powyższego, zanim przejdę dalej, chciałbym oświadczyć kilka rzeczy: Robię frytki ze wszystkiego czego się tylko da. Tak jak bigos robię ze wszystkiego czego się da. Tak samo jak kotlety, placki, czy w zasadzie wszystko co tu robię. Wynika to z kryzysowego charakteru mojej kuchni. Jestem przeciwnikiem spółkowania ze zwierzętami, oczywiście jeśli mówimy to o pojęciu biologicznym(...)frytki. Myśleliście, że na amerykańskich smażonych kiszonych ogórkach poprzestanę ?:) Natomiast frytki mimo wszystko są kontrowersyjne, ze względu na swój kwaskowaty smak. Natomiast, jestem pewien, że dla Anglika w ogóle by nie były :) Polecam je naprawdę dobrze przypiec, wtedy to połączenie spieczonej skórki i kwaskowatego środka to niezłe doznanie. Składniki: - kiszone buraki - olej Wykonanie: Buraki kroimy w kształty jak na obrazku
Kryzysowa Książka KucharskaDanie regionalne. Bieszczady. Kuchnia łemkowska. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 200 g mąki 1 i 1/2 szklanki mleka sól
R'n'G KitchenPomysł znaleziony gdzieś w sieci, cudnie wiszące kulki ciasta na cienkich ogonkach. Spisałam szybko na karteluszce składniki ciasta i nie wiem skąd, więc jak znajdzie się
Moje Małe CzarowaniePoszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i
Smakowy Rajgarstka łuskanych orzechów, pół na pół laskowych i włoskich szczypta soli W wysokim i szerokim garnku umieszczamy miód, cukier i smalec. Cały czas dobrze mieszając doprowadzamy do wrzenia, pilnując, by cukier dobrze się rozpuścił. Pozostawiamy do ostudzenia (masa zgęstnieje). Do letniego mleka wsypujemy sodę i mieszamy do jej rozpuszczenia, obydwa rodzaje mąki przesiewamy. Gdy masa miodowo-cukrowo-tłuszczowa przestygnie, dodajemy(...)naczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie
Kuchenna KontrrewolucyaPrzepis na miodownik znalazłam na luźnej kartce w zeszycie Pani Teściowej. Okazało się, że przepis lata temu od kogoś dostała, a jakoś nigdy nie udało się
Smakowy RajPizza jest daniem lubianym przez większość osób. Od domowej pizzy z pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym, pomidorami i serem mozzarella nie mogę się oderwać. Prosta klasyka, a jako dobra. Niebo w buzi. Zapraszam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki -500 ml torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody(...)Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Blaszkę do pizzy smarujemy lekko oliwą. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając na blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser mozzarella
Smak mojego domusię do tego zimowego miesiąca. Dlatego dziś na osłodzenie Wam tego dnia, przedstawiam kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji - "Królewiec". I myślę, że reszta słów jest zbędna, bo - co by tutaj dużo mówić - to pyszne ciasto jednym słowem. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu - smacznego! Składniki [BISZKOPT]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka(...)Dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier mieszamy z jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w foremkach tej samej wielkości co biszkopt (pieczemy 20-30 min w 180 stopniach). Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe. Składniki [MASA]: 0,5 l mleka 0,5 szkl. cukru
psgotujemykilka kropel Sól Lód kruszony Jeśli mamy już składniki, Pico de Gallo czas zacząć od steku Fajita Stek Fajita Po pierwsze wymieszaj wszystkie składniki marynaty, włóż mięso, tak by marynata je pokryła, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na całą noc. Po drugie kiedy już jest drugi dzień 😉 rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek(...)międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię. Po trzecie powieszchnię robocza podsyp mąką, wyłóż ciasto i przez chwilę je wyrabiaj. Po czwarte podziel ciasto na 6 części. Każdą rozwałkuj na bardzo cienkie placki, około 20 cm szerokości. Na koniec smaż je na rozgrzanej patelni z każdej strony, aż będą lekko zarumienione, trwa to jakieś 3-5 minut na stronę. Michelada Po pierwsze
RafalCookOdrywane bułeczki cynamonowe...Rumiane zawijaski z ciasta drożdżowego.Wypełnione słodką pastą cynamonową.Niebo w gębie! Składniki: Ciasto:180 ml mleka (u mnie 0,5%);50 g margaryny;500 g mąki pszennej;Opakowanie suchych drożdży (7 g);70 g białego cukru;1/2 łyżeczki soli;50 ml wody;1 jajo.Pasta cynamonowa(...)wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier i cynamon i wymieszać na gładką pastę.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolinicy na prostokątny placek i posmarować równomiernie pastą cynamonową, tak aby krótsze boki były dokładnie pokryte masą, a przy dłuższych krawędziach pozostało około 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ułatwi to sklejenie rolady.Następnie zwinąć
Gospodyni Miejskasię pierwsze jabłka. Jabłka , lekko kwaskowate i bardzo soczyste są najlepsze do szarlotki! Szarlotka rozwiązuje języki! Zaczęliśmy wspominać z bratem czasy z dzieciństwa jak to wspinaliśmy się na drzewa by zerwać te najpiękniejsze, największe jabłka. Oboje uwielbiamy jabłka i wszystkie wyroby z nimi związane. Szarlotka to numer jeden! Pierwsze papierówki przypominają mi wspaniałe wakacje na wsi. Chyba dlatego lubię mój(...)ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut. Przekrój jabłka na pół, wydrąż gniazdka i obierz ze skórki. Wyjmij kruche ciasto z lodówki, podziel na pół i rozwałkuj na dwa placki. Pierwszym plackiem wyklej dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż połówki jabłek gniazdkami do dołu, posyp cynamonem i przykryj szczelnie drugim plackiem. Nakłuj widelcem, posyp wierzch
codojedzeniaTaka długa nazwa, a tak szybko to się przygotowuje ;) Sądzę, że na mleku krowim też naleśniczki by wyszły, ale polecam zrobić je na mleku kokosowym najlepiej własnej roboty (przepis znajdziecie na blogu w zakładce mleko kokosowe). Smak kokosa jest fajnie w nich wyczuwalny, miłośnicy kokosa będą zadowoleni. Do tego smażone banany i gorzka czekolada, aby przełamać słodycz i obiad(...)żółtka, cukier trzcinowy i mleko kokosowe. Zmiksować na niskich obrotach na gładkie ciasto. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodać je do poprzedniej masy i delikatnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu do czasu, gdy podrosną i się zarumienią. Banany przekroić na pół i później wzdłuż. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu aż się
Wołowina od rekinaCzekoladki z pysznym wnętrzem kokosowym, w smaku zbliżone do znanych wszystkim cukierków Bounty. Śmiem twierdzić, że są one o niebo zdrowsze i ich smak mi bardziej odpowiada ze względu na zawarty w nich olej kokosowy i miód . Przygotowując czekoladki myślałam, że miód będzie bardziej wyczuwalny i nie otrzymam tego przyjemnie kokosowego(...)użycie większej ilości oleju (gdy masa jest zbyt sypka) lub miodu (gdy chcemy bardziej słodkie). Powstałą masę wyłożyć do płaskiej formy (u mnie silikonowa) i na dnie uformować placek o wysokości 2 cm. Okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 5 cm wycinać czekoladki, pozostawiając je w foremce. Masę można formować ręką po wcześniejszym lekkim schłodzeniu. Wycięte czekoladki wstawić
Kuchcik gotujedodatkowa zaleta patelni. Zajmuje ona zdecydowanie mniej miejsca w szafce lub zmywarce. Rączki wykonane są z materiału odpornego na temperatury nawet do 250 stopni ale dzięki systemowi clik-by-clik można je wypiąć na czas pieczenia i zimnym uchwytem wyjąć gorącą patelnię z piekarnika. Wysoka krawędź patelni zapobiega rozchlapywaniu podczas mieszania. Patelnie tytanowe Firmy WOLL mają tę zaletę(...)Woll Diamont Lite mam okazję testować od ponad 2 tygodni. Prawie codziennie jej używałam do przygotowywania różnych potraw. Inne patelnie poszły na razie w odstawkę ;) Robiłam już na niej placki ziemniaczane, naleśniki, omlety, placuszki i ciasteczka z patelni (o których napiszę w następnym wpisie). Używałam jej do zapiekania kurczaka w piekarniku (przepis niebawem), odgrzewania potraw i powiem
Smakołyki Asijeszcze sporo czasu, chciałabym już dziś zadedykować mojemu ulubieńcowi brazylijski specjał zaproponowany blogerkom przez Agatę . Monty przepada za brazylijską muzyką, przy niej mruczy najgłośniej, więc myślę, że bułeczkę też by chętnie wmrutnął. Oczywiście umaczaną w czarnej herbacie, bo mój kot to koneser. Brazyliskie bułeczki kokosowe 1/2 filiżanki mleka 1 jajo (+ 1 do posmarowania wierzchu) 2 filiżanki mąki pszennej(...)podgrzewać je do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści, a wiórki wchłoną całe mleko. Schłodzić. Gdy ciasto na bułeczki podwoi już swoją obiętość, rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok. 5 mm i dokładnie wysmarować farszem. Następnie zawinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok. 12 części. Ułożyć je obok siebie w odstępach, na wysmarowanej masłem blasze
Przepysznik - BLW i nie tylkocoś słodkiego i szperałam po różnych gazetkach, zeszytach szukając czegos słodkiego co mogłabym zrobić, nawet siostry się pytałam i doradzała mi i w pewnym momencie przypomniałam sobie o tym placku i postanowiłam go zrobić. Jest pyszne delikatne i dobre na słoneczne, upalne dni. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru po 1/2 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)połączenia się, odstawić na chwilę, gdy troszkę stężeje wylewać masę na zimny biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia się masy, drugą połowę galaretki również wstawić do lodówki by stężała. Gdy galaretka stężeje pokroić ją w kostkę i wyłożyć na stężałą masę. Smacznego
Motylkowa Kuchnia