placek niebo - 1500 przepisów (strona:88/100)

Pyszny piernik sułtański z powidłami i kremem bakaliowym 106

którego roku, ale to chyba mało ważne Tak czy siak, wybór tym razem padł na piernik sułtański. W oryginale wkremie są bakalie w tym figi czy rodzynki. To by u nas nie przeszło, bo największy miłośnik piernika, nie jada takich cudów. Dlatego u nas w kremie wylądowały drobno posiekane orzechy ziemne, a tak naprawdę to orzechowa granola od krukam.pl Jeśli(...)zawijamy w folię i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 2 mm i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach Placki przekrawamy na pół. Przekładamy kolejno krem, powidła, krem. Na ostatni placek dajemy polewę czekoladową. Ozdabiamy według uznania Krem Kaszę gotujemy w mleku z cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło

Mieszam w Garnku
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 335

najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno(...)się. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę (około 2/3 garnka, pyzy muszą pływać)z łyżką soli. Gdy już zawrze, zmniejszamy płomień pod garnkiem i wrzucamy pyzy partiami, tak by jedną warstwą zajmowały dno garnka. Mieszamy je po 2-3 minutach, po czym gotujemy około 4-5 minut od wypłynięcia. Gotująca się woda powinna tylko lekko mrugać, nie może gwałtownie

Karo in the Kitchen
Śniadanie wyciągające z łóżka 151

Czasami możemy pozwolić sobie na leniwe śniadanie w środku tygodnia. Kiedy ja mam wolne, a C. idzie do pracy raczej później niż wcześniej. Z niego jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
OXY2 172

Witajcie moi Najmilsi! Dzisiaj kolejne 7 dni z planem od oxy! To był naprawdę udany tydzień! Udało mi się zrobić 4 treningi siłowe, 3 treningi biegowe

fitolarun.blogspot.com
Naleśnikowy tydzień: Fioletowe naleśniki 141

Czy wiecie, że jagody są bardzo wdzięcznym owocem? Banalnie łatwo się je mrozi (bo wystarczy umyć, wysuszyć i wrzucić do zamrażarki) i niesamowicie szybko się je

Przepysznik - BLW i nie tylko
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 391

roztańczeni. Coś tam mruczeli, że im gorąco, że muzyka ich nakręca, że fajnie jak coś się dzieje... Pewnie gdyby więcej gapiów było na mieście to znalazłby się ktoś kto by się w czoło postukał, ale jakoś tak się stało, że Ci co mijali grupę roztańczonych ludzi uśmiechali się i tańczyli razem z nimi. Byli tacy, co jeszcze sami chodzić(...)rozpuszczenia...Na sam koniec dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. (Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu).Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat ciasta z orzechami. Ciasto jest najlepsze po 3 dniach aż skruszeje. Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśniki razowe. 81

Naleśniki razowe. Naleśniki to jedna z nielicznych potraw, którą możemy zjeść na śniadanie , obiad lub deser . Każdy uwielbia naleśniki i za każdym razem są one pyszne

Zdrowy Styl Joanny
Pizza wcale nie jest trudna (dodatkowo przepis na dwa sosy) 191

podstawą dobrej pizzy jest ciasto i tu trzymam się jednego przepisu od kilku lat, bo po co ulepszać co jak dla mnie jest idealne. Aaaa, dla mnie ważne jest by nie wałkować ciasta, bo wtedy pizza ma słabiej wyrośnięte boki. Ja nie wałkuję, ale nie myślcie sobie, że podrzucam ciastem w powietrze tak jak to robią dobrzy pizzerman(...)płomieniu, dodaję kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, dodaję sól i cukier. Dopiero na samym końcu jak już sos dobrze odparuje wsypuję suszoną bazylię. Studzę i takim sosem smaruję placki pizzy i dopiero na takim podkładzie układam dodatki. SOS CZOSNKOWY: duży jogurt 1-2 łyżki majonezu posiekany koperek świeży sól ziołowa lub zwykła odrobina cukru kilka ząbków czosnku ewentualnie

Blondynka Gotuje
2w1 czyli pizza pieróg 287

zgrabne, a do tego sycące. Wydawało mi się, że po dwa na pewno damy radę zjeść, ale już po jednym byliśmy najedzeni. Na szczęście nie mam tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu dziś również mogliśmy delektować się smacznym obiadkiem, a jutro zabierzemy po jednym pierogu do pracy. Natomiast jeśli chodzi o samo ciasto, to postanowiłam trochę(...)stopniach. Podajemy same, z ulubionymi sosami lub keczupem. Wygląda apetycznie, prawda? ;) Smacznego!PS. Mała rada dla tych, którzy calzone będą robić po raz pierwszy. Rozwałkowany placek na pieróg dobrze jest ułożyć sobie od razu na papierze do pieczenia. Gdy już nałożymy na niego wszystkie składniki i zlepimy, może być nam ciężko go przenieść. Nasze calzone podczas przenoszenia na pewno

Ratunku obiad
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 160

jadł, salami, szynki, chleb, oliwki, sery, wino. Aż porządnie zatęsknił za makaronem. Akurat nikogo nie było z rodziny , kto by mógł mu przynieść ten makaron. Nawet jakby był to..by się nie odważył...bo teściu litości nie potrzebował. Wykobinował raz w życiu, tylko ten jedyny raz... i nie powiem, dobrze to sobie obmyślił, bo użył po prostu nadstanu rzeczy, które(...)poprzednich... tak jak wtedy , kilka lat temu, zrobił to mój teść. On to zrobił z potrzeby..a wyszło bardzo dobre. Jadłam. Pochwaliłam i za to mu wtedy placka z jabłkami upiekłam. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza z kabanosem z kamienia granitowego - test, porównanie z szamotem, rezenzja 196

zdjęciu, choć fani przypieczonego ciasta mogą się burzyć. ;) Przejdę więc do właściwej części recenzji mojej nowej kuchennej skały. tak szamotu, jak granitu nie można myć detergentami i wodą, by nie zepsuć jego działania. Dużo łatwiej pozbyć się resztek po pieczeniu z tego drugiego, nawet jeśli wycieknie na niego ser. Skrobiąc jego powierzchnię trudniej go uszkodzić.  granit o wiele dłużej(...)kroimy w małą kostkę, pomidora w cienkie plastry. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na połowę. Rozciągamy dobrze w rękach i jeśli potrzeba, używając wałka tworzymy cienkie, a miarę okrągłe placki. Na desce do krojenia lub specjalnej łopatce wysypujemy sporą ilość mąki. Na nią kładziemy pojedynczo placki pizzy. Każdy smarujemy sosem pomidorowym, następnie układamy starty ser w ulubionej ilości

Kuchenna Kontrrewolucya
Racuchy z jabłkami 181

Lubię budzić się ze świadomością, że cały dzień mam dla siebie. Mogę się wtedy do woli zastanawiać co zrobić, żeby spędzić go owocnie i wieczorem móc

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Crêpes Suzette 162

p { margin-bottom: 0.21cm; }   Na niedzielne popołudnie mam dla Was bardzo słodką i pomarańczową propozycję, którą zaprezentuję na tle nowego wydatku. Dostałam bowiem zwrot

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gozleme – pyszna przekąska z patelni 78

znaczenie ma grubość warstwy . Im grubsza, tym olej wolniej będzie ulegał przemianom. Do długiego smażenia lepiej, jeśli oleju jest po prostu więcej – tutaj warto dobrać odpowiednią wielkość patelni, by w czasie smażenia maksymalna powierzchnia oleju była zakryta przez nasz produkt (smażenie małego kotleta na dużej patelni będzie przyspieszało degradację oleju). Na oleju smażymy tylko raz . Gdy robimy frytki(...)wcześniej i przechowywać w lodówce; ciasto po wyrośnięciu należy schować do lodówki przykryte folią (jeszcze urośnie, dlatego zostawiamy mu miejsce) i wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem placków. Można też usmażyć placki i gotowe odgrzać w piekarniku. *w wersji wege dajemy ok. 12 sztuk posiekanych suszonych pomidorów, 2x więcej fety (200 g) i 3x więcej szpinaku

Poezja smaku