placek niebo - 1500 przepisów (strona:55/100)

Przecier z mieszanych pomidorów 192

wyszło 14 słoików, wzięłam jakiś tuzin listków bazylii tajskiej i bordowej) główka czosnku ewentualnie: cukier (na moją ilość sugeruję łyżkę) Przecier pomidorowy nie potrzebuje żadnych przypraw (sól, cukier), by go przechowywać nawet latami w chłodnym pomieszczeniu, np. w piwnicy . Cukru dodajemy tylko dla ładniejszego koloru przecieru, jeśli używamy pomidorów czerwonych. W moim wczorajszym przypadku cukier nie ma znaczenia - po połączeniu(...)piętki. Sugeruję usunąć również jakieś brzydkie miejsca na skórze. Dzielimy pomidory na mniejsze kawałki, aby weszły w otwór malaksera lub maszynki. Trzemy pomidory na tarce przeznaczonej do ziemniaków (na placki ziemniaczane, a nie na frytki) za pomocą malaksera lub maszynki elektrycznej. Do jednego z wsadów pomidorów dodajemy liście bazylii i czosnek. Uzyskaną pulpę umieszczamy w jednej misce, ewentualnie doprawiamy

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe tortille z warzywami 220

Tortilla – znana w 2 formach.Jako cieniutki placek , które faszerujemy mięsem czy też warzywami i jako hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków.Dziś mam dla Was przepis na tę pierwszą wersję , którą śmiało można przyrządzić w domu za ułamek ceny sklepowej.Faszerowana warzywami jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad lub też przekąskę w pracy.Mięsożercy śmiało mogą wzbogacić ją o dodatek(...)dusimy do miękkości.CAŁOŚĆ :Na środek tortilla układamy uduszone warzywa.Pokrywamy plastrami mozzarelli.Odrobinę pieprzymy , solimy i zwijamy w rulon.Wkładamy do piekarnika lub też zapiekamy na grillu – tak by ser mógł się rozpuścić.Podajemy natychmiast!Smacznego

Ostra na Słodko
Weekendowe śniadanie - placki z ricottą i chia 209

przez cały tydzień, wreszcie możesz się wyspać, odpocząć, poleżeć w łóżku, nieśpiesznie zacząć dzień wylegując się z kawą przed telewizorem... aż w pewnym momencie, znienacka, atakuje cię głód. Kto by się wtedy zastanawiał nad komponowaniem wymyślnego śniadania?! Biegniesz do lodówki po kubek dietetycznego jogurtu, odrywasz kawałek chałki lub zabierasz garść ciasteczek do łóżka - będą idealne do kawy(...)placuszki z ricottą z dodatkiem chia i  domowego cukru pudru różanego , który możecie zastąpić każdym innym.  Do podania z waszymi ulubionymi dodatkami lub sosem malinowo-kokosowym. Podobne placki, przygotowane z mąki kukurydzianej, możecie zjeść w Gwatemali i w Peru przy granicy z Boliwią. Najczęściej podawane ze smażonymi bananami. Smacznego :)   Czas przygotowania: 25 minut Porcje

SzczyptaSmaQ
Pudding chia z musem mango 107

zdrowe. Ja od jakiegoś czasu bardzo polubiłam się z nasionami chia, czyli szałwią hiszpańską. Są bogate w wapń, kwasy omega-3 oraz żelazo. Można dodawać je do sałatek, naleśników, placków oraz stworzyć z nich wspaniały pudding, który osłodzi nam życie. Ja preferuję podawać go z musem z mango. Nie dość, że smaczne to jeszcze zdrowe! Składniki: 250 ml mleka(...)składniki się połączyły. Gotową masę przelewamy do pucharków, szklaneczek czy miseczek pozostawiając na górze miejsce na mus owocowy. Pudding chłodzimy przez przynajmniej 6 godzin, od czasu do czasu mieszając by nie zrobiły się grudki. Najlepiej jest to jednak zostawić na całą noc. przygotowujemy mus. Mango obieramy ze skórki, a miąższ wrzucamy do misy blendera. Miksujemy na gładką masę. Gotowym musem

Życie ze smakiem
Dhokla- indyjski placek z ciecierzycy gotowany na parze (Vege & Gluten Free) 206

wypieków to będzie właśnie przyrządzany tą metodą. Poniekąd zabierzemy się w podróż do odległych Indii, gdzie ów danie ma swoje korzenie. Mowa o placku, którego głównymi składnikami są mąka z ciecierzycy i jogurt. Sam placek jest doprawiony iście hinduskimi i typowymi dla azjatyckich rejonów przyprawami- Kurkumą, imbirem i świeżą papryczką chili. Jakby było tego mało to zdradzę(...)nadaje daniu niepowtarzalnych walorów smakowych. Jak widzicie cukier nie musi być taki straszny jak go malują, bo do całego przepisu użyjecie zaledwie dwóch łyżek, a przecież nie zjedzie całego placka na raz, gdyż jest bardzo sycący. Przepis dla 5 osób. Zatem do dzieła i nie zapomnijcie zajrzeć na stronę  www.uczymyjakslodzic.pl  gdzie zapewne dowiecie się więcej na temat

vaniliowoczekoladowa
Placki ziemniaczane z jarmużem 136

odmiany naszych tradycyjnych polskich placków ziemniaczanych, dzisiaj urozmaicona wersja a mianowicie placuszki ziemniaczane z jarmużem. Placki wyszły równie smaczne... Wszystkich fanów tego niesamowicie zdrowego warzywa zapraszam do spróbowania.  Jako sos polecam zrobić czosnkowy lub po prostu podawać placuszki z naturalnym jogurtem i ketchupem. Składniki: ziemniaki duże 4 szt, jarmuż 2 garście, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, jajko(...)posiekany 3 łyżki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, ale uważam, że starte na miazgę były by smaczniejsze. Następnie odlewam z ziemniaków nadmiar wody. Do ziemniaków ścieramy cebulę na najmniejszych oczkach. Jarmuż myjemy, odcinamy twarde części i drobno siekamy, dodajemy do masy ziemniaczanej. Następnie wyciskamy czosnek przez

kulinarne odsłony pati
Pancakes z chili "dwie czekolady" 148

pyszne, słodkie i zdrowe placuszki :) pomijam proszek do pieczenia i sodę, bo... bo pomijam ;) Tak czy siak, zdrowe czy nie - były tak smaczne, że przy zdjęciach ledwo dałam radę, by je uchować ;) A jeszcze mam nadzieję, że przyniosą mi szczęście, bo nie na darmo kombinowałam i zgłosiłam je do czekoladowego konkursu ;) trzymajcie kciuki, bo wyniki już w piątek(...)niedzielne, ale i świąteczne lub codzienne śniadanie. Do świątecznego wydania dodałabym jeszcze szczyptę cynamonu lub przyprawę do piernika ;) P.s. szczypta chili jedynie wyostrzyła smak, nawet moja Córcia zajadała się plackami - ostatnio miałam Jej nie dawać słodkiego, ale na 2 pozwoliłam ;) inaczej sama nie miałabym sumienia żadnego zjeść :) Składniki (na 10-11 placuszków): 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej

Kolorowy Przepisownik
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 181

pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać marmoladę. Koniuszek zwilżyć wodą, żeby rogalik łatwiej się sklejał. Zwijać od szerszej do węższej części i formować w rogalik(...)minut. Jeść niezbyt gorące.  Za takie ciacha dostaniecie od dzieciaków wielkiego całusa albo mokrego "ślimaka", zwłaszcza wówczas, gdy upiekliście po nocy pełnej wspólnych wrażeń i śmigających po niebie Perseidów. Dorośli podziękują w inny sposób ;) ---------- Podobne: Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Włoskie calzone 209

małą ilością ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski dodajemy mąkę, wlewamy oliwę, solimy i dodajemy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, dodając tyle wody ile będzie potrzeba, by ciasto było gładkie. Jeśli dodamy za dużo wody, wtedy trzeba dodać więcej mąki. Ciasto po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować sobie składniki do farszu, pokroić warzywa(...)wody. Smażymy także kurczaka pokrojonego w kostkę.  Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie koła, jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym z oliwą, a dalej wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch

upichcic
Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką 329

naczynia odlać 3 łyżki mleka, rozpuścić w nich drożdże. Dodać do nich 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, by zaczyn zaczął pracować. Masło rozpuścić i przestudzić. Do misy miksera przesiać mąkę, szczyptę soli. Dodać resztę cukru, jajka, wodę oraz mleko. Wyrabiać hakami na gładką masę. Dodać przestudzone rozpuszczone masło(...)wyrośnięcia (około 2 h).  Blat stołu oprószyć delikatnie mąką, wyjąć ciasto na pączki , energicznie wyrobić. Jeśli klei się do rąk, podsypywać je niewielką ilością mąki. Rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Szklanką i kieliszkiem (lub szklanką i zakrętką od butelki) wykrawać donaty (szklanką obwód, kieliszkiem dziurkę w środku). Skrawki ponownie wyrobić, rozwałkować i znów wycinać krążki

Moje Qulinaria
Orzechowiec 772

się z dwóch kruchych blatów, jeden nich wzbogacony o warstwę orzechową. Dodatek stanowi puszysta masa budyniowa oraz dżem porzeczkowy, który przełamuje słodki smak ciasta. Ciasto orzechowiec należy przygotować nieco wcześniej, by zdążyło zmięknąć, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsze. Chociaż jest to wypiek, który kojarzy nam się ze świętami, możemy je przygotować także na inną okazję w ciągu roku. Ciasto orzechowe(...)kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na placek, a następnie umieszczamy w formie 24×24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Drugi kawałek ciasta również rozwałkowujemy

Przepiski.pl
Kolorowa surówka do obiadu – surówka z białej kapusty 75

kapusty? Kolorowa surówka z białej kapusty sprawdza się najlepiej w towarzystwie gulaszu, kotletów, kluseczek, schabowych itd. Ja najczęściej podaję ją do schabu w sosie własnym, kopytek z sosem pieczeniowym, placka po węgiersku, tradycyjnych mielonych lub pysznych pulpecików w sosie pomidorowym. Ten dodatek zawsze cieszy się u mnie popularnością. Jest kolorowy i prosty w przygotowaniu. Jednak u mnie na stole(...)kroję.  Co przyda się w kuchni, gdy przygotowujemy duże ilości surówek? U mnie nigdy nie brakuje warzywnych dodatków do obiadu. Uwielbiam kolorowe surówki i najróżniejsze sałatki. Postaram się, by w tym roku pokazywać Wam na blogu więcej takich przepisów, bo widzę, że je często wyszukujecie. Do przygotowania surówki potrzeba zaledwie kilku minut czasu, świeżych składników i dobrych akcesoriów

Słodkie okruszki
Maślane rogaliki 139

wyrośnięcia. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła, posypujemy łyżeczką cukru. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Takie trójkąty smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka i zawijamy. Układamy na blaszce, formując kształt rogalika. Odstawiamy rogaliki do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika(...)znajdziemy wiele pomysłów na różne wypieki od słodkich bułeczek, po jasne i ciemne chleby, a nawet specjalności ze świata. W książce oprócz przepisów znajdziemy wiele rad typu co zrobić by chleb nam się udał, jak przechowywać pieczywo oraz o dodatkach jakie można dodać do pieczywa. Ponadto znajdziemy kilka przepisów z wykorzystaniem czerstwego pieczywa

Aga w kuchni
Mazurek Czekoladowy 169

mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy. Z resztek ciasta uformować kulki i ozdobić brzeg ciasta. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut(...)kawałki czekoladę włożyć do metalowej miski. Miskę położyć na garnek z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Polewę wylać na ciasto, zostawić by trochę stężała. na wierzch ciasta ułożyć plastry pomarańczy

Mama Gotuje
Piernik staropolski dojrzewający cz.2 263

Świąt Bożego Narodzenia pozostało raptem kilka dni, a więc nadszedł najwyższy czas by wyjąć z lodówki leżakujące od 5 tygodni ciasto na piernik.Z ilości którą przygotowałam jakiś czas temu biorę na piernik jedynie połowę. Z takiej porcji wyjdą mi dwa kilkukrotnie przekładane ciasta wielkości keksówki.Potrzebujemy (na dwa pierniki wielkości keksówki):- połowę ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum 4 tygodnie(...)patrz tutaj)- marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania; można też użyć masy krówkowej)- polewa czekoladowaNastawiamy piekarnik na 170 stopni.Ciasto dzielimy na pół. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły dwie o wymiarach 33x23cm)Odcinamy wystające poza blaszkę ciasto i wstawiamy do piekarnika na +/- 20 minut.Ciasto

W mojej holenderskiej kuchni
BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 192

Sezon na śliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie(...)który powstał z karmelizacji owoców użyłam do polania całości. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i znika błyskawicznie ze stołu:) Ważne jest tylko, aby śliwki były naprawdę słodkie, by ich smak dominował nad całością. Ciasto pięknie się prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT OWSIANY:3 jaja1/3 szklanki + 1 łyżka cukru3 czubate łyżki mąki owsianej

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania