placek niebo - 1500 przepisów (strona:76/100)

Racuchy z rodzynkami i bananem 350

Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi

Bullio
Mazurek kajmakowy 299

suche, dodać 1 łyżkę (lub mniej/więcej) zimnej wody - gotowe ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na niezbyt gruby placek (maksymalnie 5mm), wyciąć nożem kształt jajka lub dowolny wybrany, z pozostałych skrawków ciasta uformować na jajku wyższy brzeg lub wałek - ciasto nakłuć widelcem, ponownie krótko schłodzić w lodówce - piekarnik rozgrzać(...)śmietany, można zakończyć proces gotowania (kolor może być żółtawy lub lekko brązowy), można też umieścić na zimnym talerzyku kroplę masy, jeśli od razu zastyga, kajmak jest gotowy - ważne jest, by masa za bardzo nie odparowała i nie przypaliła się, należy pamiętać, że kajmak po ostudzeniu zgęstnieje i nie ma potrzeby zbyt długo go gotować - masę zdjąć z palnika, dodać kawałki

Smakołyki Bereniki
Tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą 187

Rabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i

Moje Kuchenne Rewelacje
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 146

Dżemów więc w tym roku nie było, jedynie zamroziłam niewiele ponad trzy kg.  W międzyczasie sporo zjedliśmy z makaronem i w ciastach kruchych, a hitem okazał się najprostszy placek z budyniem. Po publikacji na Instagramie wiem, że kilka osób już go upiekło i chwaliło, więc teraz kolej na Was ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)bulgotać- ściągamy z ognia.  Na podpieczony spód wsypujemy równomiernie kaszę manną, a następnie umyte, pokrojone na mniejsze kawałki i wymieszane z mąką ziemniaczaną truskawki. Wylewamy budyń i wyrównujemy by dokładnie przykrył owoce. Na samym końcu ścieramy zmrożone ciasto i posypujemy po budyniu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut (do zrumienienia). Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Kuchnia w czekoladzie
Delicja 193

Subtelna, wykwintna, powiedzieć  by można doskonała.Delicja w wersji de Lux…. pyszne ciasto – sprawdziłam dla Was przepis Biszkopt jasny : 6 jaj 1 szk cukru 1 szk mąki   łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec(...)Placek kokosowy ; 6 białek   1 szk cukru ½ szk suchego maku  20 dag kokosu ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodać cukier  i dalej ubijać. Dodać kokos, proszek, mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Krem; 6 żółtek   2 łyżki mąki ziemniaczanej

Apetyczna babeczka
Makowa krówka 6639

kroków, w których opisałam jak przygotować ciasto makowa krówka. Dodatkowo przygotowałam także instrukcję video, na której zobaczycie każdy z etapów przygotowania tego wypieku. PRZEPIS NA CIASTO MAKOWA KRÓWKA Składniki PLACEK MAKOWY 850 g gotowej masy makowej 100 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek szczypta soli KREM 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone(...)Połowę przygotowanego kremu wykładamy na blat makowy. Krem przykrywamy drugim blatem, a na nim rozprowadzamy pozostałą część kremu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 15 minut. Masę krówkową lekko podgrzewamy, by się lepiej rozprowadzała, a następnie wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Makowa krówka

Przepiski.pl
144. Zdrowo i słodko, czyli: bezglutenowe i bezmleczne placuszki czekoladowe z płatkami owsianymi i malinami 109

Nadszedł mocno wyczekiwany przeze mnie weekend. Po prawie dwóch miesiącach siedzenia w domu powrót mocno dał się we znaki szczególnie w środę, gdy miałam już lekkie

Symfonia Smaków
Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i piernika 156

Przyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał ten dżem - pyszny i przywodzący na myśl świąteczny czas. :) Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem(...)doprowadzimy całość do wrzenia. Gotujemy wszystko przez 20 minut cały czas mieszając. Przy okazji możemy rozdrabniać kawałki dyni. Po 20 minutach dynia powinna być już na tyle miękka, by się rozpadać, wtedy rozgniatamy pozostałe większe kawałki tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy całość. Następnie wsypujemy cukier żelujący i gotujemy całość według instrukcji na opakowaniu (ok. 3 minuty

Cooking Monster
Knedle ze śliwkami 164

Uwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do  ciasta  zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że

Słodka Kraina Wypieków
Piernik z powidłami i masą kokosową 674

Piernik który jest wilgotny i pachnący przyprawą do pierników. Po upieczeniu nadaje się do jedzenia nie musi odczekać kilku dni by zmiękł. Po raz pierwszy przełożyłam piernik masą kokosową i do tego tradycyjnie powidłami. Jednak masa kokosowa to był strzał w dziesiątkę. Piernik smakuje wybornie. Składniki:125 g margaryny Palma z Bielmar200 g cukru2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki(...)stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu piernik wyjąć z formy odkleić papier i studzić na metalowej kratce. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki. Masa kokosowa:Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odłożyć do napęcznienia. Do garnka przełożyć wszystkie składniki i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia

Ala piecze i gotuje
Tort ryżowy z kremem jaglanym 196

ryżu, bez dodatku cukru, o delikatnym, cynamonowym zapachu i z nutką pomarańczy. Krem jest równie lekki, na ugotowanej jaglance. Gdyby nie mały dodatek kajmaku pozostałego z innego wypieku, można by rzec, że to tort iście dietetyczny. Słodkość wspaniale przełamały moje domowe powidła z różowych śliwek. Piekłam podobną wersję na kaszy gryczanej, bardzo nam smakowało, więc pomyślałam, żeby  Cudo, cudeńko(...)każdą z nich upiec osobno w tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180'C do suchego patyczka - trwa to około 20 minut. Gotowe placki wystudzić. KREM: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie. Woda spływająca z kaszy musi być zupełnie przezroczysta, dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Kaszę ugotować w 2 szklankach mleka z dodatkiem

Cakes By Kejt
Orzechowe z brzoskwiniami 150

Ostatnio się zastanawiałam co by tu upiec na niedzielę , córka podsunęła mi pomysł na ciasto z orzechami , karmelem , masą budyniową , brzoskwiniami i galaretką , powiem Wam że ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerza(...)Wszystko delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na 2 części i rozprowadzamy na ciastach które wyłożyliśmy do blaszek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut ) Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową. Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać budyń z mąką i żółtkami . Wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć

Sama słodycz i szczypta chili
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 88

Delikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego do naleśnikowego wzmiankowane były w pismach ateńczyka Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake(...)serwowaniu naleśników z różnym nadzieniem. W Bretanii dla spulchnienia ciasta często dodaje się do niego odrobinę lokalnego cydru. Wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić ciasto na idealne naleśniki. Ważne, by nie było zbyt gęste, a patelnia była odpowiednio rozgrzana i natłuszczona (ale bez lejącego oleju). A kiedy już się udadzą, naleśniki można podawać na słodko, wytrawnie, z mięsem, warzywami, serem

smakowitehistorie.com
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 117

Delikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego do naleśnikowego wzmiankowane były w pismach ateńczyka Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake(...)serwowaniu naleśników z różnym nadzieniem. W Bretanii dla spulchnienia ciasta często dodaje się do niego odrobinę lokalnego cydru. Wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić ciasto na idealne naleśniki. Ważne, by nie było zbyt gęste, a patelnia była odpowiednio rozgrzana i natłuszczona (ale bez lejącego oleju). A kiedy już się udadzą, naleśniki można podawać na słodko, wytrawnie, z mięsem, warzywami, serem

smakowitehistorie.com
Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 143

bieżącą wodą, przekładamy do naczynia i zalewamy chłodną, przegotowaną wodą tak, by poziom wody dwukrotnie przewyższał poziom ziaren. Zostawiamy je na 12 godzin, dlatego najlepiej zrobić to rano, by wieczorem móc się cieszyć hummusem :) Jak widać na zdjęciach, ziarna znacząco zwiększają swoją objętość. Przed ugotowaniem odcedzamy je, płuczemy i gotujemy na wolnym ogniu aż zmiękną (ok 2 godzin). Po ugotowaniu(...)danie proste, pożywne i pyszne. Klasycznie podawany z pitą, macą, bagietką lub krakersami, ale możemy go jeść z sałatkami, pieczonymi warzywami, a nawet z typowo polskim akcentem jakim są placki ziemniaczane :) Hummus jest doskonały na co dzień (np. jako smarowidło do kanapek), podczas spotkań z przyjaciółmi (m.in. jako dip do warzyw / krakersów) lub na specjalne okazje, jako urozmaicenie

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania