placek niebo - 1500 przepisów (strona:85/100)

Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 217

ciasto, kwaskowaty mus jabłkowy i pachnący lukier. Mówię Wam: COŚ WSPANIAŁEGO! Żałowałam, że nie robiłam z podwójnej porcji ;( Pączki można również nadziać dżemem, marmoladą, myślę również, że czekośliwka też by tu pasowała. Jeśli ktoś nie lubi cynamonu lub kardamonu może również z nich zrezygnować, lecz w takim korzennym wydaniu pączki smakują wyśmienicie! Polecam!!! Składniki na kardamonowe pączki z musem jabłkowym(...)gładką masę).      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (lub blat) chwilę wyrabiamy ciasto, żeby je odgazować, następnie wałkujemy na około 1,5-2 cm placek, z którego szeroką szklaną wykrawamy pączki. Gotowe krążki ciasta układamy na oprószonej mąką stolnicy lub ściereczce, resztki ciasta zagniatamy i znów wałkujemy, wycinamy i tak do skończenia składników. Gotowe pączki

Rozpustne gotowanie
Placki z cukinii z natką pietruszki 149

leczo. Później zaczęłam z nią eksperymentować i… w ten sposób przekonałam się, że można z niej przygotować wiele pysznych dań. Dziś zapraszam Was na placki z cukinii z natką pietruszki. Spróbujcie. Placki z cukinii z natką pietruszki 2016-04-17 01:43:04 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)Następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki z cukinii po ściągnięciu z patelni odsączamy na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną, jogurtem lub innym sosem. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Börek turecki z fetą i szpinakiem 76

Dziś znów danie inspirowane lekturą, konkretnie powieścią Elif Shafak pt. " 10 minut i 38 sekund na tym dziwnym świecie ". Bohaterowie tej książki co jakiś czas zajadali się plackiem o nazwie börek, czyli ciastem, którego podstawą są cienkie płaty ciasta filo (turecka yufka) przekładane różnymi farszami. Mi w pewnym momencie ślinka pociekła, gdy Leila jadła börek z fetą i szpinakiem, więc(...)ładniej się wtedy zapieka. Ciasto wstawić do piekarnika. Włączyć go na 180 stopni C i piec ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia, a potem włączyć grill na 2 minuty, by uzyskać ładniejsze przypieczenie góry ciasta. Podawać gorące, choć przyznam, że na zimno też świetnie smakuje

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z zielonego groszku 98

odpowiednie dla bobasa i dla nas lub dostosowuję to co jadaliśmy do tej pory, tak by nasz maluszek mógł też to zjeść. Generalnie jest to dość proste, bo wystarczy , że będzie bez soli, cukru, miodu i grzybów. Jednak w rzeczywistości trzeba zwrócić uwagę by dania które proponuję były dobrze zbilansowane, gęste odżywczo i bogate w żelazo. Duża odpowiedzialność. Dlatego bardzo(...)bobasa, a następnie dodaję, do części pasty dla nas, sól i mieszam. Pyszna pasta z zielonego groszku jest gotowa do posmarowania nią ulubionego pieczywa np. pysznej bułki lub placków z kaszy gryczanej. Kanapki posypuję niełuskanym sezamem i ozdabiam piórkami koperku. Smacznego, Artykuł Pasta z zielonego groszku pochodzi z serwisu figasmakiem.pl

Figa S-makiem
Walentynkowe ciasto z serduszkami 211

kolacja czy upieczone ciasto. Te z serduszkami robiłam już kilka razy i zawsze robiło furorę. I wcale nie piekłam je na Walentynki :) Nawet dzisiejszy dzień może być przecież dobry by poczęstować kogoś takim ciastem :) Pomysł na nie znalazłam daaawno temu w internecie; niestety, nie jestem już w stanie podać jego źródła. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wbrew pozorom jego(...)Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić z mlekiem. Wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Spód biszkoptu posmarować wcześniej dżemem lub konfiturami. Na to wylać tężejącą masę. Przykryć plackiem z wyciętymi serduszkami. Drugą galaretkę także przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łyżeczką wlewać ją w puste serduszka. Gdy galaretka stężeje za pomocą pędzelka na pozostałej części ciasta

My simple kitchen
Puszysty placek jagodowy 156

budujące! Po krótkiej przerwie zaczynamy od wyjątkowego ciasta z lekką pianką waniliową i z mnóstwem jagód. Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego „ Cukiernia Lidla". Podaję z moimi małymi zmianami. Pamiętajcie, by składniki użyte do pianki były w temperaturze pokojowej. Mnie się troszkę zapomniało i jeśli się przyjrzycie, widać na zdjęciach, że w pewnym miejscu pianka mi nie wyszła. Następnym razem(...)nią umyte i osuszone jagody. Na owoce zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta (bez kakao).   Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 50-55 minut. Placek ładnie wyrośnie, a później opadnie- to normalne. Upieczony wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Faworki czyli chrusty 138

Tradycyjne polskie smażone ciasteczka, obowiązkowe w Tłusty Czwartek. Wszyscy chyba je znają, ja natomiast nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Bo jak można nie lubić tak kruchych, rozpływających się w ustach ciastek, tak bardzo wpisanych w polskie obyczaje? Odkąd pamiętam przepadałam za nimi, a w naszym domu rodzinnym gościły bardzo często i odkąd pamiętam robiłam je z Mamą(...)małżonka). Tak stłuczone ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 20-30 minut do wypoczęcia.    4. Rozwałkowujemy ciasto partiami na bardzo cienkie placki, podsypując lekko mąką, żeby się nie kleiło. Z placków wykrawamy radełkiem lub grubym nożem paski szerokości ok. 4-5 cm (nie powinny być dłuższe niż średnica naczynia, w którym

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz po polsku 139

Jest to danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski.     Bardzo(...)wlewamy około 2 litrów wody. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, 1-2 łyżki przyprawy do gulaszu, cząber, majeranek, paprykę słodką i oczywiście gałązki tymianku (ja je zawsze związuję, by później łatwiej mi je było wyłowić). Zwiększamy grzanie, a gdy gulasz zacznie się się gotować zmniejszamy temperaturę i gotujemy co najmniej godzinę (ja gotuję 1,5 do 2 godzin

Rozpustne gotowanie
Mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie w kilka chwil. 113

śniadania. Wersji placuszków na blogu znajdziecie naprawdę sporo. Dziś zapraszam Was na przepis na mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie, które przygotujecie zaledwie w kilka chwil. I choć te placki nie są tak puszyste, to smak rekompensuje wszystko. Spróbujcie. Mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie w kilka chwil. 2016-04-19 22:06:39 Write a review Save Recipe(...)posiadacie takiej patelni starczy, że posmarujecie delikatnie patelnię np. oliwą z oliwek przed pierwszym smażeniem. Placuszki podajemy od razu np. z cukrem pudrem lub jogurtem. Smacznego Notes Przepis własny By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Rajski tort 136

Kiedy za oknem buro, szaro, wietrznie i deszczowo, aż się chce znów poczuć ciepełko na skórze i wakacyjne smaki w ustach. Na ciepełko nic nie poradzę

Cakes By Kejt
Omlet cesarski 165

Święta mamy już dawno za sobą, a ja tak brzydko zaniedbałam bloga. Cóż, zrobiłam sobie dłuuugi odpoczynek od wszystkiego, spędzając całe dnie na pieczeniu, gotowaniu, czytaniu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. 290

się na nich taka pyszna skorupka. Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe. W większości domów drożdżowe ciasto na świątecznym stole to tradycja, a dlaczego by nie przygotować takich rogalików. Koniecznie zapiszcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznych inspiracji życzę :)  „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie(...)koniec wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, rodzynki i dokładnie mieszamy. 3. Formowanie rogalików:  Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję orzechów i zwijamy formując rogaliki. Każdy rogalik za pomocą pędzelka smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Tak postępujemy do wyczerpania

Izabelawkuchni
KLUSKI ŚLĄSKIE - DODATEK DO OBIADU 450

Dla mnie kluski śląskie to najprostsze kluski do wykonania jakie znam, ale jak się okazuje, nie każdy je zna, a ci co je już kiedyś jedli

Calzonella.com
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 173

mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna. Gdy lekko ostygnie dorzucamy pokrojony/starty ser żółty. Na koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.Powstaje nam 6 cudownych(...)pyszną całość, która zachwyca i wzbogaca każdą potrawę, to i delektować się nimi możemy osobno! Odkrywać je. Ten moment, kiedy wyraźnie poczujemy pietruszkę i odpłyniemy myślami parę lat wstecz by przypomnieć sobie posiłki w leśnym domku, serwowane przez zakochaną w tym zielsku Babcię Krysię, PAPRYKA ZIELONA SUSZONA:"Reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych (głównie potasu i wapnia) oraz witamin

Wypisz Wymaluj
10 sposobów na tanie i szybkie obiady 56

przepisów na dania jadane przez chłopów-rolników, którzy do perfekcji opanowali życie w zgodzie z naturą i jadanie dokładnie tego, co urosło na ich ziemi. Pierogi, siekana kapusta, placki, ciasta to dania, które nie generują kosztów. Co z tego, jeśli na ich przygotowanie potrzebny jest czas, a tego mamy po prostu za mało. Jak gotować tanio i nie tracić(...)maiły na to tak szumnego nazewnictwa i nie krzyczały przy tym głośno o ochronie środowiska, a po prostu szanowały swoje pieniądze i ciężką pracę, która była potrzebna, by pozyskać jakąkolwiek roślinę. Naucz się tego szacunku i zanim wyrzucisz cokolwiek, dwa razy pomyśl, do czego można użyć resztek. 6. Wekowanie jedzenia To idealna metoda na przechowywanie gotowych dań, a nawet tego

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania