placek niebo - 1500 przepisów (strona:78/100)

Pancakes z makiem i masłem o smaku mango – bardzo puszyste 129

Pancakes mogłabym jeść codziennie. Byle by się znalazł ktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak przyjemnie wzbogaca jego teksturę, konsystencję i przede wszystkim smak. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (ja użyłam Łaciatej 30%) ubijamy nieomal do konsystencji masła. Powinna być bardzo gęsta i bardzo sztywna, i powinna się od niej(...)suche i nie chce się dobrze zmiksować (może tak być jeśli macie sucho w kuchni albo otworzyliście świeże opakowanie mąki), spokojnie możecie dorzucić łyżkę oleju lub łyżkę jogurtu więcej. Placki smażymy na małym ogniu, na teflonowej patelni, bez dodatkowego tłuszczu. Nakładamy po łyżce stołowej ciasta na jedną porcję. Odwracamy pancakes dopiero wtedy, gdy na górnej warstwie surowego ciasta zaczną

Karo in the Kitchen
Meksykańska pikanteria i domowe tortille - najlepsze! 176

delikatnie wyrób ciasto. Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut. Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej (aby była naprawdę gorąca) małą patelnię, delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron. FARSZ DO TORTILLI:Składniki (4 duże porcje, 8 małych(...)liść układaj na tortilli, nakładaj na środek farsz i zawijaj placuszki - najpierw boki do środka, a na końcu dół, jak pieluszkę (przepraszam za to porównanie;))Owiń folią aluminiową tak, by tortille się nie rozpadły.Smacznego!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Moja poranna rutyna

Gotowanie to kochanie
Domowa polewa idealna 202

porażkę związaną z polewą. Gotowe polewy kupowane w sklepie kiepsko się rozpuszczają i zwykle na końcu wyskakują z nich gęste frędzle, a i tak nigdy nie wystarczają na cały placek. Wizja pięknego ciasta oblanego obficie czekoladą pryska w konfrontacji z rzeczywistością :) Domowej polewy można zrobić wystarczająco dużo, ale po zastygnięciu zamiast piękna i błyszcząca, robi się matowa. Do tego(...)garnuszek zdjąć z gazu, dodać rozpuszczoną żelatynę i kakao, a jeśli chcemy wzbogacić polewę o orzechową nutkę można też dodać krem nugatowy. Wszystko dobrze wymieszać i przestudzić na tyle, by polewa nie była bardzo rzadka, ale też żeby nie stężała. Polewać ciasto cienkim strumieniem (zimne ciasto! – polewanie ciepłego ciasta sprawi, że polewa spłynie zupełnie, albo wsiąknie). Nie rozsmarowywać – ewentualnie przechylać

Trzeci talerz
Fit razowe racuszki z gruszką 170

U mnie na śniadanie znów placuszki. Nic nie poradzę na to, że to chyba moja ulubiona forma zdrowych śniadań. Po pierwsze dlatego, że można zrobić nieskończoną

Cynamonowe szczęście
FARSZYNKI MARCHEWKOWE Z AKSAMITNYM FARSZEM 82

blogu bezmięsne dania, które warto spróbować:   KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ     ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM     SAJGONKI Z WARZYWAMI I GOTOWYM SOSEM     PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI     DYNIA Z WARZYWAMI I KOZIM SEREM     GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Z PAK CHOI     STEKI Z KALAFIORA Z TZATZIKI Z RZODKWI(...)mąką. 6. Mokrymi dłońmi uformuj równe kulki. Powstałe kulki umieść na przygotowanym papierze z mąką. Pamiętaj o moczeniu rąk to bardzo ułatwia pracę. Kulki rozpłaszczaj na papierze tak by utworzyć około 8-10 cm okręgi. 7. Serek aksamitny, naturalny przełóż do miski, dodaj poszatkowaną pietruszkę oraz posiekaną dymkę. Wymieszaj dokładnie. 8. Wykładaj po łyżeczce farszu na każdą farszynkę, i mokrymi

globuskulinarny
Wspaniała domowa pizza 66

które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak polecam delikatnie zwiększyć tę ilość. ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy(...)niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobną pizzę, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto na mniej więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Wstawiamy pizzę do piekarnika rozgrzanego

Proste-przepisy.pl
,,Złota rosa z jagodami’’ 121

jagody na upieczone ciasto i dalej pieczemy przez 10 minut. W tym momencie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Po 10 minutach przekładamy gotową pianę z białek na placka. Pieczemy jeszcze przez 15 minut. Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej(...)Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole

Podróż w kulinaria
Czekoladowe placuszki 2.0 i Obca 165

oczyszczoną. Następnie dolewaj ulubionego mleka tak, aby wyszło dość gęste ciasto. Dosłodź masę syropem. Rozgrzej olej na patelni i smaż placuszki z obu stron (1 łyżka ciasta na 1 placek). I jeszcze słów kilka o ostatnio obejrzanym filmie w Kinie Letnim Zorza : Obca (2010, Feo Aladag). Bita przez męża Umay, postanawia wyjechać z synkiem ze Stanbułu do rodzinnego domu(...)small pancakes on both sides (1 tbs batter for 1 pancake). And a few more words about a recently seen film: Die Fremde (2010, Feo Aladag). Umay, abused by her husband, decides to leave Istanbul with her son and go to her family home in Berlin. However, the family don't help them, so they stay at a women

Qlinarnie i Qlinarnie
Wspaniała, domowa Pizza 147

które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak polecam delikatnie zwiększyć tę ilość. ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy(...)niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobną pizzę, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto na mniej-więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Wstawiamy pizzę do piekarnika rozgrzanego

Proste-przepisy.pl
Chili con carne 115

jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze Chili się udało jest przysmażenie cebuli i mięsa na złoty kolor, a następnie powolne gotowanie potrawy do miękkości poprzez stopniowe dolewanie bulionu. Dzięki temu mięso i papryka stają się(...)powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić ewentualnie solą i sosem Tabasco. Podawać z ryżem. Polecam również placki meksykańskiej tortilli, guacamole, czy nachosy jako dodatek. Smacznego

Food Square
Tartinki z figami, ricottą i szynką 158

Piekny mamy wrzesień tej jesieni:  rześkie poranki, jeszcze gorące dni i podogne, aż czerwone zachody słońca. Te ostatnie zawsze wróżą piękny kolejny dzień,  bezchmurne chabrowe niebo i czyhające na każdym kroku nitki babiego lata. Chwilo trwaj) Wrzesień to również miesiąc ostatnich fig, które uwielbiam. Zapraszam na figi w wersji wytrawnych(...)klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńki placek, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy sześć foremek (8 cm) i odcinamy brzegi z 0,5 cm zapasem. Foremki smarujemy masłem, wykładamy ciastem i odcinamy ewentualne

Mia Cucina Sofieta
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 445

kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami . Osobiście uwielbiam tapas, które są nie tylko małą przekąską, ale jednocześnie stylem życia, sposobem by przy stole spędzić czas nie tylko jedząc, ale i  poznając problemy innych, dzieląc się plotkami z sąsiedztwa.  Tapas  to rytuał składający się z  sherry ( Jerez(...)przepysznych specjałów, że wybór staje się prawdziwą udręką. Zgodnie z tradycją tapas podaje się z  fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Uszka z kapustą i grzybami 1611

pszennej (typ 500) 250 ml wrzątku 50 g masła 2 żółtka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Farsz do uszek Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, by napęczniały. Po upływie czasu przelać do garnka i gotować na małej mocy palnika przed 15 minut. Ugotowane grzyby przecedzić przez sitko, powstały wywar przelać do naczynia. Po ostygnięciu grzyby posiekać(...)drewnianej łyżki. Następnie wyrabiamy ciasto, do momentu, aż zacznie łatwo odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Ciasto dzielimy na kilka części. Jedną część wałkujemy na cienki placek, pozostałe odkładamy do woreczka, aby nie obeschły. Z uformowanego placka wycinamy kółeczka, za pomocą kieliszka. Na każde kółeczko nakładamy farsz, lepimy jak pierogi, a następnie złączamy oba końce

Przepiski.pl
Placek z rabarbarem na maślance 79

wiosny i moich ulubionych: rabarbaru i truskawek. Wprawdzie miałam być na diecie, ale na dietę zawsze przyjdzie czas, a rabarbar jest tak krótko. Więc zapraszam Was dzisiaj na pyszny placek po brzegi wypełniony rabarbarem, pyszny wilgotny i sowicie obsypany kruszonką. Trzeba dostrzegać te małe radości w życiu, a jedną z takich radości jest wspólne pieczenie i jedzenie. Składniki(...)termoobiegu. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Kruszonka: 70 g masła 10 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru 16 g cukru wanilinowego Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka

dom-agi.pl
Ciasto porzeczkowo-serowe 121

wiele okazji. A jego wyjątkowo smak z pewnością zachwyci gości. Bo kto nie lubi idealnie nasączonego ciasta? Mama przygotowywała to ciasto wielokrotnie i zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu, by je przygotować. Przepis pochodzi STĄD . Składniki: Ciasto: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku(...)połową ponczu pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać do niego ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę, którą należy rozsmarować na pierwszym placku. Masę serową przykryć drugim blatem. Ponownie polać całość pozostałym ponczem i posmarować resztą dżemu. Śmietankę ubić na sztywno, a pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką

Pasja Smaku