placek niebo - 1500 przepisów (strona:87/100)

Przyjęcie dla dzieci! Pomysły na smaczne i kolorowe dania oraz przekąski :) 270

dania i przekąski podać najmłodszym aby były smaczne, kolorowe i spodobały się pociechom. Dobre jedzenie na imprezce dziecięcej jest tak samo ważne jak zabawa. Menu powinno być tak skomponowane by zachęcało do jedzenia nawet największych niejadków, dobrze też żeby było zróżnicowane smakowo aby każdy znalazł coś dla siebie. Dzieci uwielbiają fantazyjnie podane dania i przekąski dlatego w tym wpisie podsyłam(...)każde „zwykłe ciasto”, wystarczy pokroić je w mniejsze porcje niż dla dorosłych. Moim sprawdzonym sposobem na podanie lub zabranie ciasta na szkolną imprezkę jest umieszczenie małych kawałków placka w foremkach do babeczek. Wystarczy pokroić ciasto w zgrabne kwadraciki i ułożyć je w papierowych papilotkach, wówczas dzieci mogą się nim zajadać nawet bez użycia talerzyków. Na zdjęciu jest

Blog z Apetytem
Racuchy na leniwe śniadanie. Z gruszkami 197

Jak się człowiek wyśpi, to od razu zaczyna mu się chcieć. Ja przynajmniej właśnie tak mam. Dziesięć godzin nieprzerywanego niczym snu, zakończone wygramoleniem się z pościeli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosty mazurek kajmakowy 819

czym przełożyć i najważniejsze, w jaki sposób udekorować? To już nie dla każdego jest jasne i wcale się temu nie dziwię. Obecnie mazurek sprowadzany jest często do płaskiego, kruchego placka z bardzo słodką marmoladą, i ani nie jest smaczny, ani przesadnie ładny. Cukrowe kurczaczki oraz bazie nie zastąpią bowiem tradycyjnej, bakaliowej dekoracji. Pozostaje więc pytanie, jaki w końcu powinien(...)inny sposób surowych białek. Jeśli chcemy je wykorzystać do świątecznej baby lub bezy, potrzeba trochę więcej zachodu, ale wydaje mi się, że warto. Jajka należy wbić na talerz, uważając, by nie uszkodzić żółtka. Następnie delikatnie, łyżką przenosimy same żółtka do gotującej się wody. W ten sposób mamy i gotowane żółtka i surowe białka do dalszej obróbki.) Całość szybko zagniatamy, zawijamy

Ratunku obiad
Pani Walewska – pychotka na dużą blachę 167

wszystko co najlepsze jeśli chodzi o ciasta z kremem: kruchy spód, budyniowa masa, krem porzeczkowy dla przełamania słodyczy kruchej bezy oraz prażone migdały na wierzchu. Cóż więcej można by chcieć od ciasta. Ciasto Pani Walewska wydawało mi się stosunkowo trudne do wykonania ale okazało się, ze to tylko pozory. Dobra organizacja pracy na pewno ułatwi nam zrobienie tego ciasta. Dlatego(...)Jedną bezę posypałam migdałami ( to będzie wierzch ciasta). Ciasto bezowe pieczemy 40 minut w 160 stopniach C ( ja piekłam jedno ciasto na górze, drugie na dole, jednocześnie). Po upieczeniu placki studzimy. Masa budyniowa: składniki i wykonanie. 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g) pół szklanki cukru 2 żółtka kostka masła (200g) 1 łyżka maki pszennej Pól

Ania gotuje
Pyszny piernik sułtański z powidłami i kremem bakaliowym 112

którego roku, ale to chyba mało ważne Tak czy siak, wybór tym razem padł na piernik sułtański. W oryginale wkremie są bakalie w tym figi czy rodzynki. To by u nas nie przeszło, bo największy miłośnik piernika, nie jada takich cudów. Dlatego u nas w kremie wylądowały drobno posiekane orzechy ziemne, a tak naprawdę to orzechowa granola od krukam.pl Jeśli(...)zawijamy w folię i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 2 mm i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach Placki przekrawamy na pół. Przekładamy kolejno krem, powidła, krem. Na ostatni placek dajemy polewę czekoladową. Ozdabiamy według uznania Krem Kaszę gotujemy w mleku z cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło

Mieszam w Garnku
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 347

najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno(...)się. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę (około 2/3 garnka, pyzy muszą pływać)z łyżką soli. Gdy już zawrze, zmniejszamy płomień pod garnkiem i wrzucamy pyzy partiami, tak by jedną warstwą zajmowały dno garnka. Mieszamy je po 2-3 minutach, po czym gotujemy około 4-5 minut od wypłynięcia. Gotująca się woda powinna tylko lekko mrugać, nie może gwałtownie

Karo in the Kitchen
Śniadanie wyciągające z łóżka 159

Czasami możemy pozwolić sobie na leniwe śniadanie w środku tygodnia. Kiedy ja mam wolne, a C. idzie do pracy raczej później niż wcześniej. Z niego jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
OXY2 176

Witajcie moi Najmilsi! Dzisiaj kolejne 7 dni z planem od oxy! To był naprawdę udany tydzień! Udało mi się zrobić 4 treningi siłowe, 3 treningi biegowe

fitolarun.blogspot.com
Naleśnikowy tydzień: Fioletowe naleśniki 152

Czy wiecie, że jagody są bardzo wdzięcznym owocem? Banalnie łatwo się je mrozi (bo wystarczy umyć, wysuszyć i wrzucić do zamrażarki) i niesamowicie szybko się je

Przepysznik - BLW i nie tylko
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 398

roztańczeni. Coś tam mruczeli, że im gorąco, że muzyka ich nakręca, że fajnie jak coś się dzieje... Pewnie gdyby więcej gapiów było na mieście to znalazłby się ktoś kto by się w czoło postukał, ale jakoś tak się stało, że Ci co mijali grupę roztańczonych ludzi uśmiechali się i tańczyli razem z nimi. Byli tacy, co jeszcze sami chodzić(...)rozpuszczenia...Na sam koniec dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. (Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu).Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat ciasta z orzechami. Ciasto jest najlepsze po 3 dniach aż skruszeje. Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśniki razowe. 87

Naleśniki razowe. Naleśniki to jedna z nielicznych potraw, którą możemy zjeść na śniadanie , obiad lub deser . Każdy uwielbia naleśniki i za każdym razem są one pyszne

Zdrowy Styl Joanny
Pizza wcale nie jest trudna (dodatkowo przepis na dwa sosy) 198

podstawą dobrej pizzy jest ciasto i tu trzymam się jednego przepisu od kilku lat, bo po co ulepszać co jak dla mnie jest idealne. Aaaa, dla mnie ważne jest by nie wałkować ciasta, bo wtedy pizza ma słabiej wyrośnięte boki. Ja nie wałkuję, ale nie myślcie sobie, że podrzucam ciastem w powietrze tak jak to robią dobrzy pizzerman(...)płomieniu, dodaję kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, dodaję sól i cukier. Dopiero na samym końcu jak już sos dobrze odparuje wsypuję suszoną bazylię. Studzę i takim sosem smaruję placki pizzy i dopiero na takim podkładzie układam dodatki. SOS CZOSNKOWY: duży jogurt 1-2 łyżki majonezu posiekany koperek świeży sól ziołowa lub zwykła odrobina cukru kilka ząbków czosnku ewentualnie

Blondynka Gotuje
2w1 czyli pizza pieróg 295

zgrabne, a do tego sycące. Wydawało mi się, że po dwa na pewno damy radę zjeść, ale już po jednym byliśmy najedzeni. Na szczęście nie mam tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu dziś również mogliśmy delektować się smacznym obiadkiem, a jutro zabierzemy po jednym pierogu do pracy. Natomiast jeśli chodzi o samo ciasto, to postanowiłam trochę(...)stopniach. Podajemy same, z ulubionymi sosami lub keczupem. Wygląda apetycznie, prawda? ;) Smacznego!PS. Mała rada dla tych, którzy calzone będą robić po raz pierwszy. Rozwałkowany placek na pieróg dobrze jest ułożyć sobie od razu na papierze do pieczenia. Gdy już nałożymy na niego wszystkie składniki i zlepimy, może być nam ciężko go przenieść. Nasze calzone podczas przenoszenia na pewno

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania