name":"Wszystkie sk\u0142adniki przepisu musz\u0105 by\u0107 w temperaturze pokojowej, wyj\u0119te z lod\u00f3wki co najmniej 3 godziny przed planowanym pieczeniem. Przygotuj blaszk\u0119 keks\u00f3wk\u0119, wy\u0142\u00f3\u017c j\u0105 papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.","text":"Wszystkie sk\u0142adniki przepisu musz\u0105 by\u0107 w temperaturze pokojowej, wyj\u0119te(...)ekstrakt waniliowy. Mieszaj na najni\u017cszych obrotach miksera, tylko do po\u0142\u0105czenia, by masa nie upad\u0142a. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.","text":"Dodaj mieszanin\u0119 suchych sk\u0142adnik\u00f3w oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj na najni\u017cszych obrotach miksera, tylko do po\u0142\u0105czenia, by masa nie upad\u0142a. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/babka-czekoladowa-z-kakao-i-majonezem-kieleckim\/#wpzoom
ProstePesto.plby pomyślał że drożdżowe rogaliki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków są takie pyszne. Byłam bardzo ciekawa ich smaku więc musiałam je upiec i wiecie co, są pyszne. Mięciutkie, wilgotne i rozpływają się w ustach. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej EKO 500 Młyn Kopytowa 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła(...)jajko do posmarowania powidła śliwkowe Przygotowanie:Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku zostawić na klika minut by zaczęły rosnąć i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki i letnie masło. Wszystko zmiksować w robocie z końcówką do ciast drożdżowych. Do momentu aż ciasto będzie zwarte
Ala piecze i gotujedrewniany domek. Dookoła lasy, lasy i lasy. Spodziewajcie się tu prostej, pysznej i domowej kuchni regionalnej. W menu znajdziecie przede wszystkim tradycyjne dania kuchni podlaskiej. Jest babka ziemniaczana, placki ziemniaczane, kartacze, pielmieni i różnego rodzaju pierogi. Oczywiście są też serwowane pyszne klasyczne domowe obiady. Na naszym stole pojawiła się najpierw zupa grzybowa, a następnie obłędne ruskie pierogi(...)ciężko jest mnie w tym temacie zaskoczyć, ale Dobromilowi się udało. Idealne miękkie ciasto, nie za grube, nie za cienkie, a w środku wspaniały farsz z przewagą białego sera. Niebo w gębie. Zamówiliśmy też pielmieni; pyszne i delikatne ciasto, a w środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami
Kulinarne przygody Gatityudekorować lukrem lub polewą czekoladową PIERNICZKI NADZIEWANE - powidła, jeśli nie są zbyt gęste, należy podgrzać w rondelku, aby odparowały i odpowiednio zgęstniały, ostudzić - ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na placek o grubości około 3mm - z ciasta wykroić krążki (szklanką lub specjalną obręczą do wykrawania), połowę z nich ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)ułożyć łyżeczką nieco powideł, przykryć drugim krążkiem ciasta, lekko docisnąć ciasto wokół nadzienia - w tak przygotowanych krążkach foremkami wycinać różne kształty, pamiętając, że muszą być one na tyle duże, by "schowały" w środku nadzienie - pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez 13-15 minut do lekkiego zezłocenia - najlepiej przełamać jeden z pierniczków, żeby sprawdzić stan upieczenia
Smakołyki BerenikiSezon placków cukiniowych za nami, zatem pora na jesienne placuszki z marchewki. Pyszne, słodkie słodyczą marchewki, miła odmiana dla panujących placków ziemniaczanych. Pyszne same w sobie. Rumiane, chrupiące, z delikatnie przysmażonym brzegiem. Świetne z kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym. Zresztą możliwości jest bez liku. Składniki: 500-600 g marchwi 1 cebula kilka kropli soku z cytryny 3 jajka(...)łyżki bułki tartej 1 łyżka mączki kukurydzianej sól, pieprz Wykonanie: obrane marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie zetrzeć cebulę i skropić cytryną, by nie ściemniała. Wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą oraz mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszać kłaść małe porcje placuszków ( 1 łyżka) na średnio rozgrzany olej i smażyć na złoto z obu stron
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kotlet ziemniaczany to coś po między plackami ziemniaczanymi a kopytkami. Często je robię jak mi zostają ziemniaki po obiedzie . Jak już kiedyś pisałam nie lubię wyrzucać żywności . Takie kotlety to nie jest mój pomysł . I nie powiem czyj , myśle że jest stary jak co najmniej dania ,które można nazwać daniami . W moim przypadku , nauczyłam się je robić od mamy(...)swojej babci i tak w tył idąc można by rzec z pokolenia na pokolenie , tylko dodatki zmieniają się . Orginał to gotowane ziemniaki ,jajko i skwarki . Ponieważ ja jestem bardziej roślinożerna jak mówi mój mąż , dodaje różne warzywa do niego w zależności od sezonu. Dzisiaj to będzie papryka. Skladniki ziemniaki gotowane ok 1 szklanki ( tylko tyle zostało
Eli GotowaniePyszności i chociaż trochę z nimi pracy warto! Foremki już dawno leżą w mojej szafce, wyciągałam je kilka razy, ale zawsze coś przeszkadzało by ich użyć. Tym razem się udało, chociaż zabawę zaczęłam późnym wieczorem i kończyłam następnego dnia rano. Zachowują świeżość przez kilka dni, są delikatne, kruche i kremowe. Kolejna inspiracja z grupy kulinarnej na facebooku :) Polecam! Składniki(...)około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy na nie paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Można jedną część
NA MOIM TALERZUBanalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki 300 g mąki pszennej spora szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 50 g masła 2 ząbki czosnku bryndza łyżka suszonej pietruszki(...)osolonej wodzie. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie gdyby się kleiło dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu z pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe
Mienta blogidealne pierogi znajdziecie TUTAJ Uprzednio nagrzałam piekarnik do 200 stopni. Rozwałkowałam ciasto jak na pierogi zwykłym wałkiem, by następnie przejechać kurpiowskim wałeczkiem STODOLA po wierzchu, tak by powstał wzór. Wykroiłam „ciasteczka”, przełożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Obiniżyłam temperaturę do 190 stopni i włożyłam blachę do piekarnika. I czekałam czy coś z tego wyjdzie. Przyznam się(...)mój eksperyment tego typu. Podpłomyki z piekarnika są niemal identyczne jak te babcine, z ta różnicą, że nie poparzyłam sobie palców ani razu , jak to było w przypadku ściągania placków z blachy u babci! Są delikatnie chrupiące i mają te same bąbelki z powietrzem jak...te ,które robiłam u babci. Po zjedzeniu kilku ot tak...sprawdziłam je na słodko...mogą
Z Kuchni Do KuchniCukinii w tym roku u mnie nie zabraknie, nie ma się co martwić! Tylko to codzienne powstawające w mojej głowie pytanie: Co ja dzisiaj z nią
fitolarun.blogspot.comtakiego zwyczajnego życia. Mam wrażenie, że Munro nie zezwala swoim postaciom na szczęście, są przecież tylko matkami, córkami, robotnikami, handlarzami, nauczycielami, profesji pojawia się wiele. Nie wygląda na to, by miały jakieś specjalne znaczenie. Wciąż mam uczucie czytając prozę tej kanadyjskiej noblistki, że człowiek jest skazany na wieczne niezadowolenie, nawet poszukujący, nieomal dotykający swego odkrytego z trudem celu, musi obejść(...)siły, że nie sposób ich zaniechać. Warto jednak szczególnie podczas złej pogody i lekko dołującej lektury poprawić nastrój jakimś domowym smakołykiem. Zdecydowałam się dzisiaj na kanadyjski kruchy placek poznany w książce "Potrawy z czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie
I tu będę miała takie tesię niezwykle szybko i łatwo. Dal jednych będzie urozmaiceniem na świątecznym stole, dla innych kołem ratunkowym - bo szybki i zawsze się udaje. Mąki dajemy niewiele, a dostajemy spory jabłkowy placek. Składniki : ok. 1,3 kg jabłek (jeszcze nieobranych) 200 ml orzechów włoskich (nie rozdrabniać) 150 ml rodzynków 200 ml cukru skórka z pomarańczy 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia(...)zalać wrzątkiem. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Miąższ pokroić na grube kawałki. Jabłka zasypać cukrem, dodać odcedzone rodzynki i orzechy oraz startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać i odstawić, by jabłka puściły sok. Do owoców dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Jajka rozbełtać i wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę (35x24x5) cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
Weekendy w domu i ogrodzieradośnie zabrałam się za ich wypiek, najpierw w Stowarzyszeniu gdzie pracuję, dla dzieciaków. Ta pierwsza próba była wielkim niewypałem, wszystkie ciacha rozpłynęły się po blasze tworząc jeden wielki, cienki placek, w dodatku prawie lejący się pośrodku... Przypuszczam, że główny ciężar winy ponoszą składniki, których użyłam, jako że Stowarzyszenie musi sobie zawsze radzić z tym, co otrzyma od sponsorów(...)jednak i postanowiłam sama zakupić prawdziwą gorzką czekoladę, masło zamiast tłuszczu do smarowania i brązowy cukier. Wyszły idealne, pięknie popękały, a ich smak mogę określić jako „niebo w gębie”. Są bardzo mięciutkie w środku, z delikatną, chrupką skórką z wierzchu. Bardzo czekoladowe i jedno wystarczy, żeby się zasłodzić na długi czas. Crinkles
Przepysznik - BLW i nie tylkogram pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka oliwki zielone oliwki czarne salami szynka żółty ser ketchup Wykonanie: Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe(...)wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam
Bea(u)ty kitchen