placek niebo - 1500 przepisów (strona:84/100)

Cukinia nadziewana kaszą pęczak 175

cukinie średnie bądź duże. Najlepiej jeśli będą dosyć grube, ponieważ takie łatwiej się faszeruje, dodatkowo lepiej by były dosyć proste, wtedy łatwiej ułoży je do faszerowania i pieczenia w piekarniku. Każdą cukinię dokładnie umyć. Nie należy odcinać końców, pozwolą one na to, by farsz nie wypadł z cukinii. Każdą cukinię przeciąć wzdłuż na pół. Następnie należy delikatnie wydrążyć cały środek(...)Tobie pomieszczenia w jakich mieszkasz! Jak przyśpieszyć metabolizm? Poznaj 5 ważnych zasad! 10 produktów, których Polacy nie znają prawdziwych zastosowań! Tłuszcz w diecie- ile powinno się go spożyć? Placki z twarogiem Cukinia nadziewana kaszą pęczak Cukinia to bardzo popularne warzywo, które we własnym ogródku rośnie od lipca do września, jednak w sklepach dostępne jest cały rok. Jednym ze sposobów

To Musisz Wiedzieć
To, co nasze jest najlepsze, bo nasze jest! 261

upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszania zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła się i żeby nie być posądzoną o marnotrawstwo, upiekła placek mimo to. Podczas pieczenia okazało się, że placek niespodziewanie urósł. I w ten sposób wynaleziono zakwas...". Jak już kiedyś pisałam, za granicą człowiekowi najbardziej brakuje swojskich smaków. Najgorzej jak najdzie ochota na staropolskie specjały. Od czego(...)najmniej 200- 250st., umieściłam w nim 2 żaroodporne miseczki, w których będzie pieczony chleb (najbardziej odpowiednie są żeliwne garnuszki, ale z braku laku mogą być żaroodporne. Najważniejsze by posiadały przykrywki... w przeciwnym razie ratujemy się folią aluminiową). Nagrzane garnuszki wypełniłam wyrośniętym ciastem (uwaga! gorące... należy używać rękawic kuchennych!) tym razem łączeniem ku górze. Przykryłam folią i umieściłam w piekarniku

bastalena
Ketchup z cukinii bez cukru! (wegański, keto, low carb) 127

związku z tym, że jest posiada on mniejszą kwasowość, musicie dodać go nieco więcej. Czas przygotowania : 15 minut + 60 min gotowania Ilość: około litr ketchupu Przygotowanie Daktyle zalewamy wodą by je zakryła i odstawiamy na 1-2 godzin . Cukinię , cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Cukinia nie musi być obrana, nie trzeba z niej również wydłubywać nasion. Dodajemy namoczone(...)niego Pozostałe słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnum miejscu (piwnica, spiżarnia). Jeszcze więcej keto przepisów! Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Gnocci kalafiorowe Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Jajeczne placki z cukinii Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej

WegePrzepis
Drożdżowe racuszki z sosem czekoladowym i owocami 182

Miało być coś całkiem innego. Plany takie, że głowa mała. Po przeanalizowaniu wszystkiego co posiadałam okazało się, że brakuje mi podstawowego składnika. Nie miałam ochoty biegać

Malinowe Pocałunki
Kopytka marchewkowe z kurkami 225

Kopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku. Same kluski mają idealną

Kraina Miodem Płynąca
Pyszna szarlotka klasyczna 275

jedno z ulubionych ciast mojego męża. W różnych wariantach, gości na naszych stołach dość często. Ten przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek(...)soli i 0,5 szk. cukru. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą. Na górę wykładamy jabłka i wykładamy na górę pianę. Ścieramy drugą część ciasta i posypujemy nią górę placka. Pieczemy jeszcze ok 30-40 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/pyszna-szarlotka-klasyczna/ BosowKuchni   Artykuł Pyszna szarlotka klasyczna pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Co zrobić z kurek 136

koszami pełnymi kurek, prawdziwków, maślaków i podgrzybków. Wrzesień i październik to idealna pora na grzyby, a gdy jesień jest ciepła, grzyby można zbierać nawet w listopadzie! Jak przyrządzić kurki by nie były gorzkie? Kurki są bardzo popularne, aby cieszyć się nimi dłużej, można je zamarynować lub zamrozić. Jednak świeże smakują najlepiej. Niektórzy nie lubią jeść kurek bo według nich(...)wodą, należy kilka razy ją wymienić. Robimy to szybko, gdyż długie moczenie w wodzie powoduje, że kurki nasiąkają wodą jak gąbka. Kilka minut przebywania w wodzie w zupełności wystarczy, by dobrze je oczyścić. Marynowanie. Przed marynowaniem należy obgotować kurki. Mrożenie – najlepszym rozwiązaniem jest blanszowanie kurek przed mrożeniem w osolonej wodzie, czyli obgotowanie kurek, co uchroni grzyby przed rozpadaniem się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śląskie ciasto drożdżowe z serem 218

Ciasto drożdżowe, czyli w moim regionie "Kołocz", a gdzie indziej placek, jest jednym z podstawowych ciast jakie się u mnie na Śląsku piecze. Mamy tutaj taki fajny zwyczaj noszenia ciasta przed weselem dla znajomych, a czasem i gości weselnych. Wszystko zależy oczywiście od Młodej Pary, gdyż czasem zdarza się tak, że ma ona bardzo dużą rodzinę i bardzo wielu(...)waniliowego 1 łyżka kakao Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Drożdże rozpuszczamy z ½ łyżeczki cukru w połowie szklanki letniego mleka i pozostawiamy na około 5 minut do wyrośnięcia (Uważajcie, by mleko nie było zbyt ciepłe, wówczas sparzy nam drożdże i nie wyrosną). Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek, do którego następnie dodajemy rozpuszczone masło, resztę mleka, cukier

Smakowy Raj
Tunezyjska szakszuka i test patelni tytanowej Woll 114

patelnia . Patelnia jest u mnie w użyciu od śniadania po kolację. Takie intensywne wykorzystywanie sprawia, że niestety prawie każda patelnia ma w moim domu dość ograniczoną żywotność. Zawsze pilnuję, by przestrzegać zasad używania zalecanych przez producenta, takich jak: korzystanie z drewnianych/silikonowych akcesoriów, mycie miękką gąbką czy pilnowanie maksymalnej temperatury, ale niewiele to zmienia. Już po kilku miesiącach naczynia mają odbarwienia(...)pory z dużą rezerwą podchodziłam do hasła patelnie beztłuszczowe . Moje wcześniejsze doświadczenia z nimi były raczej średnie – koniec końców i tak musiałam dodawać olej lub masło, bo placki, kotlety czy jajka przywierały do powierzchni. Ale patelnia tytanowa Woll Diamond Lite znowu mnie zaskoczyła! Placki ziemniaczane czy rosti bez tłuszczu? Proszę bardzo! Jajka sadzone bez masła? Czemu

Na-talerzu.pl
Orzechowiec II 223

Melancholia wdziera się przez okna. Poprzez zachmurzone niebo. Poprzez porywisty wiatr. Poprzez smętną aurę. Stare kawałki brzmią w głośnikach radia... Na blogu jest już jeden przepis na orzechowiec ( klik ). Ten różni się przede wszystkim tym, że orzechy są na spodzie, a nie na wierzchu ciasta, dzięki czemu o wiele lepiej się kroi(...)grudek. Polewa czekoladowa : w rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać. Na samym końcu dolać 2 łyżki zimnej wody. Na placku z orzechami rozprowadzić krem waniliowy i przykryć go "gołym" plackiem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej na jedną dobą, żeby smaki się przegryzły

My simple kitchen
Tarta z porzeczkami i truskawkami 108

przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło 🙂 Co ja z nimi zrobię? Miałam ochotę na tartę. Zaczęłam więc przeglądać przepisy na tarty z porzeczkami, ale nie znalazłam nic, co by mi przypadło do gustu. Praktycznie wszędzie widziałam albo tartę z budyniem, albo z bezą, albo z jednym i drugim. Postanowiłam zatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze(...)płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Formę do tarty średnicy ok. 28 cm lekko natłuścić masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o średnicy większej, niż średnica formy na tartę. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki). Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć

Moja Delicja
Marlenka 393

Marlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się  Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum(...)ogniu - mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miała kolor jasno-żółty.  Krem budyniowo-krówkowy Ugotuj budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstaw, by ochłodził się do temperatury pokojowej.   Utrzyj masło z masą kajmakową. Zwolnij obroty miksera i do utartej masy dodawaj po jednej łyżce budyniu. Powstała masa będzie dość płynna. Nadmiar wilgoci

coolinarnastrefa.blogspot.com
Marlenka 2646

Marlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się  Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum(...)ogniu - mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miała kolor jasno-żółty.  Krem budyniowo-krówkowy Ugotuj budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstaw, by ochłodził się do temperatury pokojowej.   Utrzyj masło z masą kajmakową. Zwolnij obroty miksera i do utartej masy dodawaj po jednej łyżce budyniu. Powstała masa będzie dość płynna. Nadmiar wilgoci

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pączki 193

daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki. Jeden pączek to prawie 400 kalorii. Wiecie(...)misce. Po 2h wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy go energicznie przez chwilę. Pozbywamy się w ten sposób pęcherzy powietrza. Ja rozpłaszczyłam ręką ciasto na dość duży placek, taki na wysokość 3 cm. Wycinakiem lub szklanką wycinamy kółka. Robimy jak przy pierogach. To, co zostanie, zagniatamy i znowu wycinamy. Z takiej porcji wyjdzie nam około

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania