wody. Też powinny się przyrumienić. Jeśli macie ochotę możecie podsmażyć je na maśle zamiast na oleju. Gotowe pieczarki zdejmujemy z patelni do rondla. Na patelni delikatnie rumienimy cebulę, tak by jej nie przypalić, a gdy już będzie szklista i zacznie zmieniać kolor — wciskamy ząbek czosnku żeby pozbyć się jego mocnego smaku — na dosłownie minutę. Wszystko przekładamy do rondla i dusimy(...)rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych głodomorów
Karo in the Kitchengrubości około 1 cm. Pierwszy placek dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem, znów smarujemy i tak cały czas, aż 4 płaty ciasta położymy. I oczywiście wierzch czwartego placka też smarujemy masłem. Teraz dzielimy przy pomocy ostrego noża na 16 kawałków tak jak tort. Tortownicę o średnicę 26-30 cm wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt ciasta(...)też w zasadzie dobrze wyszło. To znaczy lepiej jest - tak myślę - robić w 30 cm tortownicy. W tej naszej mniejszej tak bardzo ciasno ten chlebek miał. W większej wizualnie by lepiej wyglądał. A Madzia mówiła żeby podzielić ciasto i zrobić w część w tej naszej 26 cm, a część w jeszcze mniejszej. Trzeba było słuchać się żony... Ale spoko, wyszło
Marder&Marder Manufacturebarszczyk i pyszny obiad gwarantowany. INNE PYSZNE PRZEPISY: KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM SAJGONKI Z WARZYWAMI I GOTOWYM SOSEM PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI DYNIA Z WARZYWAMI I KOZIM SEREM GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Z PAK CHOI STEKI Z KALAFIORA Z TZATZIKI(...)ilości ciasta wychodzi około 10 sztuk. 1. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, cebule przekrój na pół i pokrój w pióra. 2. Pietruszkę karbowaną poszatkuj drobno – tak by otrzymać 2 – 3 łyżki pietruszki siekanej. 3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj pieczarki pokrojone w plasterki, od razu posól do smaku aby pieczarki puściły wodę. 4. Chwilę przesmaż
globuskulinarnyDynia to taki wdzięczny produkt. Doskonale odnajduje się zarówno w słodkich deserach jak i wytrawnych potrawach. Lista przepisów z wykorzystaniem dyni jest nieskończenie długa, z czego
Smakowity Blog Kulinarny~kokosowe* serniczki z patelni nadziane jagodami~ *z mąki kokosowej Ostatnia partia jagód :( Sporo zamroziłam, będzie na zimę! :) Może jeszcze się skuszę i kupię słoiczek...? Mam też
breakfast of dreamsPlacuszki walijskie z żurawiną podane z lemon curd i cukrem pudrem Słyszeliście kiedyś o takich placuszkach? Ja na nie natknęłam się stosunkowo dawno, trafiły na
More food, love and dreamszauroczyła nas baba drożdżowa z dodatkiem dyni- baba na bani, tym razem poszłam krok dalej i stworzyłam na tym przepisie ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek i kruszonki, no ba cóż by to było za ciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie nie ma to akurat znaczenia ale ciasto(...)łyżka mleka owsianego lub ryżowegoDodatkowo:- płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)- śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem.*Przecier dyniowy:Możemy go przygotować na dwa sposoby:1. Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę wody i dusimy w garnku do miękkości, trwa
Smaczne ZdroweKukurydziane sowy to pyszne placki na śniadanie. Myślę, że przypadną do gustu dla najmłodszych! Placuszki usmażyłam na patelni na formie w kształcie sowy. Foremkę zakupiłam w biedronce. Ale myślę, ze możecie użyć każdy kształt. Kwestia wyobraźni i kreatywności :). Mniaam! # dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes Składniki: Na główne ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki szczypta soli Dodatkowo: 3 łyżki zgniecionych(...)Zalewamy ciastem. W moim przypadku na oczy wlałam jasne ciasto, a pozostałe miejsca w foremce ciemnym ciastem. Smażę z dwóch stron przez ok. 1-2 minuty. Należy uważać, by nie spalić, przewracamy na drugą stronę jak górna warstwa się zetnie. Placuszka układamy na talerz. Oczy oraz nos możemy udekorować dżemem. Na śniadanie idealne. A na pewno zasmakuje najmłodszym
Gotuj z MąkąDziś podzielę się z Wami moim najnowszym wynalazkiem kulinarnym - plackami z kaszy manny. Nie wiem dlaczego ale zawsze uwielbiałam taką tradycyjną kaszkę mannę na mleku. Choć kojarzy się ona z jedzeniem dla dzieci to w moim menu śniadaniowym gości bardzo często. Ostatnio postanowiłam wypróbować placuszki. Pewnie niektórzy stwierdzą, że Ameryki to ja nie odkryłam, ale od kiedy spróbowałam zakochałam(...)zdrowie i sylwetkę. Składniki: 2/3 szkl. kaszy manny 1/2 szkl. mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na ok 10 minut by kasza wchłonęła mleko, a następnie smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na złocisty kolor. Ja najczęściej zjadam polane jogurtem naturalnym lub domową konfiturą. Prawda, że proste? ;) Modyfikacje: Do placuszków można dodać
Cynamonowe szczęścieżółtka, raz jeszcze posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć zawinięte w foliowy woreczek na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy przez dwa arkusze folii spożywczej na placek o grubości ok 5mm. Odwijamy jeden arkusz folii, ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na naszą formę do tarty. Delikatnie dociskamy spód oraz brzegi i odcinamy nadmiar ciasta. Całość nakłuwamy(...)delikatnie na wolnych obrotach dodając po odrobinie musu truskawkowego, aż do jego całkowitego połączenia z kremem. Wykładamy na schłodzony spód tarty z kremem czekoladowym, a wierzch dekorujemy połówkami truskawek. By boki tarty nie opadały w trakcie pieczenia, możemy na całej jej powierzchni wyłożyć papier do pieczenia, a na nim obciążenie w postaci np grochu, ryżu lub specjalnych kulek ceramicznych
Kuchnia w czekoladzieziołami lub maczane w sosie, tak samo zasmakują Wam na zimno. Można je też wypełnić w środku ulubionymi dodatkami (np. ser, warzywa, pieczone mięso) i podpiec, stostować lub zgrillować, by cieszyć się pyszną ciepłą przekąską. Te chlebki sprawdzą się idealnie jako dodatek do grillowanych pyszności, w drodze na szlaku lub jako zamiennik klasycznego pieczywa w ciągu dnia. Jeżeli nie chcecie(...)średnim ogniu (jeśli obawiasz się przywierania, możejsz ją odrobinę natłuścić ale zwykle nie jest to konieczne). 6. Przygotowane wcześniej kulki rozwałkuj na grubość ok. 3mm, okrągły kształt. 7. Kładź placki na bardzo gorącej patelni, poczekaj aż zaczną tworzyć się na powierzchni bąble powietrza, następnie przewróc na drugą stronę i piecz przez ok. 2-3min. 8. Podawaj gorące
Kuchnia w Słońcu Skąpanadodatku mleczna to smak, do którego chętnie wracam, gdyż zawsze podobną przygotowywała mi mama albo babcia. To było jedno z tych dań, do których nie trzeba było wysiłku by zadowolić mała Anię. Słodkie, pomarańczowe plamki dyni, które chętnie łowiłam w talerzu oraz zacierki - im więcej tym lepiej! A i co najważniejsze - niechętnie dzieliłam się tą zupą z bratem. Była moja(...)wywoływało uśmiech na twarzy. A poza tym zupa mleczna to świetna propozycja na syte śniadanie, lecz równie dobrze możecie ją zjeść na obiad - wtedy podaję ją dodatkowo z plackami, o których pisałam wyżej. Ps. Przypominam o trwającej do środy – 9 października 2013, g. 22 akcji gotowanie za głosowanie. Składniki na 3 porcje: 30 dag startej obranej i startej
Fabryka pomysłówbędzie i będzie miał na nie ochotę. Proste, szybkie, w miarę tanie danie. Ale to nie koniec. Bo kluski same w sobie były świetne. Zaczęłam zastanawiać się co by do nich pasowało. I miałam akurat w lodówce kiszoną kapustę. Lekką rąsią wrzuciłam sobie na talerz niewielką jej część. Nawet nie robiłam z niej żadnej surówki. Pfff, nie wiem czy może(...)kostkę i obsmażamy je na oleju na złoty kolor. Odcieknięte ziemniaki wrzucamy do miski. Dodajemy do nich mąkę, sól, jajko, mieszamy. Masa musi być trochę bardziej zwarta niż na placki ziemniaczane. Jeżeli więc jest za bardzo lejąca, dodajcie do niej trochę więcej mąki. Pamiętajcie, że ziemniak ziemniakowi jest nierówny, ciężko trzymać się ściśle proporcji. Ja musiałam do masy dodać
Kardamonovy