecionego czosnku sól Masło z pozostałymi składnikami mieszam. Jeśli masło jest zbyt twarde można na chwilę wrzucić je do mikrofalówki. Ciasto wałkujemy na okrągły placek, smarujemy masłem. Kroimy ciasto na paski i składamy
MojaQchnia.plmasło i fajnie to wymiksujcie. Tera zajś 19 by trza to ôdstawić na aby 0,5 godziny (we Rusyji majōm wiyncyj czasu, to mogōm to tak czimać 20 i 3 godziny ). Niyskorzi rozgrzyjcie patelnia, dejcie na nia trocha masła klarowanego i piyczcie za kołżdym razym 4 niy za sroge 21 placki. Na wiyrch takego ruskego ajerkucha idzie wciepnōńć byle
Chop w kuchni"słodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle podane z dom.dżemem truskawkowo-rabarbarowym i cukrem pudremAle one były dobre, takie puchate, mięciutkie, słodziutkie, nieboo *.*Pamiętam jak
More food, love and dreamstych, ktory podobnie jak my przyjechali tu pozegnac lato. No tak, lato sie konczy... Ech jak ten czas leci...Ale nie tu, tu wszystko stanelo w miejscu. Rozgladam sie by ogarnac wzrokiem te wszystkie stare domy, zagrody, chce nacieszyc nimi oczy. Moze i dla mnie choc na chwile czas sie zatrzyma.Choc tak naprawde dzis czas nie stoi tu w miejscu(...)dobiegaja odglosy kutego zelaza.Gospodnynie krzataja sie w ciemnych kuchniach z XIX w. Na murowanych piecach smaza powidla. Sa tez inne gospodarstwa, nowsze, bogatsze. Tam przy piecu uwiaja sie smazac placki ziemniaczane mieszkanka pobliskiej wsi. Powoli w kuchni zbiera sie gromadka ludzi, wszyscy czekaja na placki.A nieopodal, przed domem inni wyplataja wiklinowe kosze, czesza len. Niektorzy depcza kapuste.Patrzac
Przysmaki Karolkioprószonej mąką stolnicy na duży prostokątny placek. Nożem do pizzy ciąć ciasto na długie (ok. 30 cm) prostokąty o długości krótszego boku 1,5-2,5 cm. Przygotowane "foremki" posmarować olejem, a paski ciasta nawinąć na nie tak, aby krawędzie się stykały. Kilka razy przeturlać jak wałek po blacie by paski przylegały do siebie. Ciasto posmarować masłem
Moje domowe kucharzeniewędzoną papryką i domowy kebab i jeszcze placki ze szpinakiem. Sama nie wiem co zrobić jako pierwsze. Jest kilka past do pieczywa np. z bobu czy nerkowców. Są też słodkie przekąski np babeczki z awokado, czy bezcukrowy chlebek bananowy. Naprawdę jest w czym wybierać, same pyszności, które zachęcają ze zdjęć by ich spróbować. Podsumowując napiszę tylko, że mi książka
Cynamonowe szczęścieubijając wlewać porcjami śmietankę kremówkę. Masa początkowo rozrzednie, by po kilku minutach ubijania zgęstnieć. Na koniec wmieszać przestudzony mus jeżynowy z żelatyną. Skosztuj krem, gdy jest za mało słodki dodaj cukier puder. Odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut upieczony biszkopt przeciąć na 3 części. Krążki posmarować kremem, łącznie z górnym plackiem. 1/4 kremu pozostawić do posmarowania boków i wykonania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oliwy, solą i przyprawami. Dobrze ugnieść, tak by odchodziło całkowicie od palców. Rozwałkować na placuszki o średnicy ok 20-30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni- najlepiej na kamieniach do pizzy. W między czasie można przygotować sos jogurtowy. my dodaliśmy czosnek i przyprawy prowansalskie i czerwoną paprykę. Upieczone placki posmarować sosem i nałożyć warzywa. Na koniec
MarciochaKucharzydodawać cukru i dzięki temu mamy zdrową wersję placków na śniadanie. Polecam spróbować! Składniki :* dojrzały banan* jajko* 2 łyżki jogurtu naturalnego* 5 łyżek otrębów pszennych Sante* 3 łyżki otrębów owsianych Sante Przygotowanie :Rozgnieść dokładnie banana, wymieszać z jajkiem i jogurtem. Dodać otręby i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na 10 minut by otręby napęczniały i po tym czasie możemy opiekać
Magiczne Życie Martytrzeba coś z nich czarować. Co roku w sezonie cukiniowym - tak to określę, smażę placuszki. Podobne są wykonaniem do placków ziemniaczanych....o których jeszcze nie zdążyłam napisać :D Jednak wykopki przed nami ;) W domu wszyscy placki z cukinii bardzo lubią. Smażę więc je do znudzenia :P Składniki ( na oko): * 2 nieduże cukinie * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)jajo i 1 marchewkę. Mąka ziemniaczana i ilość cukinii jest w odmiennych ilościach za każdym razem. Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Specjalnie zrywam niedużą cukinię by nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wraz ze skórką. Na tak młodej cukinii nie jest jeszcze gruba i spokojnie można ja smażyć. Placuszki zresztą będą bardzo kolorowe. Ja do moich użyłam
Pieprzyć z Fantazjątrzeba coś z nich czarować. Co roku w sezonie cukiniowym - tak to określę, smażę placuszki. Podobne są wykonaniem do placków ziemniaczanych....o których jeszcze nie zdążyłam napisać :D Jednak wykopki przed nami ;) W domu wszyscy placki z cukinii bardzo lubią. Smażę więc je do znudzenia :P Składniki ( na oko): * 2 nieduże cukinie * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)jajo i 1 marchewkę. Mąka ziemniaczana i ilość cukinii jest w odmiennych ilościach za każdym razem. Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Specjalnie zrywam niedużą cukinię by nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wraz ze skórką. Na tak młodej cukinii nie jest jeszcze gruba i spokojnie można ja smażyć. Placuszki zresztą będą bardzo kolorowe. Ja do moich użyłam
Pieprzyć z Fantazjącukru Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopioną margarynę- chłodną, ale nie musi być zimna. Zmiksuj by połączyć w całość. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Posyp delikatnie po wierzchu brązowym cukrem Diamant, poukładaj jabłka. Posyp je delikatnie cynamonem i znów cukrem. Piecz około(...)cukrem pudrem ,ale wtedy kiedy będzie zimny już u góry. Przygotuj polewę. Roztop margarynę i dodaj pozostałe składniki, mieszaj do powstania gęstej aksamitnej polewy. Gorącą zrób ładne maziaje na placku. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisoli oraz żółtko. Wszystkie składniki ugnieć szybko, by się zbyt nie nagrzały na jednolitą masę. Ugnieć w kulę, włóż w woreczek foliowy bądź folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 2 godziny. Przygotuj blaszkę w wielkości 25×30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno blaszki, ponakłuwaj widelcem
To Musisz Wiedziećzwykłe placki ziemniaczane o bardzo ciekawym smaku i fantastycznym kolorze, dzięki dodatkowi startej marchewki oraz cukinii. Warzywa zostały starte na tarce o drobnych oczkach dzięki czemu po usmażeniu nie były surowe, a mimo to zachowały swoją chrupkość. Jeżeli pożądana jest przez Was wersja dietetyczna takich placuszków, to polecam dodanie 2 łyżek oleju do masy, a następnie uformowanie placków(...)akurat ma się chęć! :))) Około 20 placków: * ziemniaki- 200 g * marchewka- 200 g * cukinia- 200 g * cebula- 1 szt. * jajka- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 lekko czubate łyżki * olej ryżowy- do smażenia * sól, pieprz- do smaku Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć cukinię, posolić i odstawić na około 5 minut, by puściła sok, a następnie mocno wycisnąć. Kolejno zetrzeć ziemniaki
Kraina Miodem Płynącarozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na silikonową formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.Robimy nadzienie: pomarańczę wyparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki- najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy
Smakowity Blog KulinarnySodziaki to smażone ciastka, niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody 2 jajka 3 łyżki cukru pół szklanki zsiadłego mleka lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka
prawdziwe jedzeniesię kleiła, dolewamy trochę wody. Placki wykładamy na dobrze nagrzaną, nieprzywierającą patelnię. Gdy będą już gotowe, możemy utworzyć z nich kanapki przełożone dżemem i posypać cukrem pudrem. Możemy też zajadać się nimi pojedynczo z pysznymi, świeżymi owocami. Smacznego :) (w wersji z owocami, zdjęcie dodane o godz. 13:33) Iść, by odkryć nowe chwile. Iść
Weganizm infantylnysobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która by przywróciła tamten czar i smak. I chyba w końcu znalazłam, bo te placuszki są prawie takie jak wtedy. Pulchne, chrupiące, pysznie serowe. Z domową konfiturą czy dżemem to niebo w gębie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik