window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę obrać, pokroić w piórka. Do dużego garnka ze sporym dnem wlać większą ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzucić całą cebulę, podsmażać do uzyskania złocistego koloru, uważać, by cebula nie przypaliła się w garnku. Następnie wyciągnąć mięso z lodówki, wyłożyć na przysmażoną cebulę, podsmażać przez około 5 minut co chwile mieszając, aby mięso dobrze przysmażyło się z każdej(...)wieprzowy – Dodatkowe informacje Jeśli po tym czasie gulasz wieprzowy będzie zbyt rzadki możesz zagęścić go za pomocą mąki pszennej. Do łyżki mąki dodaj 5 łyżek wody, wymieszaj dokładnie ,by nie było grudek. Następnie dodaj do przygotowanego gulaszu i dokładnie wymieszaj i zagotuj gulasz wieprzowy. Może większość zna tą poradę, ale wiem, że są osoby, które o tym nie wiedzą
To Musisz Wiedziećpianę, następnie dodajemy powoli cukier. Potem dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w takiej samej temperaturze jak poprzedni placek oraz w podobnym czasie. Następnie całkowicie go studzimy. Galaretka i masa: W czasie gdy ciasta się pieką możemy przygotować galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)masy. W jasnym biszkopcie musimy wykroić dziurki szklanką (lub kieliszkiem). Kładziemy jasne ciasto z dziurkami na krem, a w dziurki wlewamy wcześniej przygotowaną czerwoną galaretkę. Odstawiamy ciasto do lodówki, by galaretka jeszcze trochę zastygła, a następnie smarujemy ciasto drugą warstwą kremu i przykrywamy ciemnym ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem ciasto musimy schłodzić przez co najmniej godzinę
psgotujemyPieczone w piekarniku lub przygotowywane w gofrownicy. Gofry <3 smak wakacji na wyciągnięcie ręki :) Moje upiekłam w piekarniku, w specjalnej silikonowej formie do gofrów. Nie
Kucharzycasię, iż soja łagodzi objawy menopauzy takie jak np.: - uderzenia gorąca - nerwowość, drażliwość - kłopoty ze snem - nadmierna potliwość - spadek libido - migreny itd. Wystarczy jedynie 20 gramów sojowych protein dziennie, by przekonać się o dobroczynnym wpływie tej rośliny na stan zdrowia i samopoczucie w okresie menopauzalnym. Poza tym, regularne spożywanie soi zmniejsza ryzyko wystąpienia u kobiet(...)domowym zaciszu jest nie tylko proste, ale i bardziej ekonomiczne. Zmiksowana masa sojowa, dobrze odciśnięta przez gazę, wykorzystana może zostać do przygotowania różnych past, pasztetów, ciasteczek, placków itd. Tofu jest niezwykle popularne w kuchniach orientalnych i często wykorzystywane jako zamiennik mięsa przez wegetarian i wegan, to produkt powstający w procesie koagulacji sojowego mleka
Smiling Shrimpproponują ładować do potraw kwasek cytrynowy. Nie wymagajmy jednak za wiele. W latach 70, w Polsce, cytryna? Yhy. W wielu przepisach ląduje też ciągle śmietana, którą z powodzeniem można by zastąpić obecnie jogurtem naturalnym. Nie czepiam się jednak takich rzeczy, jestem normalna. Jak mi coś nie pasuje, zamieniam. Bardziej chodzi mi o pomysły na potrawy, którymi ta książka jest nafaszerowana(...)razu wiedziałam, że je zrobię. Parę dni temu nie miałam pomysłu na obiad, który chętnie zjadłaby też Tola. Tola, jak większość dzieci, przepada za różnymi rodzajami placków. Zrobiłam więc tytułowe racuchy. Smak? W sumie jak już wiecie z czego są zrobione, to smak wszystko Wam mówi. My spróbował pierwszego, nie mając pojęcia, że są z manny i powiedział, że zalatują
KardamonovyWorcestershire – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry – 1 łyżeczka czosnku (przyprawy w proszku) – 1 łyżeczka soli – 2-3 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej – 1 dojrzałe awokado – kilka rzodkiewek – listki świeżej kolendry Sos: – do tortilli możesz podać domowe guacamole lub pikantny sos pomidorowy Przygotowanie : Grzyby umyj i osusz(...)uważając aby się nie spaliły a nabrały chrupkości), lub postawić na szybszy sposób czyli smażenie. Jeśli smażysz grzyby zrób to na dwa razy albo wybierz bardzo dużą patelnię, a by grzyby nie były zduszone. W czasie przygotowania boczniaków zrób domowy sos taki na jaki masz ochotę, przez chwile podgrzej tortille w piekarniku lub na suchej patelni. Nakładaj boczniaki, awokado, rzodkiewki
nietylkopasta.plczekolada i kakao to mnóstwo energii i endorfin-to świetna propozycja na rozpoczęcie dnia. Dziś na śniadanie proponuję kruche czekoladowe rogaliki z kremem czekoladowym, z gorącą kawą "niebo w gębie". Za sprawą Śniadaniowej Maślany Smak nabierają pysznego maślanego posmaku. Zróbcie z podwójnej porcji bo znikają błyskawicznie:) Składniki na 16 szt: 1 szklanka mąki pszennej(...)włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa okrągłe placki. Placki podzielić każdy (niczym pizzę) na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po pół łyżeczki kremu czekoladowego i zwinąć w ruloniki, zawijając końce do środka aby powstały rogaliki
Krylowa Kuchniapostanowiłam odnaleźć w sobie ociupinkę namiętności i pasji, czyli tego co ze mnie ostatnio uszło. Był to weekend pod znakiem gotowania z Whiteplate. Oprócz bułeczek, chleba, kotlecików i placków upiekłam to ciasto będące kwintesencją jesiennej pory roku. Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce mielonego kardamonu(...)pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. W misce mieszamy mąkę, proszek, kardamon, imbir, cynamon, sól. Do rondelka wlewamy miód, syrop, wkładamy masło i wsypujemy cukier. Delikatnie podgrzewamy, by wszystko się rozpuściło ale nie zagotowało. Studzimy do temperatury pokojowej. W kolejnym kroku miksujemy miodową masę na średnich obrotach, aż wyraźnie zwiększy objętość. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując
Dzieje kuchennej WiewióryKarkówkę upiekłam w całości w piekarniku i zostało mi sporo tego smakołyku. Chwilę myślałam co by z niej przygotować oryginalnego, a jednocześnie łatwego, nieskomplikowanego i smacznego. W ten sposób powstała moja baba ziemniaczana, karkówką i pieczarkami nadziana. Żółte zabarwienie dzięki kurkumie uzyskałam, a przyprawami, ziołami fajny smak nadałam. Baba po upieczeniu z jogurtem greckim (lub śmietaną) idealnie się komponowała(...)łyżeczki kurkumy, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 400 g pieczonej karkówki, ponadto: bułka tarta do podsypania, tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych lub miksujemy za pomocą miksera. (Odlewamy nadmiar soków, jeśli jest za dużo, ilość jej zależy od ziemniaków). Cebulkę siekamy bardzo drobno, a mąkę mieszamy z kurkumą, koperkiem, solą, papryką
Moniki SmakołykiJest to bardzo zaskakujące i słodkie ciasto. Prawdziwym łasuchom na pewno bardzo przypadnie do gustu. Jak dla nas jeden kawałek w zupełności wystarcza. Kto by przypuszczał, że taką ilość słonecznika można wykorzystać w cieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka(...)resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st. Kiedy biszkopt wystygnie dzielimy go na dwa placki. Płyta słonecznikowa: w rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Wszystko zagotowujemy. Wsypujemy słonecznik i gotujemy przez około 5 - 15 min, aż w słonecznik wsiąknie tłuszcz. Rozkładamy
Pan i Pani Smith w kuchniPoza babą cytrynową nie piekłam nic innego na Wielkanoc. Dziś przygotowałam swój pierwszy mazurek;) Po całym ucieraniu ciasta, przygotowaniu masy kajmakowej, wyszedł mi co prawda dość cienki placek, ale w smaku wyborny! Przepis wzięłam od Kaś , i na jednym razie pieczenia go na pewno się nie skończy;) Składniki na spód 60 g orzechów włoskich 60 g cukru(...)orzechy z cukrem i utrzeć. Dodać mąkę z skórką cytryny i dokładnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wygładzić powierzchnię, przy bokach nanieść więcej ciasta, by wychodziły na ok 0,5 cm wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 25 min. Przygotować maskę kajmakową - na rozgrzaną patelnie wsypać cukier i dać 2 łyżki
pink envelopeciocia postawi te smakołyki na stole ... to były wspaniałe wakacje i niezapomniany smak pierogów. Dzisiaj będzie równie smacznie, jednak troszeczkę inaczej. Mianowicie, pirogi ruskie zostały ugotowane, a następnie upieczone by mieć pięknie zarumienioną skórkę, którą uwielbiam. Sposób ten jest idealnym pomysłem na odgrzanie pozostałych pierogów z obiadu na pyszną kolację. Ruskie pierogi - podpiekane SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki(...)cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeden z moich eksperymentów, nad którymi pracuję w celu, który na razie pozostanie tajemnicą. Nie widzę jednak powodu, by się nim nie podzielić, ponieważ zyskał sporą przychylność męskiego grona. ;) (przepis na dwa spore ciastka) Ciasto inspirowane "Cornish Pasty": 250g mąki pszennej 125g twardego tłuszczu zwierzęcego 1/3 szklanki zimnej wody 15 ziaren jałowca pół łyżeczki soli białko do smarowania(...)twardy ser żółty sól, pieprz, ostra papryka w proszku Do mięsa wrzucamy zmiażdżony czosnek i doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy na cienkie placki i formujemy z nich miseczki. (część ciasta pozostawiamy na zamknięcie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i wysypujemy nią dno każdej foremki. Przykrywamy ją dość grubym plastrem żółtego sera
Kuchenna Kontrrewolucyafaceci na wieczorną randkę przyjdą, aby kupić jedną dla swej ukochanej.Nie przepadam za Walentynkami. Nigdy ich nie lubiłam, to całe skomercjalizowane przedstawienie mnie odstrasza. Jednak każda okazja jest dobra, by pobyć ze swoją połówką serca.Nie przygotowałam specjalnych receptur, ale skomponowałam zestawienie potrwa, które według mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu). Sałatka ze szpinaku z gruszką(...)francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPyszne, łatwiutkie w wykonaniu, idealne jak przekąska do pracy, szkoły - takie są właśnie moje cebularze. Jeśli dodać, że przygotowane na bazie skiełkowanej gryki, bez drożdży, glutenu
Jeść, by żyć w zdrowiu