placek niebo - 1500 przepisów (strona:64/100)

Prosty jak konstrukcja cepa-sos pomidorowy... 101

Latem stricte patriotyczny w sam raz do prawa konstytucyjnego. Zimą międzynarodowy iście rodem pasujący do prawa międzynarodowego . Prosty jak konstrukcja cepa,zawsze pasujący-sos pomidorowy. Już wkrótce-tajemny sekret placków, ryby i studenty głosu nie mają, Składniki: oliwa z oliwek/olej co kto lubi puszka pomidorów/2-3pomidory żywe cebulka 2ząbki czosnku opcjonalnie : pieczarki albo cukinia Przyprawy: bazylia zioła prowansalskie oregano sól(...)Dodaj pomidory. A także cukinię czy pieczarki. 5.W przypadku niedodania cukinii czy pieczarek polecam rozrobić w kilku łyżkach wody odrobinę warzywka/vegety. Dolać. 6.Doprawić wedle preferencji pamiętając by na samym końcu dodać bazylie(!) 7.Wcina

Fiolka w kuchni
Słonecznikowiec 2240

coś tworzę i kombinuję, a wychodzi pysznie, bo potem trzeba znów kombinować. Jak z tym tu słonecznikowcem, który miał się już dawno pojawić ale musiałam go zrobić ponownie by odtworzyć przepis. Na szczęście już jest i to jest pysznie, zakochałam się w karmelizowanym słoneczniku, a w połączeniu z kruchym ciastem i kremem kajmakowo budyniowym stanowi on wspaniałe ciasto na szczególne(...)dość luźne ciasto, które schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części wykładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.Jeden placek pieczemy przez ok  25- 30 minut w 180 st. C. Natomiast drugi podpiekamy przez ok 15 minut. Masa karmelowo - słonecznikowa: 150g ziaren słonecznika 1 łyżka miodu 1/2 szkl cukru

Cynamonowe szczęście
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 510

przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce(...)razu wyjaśnię, że nie jestem specjalistką, a wiedzę czerpię z własnych (lub mamy, czy babci) doświadczeń. Jest wiele przepisów i z każdego ciasto wychodzi inne, chociaż jak by dać ten sam przepis różnym gospodyniom, to i tak każdej wyjdzie trochę inne ciasto, ale tak jest chyba ze wszystkim, bo przecież każdy piekarnik piecze inaczej, każdy wyrabia ciasto po swojemu, jedni

Rozpustne gotowanie
Placki ziemniaczane 153

Czasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad, robię placki ziemniaczane. Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące.Czasami podaję je z sosem i sałatką.  Polecam!Składniki:1 kg ziemniaków,cebula, jajko, sól,pieprz,olej do smażeniaSurowe, obrane ziemniaki(...)masa jest mało gęsta dodaję bułki tartej około dwóch łyżek (można dodać mąki). No i smażę na złoty kolor z dwóch stron, po usmażeniu kładę na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.   Smacznego

NA MOIM TALERZU
Kolejna wariacja na temat zapiekanego jabłka + Liebster Blog 101

już dawno bym go zmieniła;p 7. Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to… Potrawka z ryżem i kurczakiem, rolady, buraczki (mniam), kluski z serem, placki ziemniaczane, zupa owocowa <3 . . . 8. Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach? dużo ich ale dominuje korzenny, piernikowy zapach, cynamon, mniam ;) 9. Jakiej potrawy/deseru najbardziej nie lubisz jeść? zdecydowanie kaszanka(...)nazwy MOJA RZECZYWISTOŚĆ dodałam DIETETYCZNIE i gotowe ;) 11. Co zjadłabyś na szybkie śniadanie? pewnie serek wiejski z pełnoziarnistym chrupkim pieczywem 12. Gdybyś mogła zmienić w sobie jedną rzecz, co by to było? niestety jest parę takich rzeczy, ale czytając odpowiedź Whiness muszę przyznać, że wielokrotnie marzyłam, żeby urodzić się w innym kraju nominuję dalej blogi: "Smacznie, zdrowo, kolorowo

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Czas na Indie! 177

szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie).  Smażę je na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia. Inny sposób: na rozgrzaną, suchą patelnię rzucam porcję naoliwionego ciasta, które rozciągam(...)półtalarki. Podsmażam na odrobinie masła, aby się zeszkliła. Papryczkę oczyszczam z pestek i kroję na bardzo drobną kosteczkę. Dodaję do cebuli, dorzucam rodzynki i całość zalewam sokiem pomarańczowym tak, by zakrył cebulę (jeśli podana ilość jest zbyt mała, uzupełnić). Dodać cukier, sól, kolendrę, pieprz i ziele, tymianek i całość dusić pod przykryciem min. godzinę, aby cebula zmiękła. Następnie gotujemy

W kuchni Karmel-itki
Gulasz wieprzowy 92

window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę obrać, pokroić w piórka. Do dużego garnka ze sporym dnem wlać większą ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzucić całą cebulę, podsmażać do uzyskania złocistego koloru, uważać, by cebula nie przypaliła się w garnku. Następnie wyciągnąć mięso z lodówki, wyłożyć na przysmażoną cebulę, podsmażać przez około 5 minut co chwile mieszając, aby mięso dobrze przysmażyło się z każdej(...)wieprzowy – Dodatkowe informacje Jeśli po tym czasie gulasz wieprzowy będzie zbyt rzadki możesz zagęścić go za pomocą mąki pszennej. Do łyżki mąki dodaj 5 łyżek wody, wymieszaj dokładnie ,by nie było grudek. Następnie dodaj do przygotowanego gulaszu i dokładnie wymieszaj i zagotuj gulasz wieprzowy. Może większość zna tą poradę, ale wiem, że są osoby, które o tym nie wiedzą

To Musisz Wiedzieć
Ciasto Delicja Siostry Anastazji 164

pianę, następnie dodajemy powoli cukier. Potem dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w takiej samej temperaturze jak poprzedni placek oraz w podobnym czasie. Następnie całkowicie go studzimy. Galaretka i masa: W czasie gdy ciasta się pieką możemy przygotować galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)masy. W jasnym biszkopcie musimy wykroić dziurki szklanką (lub kieliszkiem). Kładziemy jasne ciasto z dziurkami na krem, a w dziurki wlewamy wcześniej przygotowaną czerwoną galaretkę. Odstawiamy ciasto do lodówki, by galaretka jeszcze trochę zastygła, a następnie smarujemy ciasto drugą warstwą kremu i przykrywamy ciemnym ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem ciasto musimy schłodzić przez co najmniej godzinę

psgotujemy
Gofry 117

Pieczone w piekarniku lub przygotowywane w gofrownicy. Gofry <3 smak wakacji na wyciągnięcie ręki :) Moje upiekłam w piekarniku, w specjalnej silikonowej formie do gofrów. Nie

Kucharzyca
Soja nie tylko dla wegetarian 93

się, iż soja łagodzi objawy menopauzy takie jak np.: - uderzenia gorąca - nerwowość, drażliwość - kłopoty ze snem - nadmierna potliwość - spadek libido - migreny itd. Wystarczy jedynie 20 gramów sojowych protein dziennie, by przekonać się o dobroczynnym wpływie tej rośliny na stan zdrowia i samopoczucie w okresie menopauzalnym. Poza tym, regularne spożywanie soi zmniejsza ryzyko wystąpienia u kobiet(...)domowym zaciszu jest nie tylko proste, ale i bardziej ekonomiczne. Zmiksowana masa sojowa, dobrze odciśnięta przez gazę, wykorzystana może zostać do przygotowania różnych past, pasztetów, ciasteczek, placków itd.    Tofu jest niezwykle popularne w kuchniach orientalnych i często wykorzystywane jako zamiennik mięsa przez wegetarian i wegan, to produkt powstający w procesie koagulacji sojowego mleka

Smiling Shrimp
Racuchy z kaszy manny 66

proponują ładować do potraw kwasek cytrynowy. Nie wymagajmy jednak za wiele. W latach 70, w Polsce, cytryna? Yhy. W wielu przepisach ląduje też ciągle śmietana, którą z powodzeniem można by zastąpić obecnie jogurtem naturalnym. Nie czepiam się jednak takich rzeczy, jestem normalna. Jak mi coś nie pasuje, zamieniam. Bardziej chodzi mi o pomysły na potrawy, którymi ta książka jest nafaszerowana(...)razu wiedziałam, że je zrobię. Parę dni temu nie miałam pomysłu na obiad, który chętnie zjadłaby też Tola. Tola, jak większość dzieci, przepada za różnymi rodzajami placków. Zrobiłam więc tytułowe racuchy. Smak? W sumie jak już wiecie z czego są zrobione, to smak wszystko Wam mówi. My spróbował pierwszego, nie mając pojęcia, że są z manny i powiedział, że zalatują

Kardamonovy
Meksykańskie tortille z boczniakami 71

Worcestershire – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry – 1 łyżeczka czosnku (przyprawy w proszku) – 1 łyżeczka soli – 2-3 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej – 1 dojrzałe awokado – kilka rzodkiewek – listki świeżej kolendry Sos: – do tortilli możesz podać domowe guacamole lub pikantny sos pomidorowy Przygotowanie : Grzyby umyj i osusz(...)uważając aby się nie spaliły a nabrały chrupkości), lub postawić na szybszy sposób czyli smażenie. Jeśli smażysz grzyby zrób to na dwa razy albo wybierz bardzo dużą patelnię, a by grzyby nie były zduszone. W czasie przygotowania boczniaków zrób domowy sos taki na jaki masz ochotę, przez chwile podgrzej tortille w piekarniku lub na suchej patelni. Nakładaj boczniaki, awokado, rzodkiewki

nietylkopasta.pl
Kruche czekoladowe rogaliki 73

czekolada i kakao to mnóstwo energii i endorfin-to świetna propozycja na rozpoczęcie dnia. Dziś na śniadanie proponuję kruche czekoladowe rogaliki z kremem czekoladowym, z gorącą kawą "niebo w gębie". Za sprawą Śniadaniowej Maślany Smak nabierają pysznego maślanego posmaku. Zróbcie z podwójnej porcji bo znikają błyskawicznie:) Składniki na 16 szt: 1 szklanka mąki pszennej(...)włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa okrągłe placki. Placki podzielić każdy (niczym pizzę) na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po pół łyżeczki kremu czekoladowego i zwinąć w ruloniki, zawijając końce do środka aby powstały rogaliki

Krylowa Kuchnia
Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.181 119

postanowiłam odnaleźć w sobie ociupinkę namiętności i pasji, czyli tego co ze mnie ostatnio uszło. Był to weekend pod znakiem gotowania z Whiteplate.  Oprócz bułeczek, chleba, kotlecików i placków upiekłam to ciasto  będące kwintesencją jesiennej pory roku. Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce mielonego kardamonu(...)pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. W misce mieszamy mąkę, proszek, kardamon, imbir, cynamon, sól. Do rondelka wlewamy miód, syrop, wkładamy masło i wsypujemy cukier. Delikatnie podgrzewamy, by wszystko się rozpuściło ale nie zagotowało. Studzimy do temperatury pokojowej. W kolejnym kroku miksujemy miodową masę na średnich obrotach, aż wyraźnie zwiększy objętość.  Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania