placek niebo - 1500 przepisów (strona:62/100)

Czekoladowa bomba (z bananem, żurawiną i płatkami owsianymi) 142

pyszność powstała przypadkowo, a teraz powtarzana jest regularnie.  Kiedyś chciałam upiec ciasteczka i z pośpiechu zamiast masła - użyłam margaryny. W tym przypadku - zamiast ciastek miałabym roztopiony placek... W porę zauważyłam swój błąd i ratując sytuację dodałam kilka składników, a później wraz z rodziną zajadaliśmy się czekoladowym deserem. Do dziś nie mam pojęcia jak "to" nazwać: ciasto, deser(...)kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". (Tortownica o średnicy 16 cm) 200g maki pszennej 100g cukru 250g margaryny 20g kakao 1 jajko  1-2 łyżki likieru orzechowego/toffi (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku

Di gotuje
38 Najlepszych przekąsek na Sylwestra 185

By ułatwić Wam szukanie pomysłów na przekąski, specjalnie dla Was publikuję zestawienie wszystkich propozycji, na słodko i na słono, które pojawiły się na moim blogu. Mam nadzieję, że parę z nich zagości u Was na sylwestrowej imprezie, a wszyscy będą się nimi zajadać :). A skoro to ostatni dzień 2015 roku: Dużo szczęścia, pomyślności, zdrowia i miłości,  uśmiechu każdego dnia(...)Mini wrapy Ślimaczki z ciasta francuskiego Sałatka z buraków i fasoli Pasta z wędzonego tofu Kosteczki z sezamu i wiórków Orzechowe muffinki z otrębami Sałatka a'la Cezar Placki cukiniowe Hummus z pieczoną dynią Chipsy z jarmużu Masło czosnkowe z ziołami Krem awokado-banan Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą Sałatka z komosą i kalarepą "Nutella" z awokado Bezy

Be Fit Be Strong
Babka ziemniaczana z wkładką 195

ziemniaczanej. Sam wygląd tego dania nie jest zbyt zachęcający ale smak - niebo w gębie. Dobra na zimno, na ciepło, a najlepsza chyba odsmażana dnia następnego. Mąż popija ją mlekiem, ja wolę z keksem śmietany. Pracochłonna, bo jednak komu by  się chciało trzeć 3 kg ziemniaków, ale warta tej pracy(...)dodajemy posiekane 2 cebule i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, solimy i pieprzymy. Dużą blaszkę 36x25 smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Obrane ziemniaki zcieramy na tarce jak do placków. Przygotowujemy miskę i sito. Wygniatamy ziemniaki na sicie, aby dokładnie ociekły z wody. Wodę delikatnie wylewam z miski, gdyż na dnie osiadła skrobia ziemniaczana, którą dodaję do ziemniaków. Cebulę zcieramy

na moim stole...
Tort płatkowy 153

margarynę utrzeć na puch a następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Otrzymaną masą posmarować nasze wcześniej przygotowane placki, odkładając jedną sztukę do dekoracji. Masa budyniowa powinna być rozsmarowana między plackami na grubość około 0,7-1 cm. Resztą masy posmarować górną powierzchnię (fot.3) i boki tortu. Odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki), aby masa zastygła. Teraz przygotowujemy(...)Całość dalej podgrzewać aż wszystko ładnie się rozpuści, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Tak przygotowaną masę odstawić na 5 minut do przestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno by nam zgęstniała. Płatek ciasta, który nam został ułożyć na desce do krojenia i równomiernie pokryć przygotowaną masą karmelową. Ostawić na 20 minut do lekkiego zastygnięcia a następnie pokroić

Świat Ciasta
Strucla makowa 173

cieple do wyrośnięcia Żółtka ucieramy doskonale z pozostałym cukrem, rozpuszczamy masło Dodajemy do mąki utarte żółtka, rozpuszczone masło oraz wyrośnięte drożdże- wyrabiamy drewniana łyżką na jednolita masę, tak by wszystko doskonale połączyć Jeśli masa zbyt sucha należy dodać ostrożnie letnie mleko i ciągle wyrabiać ciasto Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość Przygotowanie masy makowej: Mak moczymy(...)miodem (ewentualnie z cukrem),masłem i bakaliami- często mieszamy, studzimy Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części i rozwałkować każdą  na cienki prostokąt (podsypując je mąką) Posmarować cienki placek roztrzepanym jajkiem i dopiero na to rozsmarować 1/2 masy makowej, zwijać ostrożnie w rulon, podwijając końce pod spód Można wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem po przełożeniu do foremek, pozostawić jeszcze

Proste Potrawy
Ślimaki z różą 119

Czasami ochota na domowe ciasto drożdżowe jest tak wielka, że nic nie jest w stanie jej zaspokoić...poza domowymi drożdżówkami :)Ślimaki z różąSkładniki:500 g mąki40

Lawendowe Niebo
Rosyjskie bliny gryczane. Przepis na pyszne placuszki 68

pyszne. Te małe placuszki wywodzące się z kuchni rosyjskiej mają w sobie kaszę gryczaną. Podane ze śmietaną, a w wersji na bogato z wędzonym łososiem albo kawiorem, to najprawdziwsze niebo w gębie. Są najlepsze prosto z patelni. Przepis na bliny gryczane Składniki: 100 gramów kaszy gryczanej palonej, 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej(...)dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni rozgrzej troszkę oleju – około 2 łyżek, bliny bardzo “ciągną” tłuszcz, dlatego lepiej je częściowo uprażyć. Ciasto nakładaj chochelką, formując małe placki, smaż przez 1-2 minuty z każdej strony aż ładnie się zarumienią. Rada: klasyczne dodatki do blinów to kwaśna śmietana, wędzone ryby i kawior. Artykuł Rosyjskie bliny gryczane. Przepis

Kulinarna Polska
Boczniaki a’la strogonow (wegańskie, keto, low carb) 270

papryką słodką i wędzoną oraz majerankiem . Całość dobrze mieszamy i podsmażamy przez 15 min pod przykryciem. Następnie dodajemy śmietanki zahartowanej z odrobiną gorącego sosu i gotujemy jeszcze przez chwilę by zredukować sos (około 5 minut). Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem . Podajemy z ryżem, makaronem lub kaszą. U mnie akurat z tagliatelle z cukinii Wartości odżywcze w całości(...)porcje. Jeszcze więcej przepisów keto Frittata ze szpinakiem Keto naleśniki na mascarpone Gnocci kalafiorowe Zupa dyniowa (wegańska) Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Guacamole (wegańskie) Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Pieczone placki z cukinii (keto) Boczniaki w mięsnej marynacie Zobacz więcej keto przepisów Jeszcze więcej keto słodkości Keto bounty (wegańskie) Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Orzechowy deser śmietankowy

WegePrzepis
Jesienna strona makarona 163

wsypujemy mąkę i dodajemy kolejno po 1 jajku mieszając, następnie dolewamy oliwę, wodę i solimy. Łączymy ze sobą składniki, po czym wyrabiamy ciasto na stolnicy. Wałkujemy na cienkie placki i zostawiamy do wyschnięcia. Dzięki temu makaron będzie bardziej elastyczny i miękki. Kroimy w dowolny kształt i rozkładamy, aby się nie posklejał. SOS: Oczyszczoną z pestek dynię kroimy(...)wolnym ogniu, pod przykryciem przez 10 min - aby przeszła smakiem masła. Po tym czasie dodajemy pokruszony ser pleśniowy i mieszamy, aby się rozpuścił. Całość zalewamy śmietanką i mieszamy, by śmietana się połączyła z zawartością garnka. Pamiętajmy, aby sos robić na małym ogniu - aby nic się nie przypaliło. Wyłączamy palnik i odstawiamy na ok kwadrans pod przykryciem, aby smaki

Kuchnia od dwojga
Klasyczne kruche ciasteczka 142

Któż nie lubi maślanych, kruchych ciasteczek? Pyszne i uniwersalne. Można ozdobić je lukrem królewskim, masą cukrową, czekoladą. Lub zjeść same. Pysznie smakują posmarowane dżemem lub lemon

Cakes By Kejt
Placek z budyniem i pimarańczami 171

Przepis na ciasto znalazłam na forum ogrodniczym. Postanowiłam wypróbować (wprowadzając drobne zmiany) i oto efekt. Ciasto 30 dag mąki  10 dag cukru 15 dag masła

Praktyczna pl
Ciasto Snikers 515

tego mój ukochany kajmak, orzeszki ziemne, czekolada i niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba. Ja raczyłam się tym ciastem podczas świąt, ale nic nie stoi na przeszkodzie by przywitać nim Nowy Rok! Na pewno stanie na wysokości zadania! Baaardzo polecam!SNIKERS Blacha:25x35 cm |Temperatura pieczenia:200oC |Czas pieczenia:15-20 min | Ciasto 3 szklanki mąki1 szklanka cukru200(...)posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki (min. 1h, można na całą noc). Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec dwa placki (200 st C, przez ok. 15-20 min ). 2. Krem. Krem karpatkowy przygotować wg opisu na opakowaniu lub przygotować własny krem budyniowy.3. Złożenie ciasta. Układać wg następującej kolejności

coolinarnastrefa.blogspot.com
Nieoczywiste produkty które można mrozić 101

zbierając doświadczenie na podstawie swoich własnych prób i błędów. Zamrażarka jest moją najlepszą przyjaciółką. Na początku mojego dorosłego życia liczyła dwie półeczki, z czasem rozrosła się do sześciu szuflad by od jakiegoś czasu stanął w mojej spiżarni osobny mebel zwany zamrażarką z dużym litrażem. Zamrażanie to moja metoda na oszczędzanie swoich pieniędzy i czasu, na zdrowy tryb życia, na bycie(...)dań mięsnych, risotto czy bigosu Mleko – kiedy kupię więcej i widzę, że nie damy rady zużyć przed końcem daty – ustawiam butelkę mleka pionowo w zamrażarce (tak by u góry butelki cały czas było odrobinę wolnej przestrzeni). Również resztki mleka z nieskończonej butelki – zamrażamy w pojemniczkach na kotki lodu lub w większych ilościach w silikonowych pojemniczkach do muffinek Drożdże

Dorota Smakuje
Burgery z Mięsem z Indyka i Cukinią 72

radość z ich jedzenia jest nie do opisania. Domowe burgery to idealny pomysł na obiad, kolację, a także poczęstunek podczas spotkania ze znajomymi. Wcale nie musimy wychodzić z domu, by zjeść smacznego burgera, ponieważ możemy go przygotować sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na mięso (4 porcje): mielone mięso z fileta z indyka – 400g cukinia starta na grubych oczkach 400g(...)czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać. Uformować 4 okrągłe spłaszczone placki. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przepis na bułeczki znajdziecie tutaj: Domowe Bułeczki z Czarnuszką Kolejność warstw burgera: dolna cześć bułki, musztarda rosyjska

Przepiski.pl
Uszka z grzybami 1069

niedużych pieczarek sól, pieprz olej/masło do smażenia Wykonanie: Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać wodę i wlać świeżą, tak by przykryła grzyby. Grzyby gotować około 30 minut. Odcedzić i pozostawić na sicie do ostygnięcia. Ostygnięte grzyby leśne pokroić w bardzo drobną kosteczkę. W podobną kosteczkę pokroić cebulę i pieczarki(...)razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Ciasto przykryć miską i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto cienko wałkować , podsypując mąką. Z ciasta wykrawać nieduże placki, najlepiej małą literatką. Na każdy placek kłaść pół łyżeczki farszu z grzybów. Sklejać jak pierogi, po czym skleić razem oba rogi. Uszka gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną

kolorowotorcikowo
Papryki faszerowane warzywami i amarantusem 121

łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki czerwonej czubrycy sól Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ok. 2 łyżek oleju na papier. Papryki umyć. Odkroić im górę (kapelusz) i trochę dołu, by mogły pionowo stać i się nie przewracały. Kapelusze zostawić do przykrycia, doły pokroić na drobno i wykorzystać w farszu. Ze środka papryk usunąć, np. łyżeczką, gniazda nasienne. Obtoczyć papryki(...)stopni C. Zjadać gorące np. z salsą pomidorową. W daniu wykorzystałam zioła z własnego ogródka:) Mix pietruszek naciowych Fenkuł (koper włoski) ------------- Podobne: Papryka z warzywami i pęczakiem Placki ziemniaczano-jaglane Jabłka z amarantusem i bakaliami

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada serowa z oliwkami, pieczarkami i kukurydzą 125

Kochani nie wiem jak wy ale ja kocham sery: żółte, pleśniowe, topione, blue wszystkieeee... dla mnie słodycze mogą nie istnieć ale jeśli ktoś by mi zabrał ser ojjjjj ucierpiałby w tej walce ;) Składniki: 300 gram sera żółtego zapakowanego fabrycznie 160 gram sera topionego (2 sztuki) u mnie kremowe 1 opakowanie serka kanapkowego u mnie czosnkowy kilka oliwek kilka pieczarek(...)czosnek i kukurydze...Oczywiście możemy użyć dodatkowo przypraw do smaku, choć uważałabym na sól...sery same w sobie sa dość słone..Ser żółty jeszcze ciepły rozwałkowujemy na dość cienki placek...smarujemy go naszym farszem i zwijamy w rulon. Naszą roladę zawijamy w folię i odkładamy do lodówki aż wszystko ładnie sie połączy i zgęstnieje

NaKońcuJęzyka
Naleśniki z białym serem i rodzynkami 137

Tradycyjne naleśniki z białym serem i rodzynkami, nigdy nie są złe. Uwielbiam je jeść na ciepło ze szklanką zimnego mleka, czy na zimno jako przekąskę. Zawsze robimy ich więcej , by następnego dnia odsmazyć na masełku...polecam. Ciasto na naleśniki- składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju. Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną, dodać puder i rodzynki. Nakladać na placki i zawijać. Podsmażyć na patelni na maśle. Posypać cukrem pudrem, udekorować truskawkami i listkami mięty...Smacznego

Gosia gotuje